(trådstarter)
   #21
 198     0
Jeg tror det er en del unøyaktige beskrivelser som gir litt missforståelser også ute og går.

Jeg kan tilføre leiligheten 100 kWt med energi uten å ha behagelig varme dersom det gjøres med en gammel varmeovn med dårlig termostat. Og det er ikke bare termostatens skyld. Det har noe med om varmen brer seg ut i rommet. Masse oppvarmet luft som stiger opp i et hjørne gir et helt annet resultat enn dersom en klarer å bre varmen ut i rommet eller som ved gulvvarme hvor halvparten spres ut via langbølget stråling. Da får en behgelig romtemperatur allerede et par grader lavere enn om det kun handler om konveksjonsvarme.

Forskjellen på jojo-oppvarming med konveksjonsutbredelse og helt jevn oppvarming hvor halvparten er langbølget stråling og resten en konveksjon som er fordelt over hele gulvflaten til forskjell fra et lite punkt på en varmeovn. Jeg tror vi kan snakke om inntil 30-35 % forskjell i forbruket og til og med ha bedre komfort på gulvvarmen som da også vil bruke minst.

Som jeg har forstått det da, uten å være fagperson på feltet.

   #22
 538     Øst-Finnmark     0
Energi kan ikke forsvinne så en gammel ovn på 1000 watt og en ny ovn på 1000 watt vil begge bruke det samme. Står disse to på i en time vil hver av disse ha brukt 1 kWh.  Elementene i en panelovn består av en lang motstandstråd. Det som avgjør motstanden og dermed effekten er lengden på tråden og tykkelsen på tråden. Jeg vil ikke tro at verken lengden elleR tykkelsen forandrer seg med tiden. En gammel ovn vil derfor ikke miste effekt med årene. Det kan imidlertid være andre grunner til å bytte ut gamle ovner. Det kan være annen utforming av elementene som gir bedre konveksjon og bedre termostater med nattsenking osv. Kanskje annen utforming av elementene gjør at man kan ka litt lavere temperatur ser jeg ikke bort i fra.
jaf
   #23
 6,305     tromsø     0
Enig, en kan bruke 100kwt uten at det er behagelig i rommet. Ofte er det dårlig isolering som gjør at det må mye effekt til for å prøve å få det behagelig. Er huset gammelt kan vegger være kalde og varmekilde varm uten at det funker. Som å varme et telt. Med nedstøpte kabler har eg opplevd at gulvet (betongen) er varm og dagen når soler lyser inn og kald om natten når det er kaldt ute (jo-jo). For å få det til å fungere må det være tynt med avretningmasse over kabler og mye isolasjon under. Gamle gulv med 5cm isopor og betong fra pumpebil (mange m3 betong) kan være "umulig" å styre. Betong og flis er også vanskelig, skrur en ned tempraturen blir det vanskelig. Heltre er "varmt" på gulv, så en må vite litt hva en gjør. Ikke alt som fungerer i teori er bra i praksis. Å støpe ned 3m3 betong tilsvarer en vannmengde på (3*egenvekt2,45=7,35 tonn)...Da kan en bruke 100kwt uten å merke stor tempraturforandring. Slik er det i mange eldre hus. Enig i at 1000watt er 1000watt. Derfor var eg uenig med han som jobber med å prosjektere tempraturstytring/ovner/ventilasjon.
   #24
 336     Northwest     0

Jeg synes det Oblygre skriver er veldig i tråd med hva jeg har forstått av dette. Elektriske varmekabler kan forårsake overoppheting om de dekkes til av møbler dersom de ikke er selvregulerende, og de er svindyre.

Når det gjelder nattsenking så fungerer det omtrent ikke i et lavenergi/passivhus i det hele tatt. Jeg leste en rapport som hevdet at god justering av varmeanlegget gav myye større innsparing enn en nattsenking siden temperaturen ofte ikke falt mer enn en til to grader i løpet av natten. Og dagsenking ble meningsløst. Gjennvinningen i ventilasjonsanlegget fordelte varmen fra badet slik at huset holdt seg like varmt likevel om det var nattsenking. Betongen i badegulvet hadde nok energi til å holde huset varmt i flere døgn etter at all oppvarming ble slått av. Solvarme og mennesker sammen med varmen i betongen gjorde at tempen ikke falt så mye at det var meningfult, kun teoretisk fortjeneste på å ha nattsenking.

Varmekabler gjør at en ikke kan velge andre energiforsyninger i fremtiden.

Hva med slike IR-ovner og den slags. Varme fra vegg og tak. Noen som har erfaring med det?

Noen skryter veldig av slike systemer, men de selger ikke noe særlig ser det ut som.

Men det er litt typisk at de som selger et produkt kun ser fordeler med det produktet og ikke om det egentlig er det kunden er mest tjent med. Hva koster 100 kvm med selvregulerende varmekabel fordelt på 7 soner feks? Noen som vet, eller kvm pris ferdig lagt?

Blir det dyrere enn vannbåren lagt i lett konstruksjon?

Ved å bruke litt større c-c er der hvor det er sannsynlig at større ting blir plassert er problemet med overoppheting nær eliminert selv ved bruk av vanlig varmekabel.

For min del (har et sovende gr. L fagbrev) ser jeg på varmekabel som en no brainer, minst 50 vedlikeholdsfrie år og svært lav innkjøpskostnad.

Jeg har vanskelig for å se lønnsomheten med vannbåren varme og luft-vann varmepumpe dersom en kun skal se på romoppvarming.
  (trådstarter)
   #25
 198     0
Hva med å sirkulere varmluft i rør i gulvet? Noen som har kjennskap til det?
   #26
 68     0
Jeg så på en blogg, en kar i fra Sillicon Valley som hadde "pensjonert" seg for 20-30 år siden.. bygget sitt eget hus, med strøm ifra solceller og solvarme lagret i passende medier ( mursteiner) osv...

En av de beste tingene han hadde funnet på, og var forrvirret over at ingen andre hadde patentert det, var et rør som hang i taket, med en datavifte i toppen av dette. Den sugde all den varme luften i taket ( varme stiger ) og blåste det ned røret helt til gulvet igjen. Den brukte minimalt med strøm og gjore mye for inneklimaet i huset hans.


   #27
 877     Østfold     0
Ideen er ikke ny, og det er vel egentlig ikke noe å patentere, men bevares -smart.

Trodde vel at jeg selv "hadde funnet opp hjulet" når jeg gjorde det samme for snart 30år siden. Hus i tre etg med åpen trapp fra kjeller til loftstue, monterte et 4" spirorør fra møne i 3. og ned til kjellerstue med ei baderomsvifte i. Det ble for pinglete. Lite luft, men mye lyd  Wink
Signatur

   #28
 611     Øvre Eiker     0

Hva med å sirkulere varmluft i rør i gulvet? Noen som har kjennskap til det?

Luft har veldig mye lavere varmekapasitet enn vann, så du vil trenge høy temperatur og/eller store mengder luft for å få særlig effekt. Kanskje det vil funke i et veldig godt isolert hus.

Men romerne hadde et lignende system med sentralfyr i kjelleren hvorfra den varme røyken ble ledet i kanaler i gulvet.
  (trådstarter)
   #30
 198     0
Ser det er tegnet inn som oppvarmingsløsning i et plusshus.