#32
 80     Vestlandet     0
Har bodd i et hus med en slik løsning.

Oljefyr i et lite rom i kjelleren, vifte og luftekanaler rundt til de fleste rom i huset. Veldig behagelig, godt og varmt og ikke noe støy.

Denne løsningen kan sikkert brukes med flere alternative varmekilder, men som det skrives, luften må ha både volum og varme for at det skal funke noe særlig.

Huset var fra -70 tallet i Rogaland.
   #33
 877     Østfold     0
Blommeren ;

Ja dette var en vanlig greie frem til oljekrisa i `72 (muligens enda lengre), olje/vedfyrte kjeler  med kanaler i vegger og gulv til åpninger i vegg/gulv (justerbar åpning på rister).

Men jeg forsto spørsmålet mere som rørgater i gulv hvor man bruker luft isteden for væske (vannbåren varme)... ?
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 198     0
Jeg leste en artikkel i avisen i går hvor Sintef hadde satt opp strømmålere i noen boliger slik at folk så forbruket. Ikke noe mer.
Minner meg om de målerne vi hadde på veggen før i tiden når vi abbonerte på så så mye strøm. Når vi skulle lage mat slo vi av noe annet som dro strøm i samme periode for å unngå overforbruk, for det var dyrere strøm.

Denne duppeditten fra Sintef gjorde at folk sparte 20 % på strømmen, eller rettere sagt 20 % av strømforbruket. Vi lures til å bruke hundretusen kroner på en sak som sparer mindre enn 20 % av det totale strømforbruket og så klarer en duppeditt fra Sintef som ikke gjør noe annet enn å gjøre oss bevisste en så stor innsparing.

Er det vår egen likegyldighet som har drevet forbruket til uanede høyder? At vi lar garasjen være oppvarmet selv om vi ikke trenger det for det er så greit, at vi ikke slår av pc om natten for det tar tid å starte opp igjen og kanskje vi skal sjekke en mail og noen jobbmeldinger før vi legger oss.

Hvorfor trenger jeg egentlig fire kjøleskap. Ett vinskap med to soner, et stort kjøleskap i kjøkkeninnredningen, ett kjøleskap i garasjen til øl og mineralvann og en kake de tre gangene i året jeg får det (litt sur over at det ikke bakes oftere i heimen, bedre når vi er på vestlandet for der bakes det rikelig) og ett som jeg egentlig ikke skjønner hvorfor vi skal ha det står da bare en masse mat vi ikke trenger der likevel. Men strøm trekker de alle sammen. Og to frysere, en i bunnen av kjøleskapet og en slik diger jævel hvor en aldri finner igjen det som havner nede i bunnen. Vi må vistnok ha det fordi det ikke er plass til to kalkuner i det andre. Det er bare i jula jeg får kalkun, aldri ellers men kjøleskapet går hele året.

Te til frokost, the til lunsch og en kopp the til kvelden, det er aldri feil med litt the, men det kokes sikkert en halv liter for mye vann hver gang, på årsbasis koking av rundt 500 liter vann for mye. Hvor mange kWt går det med til å koke 500 liter vann?

Og det er bare småting.

Vi gidder ikke skru av dusjen når vi såper oss inn og vasker kroppen. Dusjen den står på hele tiden. 10-20 liter vann i minuttet. 3-4 min ekstra for hver dusj, kanskje er halvparten varmtvann 10-20 liter pr min. Det er kanskje 50 liter varmtvann pr dag til spille hos oss og på arsbasis blir det 15 tusen liter varmtvann rett ut (det må jeg sjekke på kalkulatoren) Joda dæven dytte.
Hvor mange kwt går med til å varme opp 15 tusen liter med vann.

Båre disse småtingene utgjør utrolig mye energi, om noen gidder regne det om til kWt så slipper jeg (jeg ble litt matt av disse tallene). Kanskje livsstilen gir grunnlag for innsparinger som ellers ville kostet mange hundre tusen. Jeg vet at i Tyskland hadde de tidligere kurs for folk som skulle bo i passivhus, hvor de blandt annet fokuserte på å ikke ha mer vann enn absolutt nødvendig i potetkjelen.

Er det endring av vaner, mer enn faktisk huset i seg selv som gav de fantastiske innsparingene i passivhusene? For de som bygger passivhus i Norge i dag får helt andre strømregninger enn det som har blitt forespeilet.

Er dermed den voldsomme fokuseringen på byggeteknik en avsporing og feilslåtte kostnader som pålegges oss som husbyggere noe vi kunne oppnådd ved endret livsstil, og uten å legge ut en eneste krone.

Låner vi penger til avanserte strømsparingsduppeditter slik at vi kan fortsette å sløse med energi?? Sår vi til knes i løngner og bedrag mens vi sliter med å betale regningen, for det norske folket drukner snart i boliggjeld.
   #35
 24,697     Akershus     0

Har bodd i et hus med en slik løsning.

Oljefyr i et lite rom i kjelleren, vifte og luftekanaler rundt til de fleste rom i huset. Veldig behagelig, godt og varmt og ikke noe støy.

Denne løsningen kan sikkert brukes med flere alternative varmekilder, men som det skrives, luften må ha både volum og varme for at det skal funke noe særlig.

Huset var fra -70 tallet i Rogaland.


Har tilsvarende:Klimanett,  levert av Norlett. Kunne kjøpes med el-kjel eller kombinert el/olje.

Både enig og uenig: Positivt: en flytter noe solvarme rundt om i huset. En kan få ganske rask oppvarming ved å "klø" den litt: Full rulle på shunt og forsert ventilasjon. Da "fyrer" en opp momentant med 20KW. Luftrørene i stuegulvet var påpulære for små rumper, der var det ekstra lunt.
Ulemper: Noe viftestøy tross lyddempere i kanalene. "Ingen regulering". Dvs for oss blir den kun brukt i stue/arbeidsrom. Soverom er uoppvarmet og kjøkkenet har annen temp-syklus. Dette fordi det er kun ett punkt (stua) som kan reguleres, esten er satt som slave av dette.
Signatur
   #36
 877     Østfold     0
Klippet og limt fra cc30:

"Jeg leste en artikkel i avisen i går hvor Sintef hadde satt opp strømmålere i noen boliger slik at folk så forbruket. "
"Denne duppeditten fra Sintef gjorde at folk sparte 20 % på strømmen, eller rettere sagt 20 % av strømforbruket."

Interessant cc30, har du henvisning til den nevnte artikkelen fra Sintef?

"Er det endring av vaner, mer enn faktisk huset i seg selv som gav de fantastiske innsparingene i passivhusene? For de som bygger passivhus i Norge i dag får helt andre strømregninger enn det som har blitt forespeilet."

På hvilken måte avviker strømregningen for passivhus?


Signatur
  (trådstarter)
   #37
 198     0

http://www.viivilla.no/Energi-og-varme/Produktnyheter/eWave-reduserer-stromforbruket-ditt-65615

Folk sparte inntil 20 % bare ved å se hvor mye strøm de brukte. Koster nesten ikke noe.

Mange passivhus har hat en mye høyere forbruk av strøm enn forventet og i Tyskland holdt de kurs for folk som skule bo i passivhus for at de skulle klare å komme så langt ned i eneribruk som det var prosjektert med.

Jeg ser jo energibruken hos meg, oppvarming av mine 300 kvm er jo bare en mindre del av strømforbruket. I underkant av en tredjedel. Om huset mitt ble gjort om til passivhus ville andelen til oppvarming vært den eneste som hadde sunket. Det andre ville vært det samme og jeg ville uansett hatt et urimelig høyt forbruk.

   #38
 877     Østfold     0
Sitat cc30:


"Jeg ser jo energibruken hos meg, oppvarming av mine 300 kvm er jo bare en mindre del av strømforbruket. I underkant av en tredjedel. Om huset mitt ble gjort om til passivhus ville andelen til oppvarming vært den eneste som hadde sunket. Det andre ville vært det samme og jeg ville uansett hatt et urimelig høyt forbruk."

Dersom du varmer opp boligen med strøm (uten vp/ved eller annet varmetilskudd) og dette utgjør bare 1/3 av strømregningen så tror jeg kanskje du har mye lys og elektriske artikler som avgir varme?

Hvor mange kilowatt bruker du pr år, når er huset bygget (evt tilleggsisolert) ?
Signatur
   #39
 962     Figgjo     0
Besparelser jeg gjorde ved å velge L/V i forhold til L/L:

Enovastøtte: 10.000kr
Ikke pipe ned i kjelleren: 10.000kr
En mindre ovn/ilsted: 5-10.000kr
En mindre vbv: 5000kr
Ikke el.kabler: 40.000kr

Totalt: 70-80.000kr.

Plutselig så var et ikke så uøkonomisk alikevell å invistere Smile
   #40
 777     0
En ting er de kaldeste dagene, hva med de varmeste? Min erfaring er at ventilasjon ikke er nok. Åpne vinduer er selvsagt en norsk folkesport, men det kommer vist nok uhygge inn uten åpne vinduer.

For gulvvarme lønner det seg ikke med l/v eller v/v. Joda, du bruker mindre strøm, men ikke nok til å bytte ut direkteoppvarming med strøm. Ihvertfall ikke på mine 140 kvm. Hobbyprosjektet mitt med solfangere har nok gjort det enda mer ulønnsomt med varmepumpe til vannet, men jeg får ikke det regnestykket til å gå opp uansett.

Løsningen min på varmen har vert å sette inn billige l/l-varmepumper i rom der jeg vet det blir for varmt. Skal jeg bygge en gang til vil jeg nok prøve å få overdimensjonert ventilasjon.