MBT
   #61
 145     Rogaland     0

Det er mange flere faktorer enn lønnsomhet som må vurderes. Bosted, estetikk, isolering, komfortnivå, tilgang på sol/ved, antall familiemedlemmer som dusjer osv.

Selv ønsker vi iallefall ikke noen skjemmende og støyende vifte utendørs, og ingen stor hvit boks hengende i hver etasje. Helt greit hvis man må, men ikke hvis man kan velge idet man bygger nytt.

Vi vil ha anlegget usynlig, og siden vi skal ha peis uansett, og siden ved KAN være gratis, så installerer vi vannbåren varme i gulvene og peisinnsats med vannkappe som energikilde. Etterhvert utvider vi muligens med solfangere på taket. Et slikt anlegg koster, men det er også en kostnad å ha løsninger man ikke trives med.

Dette er ingen fasit, men en subjektiv vurdering alle faktorer tatt i betraktning. Og nettopp den subjektive vurderingen føler jeg ofte mangler i regnestykkene. Selv om det også er interessant å se rene kalkulasjoner som er gjort.

  (trådstarter)
   #62
 198     0
Veldig fornuftige og reflekterende svar. Om en bare skal se på penger er det en ting, fremtidsmuligheter en annen, osv osv.

Jeg er redd for at det skal bli for mye fippel og styr. At en må følge med hele tiden om noe ryker eller om det må justeres noe. Når vi blir gamle pensjonister tviler jeg på at vi klarer henge med på slike ting. Og da blir det dyrt med en bolig hvor det til stadig må fikses litt på småting. Ting som ikke tar mer enn en times tid å fikse selv og som en tar som lørdagsavslapning/kos og mekker og fikser. Akurat som at det er lite jobb med båten, men når en blir gammel orker en ikke ha båt likevel for det blir for mye plunder.

Er fjernvarme en god ide? Er solceller, den ene modellen oppgis til å holde i 30-40 år og til den tid er jeg enten død eller har glemt at jeg har slike paneler, så det er i praksis resten av livet. Ryker slike paneler? Hva er det i tilfelle som ryker?
   #63
 170     Lier     0
Bygger du nytt i dag ser jeg absolutt ingen grunn til ikke å legge vannbåren varme i gulv drevet av v/v-pumpe med energibrønn. En investering som vil følge eiendommen til evig tid. Borr hull i jorda nå mens du kan, i fremtiden kan det bli restriksjoner, naboer kan komme deg i forkjøpet osv.

Etter mitt skjønn er det galskap å sette en hvit kladd på veggen som blåser opp til orkan hver vinternatt. Og dette har jeg erfart fra tidligere eide hus, luft-baserte varmepumper bråker! De som sier noe annet unndrar sannheten.
Signatur
MBT
   #64
 145     Rogaland     0

Tja, det er dyrt å bore, og pumpen er kostbar og med begrenset levetid (10-20 år). Selv mener vi det er andre energikilder som lønner seg i vår situasjon.
   #65
 170     Lier     0
Hver sin lyst. Men ser du en banker så satser du på ham.
Eneste som er vedlikehold her er pumpa. Men noe mekanisk må du hvis du da ikke putter inn panleovner.
Da snakker vi om 70.000, det finnes i dag varmepumper med lett utskiftbare kompressorer, så i realiteten er det vel 20.000 kanskje?
Rest følger eiendommen til evig tid og blir på en måte å spare i eiendom.
Signatur
   #66
 962     Figgjo     0
Stoppenbygger:
Da har du kun hatt tidligere og bråkete modeller.
Har ikke dette problemet, og vi har hatt såveromsvinduet åpent og pumpa henger 6-7m under vinduet uten at vi hører noe.

Å borre er dyrt og lite lønnsomt. L/v er løsningen, vertfall for den normale lommeboken.

Strømprisene vil neppe skyte til værs, men nettleien vil nok bli dyrere.
Klart at strømselskapene skal tjene like mye/mer penger, selv om gjennomsnittsforbruket kommer til å gå kraftig ned.
MBT
   #67
 145     Rogaland     0

Forbruket i husholdningene vil bli lavere og effektiviteten i produksjonen høyere, men det blir neppe store endringer i gjennomsnittsprisene. Inntjeningen skal opprettholdes, og det som ikke selges til høye priser i Norge vil selges til det europeiske markedet. Tilsvarende det som skjer i ost- og laksemarkedet.

   #68
 60     Trøgstad     0
Bygget hus for 10 år siden med vannbåren varme og angrer ikke. Komforten er helt rå, med barn som leker på gulvet uten å bli kalde.
Strømforbruk pr år ca 9000 kWh og ca 800 liter propan pr år.
Har avtrekksluftsvarmepumpe med gass som tilleggsvarme som varmer vannbåren gulvvarme. Ute og inne kontrollfølere og trådløse termostater i hvert rom, i oppholdsrom delt opp med egen sone ute langs yttervegger for ulik regulering på ulike områder av gulvet. Det eneste som jeg angrer på er at jeg ikke la vannvarmen i spongulv oppå betonggulvet i 1 etg. For raskere regulering i overgangssesongene. Men da får vi jo brukt gasspeisen også.
Økonomisk, tja si det og i forhold til hva? Komfort kan ikke bare måles i penger. Men syns vi har ett ok oppvarmingskostnadsbilde.
   #69
 1,519     Oslo     0
Til opplysning er det strengt tatt ikke noe som heter "gratis ved". Selv om man hugger den selv i egen skog så tar man indirekte valget å ikke selge veden og kjøpe annen energi for pengene man kunne ha fått. Så man kan hevde at egenprodusert ved koster omtrent det samme som kjøpeved og så har man i tillegg brukt tid, evt kjøpt maskinpark om man ikke uansett har det osv osv.

Nå ser jeg selvsagt bortfra eventuell trivsel ved å hugge ved - den har jeg full forståelse for siden jeg har produsert en del ved selv;)
   #70
 170     Lier     0

Stoppenbygger:
Da har du kun hatt tidligere og bråkete modeller.
Har ikke dette problemet, og vi har hatt såveromsvinduet åpent og pumpa henger 6-7m under vinduet uten at vi hører noe.

Å borre er dyrt og lite lønnsomt. L/v er løsningen, vertfall for den normale lommeboken.

Strømprisene vil neppe skyte til værs, men nettleien vil nok bli dyrere.
Klart at strømselskapene skal tjene like mye/mer penger, selv om gjennomsnittsforbruket kommer til å gå kraftig ned.


Hvis Panasonics toppmodell fra 2010 var ei bråkebøtte så tar jeg feil. Aldri mer sier jeg, og denne hang 4-5 meter fra soverom med plankegjerde mot. Durte og bråkte spesielt på kalde dager selvfølgelig. Innedel i gangen så der var det ikke noe problem.
Gå for energibrønn er mitt råd. Koster noen kroner mer men er også en verdi som følger eiendommen til evig tid.
Signatur