#161
 629     Bærum     0
Enig i betraktningen om lang og kort omløpstid. Samtidig snakker en om en nær forestående klimakrise. Et tre har en omløpstid på kanskje 300 år. Alt vi brenner nå vil frigjøre CO2 og dette er ikke tilbake til status quo før om 2-300 år. Klimakrisen kan mao utsettes 2-300 år?

Menneskeheten må lete etter metoder å utnytte solenergien på mer direkte enn å brenne ved.

Ett omløp i skogbruket (og da snakker vi om sagtømmer) regnes normalt som 80 år, ikke 2-300.

For bjørk som hugges til ved er vi nok nærmere 20-30 enn 2-300 år.

Forskning viser (også Miljødirektoratets rapport som du viser til), at skog trenger 90-180 år på å fange tilbake karbon som forsvinner ved hogst. I en industrielt drevet skog vil det aldri bli lagret så mye karbon som i en skog uten hogst, det vil si at det alltid er et underskudd, eller et potensiale på mer lagring.
Så. Ja, om du har en industriskog hvor virket tas etter 80 år så vil du ha en balanse på tilvekst og avvirkning.
Samtidig, hvis hogsten økes, enten det er for å lage mer ved eller andre produkter, så vil utslippene øke fordi utslippene blir større enn det som fanges i vekst.
Dessuten så forutsetter dette at vedfyring erstatter fyring med fossile brensler. Om det erstatter elektrisk strøm, som i Norge er 96 % fornybart, så vil følgelig utslippene øke på kort og mellomlang sikt. Bruk av skog som brensel i stor skala, enten direkte eller som i tropene hvor skogen hugges og det plantes oljepalmer, er helt feil retning å gå.

  (trådstarter)
   #162
 358     Rælingen     0
Jeg startet vel denne tråden i 2012 da det var en pelletsovn montert i huset jeg kjøpte da. Vel....ovnen ble solgt i 2015 eller der omkring grunnet støy. Klarte aldri å bli vant til den, for mye rett og slett. I tillegg ble det alt for varmt i stua der den sto, selv på laveste nivå.

Den ble erstattet av en aduro 9(mener jeg det var), og et par paller med pellets ble byttet ut med 5 sekker ved. Har vannbåren varme tilknyttet ventilasjonsvarmepumpe så ovnen brukes ikke så ofte. Etter et par vintre må jeg si meg mer fornøyd totalt sett med vedovn enn med pellets. Ikke mer støy ved fyring, bedre varmeregulering og mer plass frigjort i boden🙂
   #163
 1,471     Oslo     0
Dette har vært/er en interessant tråd!
Svært bra at TS deltar etter så mange år.

Her på forumet har jeg advart mot å knytte seg til biovarmeanlegg. Det går nok an å ha et mer nyansert syn på slike anlegg enn det jeg har. Men det er typisk at kommuner på landet kan vedta tvangstilkobling til det lokale biovarmeanlegget. Uff! Etter oppstart av biovarmeanlegg i Løten fyrte man anlegget med tonnevis med olje.
Jeg så aldri en notis i lokalavisen om dette.
Da blir plutselig den dyre strømleverandøren attraktiv.

Men det var pellets det opprinnelig dreide seg om.
Dotsetsveen, ElDart og andre har interessante innlegg ovenfor.
En kompis sier: Hadde jeg visst det jeg i dag vet, så hadde jeg ikke installert pelletskamin. Altså ingen statistikk å vise til her.
For x antall år siden var det en viss pellets-entusiasme i Norge - som ganske raskt forsvant.
Vi opplever jo stadig prissamarbeid her i landet. Mange påstår at produsentene av biovarme og pellets følger prisen på elektrisitet.
Da kan vi fyre med ved, med de ulempene det medfører.

Solenergi er en viktig del av fremtiden, men vi må nok spe på med kjernekraft. Om "kort" tid er vi 10 millioner homo sapiens.
Signatur
HSt
   #164
 37,573     Lillestrøm kommune     1
Jeg kjenner firma og han som driver pellets anlegg et sted i Norge, bunken med tusenlapper som kommunene sparer er ekstremt stor.

Det er en kollega som bor i borettslag med pellets fyr i Oslo

Lokalt i Skedsmo er det også fjernvarme på Pellets uten problemer.

Men det går selvfølig an å tabbe seg ut med pellets anlegg som mye annet så det må være slike bergho har kommet borti.
   #165
 3,593     0
Ad solvarme:

Elbil-entusiaster fnyser av hydrogen-teknologi som bare har x% virkningsgrad (når du tar med produksjon av drivstoffet), og slåss som ville hunder om verdien av "x".

Men et sted rundt 90-95% av alle som snakker om solenergi godtar blindt og uten diskusjon PV-paneler med virkningsgrad på typisk 17-18% (for det de fleste installerer), mens termiske vakum-solfangere med fem ganger så høy virkningsgrad blir mer eller mindre ignorert, skjøvet til side, her i Norge.

Vi bruker jo det aller meste av energien til oppvarming av bolig eller VV. Solfangere består essensielt av væskefylte rør og en sikulasjonspumpe - super-enkelt, sammenlignet med en varmepumpe. Hvorfor er vi ikke mer frampå med solfangere?

Hadde elektrisitet vært spinndyrt i Norge, slik at vi alltid måtte huske på å slå av LED-lyset når et rom blir forlatt, ville det vært et argument for å produsere 18% strøm istedetfor 90% varme - men det er jo ikke slik. Det virker som om det hele i hovedsak er styrt av mote. Det burde bli mer mote å satse på direkte utnyttelse av solvarme som varme, når det er det vi lett kan fange massevis av, og det er det vi trenger mye av.
HSt
   #166
 37,573     Lillestrøm kommune     0
Jeg sliter litt med snø og ønske om innglassing av veranda ellers hadde de termiske solfangerne vært på plass for lenge siden.
   #167
 1,076     1484     1
Vi opplever jo stadig prissamarbeid her i landet. Mange påstår at produsentene av biovarme og pellets følger prisen på elektrisitet.


Dette fins det detaljerte statistikker på, " enegirapporten " måler prisen på ulike energibærere uke for uke:
Dessverre trues jeg med både bot, pisking og det som værre er, så jeg kan ikke klippe og lime litt grafer, men strøm kostet næringslivet i snitt 92 øre / kWh i uke 3, mens pellets kostet 37 øre/kWh i samme perioden.

Pellets er fortsatt et godt alternativ, der investering, infrastruktur og håndtering ikke tillater bruk av flis.



Signatur

   #168
 3,210     Vestlandet     0
Hvem er det som gir ut denne energirapporten? Er det slik at det kreves abonnement?
   #169
 1,471     Oslo     0
I VARME&DESIGN sommeren 2006 kunne vi lese følgende reklame:

"Spar penger med pelletsfyring!
Med et felles europeisk kraftmarked og CO2-kvoter, kan vi nå i Norge like godt venne oss til ustabile og til tider meget høye strømpriser. Hvis du ikke ønsker å bruke for mye av lønningen på oppvarming, bør du begynne å tenke alternativt.

En moderne pelletskamin gir deg:
Høy komfort
Godt inneklima
Miljøvennlig varme
Dekorativ levende flamme

En pelletskamin går i et halvt til to døgn mellom hver påfylling, avhengig av modell. Bruker du ukeproggram og av/på-styring, vil du kunne redusere ditt totale energibehov til oppvarming, uten at det går ut over komforten.
Investerer du i en pelletskamin er du sikret rimelig varme. Prisen er stabil og koster deg ca 60 øre/kWh.
HVA ER EGENTLIG ENERGIPELLETS?
EnergiPellets er et rent naturprodukt laget av treflis som er kokt opp under trykk og presset sammen uten bruk av bindemidler.
EnergiPellets brenner derfor rent, med meget lave verdier av sot og partikler. Du får den samme fine varmen som med vedfyring og slipper å fylle på pellets mer enn ca en gang i døget.
EnergiPellets tar lite plass. Energiinnholdet i EnergiPellets er over tre ganger høyere enn i ved (i forhold til stablet ved).
EnergiPellets med brun farge har et lavt støvinnhold og har høy fuktighetsresistens.
Pellets kan også benyttes i vedovn eller peis ved bruk av en pelletskurv".

Dette var informasjonen/reklamen og så var det avbildet følgende ovner:
Wodtke Smart Pellets - veil. 33 990 kr  
Wodtke Frank Pellets - veil. 29 220 kr
Preziosa - veil. 19 360 kr - kampanjetilbud 15 990 kr
Eco Baby Pellets - veil. 17 895 kr - kampanjetilbud 14 990 kr

Dette var litt historie.
Er det forresten noen her som produserer pellets selv?

Signatur