88,632
181
16
Pellets - en fiasko?
364
Rælingen
0
Er det det? En fiasko altså? I følge dine pengers siste utgave har prisene på pellets skutt i været de siste årene, og tar bort den lille gevinsten det er(var) å ha pellets.
Har pelletsovn selv som følger med boligen jeg flytter inn i på Mandag, og kommer til å fyre med dette miljøvennlige brenselet. Investeringen i selve kjøp av ovnen er dermed noe forrige eier har tatt støyten for.
Har et fritidshus i Sverige og ser at prisen på pellets der er ca 50% lavere enn i Norge, fristende å importere selv. Nå er jo alt som har å gjøre med alternativ fyring billigere i Sverige men likevell. Hvorfor har ikke pellets blitt det som man trodde for noen år siden, nemlig et godt og billigere alternativ til strøm og/eller ved? Og hvorfor har prisen skutt i været?
Jeg ønsker også å vite om hvor folket kjøper pellets, og til hvilken pris?
Har pelletsovn selv som følger med boligen jeg flytter inn i på Mandag, og kommer til å fyre med dette miljøvennlige brenselet. Investeringen i selve kjøp av ovnen er dermed noe forrige eier har tatt støyten for.
Har et fritidshus i Sverige og ser at prisen på pellets der er ca 50% lavere enn i Norge, fristende å importere selv. Nå er jo alt som har å gjøre med alternativ fyring billigere i Sverige men likevell. Hvorfor har ikke pellets blitt det som man trodde for noen år siden, nemlig et godt og billigere alternativ til strøm og/eller ved? Og hvorfor har prisen skutt i været?
Jeg ønsker også å vite om hvor folket kjøper pellets, og til hvilken pris?
Har faktisk hørt denslags miljøargumentasjon. Så om pellets blir dyrere og dyrere dess mer miljøbevisst er du.
Bare et hjertesukk
En annen sak er å kalle ting miljøvennlig/økologisk/naturlig osv. Det er grader av alt mulig. Vedfyring, elektriske biler osv er ikke miljøvennlig. Det er bare mindre miljøskadelig. (Det kan sikekrt også diskuteres.)
At pellets må importeres henger sammen med at nesten ingen klarer å tjene penger på å lage dette lønnsomt i Norge.
Jeg mener det grenser til idioti når enova gir tilskudd til pelletsovner og varmepumper, men ikke til vedovner, som er det mest energiøkonomiske og miljøvennlige tiltaket vi har..
Ang miljøaspektet bak pellet skal jeg ikke begi meg inn på hvordan dette fungerer opp mot bearbeiding og transport osv. Ser at dette går rimelig greit i Sverige der de produserer sin egen pellets, hvorfor vi ikke skal klare dette i Norge er for meg en gåte. Godt mulig forklaringen på høye priser ligger akkurat der, nemlig produksjonskostnader, men når man ser at prisen har steget ca 20% på meget kort tid må man lure litt likevell. Godt mulig den norske kapitalistiske tankegangen har slått inn for fullt her også som på alt annet, og som gjør alternativene dyre og lite interessante.
Hadde det stått en vedovn der hadde jeg kjøpt ved, og ikke byttet ut til pelletsovn. Men nå står den der, og for meg handler det litt om komfort også. Det å kunne fylle på 1 gang pr døgn, og justere natt- og dagsenking. Dette får man ikke gjort med en vedovn. Ovnen blir stående og pellets blir kjøpt inn uansett. Mulig fra Sverige og ikke Latvia:)
Det importeres mye ved, og jeg tror Latvia er et av landene vi får den fra.
Klar over det. Skjønner bare ikke vitsen. Det har antakelig sammenheng med at nordmenn er for late til å lage ved selv.
Eg trur de har fått opp dampen nå, men flisa blir importert, og pellest eksportert.....
Yepp, det er også eit miljøtiltak....
http://www.tu.no/energi/article245976.ece
Norge gror igjen, og ved er miljøvennlig og billig for den som gidder jobbe.
Uansett hvor man bor?
Straumen er så billig at ein del folk gidder ikkje ein gang fyre med ved om de får han gratis, langt mindre sage han sjølv.
1 time fra Bergen grov dei ned store mengder hun som dei ikkje ein gang klarte å gje vekk.
Alt for dyrt å transportera til pellets anlegg var den og.
Har aldri sett et eneste tilbud om dette, og jeg har virkelig prøvd.
http://www.finn.no/finn/torget/gisbort/annonse?finnkode=32298851
Gi gass!
Kanskje det kunne ligge en fast link her på forumet, sammen med tips om rimelig pellets?
Jeg var også fristet til å montere pelletskamin for noen år siden. Siden investeringen ble såpass høy og jeg regnet med at prisen på pellets ville fyke i været så fort etterspørselen vokste, lot jeg det klokelig være.
Joda, ser den, ikke over grensen dette. Ville bare styre tråden inn på rett kjøl igjen, er en rastløs sjel serru:)
Og det er vel trolig kjernen til "problemet" om jeg får kalle det det. Så fort etterspørselen øker, øker også prisene. Og hvis det er dette som er hovedårsaken til at pellets er en fiasko så er det trist..... at bransjen selv er med på å ødelegge et perfekt oppvarmingsssystem, ihvertfall i mine øyne.
Ang pris har jeg funnet ut følgende: I Norge ligger en pall på ca 3-3600, de fleste ligger på rundt 3200-3300. I Sverige ligger en pall på ca 2000 (SEK). Har funnet denne siden der borte som sammenligner prisene hos de forskjellige leverandørenee. Prisene her er gitt pr tonn, en pall er som regel 832kg.
http://www.pelletspris.com/pellets_af.php
En del Byggmax butikker (ikke alle) fører 8mm pellets:
http://www.byggmax.com/no-no/prod/pid-4552
Har ikke erfaring ennå, men jeg skal kjøpe noen sekker for å prøve.
Prisen styres også av store industrielle aktører, de vil ligge under oljeprisen, normalt under strømpris også, akkurat nå klarer de ikke det, men ikke lavere en nødvendig, så prisen på pellets vil svinge med oljepris og strøm pris.
Vegar i Isoteks Miljø as
Teknisk fagskole bygg 1983, byggeleder 85-92, daglig leder i byggbransjen fra 1992, Etterutdanning og mye praksis på: Spesialavfall i bygg, Isolering, og sugebiler som sugere ut flis, leire, stein, jord osv
Sannheten er at denne utgaven "Dine Penger" var dekket med ca. 30 prosent annonser fra varmepumpebransjen da de skrev flere artikler om "undersøkelser" av ulike varmeanlegg. Bladet ligger her på pulten min og jeg har sjekket omfanget av annonser.
Bladet er avhengig av inntekter fra annonser. Det står multinasjonale selskaper bak varmepumper med kapitalkrefter til å styre norske forbrukere og betale uryddige journalister og blader gjennom kostbare annonser.
Jeg kjenner til journalisten fra Dine Penger i forbindelse med uttalelser på Forbrukerinspektørene for ett år siden - jeg var rystet over hans manglende kunnskaper om pellets og hans generelle påstander om pellets. Jeg var selv pelletsekspert i programmet.
Synes bladet "Dine Penger" smaker av korrupsjon. De lurer nordmenn og ødelegger for miljøvennlige alternativer til varmepumper når det gjelder overgang fra oljefyring, noe saken hovedsakelig dreide seg om i bladet.
Jeg betaler selv kr 0,43 per kWh denne vinteren for pellets levert i bulk og prisen har vært stabil de siste 11 årene jeg har fyrt med pellets. Har sentralvarme og kjører ut temperatur på 60-70 grader på radiatorer med lav sirkulasjonsmengde. Dette gir skikkelig strålevarme og dermed en "peis"-komfort man overhodet ikke oppnår med varmepumpe. Prisen på pellets i småsekk er omtalt av andre her, vet at Byggmax har ganske rimelig pellets fra Rindi i Sverige og dette er god kvalitet.
Pellets i automatiske anlegg er langt fra fiasko, det er noe av det mest bekvemme, rimelige og mest miljøvennlige man får av oppvarming. Og investeringskostnaden er vesentlig rimeligere enn varmepumpe.
Det går minst 14 dager mellom hver gang jeg skal bruke 30 minutter på tilsyn av kjelen.
Håper mitt innlegg gir et perspektiv på hvordan enkelte media bidrar til å begrense innfasing av klimavennlige energibærere i egen vinnings hensikt. Jeg håper at alle som leser denne type blader dobbelsjekker undersøkelser og råd mot kobling til annonser i slike blader.
"Enebolig,østlandet på "hele" 90m2 fra 1920:
Etterisolert med 15cm mineralull i 1990. Alle vinduer er av nyere dato.
snitt-forbruk pr.døgn i perioden 1.sept-15.des-11: 28,67kw/t
Utgifter pelletsovn pr.døgn i perioden 13.okt-15.des: 24,76.-kr.
Vi har alltid over 21,5grader i alle rom"
Hadde jeg kun varmet opp med panelovner måtte jeg nok ha brukt 75kwt mer i døgnet.
Med vanlig ved hadde jeg havnet på 125kr i døgnet.
Varmepumpe(luft/luft) ville også brukt mer enn pellets.
Jeg byttet ut vedovnen nede med en pelletsovn. pelletsovnen rengjører jeg en gang i uka og asken er så ren at man blir ikke skitten på hendene. Vi har en fantastisk fin temperatur og perfekt inneklima.
Syns i bunn og grunn at det er greit at det ikke er flere som fyrer med pellets,så slipper man at prisene går til himmels :-D
Sikker på det? Enhver forbrenning skaper CO2.
HVA?
Du bruker ikke mer eller mindre energi om du bruker panelovner! (så sant alle andre kriterier er like)
24.76kr/28.67kwh= 0,86kr/kwh
Det er jo ikke noe forskjell fra strømfyring. blander du inn kostnaden til annlegget og evt. lån inn i regnestykket blir det jo dyrere pr. kwh.
Både mitt profilnavn, innholdet i profilen, nettsiden nevnt i profilen og tidligere innlegg viser tydelig at jeg er i pelletsbransjen. Joda, ett og annet anlegg selges i Norge. De aller fleste anlegg mitt firma produserer i Norge går likevel til kunder i utlandet. Årsaken til dette ligger bl. annet i den argumentasjon jeg tar opp i mitt forrige innlegg.
Problemet med "Dine Penger" er at de som "uavhengige eksperter" rakker ned på miljøvennlige alternativer samtidig som de gir toppkarakter til det alternativ som betaler deres annonseinntekter. De kunne ha undersøkt hvordan sentralfyring for pellets fungerer ute hos kunder og gitt ett korrekt prisbilde for drift og investering. Så kunne de nevnt at Norge ligger langt bak andre land å ta i bruk denne oppvarmingsmetode.
"Dine penger" opptrer hverken objektivt eller subjektivt i bladet. De opptrer på vegne av det annonsørene ønsker.
Å hevde de er useriøse fordi de har varmepumpe reklame er jo ikke reelt.
Dersom du setter inn annonse for pellets, blir det da mer sant hva de skriver i artikkelen?
Fordi de da ikke er farget av annonseinntekter
Forskjellen er at ved og pellets avgir CO2 med karbon som er i naturens kretsløp og er blitt tatt opp fra luften av trærne da de vokste og de trærne som vokser opp igjen i stedet for de som ble hugget vil igjen ta opp tilsvarende mengde CO2 når de vokser opp. Brenning av kull, olje, eller gass frigjør karbon som har vært lagret dypt i jorda, og øker dermed mengden i kretsløpet.
Da legger du inn ein signatur nederst iht. forumreglene så skulle alt være ok:
angret som svinet, tiltross for at det var satt sammen av "to gode naboer" og virket derretter.
vurderte l/v, v/v vp til det, men levenrandørene mente at jeg måtte bytte mye radiatorer for å få brukbare effekt. Noe feil var det nok, da det hadde spart seg inn med skyhøye oljepriser.
pellets ble nøye vurdert, men for mye ombygging for pellets silo ...uketank hadde blitt for irriterende for meg.
endte opp med vannbåren gulvarme i hele underetasjen pluss bade i 2. etg. som hadde sløyfe fra før av. fyrt med elkolbe.
resten av overetasjen fyres med l/l vp , ved og et par små panelovner (wc og et kontor)
besparelsen innen mai iår ligger ann til hele 50000 på 3 sesonger... ikke dårlig, og angern er borte ;D
Så er planene å få vannbåren i stue og kjøkken i overeatsjen og en l/v vp koblet til anlegget, og besparelsene blir enda bedre.... (klart det blir da spist opp av investeringer en god stund)
Så er glad jeg ikke gikk for pellets... hadde angret minst like mye på det.
Naturligvis er ikkje pellets Co2 nøytralt!
Dette er ein lang diskusjon, i EU vert pellets ikkje rekna Co2 nøytralt, men i Norge har ein "definert" det slik.
Produksjon av biomassen medfører Co2 utslepp.
Olje/gass deltar i kretsløspet på lik linje med pellets, forskjellen er bare tida.
Det tar rundt 100 (ulike tall eksisterer) år før Co2'en fra pellets er igjen bunde opp i naturen, for olje/gass tar det millioner år.
Her kan ein lese ei litt meir nøye utgreieing av dette enn bioenergi bransjen framstiller det:
http://www.ssb.no/emner/08/05/10/oa/201003/holtsmark.pdf
Takk for bra info, Oblygre. Er enig at profilen burde vært mer korrekt.
Og er eg er ikkje negativ til bioenergi, eg har 4 vedovner i drift, men er er opptatt av nøytral og god informasjon.
Her på Vestlandet trur eg folk har gitt opp pellets til nye anlegg, eg veit ikkje om nokon som har ovn, og pellets er dyrt da det må kjøres i storsekk eller liten sekk.
På Austlandet er det nok enklere da logistikk utgjer stor del av kostander for forbruker og har kortere avstandar, og tillegg kan dere jo harryhandle.
Uansett vet jeg at det har blitt levert pellets og ovner av varierende kvalitet tidligere, og dette har av noen blitt trukket fram som en mulig årsak til at pellets aldri tok helt av i Norge.
Jeg kommer til å fyre med pellets pga flere forhold. Og i min bolig har jeg også en ventilasjonsvarmepumpe koblet til et vannbårent system som da gir meg varme, varmtvann og ventilasjon. Med både inne- og utetemperaturføler bør dette gi meg både billig og komforabel oppvarming/ventilasjon.
Tror dette er en medvirkende årsak, ja. For noen år siden, året 2006 da Energiminister Stensnes slapp 50 mill i støtte til pelletsovner pga strømkrise, var det plutselig mange nye aktører i pelletsbransjen som importerte pelletsovner med dårlig matesystem. For å få ned innkjøpsprisen ble det kjøpt inn store lagre av ovner som ble liggende på lager i flere år, flere modeller av dårlig kvalitet. Det tok flere år for å få ut driten til markedet og dette var selvsalgt uheldig for hele pelletsbransjen, også meg som kun fokuserer på sentralfyringsanlegg. Cowboyene i bransjen har forsvunnet i dag og det tar selvsagt tid å bygge tillit i pelletsovnmarkedet og sentralfyringsmarkedet. Den norske produsenten Bionordic ble skadelidene og gikk konkurs.
Mitt firma er den eneste gjenlevende produsent av pelletsteknologi i Norge og jeg har hatt Sverige som hjemmemarked siden 2003, da basert på sentralfyringsanlegg med automatisk mating fra bulksilo. I fjor var det et oppsving i markedet i Norge for sentralfyring med pellets men markedet er fortsatt lite.
Det positive er nå at offentlige bygg, eksempelvis flere skoler i Oslo, har skiftet oljefyr med pelletsfyring.
Dette vil bidra til å utvikle markedet. Har selv levert anlegg til Slemdal skole og Bygdøy skole. Det er et sterkt økende offentlig marked for pelletsanlegg og flisanlegg, hovedsakelig i form av levering av varmt vann.
Tilsvarende situasjon har man vel også sett i forbindelse med varmepumper. Her har det vært mange som ville tjene de store penger og som har måttet må gi tapt pga manglende kompetanse og kvalitet på produktene. Likevel, her har bransjen overlevd og vel så det.
Jeg er overhodet ikke i mot varmepumper, de har gode fortrinn på lavtemperaturanlegg. Når det gjelder radiatoranlegg er pellets kanskje det optimale alternativet til å erstatte oljefyring, kanskje med solvarme i tillegg, men det fordrer plass til innvendig eller utvendig silokapasitet, noe ikke alle har. Altså, hver bolig og bygg bør vurderes spesifikt.
Hva slags lager kreves for å lagre pellets i bulk? Er det nok å bygge en silo av feks kryssfiner? Hvor lang lagringstid kan man isåfall regne med før pelletsen tar skade?
Er differansen stor nok til å forsvare bygging av egnet lager (inkl vedlikehold), bindingen av kapital osv?
Dette blir jo bare spekulasjoner. De øvrige 70% av annonsene var jo fra bl.a. finansinstitusjoner, m.m.
Kan det tenkes at journalisten har tilegnet seg litt mer kunnskap i løpet av det siste året? Du er jo ikke akkurat uhildet selv, så dette innlegget ditt oser vel litt av pelletsrøyk det også...
Bra for deg. Mener du at DP lyver om prisøkningen på 20%? Da bør du jo komme med litt dokumentasjon på dette. Som DP skriver så må man kjøpe pellets i bulk og hente dem selv med henger for at det skal bli lønnsomt. Det er jo ikke alle som vil det.
Pøh! Jeg har gulvvarme og varmepumpe og kjører ut en temperatur på 30-33 grader på gulvvarmesløyfer. Dette gir skikkelig jevn og deilig varme i hele rommet, og en komfort som man overhodet ikke kan oppnå med peisfyring :P
Jada, jeg kan ikke huske sist jeg var nede og justerte varmepumpen.
Beklager, men det gjorde ikke det for meg. Jeg vurderte pellets før jeg gikk for væske-vann varmepumpe. Det er mulig jeg betalte litt mer enn for en pelletskjel, men så har jeg også kjøpt meg mindre arbeid. Jeg slipper å tenke på å etterfylle pellets, finne en rimelig leverandør, hente greiene og fylle det på materen, sjekke og vedlikeholde, tømme aske, osv.
Denne fabrikken har til dags dato ikke produsert en kilo pellets for salg; helt ærlig tror jeg aldri den kommer i full drift.
En får bare være glad en hadde vett nok til å takke nei til jobb der inne.
Skal forsøke svare på enkelte av kommentarer til mine innlegg:
Fabrikken på Averøya skal ikke (i første omgang) produsere pellets til det norske markedet. Fabrikken har kapasitet til å produsere 10 ganger mer enn det vi bruker i Norge p.t. Fordi pellets er en global handelsvare skal den norske pelletsen skipes til eksempelvis Avedøre kraftverk hvor den erstatter kullfyring. Pellets er kompakt og transporteres med skip til kraftverk, der gjøres pelletsen om til pulver og kjøres inn i pulverbrennere for å lage strøm. Det uheldige med Haflslund sin pelletsfabrikk er at de hentet ut ca. 90 mill i støtte fra Enova uten at dette kommer til nytte for norske forbrukere. Jeg vil likevel tro at Hafslund har planer om pelletsforbrenning i fjernvarmesentraler etter hvert (Haraldrud i Oslo). Synd at de baserer seg på import av trevirke fra Canada/Brasil når skogen i Norge vokser til med ca. 30 prosent per år. Vi kunne fått en del arbeidsplasser ut av dette.
Bygging av pelletslager:
Kryssfiner eller OSB er kurant for dette. Mange av mine kunder har bygget binge på med slike materialer i fyrrommet eller nærliggende bod. Jobben kan gjøres på egeninnsats. Har en rekke kunder i Sverige, Finland og Tyskland som har bygget silo på mine anvisninger og installert matesystem fra Matene AS.
Jeg snakker om pellets levert i bulk, dvs ferdig levert av en "blåsebil" som brukes til dyrefor, ikke henting med egen henger. Den kommer hit en gang per år og fyller min silo slik man gjør på gårder. Prisen jeg betalte per kWh i år 2000 var 32 øre/kWh. Denne vinteren, 10 år etter, betalte jeg 43 øre per kWh. Ta kontakt med Hallingdal Trepellets/Geilo Bioenergi hvis du tviler på prisen. Prisen kan være noe høyere ved mindre leveranser, jeg bestilte 6 tonn sist. Prisøkning fra 32 til 43 øre per kWh er vel innenfor SSB sin prisindeks??
Jeg snakker om strålevarme fra høytemperatur radiatorer. Npr du sitter i skogen og fyrer bålet merker du strålevarme. Luften rundt deg kan holde minus 5 grader men strålevarmen fra bålet gir følelelse av lun og god varme. Dette oppnår du ikke ved 30 grader. Rekker ikke tunge til deg.
De har slettes ikke kjørt i 3måneder med produksjon, anlegget har ike gått 3måneder til sammen siden det kom hit; samme hva BioWood selv hevder.
Verdien vel nedskrive med 300 mil. kr også i fjor til under halvparten, så me får håpe dei får det i drift snart.
Kun sporadisk drift nå såvidt eg forstår.
Jepp, du blir glovarm i ansiktet og fryser på ryggen.
Det er fredag. Det er lov å dra på smilebåndet...
Vi har 3stk nye adax 1000w panel-lister med digital display som backup. Disse tre klarer ikke å varme opp like mye som pelletsovnen. La oss si at dem står på hele tiden:
3kw x 24timer= 72kw i døgnet. La oss si at strømmen er "billig": 1kr pr kwt= 72kroner i døgnet
Kostnaden for min pelletsovn ble på totalt 14.000(veil.pris er 45.000.-) inkludert rør,bunnplate og er godkjent av brannvesenet :-)
Vurderer også å skaffe luft/luft- varmepumpe, men har ikke funnet noe som matcher pelletsen i økonomi og inneklima :-)
Ønsker ikke å fremstå som allviter her men min forrige jobb var å lede utvikling og salg av pelletsfabrikker basert på norsk tørketeknologi fra Myrens verksteder, senere Kværner Eureka. Denne type prosess, Averøya pelletsfabrikk, krever lang tids innkjøring og opplæring av driftspersonell. Hvis noe leveres feil i en del av prosessen, forsinkes produksjonsstart, og det skjer rett som det er. Normal innkjøring er minimum ett år hvis alle deler av prosessen kan fungere som tiltenkt. Det er en svært kunnskapskrevende og risikofylt prosess med tørking og pelletering.
På Averøya tror jeg de har hatt problemer med sikting av uønsket materialer som stein etc. Da trekker tiden ut.
Ofte i slike prosesser, er det fremmating/behandling av partikulære materialer som feiler.
Førsteinntrykket er at varmespredning og selve systemet med mating er bra og genialt, og enklere enn fyring med ved. Det jeg ikke likte så godt er støyen fra vifta. Den bråker mye, og på denne ovnen kan man ikke justere vifta heller. Blir som å høre på en bråkete vifteovn egentlig. Ikke imponert over akkurat dette egentlig.
Pellets ovn er ofte litt støyete, spesiellt de litt rimleige på markedet. Jeg personlig er ikke særlig tilhenger av og ha denne stående i stua. pga støy, støv og hyppig vedlikehold.
Pellets passer best i et teknisk rom mot et vannbårent system.
Ellers må jeg si det er ingen stor forskjell på pris på pellets kontra varmepumpe.
Begge alternativene reduserer regningen.
Bare det er enkeler for "selgeren" å lage et bedre regnestykke på vp. da det ikke er garantert vilken cop gjennomsnitt man får i praksis og hva strømprisen er når vpen trekker mest!
Uansett så er mitt råd. Velg vannbåren varme! og ikke trekk forhastede konklusjoner!
Skal du ha billig fyring velg Vedkjele(hvis du har tilgang på ved) er du lat så velg varmepumpe. ;D
Pellets er for de som ønsker å ha kontroll ;)
Variotherm Facebook
Men varmt og godt blir det, så varmt enkelte ganger at jeg faktisk må slå den av. Og da står den på det laveste. Skal sies at jeg har vannbåren varme i tillegg og et godt isolert hus.
Ang støv og renhold synes jeg dette er bedre enn å ha vedovn som jeg hadde før. Savner ikke ved for å si det sånn. Pelletsen blir nok stående den.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=26548.0
Vil påstå at pellets kun er noe for de som bygger nytt i de aller største byene.
Ser at denne ovnen fungerer uten strøm også. Interessant produkt, som gir deg varme lik en vanlig vedovn. Uten strøm og uten vifte som blåser varmen ut. Høres helt ok ut. Billig var den også.
Finner ikke noe info om firma som heter Forfedling Namdalen. Finner en
Hvor kjøper du pellets, og til hvilken pris?
På pellets er det bare kjøp av enkeltsekker til 60kr stk. ikke bulk, ikke paller, ikke storsekk. Altså mangelfullt. Dessuten blir det overhodet ikke omtalt at konvertering fra olje til pellets er både billigst og best i mange tilfeller da pellets klarer samme høye temperatur som olje. Oljetanken kan brukes som pelletbinge, og da er det ikke mye forandring i hverdagen for de huseiere som konverterer fra olje til pellets. Eneste forskjell er å skuffe ut aske av fyret ett par ganger i løpet av vinteren.
Hva går ofte galt når man konverterer fra olje til varmepumper?
Mange piper tåler ikke å plutselig bli stående ubrukt dersom de har vært i bruk i årtier. Da vil fukt trekke inn i teglpipen og forårsake frostspreng. Pipene kan også fungere som en kald ryggrad i huset og manglende strøvarme til krypkjeller kan få fukt og sopp til å bre seg. Med kulderas fra pipa og dårlig fremledningstemperatur fra varmepumpen, vil varmekomforten bli dårlig og ektrainvesteringer i større radiatorer bli nødvendig. Dessuten blir det dyrt å fyre massivt med elkolben når det er mer enn 10 minus. Pellets gir mer enn nok effekt til å varme ett gammelt hus, også når det blir skikkelig kaldt. Her svikter alt som er av luft/luft luft/vann. Leverandsørene opererer med at de har en COP verdi på så og så mye helt ned i 15 minus, men hva hjelper det når effekten synker med utetemperaturen. f.eks 2000Watt blir stusselig i 15 minus.
Fint at du også får frem at prisen på pellets er ulik i forhold til hvilken type leveranse det gjelder. Det er fullt mulig for de som har pelletskamin å bygge en pelletstank i en utebod og få levert pellets i bulk, da kommer prisen ned.
Jeg er den som satt i gang prosjektet med "pellets i oljetanken" i 2003. Gikk bort fra dette konseptet, også pga at Enova stoppet all støtte til teknologiutvikling. Jeg produserer og leverer i dag matesystem og siloløsinger på eksport og noe i Norge.
En vesentlig fordel med pellets er som du sier, at fremledningstemperatur kan være høy. Høy temperatur på radiatorer gir bedre komfort da man får strålevarme, og den er gratis. Man senker altså pumpehastigheten så mye man kan og skrur opp temperaturen, da får man et anlegg som tilsvarer det som er i selvsirkulasjonssystemer i gamle dager. Man må gjøre omvendt med varmepumpe, sette opp sirkulasjonsmengde for å kompensere for lav temperatur på radiatorer, og det hører man godt i huset.
Jeg inrømmer gjerne at jeg er veldig pro pellets her på forumet men føler at dette er en riktig motvekt til alle anbefalinger om varmepumper.
Jeg bor i et hus fra 1947 med et påbygg fra 1976. I påbygget er det 10 cm isolasjon, i den gamle delen er det nada - zip - nothing - nichts, verken i vegger eller tak.
Ringte enova og spurte om støtte til etterisolering. De sa "glem det". Men støtte til pelletsovn og jordvarmepumpe kunne jeg få i bøtter og spann. Fyring for kråka heter det på nynorsk. Moralen blir at du kan sløse så mye du vil med energi, bare den er miljøvennlig!!
Hvor lagrer man 3 tonn pellets tørt og greit tilgjengelig? Noen velger sikkert bort pellets av den grunn. Andre vil ikke eller kan ikke bruke tid på å hente pellets i bulk med henger leid på nærmeste bensinstasjon. Bryderifaktoren bør være lav og innsparingen høy når man velger oppvarmingsalternativ. Dessverre blir det da gjerne dyrt. Jeg valgte varmepumpe vann-vann som erstatning for oljefyren og har ikke angret.
Pellets ser ikke ut til å få særlig stor utbredelse. Årsaken er sikkert veldig sammensatt. Å kalle treg pelletsvekst for fiasko er uansett for drøyt. For noen er pellets et godt alternativ - som en relativt rimelig og rask erstatning for oljebrenneren. Spørsmålet man må stille seg er: Trenger man vann med 70 graders framledningsteperatur eller trenger man f.eks bare inntil 50 grader?
Lagring av 3-5 tonn pellets kan være i fyrrom, rom inntil fyrrom eller utenfor huset. Det kreves et areal på ca. 3kvm for å lagre denne mengde. Se gjerne matene.com for løsninger.
Ser man 10 år tilbake har ikke prisen på pellets fulgt strømprisen, men vært stabil. Jeg kjøpte bulkpellets i år 2000 til 32 øre/kWh, og kjøpte i høst til 43 øre/kWh. Prisøkningen er i tråd med normal prisstigning.
Hvis en norsk produsent av pellets øker prisen, er det mange utenlandske produsenter som står klare til å levere til det norske markedet da pellets er en global handelsvare i dag. Kan nevne at verdens nest største pelletsfabrikk ligger i Norge men eksporterer hele produksjonen til kontinentet (bl. a. DK/Avedøre) for å erstatte kullfraftproduksjon med pelletskraft.
IGJEN, pellet i bulk skal nødvendigvis IKKE hentes med privatbilhenger, den kommer med dyreforbiler og blåses inn i silo. Man fyller 1-2 ganger per år slik som man gjør med oljefyring, og man trenger ikke bry seg om det er olje eller pellets. Det er over hundretusen pelletskunder i Sverige i dag og mange får pellets levert i bulk.
Ditt spørsmål om fremledningstemperatur:
Ja, som oftest trengs bare 50 grader og ved denne temperatur har varmepumpen en COP som ikke forsvarer investeringen i forhold til fyring med pellets. De som har oljefyren intakt i dag kan jo prøve å heve temperaturen til 60-65 grader på en kald dag og samtidig redusere sirkulasjonsmengde hvis de har en "knapp" på pumpen. Da vil man oppleve en usedvanlig høy varmekomfort i hele huset, som å ha peis i alle rom, og det samtidig som energiforbruket faktisk reduseres, dette pga strålevarmen.
Varmepumpe passer bra til svømmebasseng og godt isolerte boliger der man har vannbåren gulvvarme. Har man energikrevende bolig med radiatorer og sentralfyring er pellets eller vedfyring i sentralfyr to av de aller beste alternativene, evt sammen med solvarme. Har man oljefyr (egentlig varmtvannskjele), er det enkelt og rimelig og konvertere til pellets.
Dette er for ny pelletsbrenner montert i eksisterende oljekjel og matesystem med silo (fylles hver 3.-7. dag).
Den høyeste prisen avspeiler automatisk rens av brenner og Lamda styring av forbrenningsprosess. Brenneren kan flyttes over på ny kjel den dagen man investerer i dette.
Legger man til 3-10 tusen, så har du matesystem som håndterer større bulksilo. Denne kan du få ferdig bygget eller bygge selv. Bygger du den selv, så koster det ca. 10 tusen for materialer og utstyr for innblåsing av pellets.
Bor du i Oslo får du dekket opp mot 50 prosent av ovenstående kostnader i direkte støtte. Pris for pellets levert i bulk er ca. 45 øre/kWh ferdig levert inkl. mva fra Hallingdal trepellets, altså en pris som er omtrentlig som nettleien.
Som et alternativ til vedovn med vannkappe... Noen som har erfaringer eller meninger?
Blir nok dyrere enn vedovn (både i innkjøp og i brensel), men disse bedre i forhold til komfort...???
Edilkaminens oppbygging: http://edilkamin.com/en/tecnologia_termostufe_evolution-line/funzionamento.aspx
Da har jeg kjørt pelletskaminen min (Ecoteck Francesca) med de Byggmax 8mm pellets (Rindi) i litt over en uke nå, og må si at jeg er fornøyd med kvaliteten. Det er faktisk mindre aske igjen enn fra de Pemco 6mm pellets jeg brukte før.
Pelletsen som fulgte med har blitt lagret inne i garasjen, de har nok ligget der en stund (litt over 1år) og jeg ser at noen sekker har noe støv i bunn som kan tyde på at ikke alle sekkene er like tette.
En annen ting ang støy er dette med at ovnen er kledd med kleberstein på utsiden. Selve monteringsrammene på hver side som holder steinene på plass har slark som medfører en utrolig irriterende skrangling. Må finne en måte å få bort skranglingen på.
http://e24.no/naeringsliv/hafslund-legger-ned-prestisjefabrikk/20302634
Da var pelletsfabrikken på Averøya vedtatt avviklet.
Onsdag vedtok styret i BioWood Norway AS å legge ned pelletsproduksjonen på Averøya. Selskap er eid av kraftgiganten Hafslund.
Ifølge en pressemeldingen fra selskapet er overkapasitet og lave priser i pelletsmarkedet samt tekniske utfordringer i anlegget årsaken til at produksjonen går med tap.
Og tapet? Hafslund har tapt 600 millioner kroner på det som skulle bli et miljøfyrtårn.
Les mer her:
http://e24.no/naeringsliv/hafslund-legger-ned-prestisjefabrikk/20302634
Utfordringen for Biowood har blant annet vært at ordningen med grønne sertifikater som skulle subsidiere fornybar energi (som pellets) ikke har kommet i gang i en skala som gjør at pellets blir økonomisk gunstig. I tillegg har finanskrisen i Europa ført til at hverken kraftprodusenter eller stater vil ta den økonomiske belastningen med å være miljøvennlig. Billig kraft blir prioritert, uansett hvor lite miljøvennlig den er.
1. Jo, pellets er en fiasko i Norge. Markedet eies av noen få aktører, som selvsagt ønsker fortjeneste. Det er ikke uten grunn at de store " energiaktørene " som Hafslund, Statoil osv har engasjementer ( noen er avsluttet nå, ettersom markedet er krasjet ) her. De har hele veien lagt seg på strategi om at energi skal koste det samme, uavhengig av energibærer. Å si at pellets har vært " stabilt priset " basert på langsiktige avtaler levert i bulk, er bare tull, eller i beste fall en vinkling av en del av sannheten som ikke gir et korrekt bilde. For kjøp i sekk, som er det eneste reelle alternativet for svært mange forbrukere, gir et HELT annet bilde.
2. Prisene oppgitt for "konvertering av eksisterende kjel " til pelletsbrennere er i beste fall " postitivt vinklet". Langt fra alle gamle oljekjeler vil fungere godt med pelletsbrenner montert. Ofte kan man få de til å virke, med ekstra vedlikehold og ettersyn. Det forutsettes også at man " enkelt " kan ta fler kubikk invendig rom i et bolighus og konvertere til lager for pellets. Med en gjennomsnittlig boligpris på 22-24 000kr kr kvm, gir areal avsatt til lager en kostnad på 60-75000kr. En litt søkt sammenligning, men like reell som å si at det " ikke har noen kostnad å miste litt av kjelleren". De aller, aller fleste har nok av sykler, ski barnevogner og vinterdekk til å fylle opp en kjeller, og har dermed neppe " noen kvadratmeter rom ledig " å bygge pelltslager på.
3. Kunnskap om pellets og pelletssystemer er skremmende lav i Norge. Jeg har selv utdannelse innenfor miljøteknologi, og min kone har ytterlige fordypning innen bioenergi. jeg blir flau på vegne av bransjen når jeg hører hva enkelte klarer lire av seg for å " selge " produktet. Vi ser allerede her at "virkningsgrad ikke er medtatt " i prissammenligningene, jeg ser også at Pelle Pellets mener man klarer få en virkningsgrad på opp mot 90%. Det er da for et nytt, fint anlegg med alt pefekt justert og tilpasset. I samme settingen snakkes det om konvertering av gamle oljefyrte anlegg, klarer de få virkningsgrad opp mot 90% skal jeg spise hatten jeg ikke har...
Kostnader på 45-55 000 for et installert anlegg skulle jeg også like å se at noen klarte holde seg innenfor. Mitt estimat endte på 75 000kr, da måtte jeg gjøre hele jobben selv med selve installasjonen.
Påstandene om inntil 50% støtte av alle kostnader, er vel heller ikke korrekte. Det gis støtte, men ikke i størrelsen 50% av kostnadene.
Misforstå meg rett, jeg er supertilhenger av bioenergi i alle former. Jeg syns bare framstillingen som gis av pellets, gir et feil bilde. Det framstilles rett og slett som om folk er teite fordi de ikke velger pellets. Fakta er vel at folk ikke velger pellets, fordi det fins like gode eller bedre alternativer. Selv valgte jeg en vedfyrt kjel med akkumulatortanker. Tanken på å gå med lommeboka mi FRA Hafslund til et annet selskap eid av Hafslund gjorde meg kvalm. Nå går jeg heller til skogs med motorsaga mi, og har sånn sett totalt gratis energi.
Dessverre veden din er faktisk ikkje gratis, den kostar deg salgsverdien.
Nei.
Den salgbare veden blir solgt, jeg fyrer utelukkende med det som ikke er salgbart. ELLER så tar jeg vedlaginga som trening, og sparer dermed mange dager på treningsstudio, med ditto lavere kostnader til trening.
Mange måter å kalkulere på, og ingen gir den hele og fulle sannheten som er universal og gjeldende for alle. Jeg ser påenget ditt, du ser påenget jeg forsøker formidle. Å ta med saga å gå til skogs for å rydde i kratt og buskas gir en verdi for meg som jeg hadde vært villig BETALE EKSTRA for, selv om deler av veden ikke nødvendigvis blir av en standard som kan selges...
Du har betalt ekstra, da du har kjøpt en skog som gir deg muligheter til å trimme i. Ellers ser jeg ikke helt hva slags ved du fyrer med som ikke er salgbar. Hva gjør den ikke salgbar, og samtidig mulig å fyre med. Det er mange måter å kalkulere på, men din måte er ganske underlig
Mugg, råte og soppbefengt ved, er ikke salgbar. Ved som er av en sånn kvalitet, kan ikke dras inn i stua til folk sånn helt uten videre, men i et avstengt fyrrom i kjelleren, kan den fint håndteres. Sålenge den er tørr, brenner det aller, aller meste. Or, furu og granved er heller ikke spesielt populært på salgsvedmarkedet, i praksis er det nesten helt umulig bli kvitt uten å praktisk talt GI det bort. I kjelen min brenner det like godt som annen ved (bjørk, hardtre-ved )
Igjen, nå drar vi langt på viddene, påenget mitt fortsatt er at det fins mange måter å kalkulere på, der resultatet gis av input man taster inn.
Forutsetningene MINE er rett for MEG, andre vil ikke ta i en eneste vedpinne frivillig, og bruker heller 200-250 000kr på å installere et bergvarmeanlegg.
Det har uansett ingenting å si hvordan du har "betalt" for det, om det er via godt naboskap eller noe annet. Du liker å hugge ved og hadde gjort det uansett, så da står du med to valg 1. Hogge ved, og deretter selge den 2. Hogge ved og deretter fyre med den. Det vil uansett hvor glad du er i å hogge ved være slik at det koster deg salgsverdien å fyre veden. Dette gjelder uansett om salgsverdien er lav. Dine forutsetninger eller din glede over å hogge ved endrer ingenting ved dette.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Man skal ha noe å fyre med, og har mulighet for å hogge ved selv? Da er det ikke et alternativ å selge veden man hogger.
Da risikerer man å straffes for svart handel, eller man må lese seg opp på regler, registrere et firma, lage kvitteringer med organisasjonsnummer, føre regnskap, betale inn merverdiavgift, kysse forenklet selvangivelse farvel og rapportere i hue og ræva til myndighetene.
For deretter kjøpe brensel, kanskje til en høyere pris enn det man har tjent på vedsalget når man har trukket fra verdien av den tida man har brukt både på å hogge og på å administrere vedsalget.
Nei, å selge veden er ikke et alternativ. Men man kan selvsagt regne en verdi på vedhogsten ved å beregne hva man sparer ved å slippe å kjøpe brensel med samme energiinnhold.
Som tidligere nevnt, har ikke 90% av veden jeg fyrer med noen alternativ salgsverdi. Verdien settes så lavt, at kostnadene med f.eks distribusjon overstiger salgsverdien i markedet. Kostnadene ligger utelukkende i form av hugging ( utstyr, sagkjeder, bensin olje ) framkjøring og foredling ( kapping og klyving ) og transport hjem ( ekstra diesel til bilen )
Påenget mitt, og dette er litt viktig at jeg får fram, er at forutsetningene man legger i et regnestykke varierer. Dermed varierer også resultatet. Jeg er helt sikker på at mange hadde klart seg fint med en vifteovn også. Da kunne de jo solgt panelovnene på Finn.no, siden de har en god " alternativ verdi ".
jeg selger ved, men i et omfang som er så lite at det klart kan defineres som HOBBY. OMfanget er typisk 5-15000kr pr år. På denne måten klarer jeg dekke ALLE variable kostnader med " vedfangsten " min, og stort sett de faste også. Diesel, bensin, slitasje på motorsag, nye arbeidssko, hansker, avskrivninger på vedmaskina osv dekkes av disse pengene. Dermed trenger jeg ikke tenke på at "fyringa mi " må dekke disse kostnadene, og den blir i praksis helt gratis. Ja, jeg bruker endel tid på det, men når jeg satt med strømregninger på bortimot 30 000kr i året, brukte jeg også endel tid på å tjene inn de pengene. I praksis måtte jeg tjene nærmere 50-55 000krfør skatt for å betale strømforbruk på 30 000kr ( ja, jeg hadde store regninger, gammelt gistent hus og ganske friskt forbruk av varmtvann )
Det vil i praksis si at jeg har " erstattet " 1,5 brutto månedslønn med noen timer i skogen. Vi snakker ikke om 3-4 timer, men heller ikke hundrevis. Jeg har ganske god oversikt over hvor mye tid jeg totalt bruker på " vedlaging og produksjon " på et år, om det skulle ha noen interesse. 1,5måndesverk er det uansett ikke snakk om...
Men nå er vi LANGT forbi det tråden EGENTLIG handler om, sorry !
Berre litt innputt:
Dei fleste gardbrukarar må skatte av fordelen dei har ved å bruke "gratis" ved så reknskapet er ikkje fult så enkelt KjellTS.
Dette gjelder ikke for vanlige private.
Hobbyinntekter er ganske klart begrep.
Helt enig, har det samme problemet her med prisane.
Men uansett, kunne du selge veden som du brann opp forrige vinter for kr 6000,- så "kosta" veden deg 6000 kr.
Altså varmen var ikkje gratis, men alternativet hadde nok vore dyrare, ser den.
Feil. Hobbyinntektene gjeld sal av ved. Dette aktiv pratar om er ein regel for dei som har eigen skog og lagar ved for eige bruk! For dei som har eigen skog, er det eit eige punkt i sjølvangivelsen der ein skal skatte for den økonomiske fordelen ein har med dette.. Om naboen høgg ved i din skog, medan du høgg i hass er det derimot greit
Du skriver: "Å si at pellets har vært " stabilt priset " basert på langsiktige avtaler levert i bulk, er bare tull". ", skriver du.
Jeg kan bare svare for mine leveranser. Fra første fylling i min pelletsilo i 2001, kostet pellets 32 øre pr kWh ferdig levert. Nå i høst kostet den 48 øre inkl. mva og levering, 11 år etter. Det har vært en stabil økning men trolig har prisen fulgt SSB sin prisindeks. Strømprisen i midtnorge (spot) lå jo på 17 kr/kWh 6. februar 2010??
Neste argument, du skriver:
"2. Prisene oppgitt for "konvertering av eksisterende kjel " til pelletsbrennere er i beste fall " postitivt vinklet". "
Jeg har i angitt en prisantydning på 45-55 tusen kroner ferdig driftsatt, det kaller du for "positivt vinklet".
Mitt firma kan konvertere oljekjeler til 36 tusen inklusive mva (ferdig driftsatt) hvis oljekjelen er kurant, det er vel "enda mer positivt vinklet"??
Dette gjelder den mest brukte norske varmesentral, dvs. (olje)kjel som er tilsvarende konstruksjon av en moderne pelletskjel i forhold til røykgasskanaler, se her: http://www.norskdesign.no/industridesign/ama-excellent-varmesentral-article1642-287.html
Dette gjelder Oslo og omegn. Det kan gis 50% støtte til dette tiltaket i Oslo, dette nedbetaler seg på under ett år. En bergvarmepumpe betaler seg ned på 15 år men da må den fornyes! Hvor gammel er eksisterende AMA kjel?? 40 år?? Jeg har sett kjeler som er mer enn 70 år!
Når det gjelder "pellets er en fiasko", så vil jeg legge til at de fleste forbrukere av fjernvarme i Oslo nå overgår til pelletsvarme uten at de vet det. Det samme gjelder mange som bruker elektrisk kraft i England, her skal det produseres elektrisitet fra pellets i tillegg til fjernvarme: http://www.energinyheter.se/2012/09/brittisk-satsning-p-bioenergi
Hvorfor er du så mye i mot bioenergi når din kone jobber med dette?
Til dere andre som har oljefyring:FJERN IKKE varmesentralen selv om rørlegger eller andre anbefaler dette, behold den. Med radiatorer kommer varmesentralen (oljefyren) til nytte når strømprisen øker og da kan du kjøre pellets som alternativ til strøm/varmepumpe. Vannbåren varme er til for alternative energikilder, feks. varmepumpe, sol, ved pellets. Ikke FJERN muligheten for bioenergi.
Hvis man tar fri fra jobben for å hogge ved derimot....
Å ta seg fri eit par dagar frå jobb for å jobbe med ved i tidleg februar er vel eit av dei tinga som kan kallast PRICELESS ;D
Jeg hevder nok en gang at pelletsen som de fleste fyrer med, som kjøpes i sekk eller via distribusjonskanaler er tilknyttet strømprisen. Hvorfor skulle ellers Hafslund og andre energiselskaper engasjere seg i pelletsmarkedet ?
Kan du liste opp hva disse 45-55 000kr inkluderer ? Med sum for hvert tiltak og punkt.
Beløpet stemmer OVERHODET ikke med de beløp som ble nevnt og tilbydt når JEG ønsket konvertere ( i tillegg til at kjelen min var helt uegnet... )
Hva inkluderer dette ?
Hva er " Oslo og omegn " ?
Hvilke støtteordninger finnes, og hvordan trer de i kraft ? Hvor søker man, og hvor finner man disse løsningene.
For meg i min kommune, som er nabokommune til Oslo, var svaret NULL kroner i støtte, og NULL kroner i tilskudd.
Hva dyktige lobbyister med god politisk kontakt klarer få til, lar jeg meg aldri forbause over
Har Pelletsprofetene enerett på begrepet bioenergi ?
Jeg har ALDRI vært negativ til Bioenergi, antagelig er det få som er så positive til bioenergi som meg selv. Spørsmålet stilt i tråden, om pellets er en fiasko, er egentlig besvart i seg selv. Ja, pellets er en fiasko, da ingen eller i beste fall svært få klarer få lønnsomhet i bruken. Fabrikker legges ned, varene ikke egnet for dagens distribusjonskanaler, og foredlingen ( i forhold til flis, ved ) er for dyr, i forhold til hva man får tilbake i " forenklet " håndtering.
Markedet har egentlig allerede trekt konklusjonen; pellets var et blindspor. Andre alternativer er langt bedre. I tillegg er kunnskap og kompetanse så lav på området i Norge, at sjansen for å feilinvestere er stor. Fler aktører jeg snakket med i Norge anbefalte varmt konvertere den gamle fyren min til pelletsbrenner, når jeg snakket med de svenske og tyske leverandørene av selve brenneren, var de 100% glassklare og samstemte, dette kommer ALDRI til å fungere optimalt. Det fungerer i form av at det nok brenner og varmer, men noen god løsning blir det ikke. Det blir ikke engang en halvgod løsning, du kommer til å angre.
Hvem som har den beste ekspertisen, skal ikke jeg uttale meg om. Jeg måtte velge mellom profeter som hadde egeninteresse av å snakke i havn et salg, vs produsenten av utstyret som mente basert på tilgjengelige data, kom dette aldri i verden til å fungere.....
Bioenergi brukes i alt for liten grad i Norge, DET kan vi enes om. At pellets ikke er løsningen behøver vi ikke være enige om, der har markedet egentlig talt allerede.
Du skriver konstruktivt og godt. Imponert over dine bilder av bioenergi, skulle gjerne hatt vedkjel i tillegg til pelletskjel selv.
Enig at pellets så langt har vært en fiasko for Norge. For meg og mine kunder har det likevel vært en suksess.
Pellets er en suksess i våre naboland og ellers i verden. Pellets er en internasjonal handelsvare. Energien er kompakt og kan lagres. Hvorfor er pellets lønnsomt i Danmark? Jo, nettopp fordi strømprisen er omtrent dobbelt så høy som i Norge.
Du spør hva som inkluderes ved konvertering av en varmesentral fra olje til pellets?
Det inkluderes da installasjon og oppstart av denne pelletsbrenneren, se her:
http://www.youtube.com/watch?v=V0PSYMtzIkk
Det inkluderes for en minisilo på 250 liter med et patentbeskyttet matesystem produsert i mitt firma, www.matene.com. Matesystemet kan med rimelige og enkle grep flyttes over til større silo for bulkfylling dersom man ønsker et mer automatisk anlegg.
Når jeg tidligere har anslått 45-50 tusen, så er denne prisen normal i markedet. Prisen på 36 tusen inkl. mva er en kampanjepris som kommer fra nyttår (og nå her på Byggebolig).
Noen varmesentraler er uegnet å konvertere til pellets. Da er ny kjel en løsning.
Det hender også at produsenter helst vil selge inn et komplett og nytt kjelanlegg selv om et brennerskifte kan gjøre nytten. Et par av mine kunder installerte i 2005 og 2008 pelletsbrenner i "oljekjel". De har automatisk mating fra bulksilo som fylles en gang i året. Jeg har tilbudt ny kjel men de ønsker å fortsette med de gamle kjelene fra 1965 og 1974.
En annen kunde i 2008 hadde en kjel som jeg sa var uegnet men kan benyttes i nødfall. Jeg foreslo nytt kjelanlegg men han kjøpte kun minisilo og brenner. Året etter kom bestilling på ny kjel og bulksilo. Han forklarte at han var usikker på pellets, derfor ville han ha en enkel konvertering først. Brenner ble flyttet over på ny kjel.
Har man en defekt oljebrenner eller ulovlig oljetank, så kan løsningen være et raskt brennerskifte til pellets i oljefyren. Så kan man bruke tiden på å planlegge for en luft/vann varmepumpe som senere kan samkjøres med pelletsanlegget slik at pellets kjøres ved høy strømpris og mange kuldegrader.
Hos kunder som virkelig ønsker å investere i et nytt komplett anlegg, leverer jeg dansk og norsk teknologi. se evt www.scotte.dk. Da får man kjel med motorisert feiing, brenner med automatisk rens, lambdastyring etc. Neste uke installeres 2 slike anlegg på Nordstrand i Oslo. Nylig ble tilsvarende anlegg levert på Lofthus, da med solfangere i tillegg. Prisen er 130-200 tusen for anlegget. Man kan gjøre egeninnsats med silo.
Ja, dessverre er det slik at du og jeg ikke får noe i støtte for å konvertere en oljekjel til pellets.
De som bor i Oslo får dekket opp til 50 prosent av kostnadene (gjelder pellets, ikke varmepumpe). Dette kommer fra et klimafond av opparbeidede midler fra de områder der Hafslund er netteier, bl. annet Asker og Bærum.
Jeg har gjennom årene forsøkt å få Enova til å støtte konvertering. Har reist til Trondheim med Norsk bioenergiforening til møte, men de kommer ikke engang til avtalt møte. De svarer heller ikke på mine skriftlige henvendelser. Tror de sliter med byråkrati og uendelig administrasjon av seg selv og eksterne konsulenter som lager utredninger.
Og så bruker de med massive pengebeløp for å produsere et tilbud av pellets men glemmer å bygge opp etterspørsel.
Du skriver konstruktivt og godt. Imponert over dine bilder av bioenergi, skulle gjerne hatt vedkjel i tillegg til pelletskjel selv.
Enig at pellets så langt har vært en fiasko for Norge. For meg og mine kunder har det likevel vært en suksess.
Pellets er en suksess i våre naboland og ellers i verden. Pellets er en internasjonal handelsvare. Energien er kompakt og kan lagres. Hvorfor er pellets lønnsomt i Danmark? Jo, nettopp fordi strømprisen er omtrent dobbelt så høy som i Norge.
Du spør hva som inkluderes ved konvertering av en varmesentral fra olje til pellets?
Det inkluderes da installasjon og oppstart av denne pelletsbrenneren, se her:
http://www.youtube.com/watch?v=V0PSYMtzIkk
Det inkluderes for en minisilo på 250 liter med et patentbeskyttet matesystem produsert i mitt firma, www.matene.com. Matesystemet kan med rimelige og enkle grep flyttes over til større silo for bulkfylling dersom man ønsker et mer automatisk anlegg.
Når jeg tidligere har anslått 45-50 tusen, så er denne prisen normal i markedet. Prisen på 36 tusen inkl. mva er en kampanjepris som kommer fra nyttår (og nå her på Byggebolig).
Noen varmesentraler er uegnet å konvertere til pellets. Da er ny kjel en løsning.
Det hender også at produsenter helst vil selge inn et komplett og nytt kjelanlegg selv om et brennerskifte kan gjøre nytten. Et par av mine kunder installerte i 2005 og 2008 pelletsbrenner i "oljekjel". De har automatisk mating fra bulksilo som fylles en gang i året. Jeg har tilbudt ny kjel men de ønsker å fortsette med de gamle kjelene fra 1965 og 1974.
En annen kunde i 2008 hadde en kjel som jeg sa var uegnet men kan benyttes i nødfall. Jeg foreslo nytt kjelanlegg men han kjøpte kun minisilo og brenner. Året etter kom bestilling på ny kjel og bulksilo. Han forklarte at han var usikker på pellets, derfor ville han ha en enkel konvertering først. Brenner ble flyttet over på ny kjel.
Har man en defekt oljebrenner eller ulovlig oljetank, så kan løsningen være et raskt brennerskifte til pellets i oljefyren. Så kan man bruke tiden på å planlegge for en luft/vann varmepumpe som senere kan samkjøres med pelletsanlegget slik at pellets kjøres ved høy strømpris og mange kuldegrader.
Hos kunder som virkelig ønsker å investere i et nytt komplett anlegg, leverer jeg dansk og norsk teknologi. se evt www.scotte.dk. Da får man kjel med motorisert feiing, brenner med automatisk rens, lambdastyring etc. Neste uke installeres 2 slike anlegg på Nordstrand i Oslo. Nylig ble tilsvarende anlegg levert på Lofthus, da med solfangere i tillegg. Prisen er 130-200 tusen for anlegget. Man kan gjøre egeninnsats med silo.
Ja, dessverre er det slik at du og jeg ikke får noe i støtte for å konvertere en oljekjel til pellets.
De som bor i Oslo får dekket opp til 50 prosent av kostnadene (gjelder pellets, ikke varmepumpe). Dette kommer fra et klimafond av opparbeidede midler fra de områder der Hafslund er netteier, bl. annet Asker og Bærum.
Jeg har gjennom årene forsøkt å få Enova til å støtte konvertering. Har reist til Trondheim med Norsk bioenergiforening til møte, men de kommer ikke engang til avtalt møte. De svarer heller ikke på mine skriftlige henvendelser. Tror de sliter med byråkrati og uendelig administrasjon av seg selv og eksterne konsulenter som lager utredninger.
Og så bruker de med massive pengebeløp for å produsere et tilbud av pellets men glemmer å bygge opp etterspørsel.
En oljebrenner kjører normalt minimumseffekt på 24kW for å kjøre stabilt på minste mulig dysestørrelse. Dette gir en røykgasstemperatur på kanskje over 200 grader og derved lav virkningsgrad.
En pelletsbrenner kan kjøres på eksempelvis 12kW og røykgasstemperatur kan ligge på 125 grader. Dette kan gi en virkningsgrad på 90 prosent, selv i en eldre varmesentral (oljefyr). Når jeg sjekker her http://pillefyr.nordjysk-bioenergi.dk/dev/matene.html, så finner jeg at min egen kjel har røykgasstemperatur på 109 grader akkurat nå. Brenneren kjører på 30% ytelse og gir 6,2kW. Den modulerer effekten etter behovet, noe en oljebrenner ikke klarer. Se ellers røykgasstemperaturer i andre pelletskjeler i drift her: http://pillefyr.nordjysk-bioenergi.dk/.
Jeg har nå kjørt pellets siden jeg tok over huset i Januar i år. Den har ikke blitt mye brukt (6-8 sekker i løpet av vinteren) da jeg også har vannbåren varme i huset som står for det meste av oppvarmingen. I tillegg må det vel sies at støyen fra vifta i ovnen er såpass høy at den irriterer mer enn den behager. Dette er også den store svakheten med å ha pelletsovn i stua slik jeg ser det. Skal dog finnes støysvakere modeller enn min. Min ovn er dessuten trolig for stor for mitt hus, det blir alt for varmt så jeg må faktisk slå den av etter en stund. Importøren mente det samme. Men det blir en annen sak.
Prisen på pellets i Norge er litt høyere enn i Sverige har jeg funnet ut, men kanskje ikke så mye som det gies uttrykk for. Men som det nevnes her, prisen på strøm i Sverige/Danmark m.fl er dobbelt av det vi betaler her (jeg vet da jeg har hytte i Sverige), og da sparer man på å fyre med alternativ energi som pellets. Ingen av mine naboer i Sverige fyrer med elektrisitet, alle har en eller annen form for alternativ energi i form av bergvarme, jordvarme, ved eller pellets(da med vannkappe for vannbåren varme). Svenskene investerer gladelig i dette. Selv kunne jeg faktisk kjøpt pellets i Sverige og tatt med sekker hjem når jeg er på hytta. Det hadde blitt billig med tanke på valutakurs og det at dette kan innføres tollfritt.
Men selv om fordelene er flere enn ulempene vurderer jeg likevell å bytte ut ovnen til en vedovn. Det blir å så fall kun pga støy som spesielt kona irriterer seg vettet over, og som gjør at jeg ikke får slått på ovnen så ofte som jeg ønsker, men jeg er selv langt på vei å mene det samme. Hadde ovnen vært tilpasset boligen størrelsesmessig OG støyet betraktelig mindre hadde jeg ikke vært i tvil, da hadde den fått stå i fred. Jeg ser egentlig ikke frem til ved, liker pellets svært godt med tanke på søl, aske, lettere lagring og bæring samt komforten med å ikke fylle på ved hele tiden.
Må innrømmes at jeg jakter på en pelletsovn fra Hwam elements som skal gå uten strøm og som er tilnærmet støyfri. Problemet er at de ikke produseres lengre.
Om pellets er en fiasko? Nja, tror vel egentlig ikke det, prisen på pellets burde ikke være avskrekkende, og prisen på en pelletsovn ligger jo på samme nivå som en vedovn av GOD kvalitet. Så jeg vet da pokker jeg hva som er årsaken. Kanskje flere tenker som meg, at teknologien ikke er helt der den burde vært med tanke på noe så enkelt som støy?
Tror ikke folk flest ved hva en pelletsovn egentlig er. Si "pelletsovn" til en gjennomsnittsperson og du får et stort "HÆ" tilbake. Folk flest har heller ikke eget fyrrom og vannbåren varme der en ovn med vannkappe kan stues bort, så den må som regel plasseres i stua. Da er støy et veldig stort ankepunkt som du selv har opplevd.
Det tok mange år før varmepumper ble noe "alle" bare må ha. Nå selges det flere enn noensinne. Pellets fikk en skjev start, og ble nok markedsført litt for hardt før markedet, med produksjon, distribusjon, kunnskap og service var på plass. Opplever at dette er langt mer stabilt nå, og pellets ville for mange vært et veldig godt alternativ for tilleggsvarme, spesielt alle de som ikke bor "på landet" med enkel og rimelig tilgang på ved, og plass nok til å lagre den.
Kan også bekrefte prisene Pelle Pellets oppgir, det behøver absolutt ikke koste all verden å installere eller bygge om til pellets. Besparelsen er udiskutabel med oljeprisene som er, og hva man velger å gjøre for å gjøre drift, lønnsomhet og fleksibilitet enda bedre utover en enkel pellets-løsning, det får vært enkelt utgangspunkt i ulike boliger og husstander avgjøre.
Pellets kommer sakte og gradvis til å bli mer og mer anerkjent og brukt, akkurat som vedovner med vannkappe og solvarme gjør det. Vedovner med vannkappe tror jeg derimot nokså straks blir den nye "vinneren" siden det er såpass vinn-vinn-vinn for alle nye boliger som også ønsker å se noen flammer i stua i ny og ne.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Støy: Hva er det som støyer? Hvis det er vifta, så er det kasnkje mulig å redusere viftehastigheten?
Effekt: Hvordan modulerer ovnen? Er det ikke mulig å skru den på alvere effekt, slik at den mater mindre pellets i timen? Hvis problemet er at ovnens minimumslast er for høg, så bør det være mulig å redusere minstelasten ved å legge inn et ekstra lag med stein slik at brennkammeret blir mindre, skulle jeg tro...
Hvis du uansett vurderer å hive den ut, og har annen oppvarmingskilde, så er jo dette en gylden anledning for å eksperimentere litt.
Får se om jeg skal eksperimentere litt.
1. Pris på pellets
2. Tilgjengelighet
3. Fabrikker som går konkurs
4. Høye investeringskostnader og vedlikehold.
Litt enklere med en varmepumpe...
De som ikke tror meg? La oss ta opp denne tråden om ti år.
Og da jeg pent takket nei til fin jobb og tittel ble jeg omtalt som "tosk".......
Prosjektet har ikke vært levedyktig i et minutt, så enkelt kan luftslottet Biowood oppsumeres.
Det bør ikke være noen hekskunst å få regulert ned turtallet på vifta, eller bytta den ut med ei som går saktere og er mer støysvak. Dette vil nok redusere varmeoverføringevnen og dermed gi noe redusert effekt og/eller virkningsgrad på anlegget. Men det er ikke sikkert du merker noe særlig forskjell.
Viftestøy er jo et velkjent problem for alle som har forsøkt å overklokke en underdimensjonert spill-pc. Kanskje du har en tenåringsnevø eller noe slikt som ordner dette på en formiddag?
1. Lite erfaring i markedet med pellets
2. Dårlig tilgjengelighet
3. Plasskrevende
4. Dyrt
5. Støy
6. Likevel avhengig av strøm
7. Jobb med å håndtere pellets
8. Usikkert prisnivå
9. Usikker på økonomi til produsenter
10. Støv og dritt fra pelletsen.
Det som talte for var at fyring kan surre å gå mens vi var på jobb, men det kan jo strøm også......
Det ble et enkelt valg......
Synes det er interessant at alle boliger og bygg tilkoblet fjernvarme i Oslo nå fremover skal varmes med pellets? Hvorfor velger ikke Hafslund strøm til fjernvarmen? Hvorfor fjernvarme når man kan bruke strøm?
Hvorfor har Forsvarsbygg valgt å varme hele Husebyleieren med pellets?
Hvorfor dekkes Sveriges totale energiforbruk med over 30 prosent bioenergi?
Hvorfor har en rekke skoler i Norge gått over til pellets og flis?
Hvorfor er fjernvarme i Asker basert på pellets?
Overgang sentralvarme fra olje til pellets kan nedbetales på ett til to år i besparelsen olje mot pellets. Er dette dyrt? Støyer det i fyrrommet?
Jeg har selv sentralfyring med pellets på 13. fyringssesong. Prisen på pellets har ligget mer stabilt enn olje og strøm. En epost til Hallingdal trepellets og levering skjer normalt i løpet av en uke. Påfylling av tank fra blåsebil en gang per år. Automatisk mating og hele 20kW effekt til tappevann og varme.
hvor mye må man regne med det koster og bygge om fra fyringsolje til pellets?
nabobedriften til sagbruket jeg jobber på,produserer pellets,så er ikke vanskelig og ta med et lass
Merkelig innlegg, nok et bevis på at man i denne tråden tar de argumentene som passer for å sette det inn i en kontekst som de passer i.
Tips Pelle, du dummer deg ut med den argumentasjonen der.
Pellets er IKKE et godt nok alternativ for den javne villaeier.
Eller mener du kanskje at markedet består stort sett av idioter, som ikke vet sitt eget beste ?
http://www.innovasjonnorge.no/Documents/Landbruk/gardsvarme.pdf?epslanguage=no
Endel gamle tall ser jeg iaf ved første øyekast. Her er jo pellets tilogmed dyrere enn bjørkeved...
35.900 kroner inkl mva, http://www.youtube.com/watch?v=V0PSYMtzIkk
Finnes på lager hos Matene AS.
Utsikten:
Pellets er naturlig nok dyrere enn kjøpt bjørkeved fordi vann i pellets er fjernet i tørkeprosess og pellets blir maskinelt produsert.
Jeg kjøper pellets ferdig levert i bulk til omtrent 50 øre/kWh og Byggmax selger dette for omtrent 54 øre/kWh i småsekk.
Det var mange -spørsmål- og få -svar- fra en som ser ut til å kunne ett og annet om pellets.
Hvis pellets er så flott til fjernvarme, hvorfor bruker de da varmepumper i fjernvarmeanlegget på Fornebu?
At sverige dekker 30% med bioenergi sier egentlig ingen ting om hvor mye de dekker med pellets.
Jeg vil anta at skoler som går over til pellets, gjør det fordi de allerede har varmedistribusjonssystem som er beregnet på høytemp. Kan det også være at store aktører betaler vesentlig mindre for pellets enn vanlige dødlige gjør? Det sier seg jo selv at når du betaler 50 øre / kw, så vil det for de fleste bety langt lavere driftskostnader med en varmepumpe enn en pelletsfyr.
Ved ombygging fra oljefyr kan nok pellets være et greit alternativ, men ved nybygg har jeg ikke trua.
Alle eksemplene du lister over er uinteressante for vanlige forbrukere.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg håper ingen kjøper tallene til Pelle Pellets helt ukritsk, og uten å sjekke dette selv
Framstillingen som gis, er helt totalt feil, og uten virkelighet i virkeligheten som vi andre befinner oss i.
Rett pris for pelletsen fra Byggmax er anslagsvis 72øre pr kw/h, og det forutsetter en ovn som er effektiv over det en gammal, ombygget oljepanne klarer.
ENOVA opererer med en pris på 84 øre /kwh men de er sikkert også idioter:
http://www.enova.no/radgivning/privat/produktveiledning/oppvarmingsalternativ/pelletskamin/114/0
Prisen på omlag 35000kr for å bygge om fra oljefyr til pellets, er vel veiledende, eller det en fast, lik pris du kan tilby alle, uavhengig av lokale forhold og tidligere installert utrustning ?
Jeg er gjerne med å diskuterer priser for oppvarming, men jeg forutsetter at alle holder seg til fakta.
Kan 99,9% ta feil?
Pellets passer ikke overalt men passer godt i enkelte boliger og bygg. For boliger, passer pellets passer aller best i sentralfyringsalegg som krever høy temperatur, eksempelvis oljefyringsanlegg i boliger fra 1920-1970 (radiatoranlegg). Pellets kunne vært et alternativ i fjernvarmeanlegg på Fornebu men siden dette ligger ved sjøen er trolig sjøvann fornuftig å bruke gjennom varmepumpe. I kraftverk som produserer strøm og varme (Avedøre i DK), erstattes kull mer og mer av pellets.
Pelletskaminer har aldri fått godt fotfeste i Norge, vi har for billig strøm per i dag. De billigste og enkleste italienske kaminer lager støy, ja. Men det gjør ikke et sentralfyringsanlegg. En pelletskamin (ovn) må etterfylles, et sentralfyringsanlegg mates automatisk og har ofte automatisk rensing og lambdastyring, alså lite tilsyn og vedlikehold.
Det jeg håper, er at de på forumet som anbefaler andre visse typer energianlegg, vurderer dette spesifikt opp mot den bolig det er snakk om.
Hvorfor opererer du med virkningsgrad på 94pst når Enova oppgir 84pst i snitt ?
Enøksenteret i Møre og Romsdal oppgir virkningsgrad på 70pst ...
Er de idioter ? Hva er det du vet som ikke de vet ?
Nei, absolutt ikke idioter men kan hende uvitende.
Har du en lenke til det dokument hvor det oppgis virkningsgrad på 70 prosent på moderne pelletskaminer?
Jeg kontrollerer virkningsgrader rett som det er med måleinstrument og dette er nykalibrert. Har aldri fått måleresultater under 90 prosent på moderne anlegg.
Vet ikke om jeg er helt enig i alle punktene dine imot her.
1. Erfaring i markedet har jeg ihvertfall funnet. Få aktører, men etter min oppfattning så er erfaringen/kunnskapen der.
2. Ok. Ser den for en del andre, selv har jeg funnet ut at jeg har god tilgjengelighet.
3. Plasskrevende er det vel ikke? Har kjørt ved i alle år før dette, den tok mer plass.
4. Tja, er det det egentlig? Se pris på en god vedovn og sammenlign. Og pris på ved kontra pellets er ikke så stor slik jeg ser det.
5. Enig, og er så langt den eneste årsaken til at jeg trolig bytter til vedovn.
6. Enig, en svakhet. Men nødstrømutstyr er visst tilgjengelig i tilfelle strømbrudd. Eller kjøp en pelletsovn fra Hwam elements som går uten strøm og er tilnærmet støyfri.
7. Og det er ikke noe jobb med ved lissom? Synes pellets er enklere,
8. Gjelder vel en del andre ting også egentlig. Se forøvrig pkt 4.
9. Historisk så har du vel et poeng her, men de ustabile er vel ute av markedet for lengst? (korriger meg om dette er feil)
10. Sterkt uenig. Er det noe jeg IKKE savner så er det all møkka fra veden. Og kona er faktisk enig, ...og det sier litt.
Skal ikke stå på barikadene og forsvare pellets på et kunstig nivå her, men fordelene føler jeg er flere enn det som skrives her.
Måleinstrumentet viser normalt mellom 93 og 97 prosent. Da går det 3-7 prosent varme ut av pipa når det fyres.
Det som ikke måles er varmetapet fra pelletskaminen eller fyrkjelen til omgivelsene. Dette varmetapet går ut i boligrommet fra pelletskaminen og er ikke et tap. Fyrkjelen avgir denne varmen til fyrrommet og dette kan anses delvis som tap.
I stillstand trekkes litt luft gjennom kamin/fyrkjel og dette er et tap som inngår i s.k. årsvirkningsgrad. Samtidig gir dette ventilasjon i rom og kjeller og skaper et godt inneklima. Fjernes denne ventilasjon fra fyrrom (feks montering av VP), hender det at man får fuktproblemer i kjelleren. Et godt inneklima er også viktig.
På vestlandet fant jeg lite kunnskap om dette, de som solgte ovner anbefalte ikke pellets.
Jeg fyrer ikke med ved, ihvertfall ikke mer enn et par sekker. Pellets måtte jeg kjøpe i større parti. Husker ikke prisen men det var vel kun Felleskjøpet som solgte dette, altså lite konkurranse på pris. Om det blir støv og dritt av det antok jeg men mulig jeg tar feil.
Når det gjelder prisnivå generelt vil jeg tro prisene kan variere slik trelast priser gjør, råstoff tilgang er styrende i tillegg til konkurranse mellom produsentene.
Ingen produsenter på vestlandet lengre, alt blir importert austanfrå, så her er pellets dødt og begravet iallefall inntil videre.
Det er vel det man har gjort når det gjelder privatboliger. Kombinasjon av varmepumpe-teknologi og bedre isolerte hus gjør at man ikke ønsker eller har behov for å investere for mye i noe som brenner organisk materiale.
Samtidig er pellets i likhet med ved en del av karbonets korte kretsløp, og regnes derfor som klimanøytralt. Det frigjør kun CO2 som ble tatt ut fra atmosfæren i løpet av de siste ca 100 år, og som også vil frigjøres raskt hvis treet får dø og råtne på naturlig vis, mens når man brenner olje slipper man ut CO2 som ble tatt ut av atmosfæren for millioner av år siden.
Menneskeheten må lete etter metoder å utnytte solenergien på mer direkte enn å brenne ved.
https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/oppvarming-og-ventilasjon/ovner-og-apne-peiser/Fast-brendsel/trepellets-765020/
Ett omløp i skogbruket (og da snakker vi om sagtømmer) regnes normalt som 80 år, ikke 2-300.
For bjørk som hugges til ved er vi nok nærmere 20-30 enn 2-300 år.
Pellets, som det handlet om her, produseres vel hovedsakelig av "avfall" fra sagtømmer, dvs sagflis, bakhon (som flises...) osv, i mindre grad av virke hogd spesifikt for formålet. Flis til flisfyringsanlegg, derimot, produseres ofte av bjørk, kanskje enda mindre/tynnere/yngre enn den som går til ved.
Ellers er dette sitatet fra Miljødirektoratet verdt å ta med seg:
(http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2016/Mai-2016/Vern-eller-bruk-av-skog-som-klimatiltak/)
"I et kortsiktig perspektiv kan vern av skog gi bedre klimaeffekt enn hogst, fordi karbonlagret i skogen da øker raskere enn det ville gjort ved hogst og nyplanting. Men i det lange løp vil det å bruke biomasse til å begrense fossile CO2-utslipp gi en bedre klimaeffekt enn varig vern av skogen.
Klimaeffekten er avhengig av hva biomassen fra skogen brukes til. Klimaeffekten blir best hvis så mye som mulig av biomassen brukes til materialer med lang levetid, og resten utnyttes i stedet for fossile ressurser, for eksempel til bioenergi.
Ved bærekraftig skogbruk, og når biomasse fra skogen brukes i stedet for materialer og energi som i dag forårsaker utslipp av fossile klimagasser, er vår vurdering at det ikke er grunnlag for å vektlegge vern av norsk skog som klimatiltak."
Det kan altså være verdt å tenke litt lenger enn bare "I et kortsiktig perspektiv kan vern av skog gi bedre klimaeffekt enn hogst(...)".
Det er satt litt på spissen. En må se på levetiden på vanlig gran fra den blir født, fullvokst, lever, dør, råtner tilbake til null. Da får en mer enn 80 år som vel er mer omløpstid i et skogbruk.
At det ser gunstig å nytte trevirke i langvarige konstruksjoner er klart, slik sett er det positivt med forsøk med tre i stedet for betong i mange konstruksjoner. Produksjon av sement er krevende.
Selvfølgelig spissformulert, men jeg ser ikke den store forskjellen på å spy ut CO2 fra olje og den samme mengden fra trevirke. Klimaregnskapet sier det er for mye CO2 i atmosfæren, CO2 husker ikke hvor den kom fra, den er der, i for stor mengde. Da må vi lete etter metoder til å redusere produksjonen.
Eller få produksjon (utslipp) og reduksjon (opptak) til å balansere, noe bærekraftig skogbruk altså bidrar til.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Forskning viser (også Miljødirektoratets rapport som du viser til), at skog trenger 90-180 år på å fange tilbake karbon som forsvinner ved hogst. I en industrielt drevet skog vil det aldri bli lagret så mye karbon som i en skog uten hogst, det vil si at det alltid er et underskudd, eller et potensiale på mer lagring.
Så. Ja, om du har en industriskog hvor virket tas etter 80 år så vil du ha en balanse på tilvekst og avvirkning.
Samtidig, hvis hogsten økes, enten det er for å lage mer ved eller andre produkter, så vil utslippene øke fordi utslippene blir større enn det som fanges i vekst.
Dessuten så forutsetter dette at vedfyring erstatter fyring med fossile brensler. Om det erstatter elektrisk strøm, som i Norge er 96 % fornybart, så vil følgelig utslippene øke på kort og mellomlang sikt. Bruk av skog som brensel i stor skala, enten direkte eller som i tropene hvor skogen hugges og det plantes oljepalmer, er helt feil retning å gå.
Den ble erstattet av en aduro 9(mener jeg det var), og et par paller med pellets ble byttet ut med 5 sekker ved. Har vannbåren varme tilknyttet ventilasjonsvarmepumpe så ovnen brukes ikke så ofte. Etter et par vintre må jeg si meg mer fornøyd totalt sett med vedovn enn med pellets. Ikke mer støy ved fyring, bedre varmeregulering og mer plass frigjort i boden🙂
Svært bra at TS deltar etter så mange år.
Her på forumet har jeg advart mot å knytte seg til biovarmeanlegg. Det går nok an å ha et mer nyansert syn på slike anlegg enn det jeg har. Men det er typisk at kommuner på landet kan vedta tvangstilkobling til det lokale biovarmeanlegget. Uff! Etter oppstart av biovarmeanlegg i Løten fyrte man anlegget med tonnevis med olje.
Jeg så aldri en notis i lokalavisen om dette.
Da blir plutselig den dyre strømleverandøren attraktiv.
Men det var pellets det opprinnelig dreide seg om.
Dotsetsveen, ElDart og andre har interessante innlegg ovenfor.
En kompis sier: Hadde jeg visst det jeg i dag vet, så hadde jeg ikke installert pelletskamin. Altså ingen statistikk å vise til her.
For x antall år siden var det en viss pellets-entusiasme i Norge - som ganske raskt forsvant.
Vi opplever jo stadig prissamarbeid her i landet. Mange påstår at produsentene av biovarme og pellets følger prisen på elektrisitet.
Da kan vi fyre med ved, med de ulempene det medfører.
Solenergi er en viktig del av fremtiden, men vi må nok spe på med kjernekraft. Om "kort" tid er vi 10 millioner homo sapiens.
Det er en kollega som bor i borettslag med pellets fyr i Oslo
Lokalt i Skedsmo er det også fjernvarme på Pellets uten problemer.
Men det går selvfølig an å tabbe seg ut med pellets anlegg som mye annet så det må være slike bergho har kommet borti.
Elbil-entusiaster fnyser av hydrogen-teknologi som bare har x% virkningsgrad (når du tar med produksjon av drivstoffet), og slåss som ville hunder om verdien av "x".
Men et sted rundt 90-95% av alle som snakker om solenergi godtar blindt og uten diskusjon PV-paneler med virkningsgrad på typisk 17-18% (for det de fleste installerer), mens termiske vakum-solfangere med fem ganger så høy virkningsgrad blir mer eller mindre ignorert, skjøvet til side, her i Norge.
Vi bruker jo det aller meste av energien til oppvarming av bolig eller VV. Solfangere består essensielt av væskefylte rør og en sikulasjonspumpe - super-enkelt, sammenlignet med en varmepumpe. Hvorfor er vi ikke mer frampå med solfangere?
Hadde elektrisitet vært spinndyrt i Norge, slik at vi alltid måtte huske på å slå av LED-lyset når et rom blir forlatt, ville det vært et argument for å produsere 18% strøm istedetfor 90% varme - men det er jo ikke slik. Det virker som om det hele i hovedsak er styrt av mote. Det burde bli mer mote å satse på direkte utnyttelse av solvarme som varme, når det er det vi lett kan fange massevis av, og det er det vi trenger mye av.
Dette fins det detaljerte statistikker på, " enegirapporten " måler prisen på ulike energibærere uke for uke:
Dessverre trues jeg med både bot, pisking og det som værre er, så jeg kan ikke klippe og lime litt grafer, men strøm kostet næringslivet i snitt 92 øre / kWh i uke 3, mens pellets kostet 37 øre/kWh i samme perioden.
Pellets er fortsatt et godt alternativ, der investering, infrastruktur og håndtering ikke tillater bruk av flis.
"Spar penger med pelletsfyring!
Med et felles europeisk kraftmarked og CO2-kvoter, kan vi nå i Norge like godt venne oss til ustabile og til tider meget høye strømpriser. Hvis du ikke ønsker å bruke for mye av lønningen på oppvarming, bør du begynne å tenke alternativt.
En moderne pelletskamin gir deg:
Høy komfort
Godt inneklima
Miljøvennlig varme
Dekorativ levende flamme
En pelletskamin går i et halvt til to døgn mellom hver påfylling, avhengig av modell. Bruker du ukeproggram og av/på-styring, vil du kunne redusere ditt totale energibehov til oppvarming, uten at det går ut over komforten.
Investerer du i en pelletskamin er du sikret rimelig varme. Prisen er stabil og koster deg ca 60 øre/kWh.
HVA ER EGENTLIG ENERGIPELLETS?
EnergiPellets er et rent naturprodukt laget av treflis som er kokt opp under trykk og presset sammen uten bruk av bindemidler.
EnergiPellets brenner derfor rent, med meget lave verdier av sot og partikler. Du får den samme fine varmen som med vedfyring og slipper å fylle på pellets mer enn ca en gang i døget.
EnergiPellets tar lite plass. Energiinnholdet i EnergiPellets er over tre ganger høyere enn i ved (i forhold til stablet ved).
EnergiPellets med brun farge har et lavt støvinnhold og har høy fuktighetsresistens.
Pellets kan også benyttes i vedovn eller peis ved bruk av en pelletskurv".
Dette var informasjonen/reklamen og så var det avbildet følgende ovner:
Wodtke Smart Pellets - veil. 33 990 kr
Wodtke Frank Pellets - veil. 29 220 kr
Preziosa - veil. 19 360 kr - kampanjetilbud 15 990 kr
Eco Baby Pellets - veil. 17 895 kr - kampanjetilbud 14 990 kr
Dette var litt historie.
Er det forresten noen her som produserer pellets selv?
Den gis ut av "Tekniske Nyheter DA"
Kjenner du til dokumentasjon av effekten til solfangere når det er overskyet?
Egen erfaring kommer først til sommeren. Da vil jeg sette opp uavhengig måling av både direkte innfallende sollys og diffust lys (dvs. overskyet), for å sammenligne strålingsnviå og varmeproduksjon. Jeg vil bruke vakumrør-solfangere; de er av natur relativt ufølsomme for lysretningen; de fanger opp diffust lys bedre enn solcelle-paneler (og også bedre enn plansolfangere).
"Overskyet" er et høyst udefinert begrep, fra når sola smetter bak den eneste hvite skydotten på himmelen midt i en solfylt juli-dag, til når svarte tordenskyer dekker hele himmelen fra øst til vest, fra nord til sør. Når strålingsnivået - direkte eller diffust - faller til en brøkdel, kan du ikke vente å samle mer enn en brøkdel så mye energi, når den ikke er der.
Øynene våre er enormt tilpasningsdyktige, så vi merker lite til det. Før speilrefleks-kameraer med automatisk eksponering ble vanlig (på 1980-tallet) var vi langt mer bevisst variasjonene: Vi valgte lukkertid, typisk fra 1/125 til 1/1000 sek - en faktor på 8. Vi satte blender, typisk fra f/2,8 til f/22, en faktor på 64. Filmfølsomhet gikk fra ISO 100 til ISO 1600 - en faktor på 16. Alle tre sammen: En faktor på 8000. Dette dekket et større spenn enn sol/overskyet, men selv midt på dagen, midt på sommeren, kunne du i skarpt sollys bruke 1/500 og f/16, mens neste dag med gråværsskyer over hele himmelen krevde 1/125 og f/5,6 - en faktor på 32. Da kan du ikke vente å produsere mer enn rundt 3% så mye varme, heller. (Eller strøm, om du har solcelle-paneler.)
Solspekteret har har en del energi i IR-området, så du har vel til en viss grad rett. Men mye av det vi opplever som "varme" fra sola er sekundært: Den mer kortbølgede (synlige) strålingen treffer et objekt som blir varmt av den tilførte energien. Filtrerer du bort IR-strålingen, vil sola fortsatt varme ganske betydelig!
Fra tidligere års hobbyfotograf-aktivitet minnes jeg at fotoceller - løse lysmålere - kunne ha ganske fantastiske avlesinger hvis du rettet dem mot en glohaug etter et bål. Det er tydelig at ihvertfall noen lysmåler-teknologier også var svært følsomme for IR. Det var tildels helt andre materialer som ble brukt (først selen, senere kadmiumsulfid, CdS, og andre), men jeg vil ikke bli forbauset om også dagens PV-paneler fanger energi i IR-delen av spekteret.
For å trekke dette tilbake til pellets-ovner: Med mitt IR-videokamera laget jeg flere filmer rundt leirbålet der bålet fungerte som IR-flomlyskaster. Selv om det var langt på natta, og nær umulig å se de som satt rundt bålet: På videoen er de klart opplyste. En pellets-ovn ville ha samme effekten: Du behøver slett ikke noen 1000W halogen-filmsol for å filme, hvis du har en glødende pellets-ovn i rommet.
Men likevel er vi vel altfor langt ut på et sidespor nå...
Takk for svar. Jeg skal ikke bygge før om tre fire år. Bruker tiden på å lese meg opp. Spennende å se hvilke erfaringer du gjør deg.
Jeg tenker en kombinasjon av vakumsolfanger, vedovn med vannkappe og solceller med batterier. Har en drøm om å koble meg fra linjenettet
Hvor i geografien? Som tommelfingerregel er "off-gridding" ikke spesielt realistisk i de fleste strøk av Norge. På Sørlandskysten og søndre del av Vestlandet, om det praktisk talt er uten snø på solfangere og solpaneler, er det noe mer realistisk, men spesielt i snørike områder eller med mye overskyet høstvær kan det bli verre.
Selv sommerstid, uten noen elektrisk oppvarming, går det lett med 10-12 kWt/døgn til f.eks. kjøleskap og fryser, elektronikk, matlaging etc. (dvs. 4-500 W i snitt). Sommerstid skaffer du det uten problem fra solpaneler, men vinterstid er det adskillig verre.
Selv uten el-oppvarming vinterstid går det med ytterligere strøm til belysning, og kanskje til sirkulasjonspumper i varmeanlegget. Erfaringsmessig er man mer inne vinterstid, og bruker mer strøm til underholdnings-elektronikk etc. Selv om du regelmessig spar snøen av solfangere og solpaneler er utbyttet fra dem ganske dramatisk redusert i desember og januar.
Planlegger du vedfyrt VV-bereder? Hva med komfyr/stekeovn - propan? (Kokebluss er ikke så dyre, men stekeovn er! Og kWt-prisen er et hakk over strøm-prisen.) Kjøleskap, fryser, mikrobølgeovn, eltemaskin, vannkoker, takke, vaskemaskin, oppvaskmaskin, støvsuger. Tenker du å slå fra deg alle tanker om f.eks. høytrykks-spyler til rengjøring, elektrisk kappsag og vedklyver, hobbydrill, kantklipper og el-sau, eller vil du drive alt slikt fra batteribanken, med 230V-inverter? ... Hva skjer når du får besøk av slektninger som kjører el-bil som er nesten tom for strøm?
Det er mulig å drive alt på solstrøm, men du må ha en relativt heftig inverter for å kunne levere nok effekt til alle apparatene, og nok startstrøm til motorer. Kan du gjøre unna bruken av "grovt" el-utstyr mens det er full sommer og masse solskinn, er ikke behovet for batterikapasitet så enormt, men du må nok likevel være forsiktig med å bruke flere effektkrevende el-apparater samtidig. Skal du ha strøm vinteren gjennom til vaskemaskin, oppvaskmaskin og komfyr når snøen ligger tungt på solpaneler og solfangere, da må du forberede deg på en ganske enorm batteribank. Og svært god disiplin i energibruken.
Sett opp et totalt "strøm-budsjett" med samtlige el-apparater du bruker. En billig måler fra CO kan gi deg en grov idé om hvor mye energi vaskemaskinen din bruker på en runde 60-grader kokvask, eller oppvaskmaskinen. En kinokveld foran stor-skjermen. Tilsvarende for andre apparater - alt av elektrisk. Multipliser opp med hvor ofte/lenge du bruker dem. Avles kWt-måleren minst ukentlig, så du ser hva du bruker i dag. Det inkluderer naturligvis det du i dag har av elektrisk oppvarming, men prøv å spore opp så godt du kan hvor 20-30-40 kWt pr. dag blir av, og hvor mye av det du tar med deg over til et off-grid-hus.
Forvent perioder på vinteren på mist to uker uten nevneverdig strøm fra solpanelene. Finn fram kalkulatoren: For hver eneste kWt du trenger de fjorten dagene, må du ha et 12V-batteri på 83 Ah (det er trolig større enn det du har i bilen din).
Mitt stalltips (og det jeg selv sikter mot): Du kan drastisk redusere strømforbruket, særlig til oppvarming. Men behold nettilknytningen! Det er først og fremst for litt større motorer; de kan være litt vanskelige å handtere for generatorer og invertere. Det går ikke med spesielt mange kWt pr år til støvsuger og eltemaskin og kantklipper og denslags - de trekker en viss effekt, men i ganske kort tid.
Det andre jeg selv sikter mot: Ved strømbrudd skal jeg være minst mulig påvirket: Belysning går på akkumulator. Kommunikasjon fungerer - Internett / telefon (også lading av mobil) drives fra akkumulator. Kokeplatene er halvdelen induksjon, men halvdelen er propan (og i nødsfall har jeg kokeplate på vedovnen i kjellerstua). Reserve vannvarmer (til f.eks. dusjvann) går på propan. Så lenge akkumulatortanken enda har varme å by på, gir DC-reservepumper gi en viss sirkulasjon. Jeg har effektiv peis og vedovn, men de står på sine steder: For andre rom har jeg et par portable propan stråleovner hvis sprengkulda kommer og strømbruddet blir langvarig.
Jeg forventer å få ned strømforbruket til maks 5000 kWt/år - målet er 3000 kWt (dvs. rundt 8 kWt/dag på årsbasis). Da snakker jeg om å kunne bruke elektriske apparater "fritt", uten å tenke på å måtte tilpasse meg kapasiteten til verken batteribank eller inverter, men "leve helt vanlig", uten frykt for at akkumulatorene skal gå tomme i februar. Ved å "spinke og spare" kunne jeg sikkert komme godt under 3000 kWt også, men det har jeg ikke store planer om!
Forøvrig er dette i nordrogaland så mye snø har vi ikke.
Alternativt supplement kan og være ett større aggregat.
Ville sett på løsninger med batteri heller enn aggregat og i alle fall ikke gått off grid fordi 25A var så lite.