#51
 51     Valdres     0
Beklager at jeg er upresis med benevningene. Poenget som jeg prøvde å få fram, er at huset vil dra nær 400 kWh per døgn.

   #53
 10,486     Akershus     0

PS - vil noen si seg enig om jeg beregner varmebehovet til 75W/m2 x 220kvm = 16,5KW+ dusjevann og litt ekstra = 30-35KW pr døgn ?


Dette må være feil. 16,5 kW stemmer sikkert, men det er vel PER TIME? ???



Regnes dette som årssnitt, eller i fyringssesongen? Ved hvilke temperaturer regnes sånt? Effektbehovet vil jo variere veldig med temperaturen.

Hvis det trengs kontinuerlig 16,5 kw for å holde 270 kvm varmt, så må det vel være rimelig dårlig isolert?

Det betyr jo i såfall at en 30 kw vedkjele i snitt må jobbe drøyt 12 timer daglig på full pine.
Signatur
   #54
 441     Sandnes     0

Beklager at jeg er upresis med benevningene. Poenget som jeg prøvde å få fram, er at huset vil dra nær 400 kWh per døgn.


12000 kWh i måneden? Bor du i et telt?
I et isolert hus høres dette rett og slett sinnsykt ut
Signatur
  (trådstarter)
   #55
 1,076     1484     0
Så så gutter, ikke spor tråden totalt av.

Vi brukte ca 3200-3400KWH med strøm i november.
Sier vi for enkelthets skyld at 80% av dette er oppvarming, og at november har 30døgn, havner vi på 85kw pr døgn i reelt oppvarmingsbehov.  Eller 3,5KW pr time, ( som faktisk kwt betyr )
Dette er urovekkende mye mer enn hva " tabellen " sier vi skal trenge for et hus på vår størrelse, ( tabellen sier 16-17kw/døgn ) men november har jo vært vesentlig kaldere enn en " gjennomsnittmåned " også. Samt at huset nok er litt mindre godt isolert enn jeg trodde.
Dette er altså i en typisk fyringsmåned.

Det morsomme er jo at jo større forbruk jeg har, dess penere blir regnestykket for å bytte til
vedfyringsanlegg. Siden kostnadene for å bytte anlegget er nesten konstant, går besparelsen i været når forbruket øker også.

Sier vi virkingsgraden er 90% på en vedkjelle, må en 40KW kjele brenne ca 2,5 timer på merkeeffekt, og en 50KW kjele 2 timer på merkeeffekt for å dekke dette varmebehovet.

Alle tall er selvsagt omtrentlige, for vi kunne GJERNE hatt det varmere i deler av huset, men velger å spare, og heller ta på litt ektstra tøy. Kona er god å varme seg på om kvelden, og med et ullpledd oppå dyna, har vi det så koslig så ;D

Husk at en normal panelovn ikke står på maks effekt hele tiden, men skrur seg av og på vha thermostat.

Arne bergli er VELDIG opptatt av å ikke underdimensjonere et vedanlegg, og presiserer også at de ALDRI anbefaler minimumsversjonen ( som de likevel selvsagt leverer om kunden INSISTERER på dette...)
Signatur
   #56
 10,486     Akershus     0
Med temperaturene som er nå, høres ikke 3,5 KW (ikke kwh) kontinuerlig effekt ut som enormt mye for å holde huset ditt varmt. Det spørs jo selvsagt hvor mye av det dere varmer opp.

KWH er mengde energi brukt, så dere har et døgnforbruk på 85 KWH, og et kontinuerlig forbruk "der og da" på 3,5 KW i snitt. Kjekt å ha oversikt over dette før du går i gang med prosjektering av vedanlegg.


Jeg tror virkningsgraden ligger i hvor mange % av energien i veden som benyttes, ikke hvor mange % av den oppgitte effekten du kan nyttegjøre deg.

Har du noe planer om å installere noen slags temperaturstyring rundt i huset, for å nyttegjøre nattsenking og slikt?

Jeg er enig i at et slikt anlegg ikke skal underdimensjoneres. For best mulig fyringskomfort er det greit om ovnen spiser mest mulig ved på en gang, og du har tank(er) til å lagre energien. Da kan du fyre "en gang i blant", når det passer deg, i stedet for å sitte med stoppeklokke og fullt fokus på temperatursensorer og slikt for å vite når du må fyre.

Spennende prosjekt, håper vi får se en tråd under "brukernes prosjekter" etter hvert.
Signatur
  (trådstarter)
   #57
 1,076     1484     0
Jeg tror virkningsgraden ligger i hvor mange % av energien i veden som benyttes, ikke hvor mange % av den oppgitte effekten du kan nyttegjøre deg.


Selvsagt, idioti fra meg.
Det står mellom 40 og 50KW kjele.
Selv om den " mindre " kjelen må brenne lenger, så gjør den jo mye av jobben selv. Jeg bare stabler inn kubber, og borte blir de  ;D
Signatur

   #58
 51     Valdres     0
Hmmmm - tror det er litt forvirring ute å går her om effekt og forbrukt mengde ja - og jeg har vel bidratt med min del inn i den forvirringen. Men jeg tror frodes har satt ting på plass. Jeg tror også at det talbellen sier, er at dere skal måtte ha en effekt på 16,5 kW for å holde (hele) huset (skikkelig) varmt. I november holdt det med 3,5 kW effekt. I energiforbruk ville en med 16,5 kW forbrukt nær 400 kWh/døgn, mens i november holdt det med 85 kWh/døgn. Det kommer jo også litt an på hvor varm kona er dette da. Min klager som regel på at "nå er det kaldt her" - dvs. ved under 21grader i stua.
En jeg kjenner har et gammelt hus fra 1911 på 250 kvadrat med over tre meters takhøyde, etterisolert så godt det lar seg gjøre med et slikt hus. Han har vedfyringsanlegg som dekker ca. 200 kvadrat av huset, resten står kaldt om vinteren. Han har en 80 kW atmoskjele med 300 liters vedinnlegg (1 m ved) og 4500 liter akkumulatortanker. Han sier at han fyrer en gang om dagen når det er ned til 15 minus, to ganger om dagen når det er kaldere. Nå er det vel kaldere her enn det er i Nittedal, og dette huset er nok et energislukende hus av dimensjoner. Men bare for sammenligningens skyld er det greit å ha det i mente.
  (trådstarter)
   #59
 1,076     1484     0
Jeg har jo brukt vesentlig mer enn 85KWt/døgn i november når jeg tenker meg om for vi har jo fyrt opp nesten en hel vedpall.

Uansett - 40/50KW vedkjel er nok tilstrekkelig. Vi bor i et " moderne " hus, med både termopanruter og glava i vegger og tak, så helt sinnsykt varmebehov har vi neppe.

CTC vil selge en 35KW kjele, men den er veiet og funnet for liten.
Signatur
   #60
 51     Valdres     0
Tenk stort, ta en kjele på 50-60 kW! Ikke minst på grunn av at der kan du stappe inn 200 liter eller mer med ved per innlegg mot 130-140 i en på 35-40 kW. Da sparer du for det første et innlegg, virkningsgraden blir høyere, og du kan produsere døgents varembehov på kortere tid (feks. fra ettermiddagen til leggetid). Ikke så kult å springe og passe på kjelen og legge inn ved hele dagen.
Har aldri sett en som har angret seg på å gå et hakk opp i anleggsstørrelse selv om det koster noe mer, men det er mange som angrer seg på at de tok den mindreversjonen. Og ja, den mindre versjonen er ofte en 35 kW kjele med 2000 liters akkumulatortank.