#21
 2 941     0
... der de har kun lov til å bruke gasspeisen Max 1t/dag fordi det ellers blir for fuktig ...

Kilder? Eller er dette på nivå "noe jeg har hørt sagt"?

Jeg har ikke gasspeis selv, men har fått inntrykk av at der er vanlig at selv uten pipe har man har avtrekk for avgassene når man har gasspeis (det er også nødvendig for f.eks. propan hytte-vannvarmere over en viss størrelse). Klarer man da å skille fuktigheten fra de andre avgassene og sende fuktigheten inn i rommet?

Min empiri forteller at det finnes ørkenluft-fantaster. Kanskje noen av dem sitter i styret i et borettslag der det er gasspeiser i leilighetene. Det er ikke det samme som å avlese et hygrometer når en gassovn er i bruk. Min empiri går ut på å avlese hvilken fuktighet jeg har, og trekke konklusjoner på grunnlag av det. Ikke på grunnlag av noe jeg en gang hørte hevdet om regler i et borettslag.

1 kg propan gir hårfint over 1 liter vann (om vannet var i flytende form) og gir drøyt 13 kWt varme. Hvis jeg lar en 4 kW ovn brenne i en halv time, gir den 2 kWt varme. Det forbrukes 2/13 kg propan som gir 2/13 liter vann, litt over halvannen desiliter. Vei en våt klesvask før du henger den til tørk, og så etterpå når den er helt tørr. Hvor stor er vektforskjellen? Større eller mindre enn 150 g? Hvor mye av de 150 g vann gikk med på å opprettholde en uforandret RH når luften ble varmet opp?

Hvis man skal rope ulv om nedråtning av hus pga. fuktighet fra propanovner bør man først ha gjort den elementære aritmetikken. Spesielt hvis man har tenkt å sammenligne det med andre ting, som klestørk på stua (som ikke bidrar til noen oppvarming med påfølgende reduksjon av RH - tvert om: fordampingen krever varme fra stua, som bringer temperaturen ned, og RH vil dermed øke selv uten tilførselen av fuktighet fra vasken).

HSt
   #22
 28 148     Lillestrøm kommune     0
Det står i FDV dokumentasjonen på bygget, jeg vet ikke propanmengden det er en propan peis ikke enn liten ovn. Vet at bruker var skuffet og prøvde å få tallet endret.

1L kondens i garasjetaket det merkes det.
HSt
   #24
 28 148     Lillestrøm kommune     1
Når taket er kaldt og en blåser fukt opp i taket, ja
Og når en skal varme opp en isblokk av en garasje så trengs litt mere energi enn stua fra 15-20grader
   #25
 10 476     Akershus     2
Merker det godt på hytta, der noen har en hang til å fyre de der !{?\^,+{ gasspeisene. Fint for å varme opp fort, men ikke over tid. Lar en greiene stå på over tid, så blir det fuktig over alt.
Jeg ville ikke basert oppvarming på gass som forbrennes uten pipe.
Signatur
   #26
 2 941     0
Da er det nok mine hygrometere som er defekte (jeg har to av dem). Relle målinger som ikke stemmer overens med det alle vet, at det blir masse kondensproblemer med bruk av propan til burst-oppvarming, kan jo ikke være riktige. Her må den reelle empirien vike for allmennkunnskapen.
   #27
 729     2
Den balanserte reaksjonslikningen for forbrenning av propan er:

C3H8 + 5O2 --> 3CO2 + 4H2O

Altså for hvert 1 mol propanmolekyler som forbrennes dannes 4 mol vannmolekyler. Molvekten til propan er 44.1 g og vann er 18.0 gram. Altså for hver 44.1 gram propan som forbrennes dannes 4*18.0 = 72.0 gram vann, eller regnet om: for hver 1 kg propan som forbrennes dannes 1.63 kg vann.

I en allerede tilnærmet oppvarmet stue, for korttidsoppvarming en times tid eller så, spesielt om vinteren når luften allerede er alt for tørr, har nok ikke dette noen vesentlig betydning.

Men om man slenger inn 4 stk. 5 kW propanovner i en stor garasje som holder -10 grader, og fyrer i fire-frem timer, vil man nok finne ut at selv om luftmassen i rommet kanskje blir varm, vil vegger, inventar og innvendige flater fremdeles holde kuldegrader i timesvis, og om man da tilfører de mengdene med fuktighet det her er snakk om, vil man kunne risikere betydelig kondensproblemer.

Så jeg har ingen problemer med å akseptere hverken fordes irritasjon over de !{?\^,+{ gasspeisene på hytta, eller keals begeistring for en halvtimes effektiv oppvarming i stua...

   #28
 2 941     0
Du har naturligvis rett. Bare vi forandrer den presenterte situasjonen med 8°C basistemperatur, og stedet setter den til -10°C, og forslaget om 4-8 kW burst-oppvarming erstattes med 20 kW i 4-5 timer, da klarer man å få bevist at oppvarming med propan kan medføre drukningsdøden, eller ihvertfall bortimot det..

Vinterluft på -10°C er som regel ganske tørr - ikke bare absolutt, men også i relativ fuktighet. 20% RH er ikke utypisk. (Jeg vokste opp i innlandet, med luftfuktere vinterstid for å unngå helseproblemer pga. for tørr luft.)

Kalkulatoren på https://www.lenntech.com/calculators/humidity/relative-humidity.htm viser at tar du inn 480 kbm (160 kvm * 3 m takhøyde) -10°C luft med 20% RH og varmer den til 20°C må den tilføres 9,11 kg vann for å nå 100% fuktighet, dvs. at det må brennes 5,7 kg propan, som ville gi 74 kWt varme.

Så du er ganske nær med et overslag på 20 kW kontinuerlig i 4-5 timer. Om du med 74 kWt tilført varme ville komme over 20°C er avhengig av isolasjonsnivå etc. - i et TEK17-hus ville du defintivt klare det! 480 kbm luft er rundt 650 kg, med varmekapasitet rundt 1005 J/(K*kg), dvs. at det kreves 0,28 Wt for å varme en kg luft 1 grad, eller 5,44 kWt for å varme 650 kg med 30°C. Med 74 kWt varme fra propanen har du litt å gå på til å varme opp veggene, ikke bare lufta.

Kommer temperaturen opp i 25°C, må det tilføres 12,55 liter vann før du når 100% luftfuktighet.

Så det er helt klart: Det er mulig å beregne eksempler som kan gi kondens. Og når teorien viser at det under teoretisk forhold kan være et problem, er det i seg selv fullverdig grunn til å rette en skarp advarsel mot de store forråtningsproblemene forårsaket av propanvarme - uansett om hygrometeret viser 20% RH. Selv om det er snakk om kortvaring "burst"-oppvarming.
  (trådstarter)
   #29
 14     0
Bra engasjement i tråden med mange gode svar og artig hvilke retninger en diskusjon kan ta Smile Fått på plass 9 kW elektrisk vifteovn nå og er godt fornøyd. Tar selvsagt en stund å øke temperaturen i garasjen, men tenker nok å bruke den lokalt slik at det blir greit i området jeg oppholder meg.