HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Gass er helt unntatt forbudet ser det ut som.

   #12
 3,587     0
Skal vi ta forskriften bokstavelig kan du fortsatt varme ditt utendørs svømmebasseng med fyringsolje. Men ikke varmtvannet ditt (§3 b i forskriften). Jeg vet ikke om det finnes på markedet i dag, men tidligere fantes parafindrevne kjøleskap - det er fortsatt OK, etter denne forskriften. Du kan koke middagen din på primus eller annet kokeapparat for parafin. All slags belysning på parafin / lampeolje er helt OK.

Det gjelder kun "brensler av mineralsk opprinnelse" - biodiesel og bioparafin kan benyttes ubegrenset av denne forskriften.

Hvis noen er interessert i å vurdere grensetilfeller: Hva med en varmepumpe drevet av en dieselmotor? Da er det ikke dieselen selv som varmer opp huset. Er det da OK? Hva om du har en 4 kW dieselgenerator som produserer strøm til å drive en elektrisk varmepumpe?


   #13
 4,193     0
Joda, men vanskelig å argumentere for at dieselvarmer i garasjen er lov - med mindre man fyrer den på biodiesel.
   #14
 910     0
Energitetthet til diesel, som kjemisk er veldig nært andre typer fyringsolje, er ca. 10 kWh/liter. Nå er vel markedet for tradisjonell fyringsolje minimalt etter forbudet, så da er det vel lettest å fyre med avgiftsfri diesel, som ligger rundt 13 kr/liter inkl. mva. Pris for fyring med (diesel)olje er dermed ca. 1.3 kr/kWh.

Om man har nok tilgjengelig effekt oppnår man samme pris med ren elektrisk oppvarming store deler av året, sannsynligvis også til tider en del lavere. Og ingen ting slår en varmepumpe, men da blir det selvfølgelig en litt større investering.

Jeg ville lagt ideen om olje på hylla i alle fall.
   #15
 10,486     Akershus     0
[quote author=linken link=topic=91945.msg902658 date=1578777292]Takk for utfyllende svar. To varmekilder kan nok være lurt. Har selv vært inne på tanken og kikket litt på Webasto type varmere på finn.no. Så ganske interessant ut den du linket til, har du erfaring med den eller en tilsvarende? Jeg er litt skeptisk til en så billig varmer og hvor lenge den kan stå på om gangen, men er vel ikke så all verden avansert heller.[/quote]

Jeg har sånn kinavarmer. Fungerer helt fint.

Det stilles vel litt tvil til om de "8kw" faktisk er 8kw, da de i spec og alt er like 5kw, som igjen er en kopi av en 4kw fra eber eller planar eller noe sånt.

Jeg ser airex skryter veldig av sin, men uansett hvor mye de skryter, er jeg skeptisk til å slippe eksos inn i rommet.
Signatur
   #16
 2,326     Trondheim     0
Det finnes bioparafin, så skal man være innom loven (Vet ikke hvordan det stiller seg med dieselbrenner i garasje, men i alle fall) så fyr med det. Koster det doble eller triple, men lov er det i alle fall.
Signatur
   #17
 3,587     1
Propan er også lov. Jeg betaler 18 kr/kg på 11 kg flasker, så med 13 kWt/kg blir det 1,40 kr/kWt, som er endel over el-pris de siste årene, selv om med nettleie og alle avgifter. Men ovnene er billige (drøyt tusenlappen). De har høy effekt (typisk 4-5 kW). De gir full varme i løpet av et halvt minutt. De er portable og kan flyttes "overalt". De er stråleovner som varmer opp det de rettes mot - du får raskt varme "lokalt".

Når jeg kommer inn i ei kald stue kan jeg bruke gassovnen som "booster" for å få sofakroken varm nesten umiddelbart mens jeg venter på de tregere varmekildene (el, peis) til å varme resten av rommet, vegger og tak. Skal jeg bare sitte ned en halvtime før jeg stikker av igjen ville ikke oppvarmingen med andre varmekilder ha kommet halvvegs på den tiden. Hvis det er lite aktuelt å holde rommet kontinuerlig fullt oppvarmet, fungerer det helt fint. Har du langt under TEK17-isolasjon kan det være langt mer kostbart å holde rommet kontinuerlig på full temperatur enn å varme sofakroken kjapt med en propanovn: Selv om kWt-prisen er høyere kan det hende at du bruker adskillig færre kWt.

Hvis jeg hadde hatt et beskjedent isolert arbeidsrom, f.eks. en stor garasje, der jeg "en gang imellom" gjør noe arbeid ved en arbeidsbenk eller to, ville jeg sterkt vurdert å holde det moderat oppvarmet til daglig, kanskje til 8-10 grader, kanskje noen grader høyere. Hver gang det var aktuelt å gjøre noe ville jeg fyre opp et par propan stråleovner, rettet mot arbeidsbenken(e). Svært lav investering, ingen installasjon eller bygningsmessig tilpasning, fleksibelt, kan utnyttes også i andre sammenhenger, hurtigvirkende og krever ingen planlegging.

Selvsagt: Hadde jeg hatt fire timer aktivitet der hver kveld sju dager i uka, ville ikke dette være en aktuell løsning. Men var jeg der et par timer i helgene, og kanskje en kveld eller to ellers i uka, ville det vært mer aktuelt.

HSt
   #18
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Liter prisen på vann blir heller ikke så stor, propan ovn er en solid befukter.
   #19
 3,587     0
Jeg bruker propanovnen som booster vinterstid (surprise, surpise!). Da er RH så godt som aldri over 30%, uansett hvor ofte jeg bruker propanovnen. Ofte går den under 20% når temperaturen går opp, propanovnen til tross.

Det kan ikke utelukkes at dersom hele huset ble kontinuerlig oppvarmet av propanovner plassert i stua, uten bruk av andre varmekilder, kunne RH i stua øke noe. Det er ikke aktuelt i mitt tilfelle - og knapt i TS sitt tilfelle, heller.

Vilkårlig oppvarming vil i seg selv redusere RH. Det er blant enkelte (ikke minst her på BB) en mani for å tørke ut lufta så ekstremt som mulig, der selv 20% betraktes som "rå" luft.

Dette med at propanovner har vanndamp som "avgasser" er noe jeg som regel hører fra folk som ytrer ekstrem skepsis til propanvarme, og følgelig har null erfaring med det. Hvis min bruk av propanovn som "booster" får RH til å stige fra 20% eller lavere til 50%, kanskje opp til 60%, da lover jeg at jeg skal følge med på det, og eventuelt vurdere en mer forsiktig bruk.

Jeg ser ingen grunn til å bekymre meg når RH er under 50%. Akkurat nå er RH på 19%, med en kombinasjon av elektrisk grunnvarme og propan boost en halvtimes tid da jeg kom hjem. Den som vil bekymre seg over propanovnen som "en solid befukter" på det grunnlag kan naturligvis bekymre seg. Jeg anser ikke 19% RH, med propanovn, som noe stort fukt-problem.

... men for diskusjonens del er kanskje teori bedre enn empiri ...
HSt
   #20
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Enpirien jeg har er fra der de har kun lov til å bruke gasspeisen Max 1t/dag fordi det ellers blir for fuktig.

Mener å huske at du får omtrent like mye vann som du brenner av i propan så teorien går ikke an å gjøre noe med. Men har du nok kald tørr uteluft som blåser inn så kan det jo gå bra som hos deg, men det blir rimelig ekvivalent med klestørk i stua som det på generell basis advares mot