#21
 645     Gjøvik     0
Her ser dere utviklingen på salg av varmepumper i sverge.
Luft-Vann er drastisk på tur ned, det er ikke rart...

http://www.svepinfo.se/usr/svep/resources/filearchive/10/diagram_forsaljning_2002_2011.pdf
Signatur

   #22
 3,109     Norge     0

Synes vel en strømpris på 1.43kr/kWh var veldig pessimistisk.. jeg har iallefall ikke vært over 1kr/kwh i snitt noen gang, men tett oppunder.


Sjølv for juni måned betalte eg ca 1,4 kr/kwh hadde brukt 500 kwh og betalte 700 kr
Dette inkluderar alt, fastavgift, linjeleige osv.
Tar man høgde for fastavgifta vert straumprisen 1kr/kwh
Men dette er i landets dyraste straumområde.
   #23
 557     Sørlandet     0


Synes vel en strømpris på 1.43kr/kWh var veldig pessimistisk.. jeg har iallefall ikke vært over 1kr/kwh i snitt noen gang, men tett oppunder.

Sjølv for juni måned betalte eg ca 1,4 kr/kwh hadde brukt 500 kwh og betalte 700 kr
Dette inkluderar alt, fastavgift, linjeleige osv.
Tar man høgde for fastavgifta vert straumprisen 1kr/kwh
Men dette er i landets dyraste straumområde.


Ser man på fastbeløpet kun på en mnd så vil jo kWh-prisen ved lavt forbruk virke høy. Tar man og deler fastbeløpet for hele året på forventet forbruk og legger det til grunn sammen med nettleie forbruk og spotpris ender jeg på ca 60øre/kWh for juli. Da med forventet forbruk på ca 20.000kwh/år.

Men siden spotprisen i det siste har vært veldig lav har jeg "bommet" litt på avlesninga og desverre rapportert et høyere forbruk enn det jeg egentlig har hatt, får prøve å jevne det ut igjen sånn i januar/februar neste år...
   #24
 645     Gjøvik     0
Problemet med solenergi er at du får mest varme når du ikke trenger det.
Samme problemet med L-V varmepumpe virker best på sommeren.
Fordelen er at energien du får ut er veldig billig, men slik strømprisen er så føller den det samme mønstret, billig om sommeren osv.

Har hørt at det kommer nye strømmålere etter hvert som vil lese av forbruk time for time, med nye strømpriser i samme system, når solenergi tar seg opp i Europa, med påfølgende lave priser de dagene det er sol, vil det bli enda mere ulønnsomt med sol energi her i nord.

Det er store tekniske utfordringer på begge både Sol og L-V VP
Sol for de man må håndtere veldig høye temperaturer.
L-V for det utedelen krever mye vedlikehold, rimer, kondenserer, går på veldig høyt rykk når det blir kaldt, alt dette fører til høye vedlikeholdskostnader.
Signatur
   #25
 138     Mo i Rana     0
Hei

Akkurat flyttet inn i nytt hus . Bor i Mo i Rana , og har et hus på like over 200 m2 . Sjekket en del med enova før vi bygget . En v/v pumpe vare i snitt 20 år før du trenger vedlikehold . Dagens l/v varer i 15 år . I mitt tilfelle sparte jeg 3000 kwh på en v/v kontra l/v , og investeringskostnadene ble nesten dobbelt så dyr med v/v , så enkelt regnestykke . Kjøpte en Mitsubishi l/v varmepumpe . Satt den i drift i mars , men kun med innedelen , altså den innebygde elkolben . Da jeg satte i drift utedelen , spratt måleren enormt ned . Elkolbe er som sagt ALDRI under noen omstendigheter lønnsomt . Du får forøvrig 10000 kr i Enovastøtte for slike investeringer . Må også legge til at jeg fikk veldig gode priser på utstyr , da jeg jobber i bransjen . Skal ikke påvirke deg , men er det slik der du bor , hadde jeg faktisk vurdert el varmekabler på bad , og en luft/luft varmepumpe .
   #26
 247     Trondheim     0
Tar man i tillegg å tenker på antall dager i løpet av året at en LV ikke klarer jobben like bra som en VV, ja så blir regnestykket enda enklere. Tror man må bruke rimelig lang tid på å spare inn boring av brønn på de dagene iløpet av året LV pumpen må inn med EL kolben for å holde tempen. Hvis økonomi ikke er viktig, ja da er det bare å borre, det er mest stabilt og sannsynligvis mest forutsigbart.
   #27
 653     0

når solenergi tar seg opp i Europa, med påfølgende lave priser de dagene det er sol, vil det bli enda mere ulønnsomt med sol energi her i nord.


Sør-Europa bruker vel bare mer strøm når det er mye sol - til kjøling.
Signatur

   #28
 645     Gjøvik     0
Det er en vis prisutjevnende effekt i at solenergi kan brukes til kjøling nedover i Europa, men den er ikke så stor som man kanskje skulle tro.

Grunnen til det er flere: Økt kjøling behøves ikke før etter flere timer etter at solen står opp og går mange timer etter at solen går ned, på grunn av termisk treghet i bygg, en annen grunner at får vi inn store mengeder solenergi på tidlig vår, når det ikke er behov for noe ekstra kjøling og forholdsmessig mindre solenergi tidlig høst, når kjøle behovet er på topp.
Signatur