1 155    27    3  

Bruke gammel brønn til varmepumpe rimelig?

 26     0
Hei!

Dette er ikke blir vi seriøst vurderer å gjøre, det er svært mange andre ting vi bør prioritere som har større ROI

En løs tanke jeg har hatt i det siste:

Vi har en kjeller som ikke er i bruk under hele første etasje. Det går veldig lett ann å borre hull fra kjeller til første etasje og sette opp radiatorer

Vi har vann fra brønn, jeg vet ikke hva dybden er.
Har målt temperaturen etter å ha latt springen kjøre i 5 minutter med to termometer. 5-7 grader, det etter en av de kaldeste vinterene på lenge

Vi har bare ett borehull, og det gjør vel kanskje at man er avhengig av å bore et hull til?

Hva tenker dere? Er det realistisk å gjøre dette rimelig? 

Signatur

  (trådstarter)
   #2
 26     0
Det var der jeg tenkte. Fungerer ikke det?
Signatur
   #3
 2 684     Vestlandet     0
Hvis det er nok vann, som har lang nok oppholdstid som grunnvann (dvs nok effekt) kan det vel funke? Hva er evt utfordringer?
   #4
 19 917     Akershus     0
Har du nå annen vannforsyning slik at vannbrønnen er «ledig ? Hva er planen?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 26     0
Nei, det er eneste vannkilde, og det er to rør som går ned. Vet ikke hva det andre røret til brønnen gjør. Begge er koblet til vannpumpa

Jeg vet ikke så altfor mye om varmepumper, men sånn jeg har forstått det så trenger varmepumpen bare input av grunnvann, og et sted å kvitte seg med det kalde vannet, i dette tilfellet f.eks samme brønnen.

Edit: Grunnvannet kan brukes som vanlig fra en utstikker av det røret som er input for varmepumpen,  output fra varmepumpe ned i brønnen
Signatur
   #6
 19 917     Akershus     1
Du har trolig en ejectorpumpe. Da går vannet i sirkel. Nede i brønnen er det en dyse — ejector. Når vannet i slangen blåses ut inne i røret oppstår et lokalt lavere vanntrykki røret. Fra brønnen suges dermed litt ekstra vann inn ved ejector. Oppe kan du tappe av en liten skvett av vannet som sirkulerer. 
En vanlig «sugepumpe» klarer teoretisk ikke mer enn ca 10m, i praksis max 7 m. 

Dette slangesystemet og trolig ikke brønnen kan samkjøre med VP. Dette fordi en må påregne at utekretsen går under null. Derfor er denne sløyfa «alltid» fylt med glycol eller sprit. Videre kan vannforsyningen til huset fryse. 
Signatur
TSt
   #7
 7 543     0
Fornuftig svar fra KjellG som gir forklaring på hvorfor dette ikke går.

Bare en kommentar til at det er enkelt å borre fra kjeller og opp i 1 etg. Er det langs en innervegg kan det være det men somregel er en kjellervegg mye tykkere enn en vegg i 1 etg i allefall på gamle hus som ikke har for tykke vegger. Borrer en opp kommer en langt inn på gulvet slik at dette er ikke så let. Varmepumper bør jobbe mot så lav temeratur som mulig slik at det er helt viftekonvektorer en bør benytte og ikke vanlige radiatorer.

  (trådstarter)
   #8
 26     0
Så det er ejectorpumpe vi har altså. Har vært nysgjerrig på det siden vi flyttet inn.

Så med andre ord så kommer det sprit og glycol fra varmepumpa i drikkevannet?

Men hvis vannpumpen var av en annen type og vannet hadde fått et annet sted å gå så kan det fungere? Nå vet jeg ikke hva gjennomstrømningen er men kanskje avløpet?

Vi har en veldig gammel vannpumpe, så hvis den ryker og vi uansett må ha en ny en så går det kanskje ann å ha dette i mente? For det er kanskje ellers mulig å gjøre?


Signatur
   #9
 19 917     Akershus     0
Det er enkelte som kjører brønn og vp i samme hull, men om det er formålstjenelig er et spørsmål. Vp har to slamger ned i hullet, en lukket krets der det sirkulerer sprit/grycol for å hente varme. Enkelte mener det er uheldig med en slik sløyfe i en drikkevannskilde pga ulempe ved ev lekkasje av sprit/grycol.

En slik energibrønn kan bores med minimum diameter, akkurar nok til slangene.

En vannbrønn bores større for å ha en viss vannreserve i selve hullet. Om tilsiget er lite, har en nok til dagens forbruk og hullet fylles i løpet av natten

Skal du ha vann og varme ut av samme hull, må det være plas til 3-4 slanger. Hullet må tilsvarende bores enda større. I tilegg problemet med at vannrøret kan fryse.

Ad ejectorpumpe. Fordelen er at det ikke er noen bevegelige deler nede i hullet på kanskje 100m. Imidlertid, moderne brønner er gjerne med dykkpumpe nederst i hullet. En sparer en slange, men må ned med kabel. Ejectorpumper kan være litt mer plundrete å få fylt med vann og få igang. De har også dårrligere total virkningsgrad idet det skal sirkuleres mye vann for hver skvett ut. En fordel er stor og robust motor. Tror enklere fylling/start er en av de viktigste grunnene til skiftet.
Signatur
KE
   #10
 3 035     Hordaland     0
Har du sjekket granada databasen? Der kan du om hullet er registrert få diameter og dybde på brønn.