Hva vil en Ekowell ECT300 6kW koste meg? må eg ha en varmtvannstank i tillegg til dennne? Hvilken er beste. er prisforskjellen på disse to stor?
sammyboy Med 230m² virker kanskje 6kW litt lite men det komme an på hvor kaldt det er der huset er og hvor mange personer som skal bo der osv. ta heller kontakt.
På grunn av den vanskelige valutasituasjonen Nkr svak, har dei fleste annonsert prisøkning i Januar. Valutasituasjonen blir vurdert fortløpende. Pris fra 2008 x.mva i basic utførelse for ECT300 er kr 70 000.- og EVT400 kr 79900.-, EKOWELL er etter Lego prinsippet du bygger på etter behov. Varmtvannstank i tillegg normalt ikke nødvendig.
Du spørr om hvilken er den beste om det er i forhold til Nibe du mener er svaret enkelt: EKOWELL er uten sammenligning kommet lengst i å ta i bruk utviklingen som har skjedd i kjøle/varmepumpe teknikken til hus/tappevann oppvarming, NIBE med dobbelmantlet bereder (noen også stempelkompressor) er bygd på teknologi som var tilgengelig for mer enn 50år siden, NB dette gjelder ikke kun NIBE.
Har regnet på dette og 6kW skal være nok. Vi er veldig godt isolert ,-) I tilleg har vi el-kabler på bad og er forløpig bare 2 stk...
Hvor mye av tregheten i vannbåren varme vil denne Ekowell pumpen fange opp kontra en std Nibe pumpe? Tenker da på at den "følger" utetemp.
Her vi bor kan fort utetemp variere med 10 grader på noen timer. Men ser også nå etter at det meste av isolasjonen er på plass så varierer bare innetempen med 2-3 grader selv om den det faller fra +10 til -3 ute. Og da står nesten samtlige vinduer på gløtt. Så eg "håper" det ikke skal være nødvendig med det helt store variasjonene i belastingen på den vannbårne varmen.
Her vi bor kan fort utetemp variere med 10 grader på noen timer.
Raske temp svingninger er normalt. Når du er der og jobber regner jeg med att du har på noe lys, hver av disse er kanskje mellom 250- 400W og det vil stabilisere innetemperatur. Om du ikke har noe energitilførsel inne, vil innetemperatur følge utetemperatur men med stort etterslep ved god isolering.
Dessuten er dette en konstruksjon med dobbelmantlet tank, noe som er direkte uheldig i varmepumpesammenheng.
Det er jeg enig i, dobbelmantel er ikke den beste form for varmeoverføring. Mener Thermia har gått bort ifra dobbelmantel eller tar jeg feil?. Nye OSO EP2 har også fått en annen design med mindre dobbelmantel areal, men med forvarmingspiral i magasin i tillegg + litt andre justeringer.
NIBE oppgir en COP uten Driveffekt sirkulasjonspumper (typisk 4-500watt), en varmepumpe fungerer ikke uten sirk.pumper, så dette må vel kalles useriøst? Enig?
Etter det jeg kan se er det EN255 og/eller EN14511 som er mest brukt. Alle produsenter bør teste etter samme kriterier der selvfølgelig alt blir tatt med (pumper/varmetilskudd etc).
100% EKOWELLs styring kan justeres, på fagspråk: P (forsterkning) og I (inntregral) kan justeres UAVHENGIG for begge varmekurser og tank.
Hvordan styres temperaturen i øvre/nedre tank, blir kompressoren styrt av varmebehovet i øvre eller nedre eller en kombinasjon av desse eventuellt utetemperatur kompensert i tillegg? Og hvordan oppfører varmepumpen seg når du kun har tappevannsforbruk?
Ser på prinsippskissen: Hvilken funksjon har magnetventilen på væskeledingen (kuldemedium) En eller annen funksjon for tømming av fordamper? Er øvre og nedre tank fysisk adskilt eller ser det bare slik ut?
Regner med at underkjølingen ut kondenator er på noen grader, hvis en da har både suggassvarmeveksler og underkjøler, hva blir da vanntemperatur ut av underkjøler?
Ellers så synes jeg varmepumpen ser bra ut, enkel og fornuftig konstruksjon, spesielt liker jeg mulighetene og opsjonene (fleksibelt). Den er mer komplett enn konkurentene, men er ikke enig i at det må være vvb, buffertank og ekstra pumpe på en Nibe, den fungerer ganske greit uten, men en volumøkningstank er å foretrekke (for å redusere antall starter).
[NIBE oppgir en COP uten Driveffekt sirkulasjonspumper (typisk 4-500watt), en varmepumpe fungerer ikke uten sirk.pumper, så dette må vel kalles useriøst? Enig?
Hvorfor oppgir Ekowell COP ved +5/30 grader og ikke 0/35 som de fleste andre? Det blir jo ikke sammenlignbart når man ikke benytter de samme temperaturene. Ser forøvrig at du opererer med ulike verdier i brosjyren +5 og +2/32 grader ett sted med COP 4,6 og +5/30 et annet med COP 4,8. Hva er da COP ved 0/35?
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
tripleseven OSO EP2 litt bedre enn tidligere versjoner, men spiralen er ett glatt rør uten kammer, det gir begrenset varmeoverføring, dessuten unngås ikke Legionella.
Temp styring: kompressoren blir styrt av varmebehovet i den tanken som har behov, nedre tank er i tillegg utekompensert. Ved kun tappevannsforbruk er det øvre tank som styrer, men dei fleste anlegg har badegolv i drift hele året og ved lavtemp.uttak til oppvask/vaskemaskin belaster det kun nedre tank.
Magnetventil: Du har rett. På kjøleanlegg er dette helt vanlig, funksjonen kalles ”pumpdown” og tømmer fordamper, dermed får du avlastet oppstart av kompressor.
Øvre/Nedre tank er avskilt men har trykkutjevning.
Vanntemp. Ut av underkjøler: er avhengig av mange forhold, passer ikke her, du får heller ringe.
NIBE har 160 L tank om det er nokk er opp til den enkeltes behov. Ikke ekstra pumpe? Pumpen i VP jobber mot buffertank og deretter ekstra pumpe på buffertank som jobber mot golv, når vekselventil slår over til tappevannsprod. mister du sirkulasjonen ut på golvene om du ikke har ekstra pumpe.
EdgeMan Enig den 5/30 kan revideres, men ved sjøkollektor er denne gyldig, også noe bedre. +2/32 er sammenlignbart, da pumpen går med flytende kondensering , les ovenforstående. Har levert anlegg der temp. ut til golv aldri har vert over 30 °C, snitt for tank blir da lavere.
Da har jeg forsåvidt starta så smått med prosjekt "Vannbåren varme". Kollektoren er montert og fylt med freezium. I tillegg har vi valgt 4-dobbel kollektor på nedre 100m, nokon som har erfaring med dette?
Ingen som har noe teknisk å tilføye hvorfor velge 4-dobbel kollektor på nedre del?
Det er vel for å øke energiopptaket til kollektoren. Grunnen er varmere jo lenger ned du kommer. Jeg antar at den 4-doble kollektoren har større overflateareal enn en enkel, og derved skal kunne ta opp mer varme.
Enegis kan sikkert bekrefte eller avkrefte.
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
Enegis kan sikkert svare, men på mine spørsmål har eg fått i retur en masse tekniske formuleringer om magnetventiler, kompressorer og integral...
Spørsmålene mine står fremdeles mer eller mindre ubesvart.... Alle kan lese det tekniske spesifikasjonenene til det ulike produktene men hva betyr forskjellene i praksis??
Hvorfor skal eg velge en Ekowell 6kW istendenfor en 6kW Nibe 1240? Burde være et enkelt spørsmål å besvare om en driver med dette til dagen uten å rote seg borti en masse tekn prat. som bare forvirrer en "vanlig" mann. Hva gir best komfort og best driftøkonomi av disse og hvorfor?
(Ja, vi har både vannbåren og el-kabler på badene)
Jeg tror du spør et vanskelig spørsmål. Best driftsøkonomi er jo temmelig godt beskrevet i tidligere poster. Kanskje det ble litt vel mye finregning på tall.
Når vi er på elkjøp og handler kjøleskap hjelper det vel lite å se på de tekniske spesifikasjonene for å gjøre et valg. Det er mer hvordan det ser ut, hvordan det er praktisk løst med dører og hyller og gjerne litt hvilket merke, energiklassen og hva selgeren har å si om det.
Ta en telefon til de ulike varmepumpeleverandørene. Hør hvilke kunnskaper de har. Selv har jeg brukt 8 mnd på å lete etter den ultimate varmepumpen for meg, enda er jeg ikke sikker. Men slik er jeg bare, tar ikke et valg før jeg er sikker.
Ekowell er sålangt er veldig godt alternativ, men som andre varmepumper på øverste hylle er denne meget kostbar. Kanskje euroen synker og gjør den noe rimeligere....
sammyboy
Med 230m² virker kanskje 6kW litt lite men det komme an på hvor kaldt det er der huset er og hvor mange personer som skal bo der osv. ta heller kontakt.
På grunn av den vanskelige valutasituasjonen Nkr svak, har dei fleste annonsert prisøkning i Januar. Valutasituasjonen blir vurdert fortløpende.
Pris fra 2008 x.mva i basic utførelse for ECT300 er kr 70 000.- og EVT400 kr 79900.-, EKOWELL er etter Lego prinsippet du bygger på etter behov.
Varmtvannstank i tillegg normalt ikke nødvendig.
Du spørr om hvilken er den beste om det er i forhold til Nibe du mener er svaret enkelt:
EKOWELL er uten sammenligning kommet lengst i å ta i bruk utviklingen som har skjedd i kjøle/varmepumpe teknikken til hus/tappevann oppvarming, NIBE med dobbelmantlet bereder (noen også stempelkompressor) er bygd på teknologi som var tilgengelig for mer enn 50år siden, NB dette gjelder ikke kun NIBE.
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Har regnet på dette og 6kW skal være nok. Vi er veldig godt isolert ,-) I tilleg har vi el-kabler på bad og er forløpig bare 2 stk...
Hvor mye av tregheten i vannbåren varme vil denne Ekowell pumpen fange opp kontra en std Nibe pumpe? Tenker da på at den "følger" utetemp.
Her vi bor kan fort utetemp variere med 10 grader på noen timer. Men ser også nå etter at det meste av isolasjonen er på plass så varierer bare innetempen med 2-3 grader selv om den det faller fra +10 til -3 ute. Og da står nesten samtlige vinduer på gløtt. Så eg "håper" det ikke skal være nødvendig med det helt store variasjonene i belastingen på den vannbårne varmen.
El. kabler på bad??????????? Du har vel for all del rør i tillegg?
100% EKOWELL’s styring kan justeres, på fagspråk: P (forsterkning) og I (inntregral) kan justeres UAVHENGIG for begge varmekurser og tank.
Raske temp svingninger er normalt. Når du er der og jobber regner jeg med att du har på noe lys, hver av disse er kanskje mellom 250- 400W og det vil stabilisere innetemperatur.
Om du ikke har noe energitilførsel inne, vil innetemperatur følge utetemperatur men med stort etterslep ved god isolering.
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Det er jeg enig i, dobbelmantel er ikke den beste form for varmeoverføring. Mener Thermia har gått bort ifra dobbelmantel eller tar jeg feil?. Nye OSO EP2 har også fått en annen design med mindre dobbelmantel areal, men med forvarmingspiral i magasin i tillegg + litt andre justeringer.
Etter det jeg kan se er det EN255 og/eller EN14511 som er mest brukt. Alle produsenter bør teste etter samme kriterier der selvfølgelig alt blir tatt med (pumper/varmetilskudd etc).
Hvordan styres temperaturen i øvre/nedre tank, blir kompressoren styrt av varmebehovet i øvre eller nedre eller en kombinasjon av desse eventuellt utetemperatur kompensert i tillegg? Og hvordan oppfører varmepumpen seg når du kun har tappevannsforbruk?
Ser på prinsippskissen: Hvilken funksjon har magnetventilen på væskeledingen (kuldemedium) En eller annen funksjon for tømming av fordamper? Er øvre og nedre tank fysisk adskilt eller ser det bare slik ut?
Regner med at underkjølingen ut kondenator er på noen grader, hvis en da har både suggassvarmeveksler og underkjøler, hva blir da vanntemperatur ut av underkjøler?
Ellers så synes jeg varmepumpen ser bra ut, enkel og fornuftig konstruksjon, spesielt liker jeg mulighetene og opsjonene (fleksibelt). Den er mer komplett enn konkurentene, men er ikke enig i at det må være vvb, buffertank og ekstra pumpe på en Nibe, den fungerer ganske greit uten, men en volumøkningstank er å foretrekke (for å redusere antall starter).
Hvorfor oppgir Ekowell COP ved +5/30 grader og ikke 0/35 som de fleste andre? Det blir jo ikke sammenlignbart når man ikke benytter de samme temperaturene. Ser forøvrig at du opererer med ulike verdier i brosjyren +5 og +2/32 grader ett sted med COP 4,6 og +5/30 et annet med COP 4,8. Hva er da COP ved 0/35?
OSO EP2 litt bedre enn tidligere versjoner, men spiralen er ett glatt rør uten kammer, det gir begrenset varmeoverføring, dessuten unngås ikke Legionella.
Temp styring: kompressoren blir styrt av varmebehovet i den tanken som har behov, nedre tank er i tillegg utekompensert.
Ved kun tappevannsforbruk er det øvre tank som styrer, men dei fleste anlegg har badegolv i drift hele året og ved lavtemp.uttak til oppvask/vaskemaskin belaster det kun nedre tank.
Magnetventil: Du har rett. På kjøleanlegg er dette helt vanlig, funksjonen kalles ”pumpdown” og tømmer fordamper, dermed får du avlastet oppstart av kompressor.
Øvre/Nedre tank er avskilt men har trykkutjevning.
Vanntemp. Ut av underkjøler: er avhengig av mange forhold, passer ikke her, du får heller ringe.
NIBE har 160 L tank om det er nokk er opp til den enkeltes behov. Ikke ekstra pumpe? Pumpen i VP jobber mot buffertank og deretter ekstra pumpe på buffertank som jobber mot golv, når vekselventil slår over til tappevannsprod. mister du sirkulasjonen ut på golvene om du ikke har ekstra pumpe.
EdgeMan
Enig den 5/30 kan revideres, men ved sjøkollektor er denne gyldig, også noe bedre.
+2/32 er sammenlignbart, da pumpen går med flytende kondensering , les ovenforstående.
Har levert anlegg der temp. ut til golv aldri har vert over 30 °C, snitt for tank blir da lavere.
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Ingen som har noe teknisk å tilføye hvorfor velge 4-dobbel kollektor på nedre del?
Enegis kan sikkert bekrefte eller avkrefte.
Spørsmålene mine står fremdeles mer eller mindre ubesvart.... Alle kan lese det tekniske spesifikasjonenene til det ulike produktene men hva betyr forskjellene i praksis??
Hvorfor skal eg velge en Ekowell 6kW istendenfor en 6kW Nibe 1240? Burde være et enkelt spørsmål å besvare om en driver med dette til dagen uten å rote seg borti en masse tekn prat. som bare forvirrer en "vanlig" mann. Hva gir best komfort og best driftøkonomi av disse og hvorfor?
(Ja, vi har både vannbåren og el-kabler på badene)
Når vi er på elkjøp og handler kjøleskap hjelper det vel lite å se på de tekniske spesifikasjonene for å gjøre et valg.
Det er mer hvordan det ser ut, hvordan det er praktisk løst med dører og hyller og gjerne litt hvilket merke, energiklassen og hva selgeren har å si om det.
Ta en telefon til de ulike varmepumpeleverandørene. Hør hvilke kunnskaper de har. Selv har jeg brukt 8 mnd på å lete etter den ultimate varmepumpen for meg, enda er jeg ikke sikker. Men slik er jeg bare, tar ikke et valg før jeg er sikker.
Ekowell er sålangt er veldig godt alternativ, men som andre varmepumper på øverste hylle er denne meget kostbar. Kanskje euroen synker og gjør den noe rimeligere....