#31
 9,677     Kysten     0
Det er dyrt, ikke tvil om det. Det virker som prisene svinger mye rundt om i landet også på instalasjoner. Det bli en "kjekt å ha"ting mener nå jeg. Solfangere er ikke vurdert?

   #32
 5,725     0
Det som ein må tenkje på er at om ein først investerer i varmepumpe, blir de fleste andre enøk tiltak og solfangarar, vedovn med vannkappe etc. uøkonomiske pga. låg marignalkostnad på varmen fra varmepumpe.
Spesielt v/v vp. da denne marinalkostnad ligg ned på 20-40 øre/kWh, og det opp mot denne låge oppvarmingskostnad ein må rekne på nye investeringer.

Ser ein andre kombinasjoner, utfyller de kvarande betre, spesielt ved & solfangar er god kombinasjon.
Ved og luft/v vp er ikkje så hakkane gale, da ein da kan spe på med ved når COP synker ned mot 1 på dei kaldaste dagane, mens vedovnen har full virkingsgrad heile tida.
   #34
 60     0
Har sagt det før, sier det igjen. Man regner ikke inn inflasjon. Banker man inn 200 laken på huslånet til vbv i dag vil man le av det om 10 år. Huset har steget i verdi og man betaler det samme på lånet. Renta er x-faktoren slik den alltid er. Strømprisen følger konsumindeksen, så den betaler man tilsvarende for i forhold til lønn om 10 år.

Personlig betaler jeg heller litt mer til banken over tid, enn å være offer i et økonomisk energispill basert på teorier om lite vann i magasinene, for mye vann i magasinene, hull i en gassledning gjennom Ukraina eller andre forklaringer på vedvarende høye strømpriser.

jaf
   #35
 6,310     tromsø     0
Strømprisen følger ikke helt normal konsumprisindeks.I 2000 kostet den i snitt 16,7 øre   http://www.ssb.no/elkraftpris/arkiv/art-2000-04-03-01.html  , og nå 1,20? med alle "nye" avgifter. Tjener ikke 8 - 10 ganger mer en i 2001. I noen artikler begrunnes høy strømpris med høy oljepris, det finnes visst mange gode grunner til å øke prisen. Strømpriser er en av få varer som ved økning gir mer til staten en det økningen er. Ved 1 øre økning på noor pool gir det staten 1,15 øre mer i inntekter p.g. moms og annet. Blir vel "tvunget" til å kjøpe pumpe ved 2 kr kwh. Grunnpris+nettleie+forbruksavgift. Men ikke noe til 300.
Siste redigering: Sunday, December 19, 2010 12:27:20 PM av jaf
   #37
 267     vestlandet     0
Gnomen:
> Etter å ha lest endel innlegg her vedr. kostnader og selv å ha innhentet noen tilbud på pumpe, installasjon og borring er jeg fortsatt litt i tvil ift. om investeringen i det hele tatt er verdt det.

er en bil til tre hundre tusen "verdt det"? er daycruiseren til fem hundre tusen "verdt det"? om profitt er poenget bør man vel heller starte en eller annen forretning...
Signatur

   #38
 1,126     Østfold     0

I europa får de levere strøm tilbake til strømnettet, det gjør at mange anskaffer solcellepaneler. Hadde vi her på berget tenkt i samme baner kunne vi produsert mer kraft selv. Selv om vi per idag sikkert har mer enn vi kan forbruke. Men sett ut fra miljø så kunne vi da eksportert mer av vår grønne kraft.

Kinderf: Det er mye når de kommer opp i 6000 i strømregning pr mnd. Nesten utrolig at det er mulig.


Det er ikke vanskelig. Jugendhus i tegl fra 1916, 200 kvadrat p-rom. Hulromsisolert teglmur.

Å etterisolere et slikt hus blir enten voldtekt eller latterlig dyrt.
   #39
 9,677     Kysten     0
Det er klart at har en sånn utgifter til oppvarming er regnestykket anderledes, da vil en investering med borring lønne seg. Men har du 10-15000 i oppvarmingskostnad inkl vvann så kan en bare glemme at det betaler seg.

Lamda: Har du ikke tro på solfangere?
Tom
   #40
 1,545     Sørlandet     0

er en bil til tre hundre tusen "verdt det"? er daycruiseren til fem hundre tusen "verdt det"? om profitt er poenget bør man vel heller starte en eller annen forretning...

Jeg investerte i varmepumpe utelukkende av profitthensyn. Hvorfor i alle dager skulle jeg ellers investert? For å være en bidragsyter til miljøet?? Neppe! Her er det penger som gjelder.

Mitt vannbårne fyringsanlegg ble fyrt av olje eller strøm. Mitt valg om jeg ville bruke det ene eller det andre eller begge deler. Lettvint, greit og med minimalt vedlikehold.

I 2006 investerte jeg i borehull og varmepumpe for påkobling til eksisterende anlegg. 110.000 var prisen. 10.000 i støtte fra Enova og kanskje 50 arbeidstimer eller mer i egeninnsats.

Ble det lønnsomt? Tja. Jeg sparer for øyeblikket ca 10.000 kWh i året. Jeg vil kunne spare ytterligere 3.000 kWh hvis jeg kobler ut leieboernes bereder og lar de få varmtvann fra VP. Jeg vil spare ytterligere 3.000 kWh hvis jeg investerer i noen radiatorer eller en viftekonvektor. Foreløpig har jeg ikke gjort noen av delene.

Dette har til nå ikke vært noen gullkantet investering og alt i alt har jeg vel gått i null når man tar trekker fra rentetap og avskrivning fra de sparte kWh.

Har forhåpninger om at neste 5-årsperiode gir meg et passelig bra overskudd gitt at intet går i stykker i løpet av disse årene. Virkelig gullkantet vil det imidlertid aldri bli.

Hadde investeringskost vært 200.000, ville dette være et tapsprosjekt.
Signatur