T1
   #11
 782     1
Jeg er litt spent på varmtvannsmengden uten ekstra VVB hos meg også.
Den er jo oppgitt til å gi 249 liter vann på 40grader, gitt at man har 50grader på tanken.
Vi skal ha badekar, men tenker likevel å prøve den uten ekstra bereder.

Tror den vil produsere opp varmvann igjen ganske fort, særlig om man tillater at den bruker litt elkolbe også, eller setter den i komfortmodus før man skal bruke badekaret.

har noen bare 1255 som vvb?

Vi har vvb i serie, og med 50 grader på vannet fra varmepumpen og 60 grader på vvb, så gir det en ekstrakostnad på 150 w pr time, altså 3,6 kWt pr døgn eller 1314 kwt pr år. Økonmisk er det derfor en fordel å klare seg uten ekstra vvb.
En sak du dog skal være klar over er at varmepumpen ikke produserer varmtvann i nøddriftmodus. Skulle varmepumpen være ute av drift i noen dager mens du venter på reparasjon, nye deler osv, så er du da uten varmtvann hvis du ikke har egen vvb for backup.

   #12
 285     0
Trodde pumpa skulle kunne gå med bare elkolbedrift også? Og da må den da like godt kunne produsere varmvann også med kun elkolbe?

Skal ha en Grohe Red på kjøkkenet for å booste varmvannstempen litt, men bortsett fra det har jeg ikke tenkt annen tank enn den innebygde. (men, har plass om det blir krise)
KE
  (trådstarter)
   #13
 3,674     Hordaland     0
For å ta spørsmålet rundt hva tråden bør dreie seg om så synes jeg som startet tråden at den bør fungere som en samletråd for alt mulig der 1255/1155 står i fokus. Jeg har sett at mange stiller spørsmål om pumpen innimellom mye annet.
Det som omtales nødmodus har jeg ikke forsøkt men da er nok all elektronikk utkoblet og elkolben styres av en enkel termostat, omtrent som en standard elkolbe. Uten at jeg har lest noe om det skulle det være en grei sak å ta av servomotoren på vekselventilen og styre ventilen selv. Hvis en da antar at termostatet sitter ved elkolben bør man manuellt kunne få både tappevann og varmtvann i nødmodus. Hvor vidt produsenten vil forvente at sluttbruker skal fikle med dette er en annen sak, er man litt teknisk anlagt og ser på dette i forkant bør man klare å få dette til den dagen pumpen gir seg.

Når det gjelder tappevann er vi bare to voksne som dusjer her i boligen, men om vi begge tar oss en lengre dusj har ikke temperaturen sunket mer enn 5 grader øverst i tanken, nederst synker den naturligvis mer siden nytt vann kommer inn her. Jeg er ganske sikker på at pumpen vil kunne fylle ett badekar. Frekvensen til kompressoren legger seg på behagelige 40Hz ved varmtvannsproduksjon (12kw), jeg vil tippe dette er optimalisert med hensyn til COP.
Det finnes en funksjon for komforttemperatur som kan aktiveres hvis man forventer høyere forbruk av tappevann, dette kan aktiveres via innganger eller app (betalingstjeneste), da heves temperaturen i tanken så man får tilgang til mer varmtvann. Dette er i mine øyne en nødløsning om det skulle vise seg vanskelig å fylle karet. Men litt betryggende er det å vite at muligheten finnes.

Siden jeg har ekstern tank og kan fortsette med boligoppvarming under tappevannsproduksjonen kan jeg sette prioritet på tappevannet hele tiden. Dermer starter pumpen tappevannsproduksjon før noen rekker å fullføre en dusj.

Nibe har også i det siste pushet reklame om smart-price-adaption men det viser seg at dette ikke er tilgjengelig på norske markedet enda, men det kommer. Det som derimot er kommet er at man kan lage manuelle programmer og legge inn strømpriser på den måten så går programmet i sykluser for å benytte minst mulig strøm når prisen er høy.

Jeg har også handlet ett Modbus-40 interface som jeg etterhvert skal ta i bruk, det er koblet opp og alt men har ikke gjort noe tester på dette enda. Siden jeg har knx smarthus vil jeg ha en pumpe som kan styres og kontrolleres via knx bus. Eksempelvis å sette midlertidig luksus via en knx bryter på badet, eller å bare lese ut statuser fra pumpen. Skal jeg dra dette enda lengre kunne litt logikk styrt turtemperaturen på pumpen på bakgrunn av ventilene i fordelerskapet.

En ting som sjelden skrives om er den fyiske oppbyggingen. Nibe sine pumper er robuste saker, en får litt følelsen av at Miele har vert involvert i det mekaniske om dere skjønner. I tillegg er alt av deler plassert smart, for eksempel er rørdeler tilgjengelig fra front eller topp. Kretskortene ligger med flatsiden mot frontpanelet, noe som gir perfekt mulighet for å utføre målinger. Og ikke minst sitter varmepumpedelen i en egen modul i bunnen, det siste gir en enklere installasjon (jeg utførte dette alene), støydempingen er god og ikke minst vil det være enkelt for lokal leverandør å få en pumpe i drift uten å nødvendigvis kunne veldig mye (bytte modul). Ja også har jeg sett servicekit der rør og ledninger forlenges slik at man kan teste pumpen mens den står ute på gulvet.
   #14
 3,591     1
Nå går vi litt utenfor Nibe 1255/1155 igjen...

Jeg måtte søke på nettet for å finne ut hva "Grohe Red" er for noe. Ser ut til å dekke et behov når VP ikke leverer varmt nok vann. Men den er el-basert, så hvis strømmen forsvinner, må du dusje i iskaldt vann... (og vaske opp i iskaldt vann).

Jeg vil dekke de samme behov med en propan ettervarmer som levere både dusjvan og vann med høyere temperatur, også når strømmen forsvinner.
KE
  (trådstarter)
   #15
 3,674     Hordaland     0
Det finnes mange forskjellige "Grohe Red", "Blanco Hot", "Quooker" osv. Hvem som er best passer best i en annen tråd. Jeg har også en slik og det er det to grunner til, den ene er den opplagte at man får tilgang til kokende vann rett fra springen. Brukes til pulverkaffe og annen enkel drikke, barnemat er enkelt med en slik, skylling av matrester og ikke minst den andre grunnen, som gjør at utstyret passer inn i varmepumpetråder, å kunne senke temperaturen i varmtvannsberederen. Man trenger ikke 60 grader vann andre steder enn på kjøkkenet og da er det unødvendig å sløse energi på en stor tankt til dette, men man må ha ett anti-legionella-program som 1255/1155 har. Disse har ofte 3-5 liter tank og virker på den ene kranen, dusjvann kommer stadig fra varmepumpen.
   #16
 4,216     0
November hadde noen kalde dager der temperaturen lå rundt frysepunktet. Jeg har etter oppstart kun varmet opp en liten del av boligen med varmepumpen, jeg har åpen trappeløsning og stue i andre ettasje. Gulvet i stuen klarte ikke å opprettholde temperaturen på nattestid, varmepumpen stoppet også 4-5 ganger i døgnet.



Veldig interessert i å høre flere erfaringer med å kjøre uten akkumulator-tank - for det høres ut som at du gjør det? Har sjekket med flere leverandører og alle hevder man MÅ ha akk-tank for å få stabil drift, hvis ikke slites visst kompressoren ut på no time... Høres litt rart ut med en korrekt dimensjonert inverter-pumpe, lurer på om det henger igjen litt fra erfaringene on-off-pumpe.
KE
  (trådstarter)
   #17
 3,674     Hordaland     0
Nei jeg kjører med akkumulatortank, har valgt Nibe sine APH tank da den har identisk utseende som 1255 pumpen, dette gir en pen installasjon. ABK anbefaller andre tanker til sine kunder av en eller annen grunn.
Man må ikke ha akkumulatortank, men det er en stor fordel. Når behovet for varme er over 3kw vil varmepumpen gå kontinuerlig og gi en jevn turtemperatur, er behovet under 3kw vil varmepumpen måtte stoppe. Når varmepumpen starter og stopper vil også turtemperaturen være ujevn. Hvis for eksempel ønsket turtemperaturen er 35 grader vil varmepumpen gå til temperaturen har nådd 40 grader og ikke starte igjen før turtemperaturen har sunket til 30 grader. Hvis man har lite behov for varme og man stort sett bare henter ut under 3kw bør man vurdere 6kw pumpen siden den kan gi jevn turtemperatur ned til 1500watt. En kan vel godt oppsumere det slik at man ikke har behov for tank på vinterstid men at behovet kan komme på vår-sommer-høst.

Bruker man viftekonvektorer bør man ha ekstra tank så det ikke blåses kaldluft under varmtvannsproduksjon. Gulvvarme er ikke så raskt så der går det nok lettere.

Skal jeg komme med anbefalling med hensyn til akkumulatortank vil jeg anbefalle å planlegge med tank, altså tilrettelegge for montering av tank. Også kan man eventuellt la være å installere den i første runde å se hvordan det fungerer. Dumt å ikke ha plass til tank om det viser seg å være behov for.

   #18
 285     0
Jeg skal kjøre uten akkumulatortank - og etter mine beregninger vil de gulvene jeg har med rør innstøpt i betong akkumulere nok varme til at dette burde gå bra. Sammen med at pumpa går helt ned til 1.5kW.
Bad, vaskerom og tildels bad2 (bare avretningsmasse) utgjør tilsammen over 2000 L betong, som skulle tilsvare en 500 liters akkumulatortank mht evne til å lagre energi.
Er likevel litt spent på sommerdrift, men tror at det bare vil føre til litt større svingning i temperatur på gulvene og at pumpa vil ta relativt lange pauser. Siden jeg har lite varmetap vil varmen som er lagret i gulvene avgis sakte. At badegulvet svinger 6-7grader gjør ikke meg noe.
   #19
 409     0
Dere som satser på de store modellene: Har dere virkelig behov for opp mot 300 kWt varme pr døgn til huset? Eller velger dere de større modellene "for å være på den sikre siden"? Hva er de gode, viktige argumentene for at jeg burde gå et hakk opp i størrelse - eller kan jeg trygt holde fast på at 6 kW er nok for meg?


Med det forbruket du skisserer så hadde jeg klart valgt 6kw utgaven. Denne kan jo også låses opp til 7.5-8kw....

Jeg har valgt 1255 12kw utgaven, men har et veldig mye høyere energibehov. Ligger på ca 110kwt døgn (inkl vvb) hittil i desember langs kysten i vestfold.
280m2 hus fra 1971 og skal på sikt varme opp 70m2 garasje og 40m2 leilighet + litt snøsmelting + muligens utendørs boblebad.


I sommerdrift så vil det være ca 50m2+ med gulv (4cm flytsparkel) som skal varmes opp (2xbad, vaskerom vindfang)+ at jeg har 200L arb tank så tror det skal gå fint mtp minste effekt. Skulle jeg hatt en av/på så ville det blitt dimensjonert med en 8 eller 10kw og det fungerer jo hos mange det også.


Ser det er endel som snakker om varmtvann her...

Noen av dere har da vvb i serie med vp. Er det for å ha nok varmtvann, eller fordi dere vil ha høyere temp? En 1155 med ekstern tank vil jo løse det første, og ser ihvertfall for meg ut som en bedre løsning enn direkte elektrisk?

Når det gjelder HZ når den lager varmtvann, så har jeg sett at den legger seg høyere hvis vp har gått på høy effekt på varmeproduksjon, og den har økt når temp synker. Mener jeg har sett min på over 70hz ved vv produksjon. Grunnen til at den legger seg rundt 50hz til vanlig er antagelig for at da er cop best.
Det er en instilling som heter "høy effekt" inn på varmtvannsmenyen, så antar at denne kan påvirke uten at jeg har prøvd.

Vi er 2 voksne, 1 baby og har aldri gått tom for varmtvann og vi bruker badekaret daglig. Kjører vv i normalmodus og har koblet opp "luksus" instilling til smarthuset, men har ikke hatt bruk for det enda.....
KE
  (trådstarter)
   #20
 3,674     Hordaland     0
Kjører vv i normalmodus og har koblet opp "luksus" instilling til smarthuset, men har ikke hatt bruk for det enda.....

Hvordan har du koblet pumpen opp til smarthuset? Har du bare brukt noen av inngangene på pumpen eller gjort noe mer avansert? Jeg har kjøpt med modbus-40 og har en modbus gateway som jeg etterhvert skal programere opp.