T1
   #431
 429     0
KE og O_K: Det er vel mye som tyder på at startdiff for el-tilskudd påvirker hvor mye kompressoren drar på. Hva har dere av innstill på henholdsvis:
start kompressor og startdifferanse tilleggsvarme (meny 4.9.3)?

Og har noen av dere forsøkt å endre startdifferanse tilleggsvarme til en vesentlig større verdi (fabrikkinnstilling er 400, så med vesentlig tenker jeg minst 600, eller 900)?

(Jeg antar dere begge har endret og / eller blokkert for tilleggsvarme ned til X-antall minusgrader, men det blir noe annet (meny 4.9.2))

KE
  (trådstarter)
   #432
 2 303     Hordaland     0
Jeg har holdt på å justert på dette opp og ned uten godt resultat. Det som er vel så viktig er å passe på delta t slik at bt2/bt25 passerer beregnet temp relativt raskt. Enhver forsinkelse av dette gir pådrag i frekvensen.
Varmepumpen sliter hvis den får for kald retur, da tar det lang tid før gm klatrer. Jeg skulle ønske GM kunne deaktiveres! Holder en knapp på ekstern påvirking av pumpen slik at den holder seg i skinnet.
   #433
 2 097     0
Kommer sannsynligvis til å bestille tilsvarende pumpe, men luft-vann. Spørsmålet er hva som er optimalt oppsett på denne, gitt at reguleringen har store problemer.

Har noen vurdert å kjøre den som en ren on/off-pumpe ennå? Dette ville jo fungere relativt bra på varmtvannet og med tilstrekkelig akkumulering blir det kanskje ikke så dumt på VVB heller?
KE
  (trådstarter)
   #434
 2 303     Hordaland     0
Jeg tror reguleringen er mye lik på alle Nibe pumpene, men jeg har ikke så mye kjennskap til luft/vann.

Å kjøre en inverterpumpe som on/off høres ut som en dårlig ide. Nibe sine pumper klarer oppgaven greit når de får litt effekt å jobbe med men sliter med reguleringen når den jobber i nedre effektområde. Jeg ville forsøkt uten akkumulatortank hvis det ikke er spesielle grunner til å ha det. Jo dummere varmesystemet er jo mer liker Nibe seg, blir romtemperaturstyringen for smart henger ikke Nibe med.

På sommerstid vil en inverterpumpe gå i on/off mode men den går selvsagt lengre enn en vanlig on/off pumpe.
   #435
 2 097     0
Argumentasjon for on/off var problemene pumpa har med å kjøre på max effekt for varmtvann - det er litt ugunstig at vv-produksjon tar lang tid på lite effekt.

Jeg skjønner heller ikke helt argumentet for akkumulator på en inverterpumpe, men leverandøren er veldig bestemt på at det er nødvendig også med vvb i flytsparkel. Argumentet deres er at akkumulator stabiliserer temperatur i varmesystemet og gir pumpa bedre arbeidsmiljø - særlig siden dem veksler mellom vv og vvb. 
KE
  (trådstarter)
   #437
 2 303     Hordaland     0
Det er i teorien bare fordeler med akkumulatortank, derfor kjøpte jeg akkumulatortank. Men erfaringene viser at akkumulatortank forverrer Nibes regulator. Problemene er der også uten akkumulatortank men de forsterkes når man henter ut effekt av systemet når varmepumpen jobber med varmtvann.

Husk at de aller fleste inverterpumper jobber i on/off mode store deler av året, hele sommeren og gjerne på dagtid på høst/vår. En akkumulatortank burde hjelpe på men regulatoren til Nibe forstår ikke hva som skjer når man tapper ut energi under pausene. Ideen til Nibe er at pumpen skal jobbe inn igjen effekten den ikke fikk levert når den var opptatt med varmtvann. Den teorien fungerer dårlig når man kompenserer på andre måter i tillegg, eksempelvis ved at romtermostater regulerer dette eller at man sirkulerer og tapper ut varme under tappevannsproduksjon.

Spør gjerne om hvordan de forslår dette koblet opp, det kunne vert interresant å se, særlig om de planlegger å bruke temperatursensor BT25 i akkumulatortanken.

I serie heter det ikke akkumulatortank, da bruker man ordet volumforstørrer.

   #438
 2 097     0
"Akkumulatortank med 6kW varme elementer for spisslast og backup.
Inkl. Ny sirkulasjonspumpe
Stabiliserer drift og forlenger levetid på varmepumpe.
Røropplegg kobles som 3-rørs system for å oppnå dette."

Litt usikker på plassering av sensor.
O_K
   #439
 290     0
I systemet mitt har jeg ekstern tak med 3-punkts kobling INN varmt vann fra VP, UT varmt vann til sirkulasjonskrets og en felles retur fra sirkulasjonskrets/retur til VP. Jeg stusset litt over denne løsningen når jeg fikk det, men ser at filosofien er å unngå å fylle kaldt vann på tanken og heller mate det rett til VP, da unngår man unødig sirkulasjon og sammenblanding av vannet i tanken, samt at VP jobber mot kaldest mulig retur (skal i teorien gi god virkningsgrad).

Jeg har også BT25 i mitt system, sitter ca 30cm fra topp i akk-tank, så den er vel ganske representativ for hva som går ut på anlegget.

Enig i at å bruke akk tank som volumforstørrer (2-punkts kobling) kanskje kan roe ned pumpens aggressive svingninger, men det vil føre til større svingninger i temperatur på radiatorer og i rommene generellt, og det er for meg en høyere prioritet å unngå. At VP holder på som den gjør er bare et irritasjonsmoment for meg, mens resten av husstanden klager ikke... Er noen stopp som kunne vært unngått, men jeg regnet meg frem til at pumpen nok ikke levetidsbegrenses av antall start stopp uansett. Skulle egentlig likt å se effektivitetskurvene til VP også, ved hvilke frekvenser er kompressoren mest effektiv, for det har en del å si for COP, samt at det at den lager unødvendig varmt vann i perioder (mer enn 5C over "target) nok også ødelegger for gode COP verdier.

KE
  (trådstarter)
   #440
 2 303     Hordaland     0
Du har akkurat beskrevet mitt oppsett O_K så det hadde vert interresant å dele uplink tilgang med deg.

ABK bruker vanligvis 4 rørs tank for å være sikker på at man får omrøring i tanken, de har også fortalt at de har dårlige erfaringer med bruk av BT25 og foreslår å koble den fra. ABK er unnskyldt siden de ikke har muligheten til å gjøre noe med GM regulatoren. Nibes utviklingsavdeling i Sverige ignorerer problemet så dette må vi regne med å slite med i all fremtid, eventuellt kjøpe en pumpe som ikke bruker GM for å regulerer frekvensen (kan anbefalle regulering på bakgrunn av temperatur).