#821
 20     0
Gradminutter beregnes slik: gammel gradminutt+tempavvik, kalkulerer hvert minutt.
Avvik på 5 grader i 30 minutter gir gm=gm-150

Nibe regulerer frekvensen etter gradminutter (ikke temperaturavvik). For at kompressoren skal redusere frekvensen må altså temperaturavviket være over ønsket temperatur. Om temperaturen stiger og nærmer seg ønsket temp så holder ikke det for nibe, den gir på til temp er blitt for høy. Frekvensen er som regel på etterskudd og temp kan gå i jojo. Nibe tar som utgangspunkt at en boligen er i underskudd på varme og kompenserer med for mye varme. Det er iallefall versjonen de serverer.
Jeg tror derimot det hele har bakgrunn i de gamle on/off pumpene der det var mer fornuftig tankegang. En inverterpumpe burde regulere på tempavvik, punktum.
For oss som har så fancye hus at vi har romtermostater blir dette forverret.

Hvorfor har du så lange rør mellom pumpe og tank, hvorfor la du ikke heller lengre brine? Bruker du temperatursensor på tanken, er den 3 eller 4 rørs og hvor stor er den?

Takk for input KE. Så i modus produksjon gulvvarme så vil temperaturavvik være differenansen mellom beregnet og målt turtemperatur? Det kunne vel også ha vært differansen mellom Settpunkt vanntemp (temperatur fra kurve satt) og målt temperatur. Hvis det er differansen mellom beregnet tur temp blir jeg litt forvirret må jeg innrømme. Og hvordan beregnes isåfall denne - må en kanskje også forstø.

Hvorfor jeg har så lange rør mellom pumpe og tank? Forstod ikke det spørsmålet. Min sirkulasjonspumpe varmebærer krets står 1-2 meter fra varmepumpe og akkumulator og resten av varmepumpe systemet. Borrehullet ble 240 m, men når jeg hentet inn tilbud varierete aktivt brønndybde mellom 160- 200 m mener jeg å huske. SÅ jeg la på noe ekstra for å ha noe å gå på. lurer på om mitt endte opp med 230 m aktivt. men har ikke sjekket siden det ble gjort i 2018. Min installasjon ser altså slik ut:
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
Om jeg bruker temp sensor på tank? Blir litt svar skyldig her at jeg ikke har satt meg godt nok inn i det. Det vet jeg ikke. Ekstern varmtvannstank er dum mekanisk gammeldags varmvannstank.  Ekstern varmtvannstank er 200 liter.

Nibe 1255/1155 tråden -  - KE

noe annet som irriterer meg  er isolering av kuldebeærer krets. Tok vel bare et par mnd før ventiler var rustet. En kan se litt på bildet også om en zoomer inn på sort iso. Er dette grunn for reklmasjon ? Har jo påpekt det , men her trekker bare rørlegger firma på skuldrene og sier det er normalt. Burde jo strengt tatt vært obligatorisk med SS316 her for å unngå dette. Koster jo egentlig ikke så mye i det store sammenhengen. Å få det helt tett damptett i overgang mot ventiler og ventilhåndtak er jo ikke så lett i praksis...

   #822
 139     0
Er det flere som har sett følgende uheldigheter ifm kompressor regulering?

1. At kompressor går kjapt ned i null av og til for så å komme voldsomt tilbake? SOm eksempel i diskusjon kl 1734 går kompressor ned i null Hz.

Nibe 1255/1155 tråden -  - KE

2. Når jeg ser på samme tidspunkt (egentlig kl 1733 ifølge uplink ) så er dette bunnpunkt i turtemperatur måling. Altså rett etter oppvarming av varmtvann hvor en veksler om til gulvvarme produksjon. Da ser jeg at målt tur temperatur dropper godt under "ønsket" og beregnet verdi.
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE

Hypotese 1 : 3 veisventilen sjalter om fra varmtvann til gulvvarme. Gulvvarme modus regulering starter litt for tidlig når måleren leser høy temperatur. Da tror varmepumpen at nå er det altfor varmt i gulvvarme sløyfen og stenger ned kompressor. Hvorfor skulle kompressoren gå ned mot null når gulvvarme modus indikerer behov for varme...

Forslag: Kunne ikke kompressor her heller gitt en mykere overgang . Burde en hatt en tidsforsinkelse i reguleringen før en begynner å regulere i gulvvmodus - at en starter på en mer forsiktig Hz feks?


3. Når en ser på et relativt rolig tidsbildet i modus gulvvarme produksjon så er det relativt lite endringer på tur-retur temp. Burde vi også ikke her sett et roligere kompressorbildet? Hva er dere andres meninger her?
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE

Med en gang en switcher om til gulvvarme så stiger Hz'n opp her. (Jeg har ikke sett dette fysisk hvordan temp måling er plassert ift væskevolum men kanskje det er noe mindre væske som har blitt aklimatisert til nærmere romtemperatur i tiden hvor varmtvannsproduksjon har vært dominerende) ? . Når da denne væsken passerer temperatur måler tror reguleringsopplegget til NIBE at nå er det blitt altfor kaldt og guffer på med for høy frekvens. For så å måtte kjøre seg ned.

Hva tenker dere andre her? Noen som ser det samme bildet? Eller tenker dere at reguleringen i punkt 3 ser grei ut?
KE
  (trådstarter)
   #823
 3,674     Hordaland     0
Hvis den går raskt til null hz vil jeg gjette den gjør det grunnet en alarm. Høy kondensator temp kanskje, sjekk alarm og driftsmeldinger først.
   #824
 20     0
Hvis den går raskt til null hz vil jeg gjette den gjør det grunnet en alarm. Høy kondensator temp kanskje, sjekk alarm og driftsmeldinger først.

sjekket alarmhistorikk litt tidligere og lå ingen alarmer der.
Men ser at det ligger under "informasjonsmelding" : "høy kondensator inn-temp".

Kjenner dere til noen forslag til hvordan en enten kan justere noen parametre her for å unngå at jeg får denne "trip'n" ?
KE
  (trådstarter)
   #825
 3,674     Hordaland     0
Du kan forsøke å senke temperaturen på varmtvannet.
   #826
 20     0
Hadde håpet på noe annet:-) men har satt ned fra 56 til 55 gr C. Får gi det et par dager og se.
O_K
   #827
 431     0
Hei, du har akkurat samme problemet som jeg har hatt på min 1155/12kW pumpe, se min post nummer 724 på side 29 i denne tråden for omtrent et år siden. Høy kondenser inn temp vekselvis med andre feilmeldinger som tyder på høy temperatur gjennom VP, som trigger sikkerhetsmekanismer og stopper kompressor, dette har i og for seg ikke noe med at du overskyter planlagt temperatur på varmeanlegg, men at kompressoren nærmer seg faregrensen for hvilket område den kan operere.

Første bud, oppgrader software til den som ble sluppet i november, den optimaliserer regulering av sirkulasjonspumper, og det er viktigere enn hva du skulle tro (Se forklaring lengere ned).

Her er kortversjonene av min historie, er det noe du lurer på så kan jeg gi mer detaljer, jeg brukte mye tid på å sette meg inn i dette når det stod på.

Jeg hadde ekstreme problemer, og VP stengte ned allerede når varmtvannstank kom opp mot 40C, så startet den opp, varmet huset i 20 minutter og gikk over på varmtvann igjen, fikk økt temp 3-4C og stengte ned. Etter mange nedstengninger så står kompressor i 20-40 minutter før den restarter, og da blir det kaldt i huset med -20C ute, i tillegg gav dette fort 10-15 daglige kompressorstopp uten at GM noen gang var over 0.

Jeg fikk etter en del masing veldig god hjelp fra både installatør og NIBE (men det tok litt tid før de ville se nok på data til å innse at jeg faktisk hadde et problem). Når de først så på data og forstod at kompressorstopp skyldtes feilmelding og ikke at GM var på 0 så begynte de å grave mer. Alle temperatursensorer ble byttet og testet uten at de fant feil, og etter en stund ble konklusjonen at VP ikke klarte å kvitte seg med varmen når den produserte varmtvann. Dette førte til at selv om kompressofrekvens lå på 20Hz, så gikk temperaturen på vannet in spiralen opp så fort at kondenser passerte kritisk temperatur før varmtvannstanken hadde nådd setpunktet.

Etter at mye annet var testet ble varmtvannstanken åpnet, og der var det et organisk belegg på hele spiralen, belegget så ut som et tau som har ligget et par uker i fjæresteinene i sommersol. Aner ikke hvordan dette har kommet dit siden vi normalt har veldig rent vann uten noe hummus, men ble antydet at vi kunne ha vært uheldige med vannforbruk i forbindelse med rørspyling. Fikk varmtvannstanken trykkspylt og gullende ren, og etter det var alt "nesten" i orden.

En og annen sporadisk stopp med høy kondenser kommer, gjerne 2-3ggr pr mnd, og det er akseptabelt selv om jeg stusser litt.

Etter 5-6 mnd begynner jeg igjen å se at kompressor stopper, men nå bare på siste "etappe" av varmvannsproduksjonen (55-56C). Da åpner jeg tanken selv og spyler over en gang til (dette var i september 2020), det så rimelig rent ut, men gav uansett positiv effekt og etter det blir det bra igjen. Denne gangen så det rimelig rent ut, men det går ikke ann å måtte vaske VV tank 2 ganger i året, så jeg blir litt oppgitt. Håper det bare er rester fra hovedrengjøringen og at det ikke trengs flere ganger. Blir litt bedre igjen, men fortsatt sporadiske stopp.

Så i november kom det ny software, jeg installerte den og det gjorde underverker, nå får jeg nesten bare kompressorstopp under salmonella programmet, og det er jo sånn det skal være også. Har fått en og annen høy kondenser temp siden november, og de ser ut til å komme når jeg er borte og varmtvann varmes bare fordi tanken har mistet temperatur uten forbruk. Jeg tror det kan skyldes at behovet for varme til tanken feilberegnes av varmepumpen og at den derfor kjører litt for hardt på, bør ikke være sånn, men jeg kan leve med det.

Som jeg ser det var det to separate problemer hos meg, det ene var at jeg hadde en veldig tildekket spiral som gav dårlig varmeoverføring (feil som kan løses, og forhåpentligvis er løst). Det andre er at VP i utgangspunktet balanserer veldig tett opp mot hva som er mulig å avgi av varme og derfor er helt på marginene for å stenge ned når den produserer siste rest av varmtvann. Temperaturprobene er ikke helt nøyaktige, og noen sitter kanskje ikke akkurat der de burde, så et avvik på en halv grad i den ene eller andre retningen kan gjøre noen varmepumper litt mer følsomme her.

Som jeg nevnte innledningsvis så er pumpestyring av sirkualsjonspumpen en viktig del her. Effekten (frekvensen) til VP under varmtvannsproduksjon settes på en eller annen måte (antagelig funksjon av temp i varmtvannstank og kanskje andre parametere), så styres sirkulasjonenspumpens hastighet slik at delta T på tur og retur er konstant. Det jeg tror problemet er er at når man nærmer seg 55-56C på varmtvannet så er det vanskelig å avgi nok varme til at deltaT blir det den skal være, da går sirkulasjonspumpen saktere, men det igjen fører til mindre strømning gjennom kondenser / varmeveksler i VP, og kan gi for høy temperatur der. Siden man i utgangspunktet er helt på marginene for hva som går så kan det hende at en liten justering fra NIBE sin side på hvordan denne pumpe styres har vært nok til å sørge for at marginene holder seg akkurat innenfor, istedenfor akkurat utenfor hva pumpen klarer.

Ble veldig langt dette, og en lang historie skrevet litt for fort før leggetid, men du får bare spørre så skal jeg forsøke å uttdype der du eventuelt har interesse av mer detaljer...

   #828
 20     0
Hei, du har akkurat samme problemet som jeg har hatt på min 1155/12kW pumpe, se min post nummer 724 på side 29 i denne tråden for omtrent et år siden. Høy kondenser inn temp vekselvis med andre feilmeldinger som tyder på høy temperatur gjennom VP, som trigger sikkerhetsmekanismer og stopper kompressor, dette har i og for seg ikke noe med at du overskyter planlagt temperatur på varmeanlegg, men at kompressoren nærmer seg faregrensen for hvilket område den kan operere.

Første bud, oppgrader software til den som ble sluppet i november, den optimaliserer regulering av sirkulasjonspumper, og det er viktigere enn hva du skulle tro (Se forklaring lengere ned).

Her er kortversjonene av min historie, er det noe du lurer på så kan jeg gi mer detaljer, jeg brukte mye tid på å sette meg inn i dette når det stod på.

Jeg hadde ekstreme problemer, og VP stengte ned allerede når varmtvannstank kom opp mot 40C, så startet den opp, varmet huset i 20 minutter og gikk over på varmtvann igjen, fikk økt temp 3-4C og stengte ned. Etter mange nedstengninger så står kompressor i 20-40 minutter før den restarter, og da blir det kaldt i huset med -20C ute, i tillegg gav dette fort 10-15 daglige kompressorstopp uten at GM noen gang var over 0.

Jeg fikk etter en del masing veldig god hjelp fra både installatør og NIBE (men det tok litt tid før de ville se nok på data til å innse at jeg faktisk hadde et problem). Når de først så på data og forstod at kompressorstopp skyldtes feilmelding og ikke at GM var på 0 så begynte de å grave mer. Alle temperatursensorer ble byttet og testet uten at de fant feil, og etter en stund ble konklusjonen at VP ikke klarte å kvitte seg med varmen når den produserte varmtvann. Dette førte til at selv om kompressofrekvens lå på 20Hz, så gikk temperaturen på vannet in spiralen opp så fort at kondenser passerte kritisk temperatur før varmtvannstanken hadde nådd setpunktet.

Etter at mye annet var testet ble varmtvannstanken åpnet, og der var det et organisk belegg på hele spiralen, belegget så ut som et tau som har ligget et par uker i fjæresteinene i sommersol. Aner ikke hvordan dette har kommet dit siden vi normalt har veldig rent vann uten noe hummus, men ble antydet at vi kunne ha vært uheldige med vannforbruk i forbindelse med rørspyling. Fikk varmtvannstanken trykkspylt og gullende ren, og etter det var alt "nesten" i orden.

En og annen sporadisk stopp med høy kondenser kommer, gjerne 2-3ggr pr mnd, og det er akseptabelt selv om jeg stusser litt.

Etter 5-6 mnd begynner jeg igjen å se at kompressor stopper, men nå bare på siste "etappe" av varmvannsproduksjonen (55-56C). Da åpner jeg tanken selv og spyler over en gang til (dette var i september 2020), det så rimelig rent ut, men gav uansett positiv effekt og etter det blir det bra igjen. Denne gangen så det rimelig rent ut, men det går ikke ann å måtte vaske VV tank 2 ganger i året, så jeg blir litt oppgitt. Håper det bare er rester fra hovedrengjøringen og at det ikke trengs flere ganger. Blir litt bedre igjen, men fortsatt sporadiske stopp.

Så i november kom det ny software, jeg installerte den og det gjorde underverker, nå får jeg nesten bare kompressorstopp under salmonella programmet, og det er jo sånn det skal være også. Har fått en og annen høy kondenser temp siden november, og de ser ut til å komme når jeg er borte og varmtvann varmes bare fordi tanken har mistet temperatur uten forbruk. Jeg tror det kan skyldes at behovet for varme til tanken feilberegnes av varmepumpen og at den derfor kjører litt for hardt på, bør ikke være sånn, men jeg kan leve med det.

Som jeg ser det var det to separate problemer hos meg, det ene var at jeg hadde en veldig tildekket spiral som gav dårlig varmeoverføring (feil som kan løses, og forhåpentligvis er løst). Det andre er at VP i utgangspunktet balanserer veldig tett opp mot hva som er mulig å avgi av varme og derfor er helt på marginene for å stenge ned når den produserer siste rest av varmtvann. Temperaturprobene er ikke helt nøyaktige, og noen sitter kanskje ikke akkurat der de burde, så et avvik på en halv grad i den ene eller andre retningen kan gjøre noen varmepumper litt mer følsomme her.

Som jeg nevnte innledningsvis så er pumpestyring av sirkualsjonspumpen en viktig del her. Effekten (frekvensen) til VP under varmtvannsproduksjon settes på en eller annen måte (antagelig funksjon av temp i varmtvannstank og kanskje andre parametere), så styres sirkulasjonenspumpens hastighet slik at delta T på tur og retur er konstant. Det jeg tror problemet er er at når man nærmer seg 55-56C på varmtvannet så er det vanskelig å avgi nok varme til at deltaT blir det den skal være, da går sirkulasjonspumpen saktere, men det igjen fører til mindre strømning gjennom kondenser / varmeveksler i VP, og kan gi for høy temperatur der. Siden man i utgangspunktet er helt på marginene for hva som går så kan det hende at en liten justering fra NIBE sin side på hvordan denne pumpe styres har vært nok til å sørge for at marginene holder seg akkurat innenfor, istedenfor akkurat utenfor hva pumpen klarer.

Ble veldig langt dette, og en lang historie skrevet litt for fort før leggetid, men du får bare spørre så skal jeg forsøke å uttdype der du eventuelt har interesse av mer detaljer...

Dette var veldig interessant. Her må jeg lese meg opp en del før jeg gir min oppsummering. Men kan iallfall si at R3, nyeste programvare, ble lagt inn for et par uker siden. Tror egentlig min sirkulasjospumpe er lagt inn med konstant speed og at den ikke regulerer. egentlig litt usikker der. må sjekke litt. Kan heller ikke se noen temperaturmålere utenfor varmepumpen (elektroniske med signal til varmepumpe logikk) så antar at alt ligger inne i varmepumpen kabinettet
.
   #829
 48     0
Heisann,

Har akkurat fått installert og kjørt i gang en S1255.


Forsøker å få den koblet opp mot uplink, men når jeg slår inn serienummer og tilkoblingsstreng, får jeg kun feilmelding om at den ikke finnes.

Pumpa er koblet til wifi, og status viser "tilkoblet". Jeg får ny tilkoblingsstreng hver gang ber om dette, så nett-tilkoblingen er tilsynelatende bra.
Jeg stusser på at når jeg går inn på http://nibeuplink.com/check og slår inn serienummeret mitt, får jeg at denne ikke er kompatibel. Det er jo litt rart når jeg har kjøpt siste skrik?
Interessant å se om noen av dere andre som har kopatibel pumpe kunne testet kompabilitetsjekken.



Til info, så har jeg prøvd å kontakte Nibe. Jeg kjørte i gang i pumpen i går kveld, og reiste rett på jobbreise i dag, så er småkåt på å se hva som foregår der hjemme... Grin

Har forsøkt å kontakt nibe på:
- Mail (ikke fått svar).
- Chat(supporterer ikke uplink og kan ikke lese eller videresende mail)
- Kontaktskjema (er visst her jeg måtte kontakte de for å få hjelp, men ikke fått svar)
- Facebook Messenger (kan ikke la noe være uprøvd).

Takk for alle svar Smile