Fant den nå. Må gå på service meny da. Aktivert👍 Egentlig har vi ikke opplevd at VV har manglet noen gang på 1 års driftstid, så derfor har jeg ikke brydd meg om dette. Gjør likevel et forsøk. Er mest avhengig av varme i radiatorer. Fyrte opp i ovnen denne morgenen. Derfor steg temp litt i 8 tiden.
Tja. Ikke den store forandringen mht turtemp og kompressor regulering... Den mørke lilla grafen, viser VV tilførsel. Ser beregnet turledning blir for høy, og kompressor må gire ned en gang under VV prod. At kompressor stopper rundt kl 11, burde vært unødvendig, men men, slik er nibe styringen med gradminutter. Lett å se at kompressor burde regulere mellom 70-80 hz i dag. Ønsker ikke å starte en ny diskusjon om dette, men dette er nå min mening. For all del- er bortsett fra dette fornøyd med pumpen vår, som faktisk funker opp mot radiatorer og 10 blå ute.☺
Jeg trenger ikke å gjenta dette med unødvendige stopper nei for jeg forstår at du kjenner til de utfordringene. Kompressoren jobber på høyere frekvens under vv produskjon hos deg nå, noe som korter ned tiden det tar å lage vv, hvor mye det betyr rent praktisk må du nesten bedømme selv. Det jeg opplever er at kompressoren bruker en god stund før den har jevn og fin temperatur/frekvens så alt hjelper på. Ser noen velger å la kompressoren kun jobbe begrensede minutter med vv for å unngå at det svinger for mye etter vv. Jeg har tank og mener det ikke skal være nødvendig, men varmepumpen trenger litt ekstern assistanse for å komme inn på rett frekvens så tidlig så mulig. Du nærmer jo deg maks av hva pumpen kan levere så du får vurdere om du vil åpne opp pumpen for å produsere mer enn 6kw, det gir høyere støy enn spesifisert men sikkert bedre enn å hjelpe til med elkolbe.
Hei, Vi ha et eldre etterisolert tømmerhus i Oslo på ca 200kvm. Huset er pr nå delt horisontalt, med en-to voksne i den ene delen, og to voksne og to barn i den andre. Vi har en oljefyr og radiatorer fra 80-tallet med bra virkningsgrad iflg servicemannen som var her for et par år siden. Denne bruker ca 2000l olje i året. I tillegg har ikke-smartstyrt elektrisk gulvvarme på tre bad og et annet rom, gammel 80-talls varmtvannsbereder på 180l(?), ikke sparedusjer, og har så langt brukt panelovner fram til fyren har blitt slått på utpå høsten. Årlig strømforbruk er på ca 35000kwh. Vi vurderer å bytte til inverterstyrt bergvarmepumpe med bereder, og dermed redusere el-bruk av panelovner og bruke mindre strøm på varmtvann. Tror dere det vil det holde med 6kwh-pumpa? (Jeg vil vel helst ha så liten effekt som mulig, slik at den kan kjøre på lav effekt på sommeren uten å måtte starte/stoppe hele tiden?)
Hvis dere har strømforbruk på 35 000kWh og i tillegg har fyrt 2000l olje som kanskje tilsvarer yttligere 14 000kWh, blir jo det nesten 50 000kWh i året.
Det er vel naturlig å tro at badene blir varmet med direktevirkende el (varmekabler) også i framtiden da? Hvis vi trekker fra 50kWh i døgnet for ting som er direktevirkende el, som varmekabler, oppvaskmaskin,vaskemaskin, lys, datamaskiner/tv osv så sitter man igjen med 30 000kWh for varmepumpa å lage.
Hvis vi i tillegg anslår at oppvarmingen skjer fra septemper til og med april-mai, si 8.5mnd/ 260 dager trenger du i snitt 115kWh per døgn , eller 4.8kW kontinuerlig.
Nå kan jo faktisk 1.5-6kW pumpa låses opp til å kjøre på høyere frekvens og levere 8kW da, så burde bare være når det er på det kaldeste ute at du kan bli nødt til å kjøre på med varmekolbe. Men, om du ikke skal bygge ut varmesystemet kan du uansett få problemer med at du ikke klarer å avgi mer enn 8kW med varmesystemet du har. Kanskje må du legge til noe vannbåren gulvvarme eller viftekonvektor i tillegg?
At det vil være en lønnsom investering med bergvarme med et slikt forbruk er ganske sikkert i alle fall.
Tror dere det vil det holde med 6kwh-pumpa? (Jeg vil vel helst ha så liten effekt som mulig, slik at den kan kjøre på lav effekt på sommeren uten å måtte starte/stoppe hele tiden?)
Jeg tror ikke 6kw pumpen er nok for deg, vær oppmerksom på at 1255 ikke fungerer spesiellt bra med ekstern tank. Nibe sin regulering fungerer greit så lenge du har jevnt effektuttak ett stykke over minimumseffekten den produserer, men på de delene av året du henter ut minimumseffekt +/- synes jeg det er for dårlig regulering av turtemperaturen.
Gå for 12kW, start stopp om sommeren er ikke noe du skal bekymre deg for, det skal veldig mange start stopp til før kompressoren er utslitt. Den invendingen jeg har mot Nibe pumpen er hvordan den regulerer på vinterstid når start og stopp burde være utnødvendig og fører til litt temperatursvingninger i rom, ikke så ille der jeg har radiatorer, men i rom med viftekonvektor så blir det veldig kaldt når viftekonvektoren lager trekk uten å tilføre så mye varme.
Ja, vi fortsetter med el-kabler på badene. I tillegg har jeg akkurat fått lagt 600W varmekabel i ny entrée, 1250W i kjellerrom og 2x1000W i utetrapper. Av disse et er i hovedsak den i entréen som kommer til å bli brukt. Alle varmekablene i huset kommer etterhvert til å bli smarthus-styrt (begrensning inne ift tid på døgnet og rom-temperatur, ute skal de kun kjøres når det er risiko for ising, dvs ift ute-temperatur, duggpunkt og nedbør.) Å lage et vannbårent gulvvarmesystem koster jo endel også. (Rørlegger snakket om 100.000 inkl varmeveksler da vi vurderte dette for ca.40kvm gulv for 10 år siden.) Vi har 4 store radiatorer i 1.etg + en liten, og fire mindre oppe. Det er mer enn varmt nok i huset i dag med regulatoren satt på 70 grader på fyren og -5 ute, sjeldent jeg må skru den høyere. (Jeg mener jeg leste i bruksanvisningen at det ikke var anbefalt å skru den lavere, så jeg har for det meste ganske høy innblanding av kaldtvann.) Leverer en varmepumpe mye mindre enn en oljefyr? (Vi har peis som evt kan brukes for ekstra varmekilde på kaldere dager.) Kolbe, er det det samme som ekstra varmtvannstank?
Aktivert👍
Egentlig har vi ikke opplevd at VV har manglet noen gang på 1 års driftstid, så derfor har jeg ikke brydd meg om dette.
Gjør likevel et forsøk.
Er mest avhengig av varme i radiatorer. Fyrte opp i ovnen denne morgenen. Derfor steg temp litt i 8 tiden.
Den mørke lilla grafen, viser VV tilførsel. Ser beregnet turledning blir for høy, og kompressor må gire ned en gang under VV prod.
At kompressor stopper rundt kl 11, burde vært unødvendig, men men, slik er nibe styringen med gradminutter.
Lett å se at kompressor burde regulere mellom 70-80 hz i dag.
Ønsker ikke å starte en ny diskusjon om dette, men dette er nå min mening.
For all del- er bortsett fra dette fornøyd med pumpen vår, som faktisk funker opp mot radiatorer og 10 blå ute.☺
Du nærmer jo deg maks av hva pumpen kan levere så du får vurdere om du vil åpne opp pumpen for å produsere mer enn 6kw, det gir høyere støy enn spesifisert men sikkert bedre enn å hjelpe til med elkolbe.
Hatt god nytte av denne tråden, og må si du, og flere har satt seg grundig inn i virkemåte o.l. til Nibe pumpene.
Jeg har nå satt ned maks turtemp tilbake til 50°.
Blir nok heller å supplere med vedfyring, når det trengs.
Nå har jeg testet, og pumpa leverer varme.
Vi ha et eldre etterisolert tømmerhus i Oslo på ca 200kvm. Huset er pr nå delt horisontalt, med en-to voksne i den ene delen, og to voksne og to barn i den andre.
Vi har en oljefyr og radiatorer fra 80-tallet med bra virkningsgrad iflg servicemannen som var her for et par år siden. Denne bruker ca 2000l olje i året.
I tillegg har ikke-smartstyrt elektrisk gulvvarme på tre bad og et annet rom, gammel 80-talls varmtvannsbereder på 180l(?), ikke sparedusjer, og har så langt brukt panelovner fram til fyren har blitt slått på utpå høsten. Årlig strømforbruk er på ca 35000kwh.
Vi vurderer å bytte til inverterstyrt bergvarmepumpe med bereder, og dermed redusere el-bruk av panelovner og bruke mindre strøm på varmtvann.
Tror dere det vil det holde med 6kwh-pumpa? (Jeg vil vel helst ha så liten effekt som mulig, slik at den kan kjøre på lav effekt på sommeren uten å måtte starte/stoppe hele tiden?)
Det er vel naturlig å tro at badene blir varmet med direktevirkende el (varmekabler) også i framtiden da?
Hvis vi trekker fra 50kWh i døgnet for ting som er direktevirkende el, som varmekabler, oppvaskmaskin,vaskemaskin, lys, datamaskiner/tv osv så sitter man igjen med 30 000kWh for varmepumpa å lage.
Hvis vi i tillegg anslår at oppvarmingen skjer fra septemper til og med april-mai, si 8.5mnd/ 260 dager trenger du i snitt 115kWh per døgn , eller 4.8kW kontinuerlig.
Nå kan jo faktisk 1.5-6kW pumpa låses opp til å kjøre på høyere frekvens og levere 8kW da, så burde bare være når det er på det kaldeste ute at du kan bli nødt til å kjøre på med varmekolbe. Men, om du ikke skal bygge ut varmesystemet kan du uansett få problemer med at du ikke klarer å avgi mer enn 8kW med varmesystemet du har.
Kanskje må du legge til noe vannbåren gulvvarme eller viftekonvektor i tillegg?
At det vil være en lønnsom investering med bergvarme med et slikt forbruk er ganske sikkert i alle fall.
Jeg tror ikke 6kw pumpen er nok for deg, vær oppmerksom på at 1255 ikke fungerer spesiellt bra med ekstern tank.
Nibe sin regulering fungerer greit så lenge du har jevnt effektuttak ett stykke over minimumseffekten den produserer, men på de delene av året du henter ut minimumseffekt +/- synes jeg det er for dårlig regulering av turtemperaturen.
Prisforskjellen mellom 6 og 12kw er ganske liten.
Vi har 4 store radiatorer i 1.etg + en liten, og fire mindre oppe.
Det er mer enn varmt nok i huset i dag med regulatoren satt på 70 grader på fyren og -5 ute, sjeldent jeg må skru den høyere. (Jeg mener jeg leste i bruksanvisningen at det ikke var anbefalt å skru den lavere, så jeg har for det meste ganske høy innblanding av kaldtvann.)
Leverer en varmepumpe mye mindre enn en oljefyr?
(Vi har peis som evt kan brukes for ekstra varmekilde på kaldere dager.)
Kolbe, er det det samme som ekstra varmtvannstank?