T1
   #82
 782     0
Så det blir ca 1800-2000kwh i året ekstra..


Alle teoretiske beregninger gjøres med noen forutsetninger, som f.eks temperatur på kv, temperatur på tank, antall liter pr minutt, lengde på dusjen, omgivelsestemperatur på vvb osv.

Jeg tok f.eks utgangspunkt i et tap på tanken på 60 watt. Med 2 kw pr døgn har du et tap på ca 83 watt. Ikke så galt det heller. Avhengig av hvor tanken er plassert i huset er det heller ikke gitt at dette er tapt energi.

Du sier jo lite om hvor lenge dere dusjer eller hvor mange liter dusjen leverer pr minutt.

Men fint å få erfaringer fra real-life. Lander jeg på 1800 - 2000kwh ekstra pr år, tilsvarende kr 1.400 - 1.600 ved kr 0,8 pr kwh, er det fortsatt innenfor det akseptable av hva jeg er villig til å betale for å sikre meg rikelig med varmtvann.
   #83
 1,015     Revetal     0
En kompis har thermia g2 eller g3 bergvarme, med tank som har 55 grader. Og bare 60 grader på oso 200l i serie.


Med 60 grader på tanken hos din kompis er han vel i faresonen for legionellaoppblomstring i tanken.


Overhodet ikke, Legionella dør fra 60C, de dør bare ekstra raskt når det er 70C, og for å være på sikre siden ift til feil på termostater etc så har det blitt "standard".

Legionellabakterier formerer seg heller ikke på varmere enn 42C, så om ikke vannet allerede er en bakteriesuppe på vei inn i huset, så rekker det ikke å blomstre opp noe som helst.

I vanlige boliger er dette et veldig overdrevet tema å forholde seg til, men om det installeres sirkulerende varmtvannsløsninger så endrer utgangspunktet seg veldig. Da bør det absolutt sikres at alt er drept før det slippes ut videre i distribusjonsnettet.
Signatur
   #84
 1,015     Revetal     0
De har bytta nå på nyere reklameblader og infoskriv . Isllefall i sverige, har ikke sjekka norge. Vet ikke om det gjelder det du nevner, men De har med scop nå. F.eks min 408 ecoair har cop 4,9 og scop 3,92.., antar at begge deler er målt i optimale forhold.. Som en venn av meg sa at hans fars opel hadde klart over 200 kmt i autobahn på 80 tallet.. Mhmm.. I fritt fall og nedover bakke da eller hehe

300 er uansett en eldre modell.. De har jo hatt 400 siden 2012/13 og nå 500 på luft/vann og gsi 12 på bergvarme .. Med veksel ventil løsning istedenfor ecoheat spiralen på den

Ser nå det at jeg fant en gammel side, så sjekket 400 siden denne er ny og har denne beskrivelsen:

Varmepumpen er utrustet med en ny type intercooler – unik for EcoHeat. Intercooleren senker varmekostnadene kraftig under hele året, hvilket innebærer at EcoHeat sin virkningsgrad (COP) er høy. Slik blir uteffekten høyere pr. forbrukt energimengde og med det spares kompressoren, noe som gir lengre livslengde.

Det er jo merkelig at de med en helt ny unik intercooler som "senker varmekostnadene" har eksakt samme testresultater. Jeg gleder meg til å lese om de siste nyhetene.

Jeg er overhodet ikke ute etter å si noe negativt om CTC, jeg synes de har gode produkter, men markedsføringen minner om shampooreklame med helt spesielle nye formler for blankt og mykt hår. Same shit, different wrapping er et passende uttrykk...
Signatur
   #85
 3,573     buskerud     0
Det er de ikke alene om Wink men de skryter ikke på spesifikasjonene ... Der er de nok nærmere sannheten enn mange andre, hvis man leser nærmere. Tar man å ser på tester, der produkter kun er samnenlignet på papiret, kommer de gjerne elendig ut. men i realiten så stemmer det bedre.

En liten avsporing Smile
   #86
 1,015     Revetal     0
Det siste kan jeg være helt enig i. De er også blant få som faktisk leverer varmepumper mest egnet for varme. Din modell vil gi deg driftsikker varme effektivt i en halv evighet. De er dyre fordi de er avhengige av større fordamper, men den vil glede deg dobbelt så lenge som de andre R410A omvendte kjølemaskinene med en haug ekstra styring og mikkmakk. CTC fortjener full respekt for å fortsatt levere disse i konkurransen med rimeligere modeller som på papiret virker overlegne. De er ikke det, og hvertfall ikke over tid.

Det eneste jeg har å innvende er at de burde tørre å satse på en langt større akkumulator, og kanskje kombinere inn eksempelet med underkjøling på returen til VV slik jeg ga eksempel på over. Da har de en uslåelig effektiv løsning.

Kanskje dumt av meg å si som "konkurrent"? Smile
Signatur
   #87
 3,573     buskerud     0
Tja, tror det går bra, hører svensker på nordmenn uansett?  Dessuten Bettum, det er altid gunstig å fremheve andres kvaliteter, det setter deg også i bedre lys. Men du har jo kommet med gode innspill i lang tid. Den løsningen du skisser, er som sagt ganske smart.

Vel, dette med å framsnakke andre, fungerer utmerket på damer...å prate varmt om en kompis, og selge han inn til ei dame, gir faktisk den personen som fremsnakker kompisen bedre sjangs på den dama, enn om han bare snakke bra om seg selv, og dritt om kompisen. Dette har jeg sett bevisst ofte ute i jaktmarkene..

Vet ikke helt om det gjelder varmesystmer ..men ctc selgern skrøt ikke eget produkt opp i skyene, og roste gode løsninger hos mine alternativer. Det funka på meg.. Mulig jeg har litt høye østerogen nivåer ....

Ctc ble mest solgt inn fordi rørleggern (og flere andre) som hadde erfaring med mange, hadde best erfaring med ctc av mine alternativer. Dessuten prismessig var de absolutt ikke dyrest. Vaillant fikk også mye ros.

Men det var noen av dine poenger som gikk igjen..ikke best på papiret ctc..litt gammeldagse, men solide maskiner som går lenge og leverer. Ser jo det på svenske forumet og, mye diskusjoner om innstillinger,,fint lite total havarier.

Og levere, det gjør den...selv om jeg var litt skeptisk en stund, så og si akkurat omtrent som beregnet.

Men tilbake til tanker...  I550 tanken, den er en smule større da?  Men klart fortsatt ikke helt på det nivået du selger .

Sånn tank messig, når det gjelder rikelig med vv, kan jeg ikke klage på løsningen med acc tank med spiral(som i250 er,dog litt liten) og bereder i serie...rekorden i huset er alle 4 dusja på julaften på rad, lenge, uten problemer.. Som test..De siste årene har vi fordelt det i to omganger, fordi det ene året vi alle dusja på rad, og dattern og kona brukte sikkert en time alene, fikk  sønnen min lunka, og jeg dusja kjapt i iskaldt  vann på 2 min...

Vi kunne nok fått hver vår 10 min dusj uten beredern i serie, hvis vi tok  15 min pause mellom dem, så varmepumpa og kolbene ini250n hadde fått varma seg opp litt igjen,,

   #88
 678     Bergen     0
En sideeffekt av å forvarme vann med varmeveksler på tur til gulv er at man med heldig timing kan få mer effekt av natte/dag senking såsant man styrer klar av termostater og holder seg til flowtemperaturregulering. Man tapper ned temperaturen i de støpte trege gulvene et par grader når man dusjer påkvelden og varmer de ikke opp igjen før det nærmer ser morgenen. Alternativt står man opp til varme gulv og kjøler disse noe ned med morgendusjen og varmer de ikke opp igjen før ettermiddagen.

Varmepumpen får da gode arbeidsvilkår med lav inngangstemperatur over lang tid. Først for gjennoppvarming av akkumulatortanken og så senere lav returtemp fra gulvene når disse skal varmes opp igjen. Natt/dag senking reduserer det totale varmebehovet i boligen.

For at de skisserte løsningene skal fungere bra må man ha god kontroll på elkolber slik at varmepumpen gjør så stor del av jobben som mulig. Dette sikres ved at man enten har tilstrekkelig god kapasitet på vp til at el-kolbe ikke slår inn eller at kolben styres slik at den ikke slår inn før det igjen blir behov for varmen.
Signatur
   #89
 1,015     Revetal     0
Det er i praksis litt det samme hvilken side det gjøres, og det kan sikkert skapes noen slike tilleggseffekter, men varmeveksling på returen utnytter nettopp all varmen som ligger lagret opp i huset, og gir en ekstra COP-vennlig effekt som underkjøling til VP.

Veksles det på turen vil gulvet forsåvidt kjøles raskere, men returen inn til VP blir omtrent samme temp som ellers. Innen det begynner å bli kaldere så er vi ferdige i dusjen.

Er varmestyringen inne i nattsenkingsmodus vil kanskje uansett ikke kompressoren starte, og da er eksakt samme temp å hente og avgi uansett hvor veksleren sitter.

Mye av tappingen gjennom døgnet er nokså kort; skylling av oppvask, vaske hender, fylle opp vaskebøtta. Det er ofte så kort tapping at vi bruker mer varmtvann på å tømme de avkjølte VV-rørene og vente på varmtvannet enn de vi til slutt bruker.

Alt dette er i praksis så mange små variabler at vi kan regne og vurdere oss grønne på hva som ville vært "best".

Som du sier så er det viktig at ikke vinningen går opp i spinningen ved at andre varmekilder og løsninger brått velger å jobbe mot hensikten. Det i seg selv kan være et argument for å heller veksle på turen i enkelte anlegg som henter tilleggsvarme fra f.eks topp av elvarmet separat tank når VP gir for lite.

Ingen smarte løsninger er hver for seg bedre enn helheten de er en del av, og det er nok der det oftest svikter i altfor mange installasjoner.
Signatur
   #90
 285     0
Grohe Red og Quooker er jo produkter for kjøkken med en "termos" under kjøkkenbenken som kan levere kokende vann rett fra krana.
Quooker sin kan jo også blande inn for å gi vanlig varmtvann umiddelbart, fram til det kommer varmvann fra vvb til krana.

Testa på kjøkkenet her, og måtte tappe 3.5L før det var varmt nok til å vaske en stekepanne. Med en sånn quooker burde 0.5L ha klart seg.
Varmen som forsvinner i rørene får man jo til en viss grad nytte av i fyringssesongen da, men sånn rørene mine ligger er jeg redd for det meste forsvinner ut og går tapt.

Løsningen til Reodor virker smart Smile