Jeg tolker det ditt hen at man ved hjelp av en varmeveksler på kaldtvannet kan øke mengden tilgjengelig dusjvann, fordelen med varmeveksler er at den kan jobbe på samme temperatur som gulvvarmen. Varmeveksleren kan være på egen sløyfe på gulvarmefordelingen eller en coil i en gulvarmebuffertank. Med en slik løsning vil man altså redusere behovet for stor tappevannstank noe som kan bety at innebygget tank vil fungere fint. Hvis man skulle bruke en varmeveksler, hvorda ser disse ut og hva dimmensjon snakker vi om?
Ja, det stemmer. Vannet kan potensielt bli såpass forvarmet at VV-kapasitet øker nokså betydelig, og dermed gjør tilleggsvarmeandel oppvarmet vann tilsvarende redusert.
Du bør ha en kraftig Platevarmeveksler tilkoblet hovedrøret, ikke en separat kurs. Det må nok mengde til også, ikke bare temperatur. Skal finregne litt, men det avhenger av varmepumpa di også hvor mye tilgjengelig det er snakk om.
Har gjort et overslag på hva driftskostnadene ved å ha en standard 200 liter bereder i seriell med en innebygget bereder på 180 liter.
Jeg ser for meg å ha 55 grader på den innebygde berederen, som altså varmes med varmepumpen, og 70 grader på berederen som står i seriell etter den innebygde berederen. Vedlagte skisse viser hvordan dette skal henge sammen (ettersom jeg ikke er VVS ingeniør er nok symbolene helt på jordet, men ikke heng dere opp i det). Hensikten med et slikt oppsett er å ha betydelige mengder med varmt forbruksvann tilgjengelig.
I punkt A er det en blandeventil. I normaltilstanden vil denne ikke blande inn kaldtvann, men kun tappe vann fra den innebygde berederen i varmepumpen. Hensikten med denne blandeventilen er å sikre at det ikke kan slippe ut for varmt vann når det kjøres automatisk legionellabekjempelse.
I punkt B er det nok en blandeventil. Når man tapper vann vil den blande vann fra den innebygde 180 liters berederen med berederen i seriell på 200 liter. For å levere 60 grader videre må vann med 70 grader blandes med vann på 55 grader. Her kunne blandeventilen vært justert lavere, men jeg ønsker at det skal være en viss utskiftningen i berederen.
I punkt C, som er dusjbatteriet på badet, gjøres siste blanding der vann på 60 grader blandes med kaldtvann på 5 grader.
Sett at jeg nå tar en dusj på 8 minutter og det tappes 8 liter pr minutt. Da går det totalt med 64 liter gjennom dusjhodet, og av disse må 39 liter holde 60 grader og 25 liter holde 5 grader. I punkt B vil det da bli levert 14 liter med vann a 70 grader og 25 liter vann a 55 grader.
Det betyr at etter en slik dusj er det 14 liter vann som må varmes opp med elektrisk element i serieberederen fra 55 grader til 70 grader. For å varme opp dette vannet med et elektrisk element går det med ca 0,25 kwt.
Dersom det er 4 personer som tar en slik dusj hver dag hele året blir det en ekstrakostnad på ca kr 285 pr år ved en strømpris på 0,8 kr pr kwt. I tillegg er det et tap på ca 60 watt fra en 200 liters bereder, noe som gir ytterligere kr 420 pr år.
Årlig kostnad for å ha en 200 liters bereder i serie er altså i størrelsesorden kr 700 pr år. Så får det bli opp til den enkelte om de synes dette er en akseptabel pris for å være nærmest garantert varmt vann i dusjen, selv ved et totalhavari på varmepumpen, eller om man vil spare disse kronene.
Alternativet med en ekstern tank koblet og drevet av vp er selvfølgelig, som flere har poengtert, at man kan gjøre denne så stor man vil. Har man f.eks en ekstern tank på 300 liter med 55 grader, kan man dusje i ca 70 minutter før det går tomt, gitt 38 grader i dusjen og 8 liter pr minutt.
Min magefølelse er at en intern tank på 180 liter med 55 grader blir litt snaut, da det ikke vil gi mer enn ca 40 minutter med dusjing før man får en kalddusj.
Legger ved et eksempel på en VV-Varmeveksler som brukes mot buffere og fyrkjeler. Finner ingen ferdig tabell ned til temperaturnivåene som gjelder ned til kun forvarming til VVB og så lav kilde, men en varmeveksler med oppgitt effekt 70kW vil om du som eksempel har normalt ca 10C kaldtvann, forbruk VV 5 liter/min (pluss mikset med kaldtvann i dusjen så totalt ca 8L/min) returtemp fra gulv til VP 30C med 30L/min flow gi sånn omtrentlige dette resultatet:
28-29 grader forvarmet vann, retur til VP 26-27 grader. Effekt ca 6,5-7kW av totalt 15-16kW forbruk. 43% dekning og følgelig trolig omtrent doblet tilgjengelig mengde varmtvann.
Om du også forvarmer kaldtvannet til dusj/badekar med 15L/min vil det se slik ut:
26C forvarmet vann, retur til VP 18C, effekt ca 17kW av totalt 29kW, 58% men synkende fordi høyt uttak vil gi gradvis kaldere retur også fra gulvene. Det vil likevel trolig gi ca en tredobling av VV-kapasitet og gjøre alle behov for ekstra beredere totalt overflødige, samtidig som energiøkonomien ved slik produksjon er natt og dag sammenlignet med hvordan en rørlegger typisk ville løst dette med å sette inn en ekstra 2-300 liter rent elektrisk oppvarmet VVB.
Du kan mok klare deg med en noe mindre varmeveksler enn 70kW, men du kan altså ta utgangspunkt i at utnyttbar effekt i disse er ca 10-25% av oppgitt kapasitet.
De jeg har hatt tilgjengelig "på hylla" har vært halvparten av dette og følgelig ikke forvarmet like mye, men det sier jo litt om COP på denne produksjonen når jeg har registrert at retur til VP typisk synker ca 8-10 grader, mens turtemp fra VP kun synker 3-5 med samme effekt på kompressor og pumpe. Altså ren netto ekstra gratisvarme som har økt virkningsgraden på VP ved dusjing med 50%. Det er sterk kontrast til at det ellers typisk blir redusert 50%
Om varmepumper får en ekstra integrert varmeveksler som "verdensnyhet" og "unik patent" fremover vil det sikkert få et fancy navn som "Hot Water Eco Double Boost Plus System"...
Jeg har 200l oso på 65 grader, i serie med min i250 som leverer sikkert fra 58- 35 grader fra spiralen( dvs..de første 18 l har tempen til kjelen, og så kjøles det sakte. Uansett om det er50/35 i ctc i250 eller 58/45 så går det ca 4-8, snitt 6 kwh i døgnet på oson...som jeg har egen strømåler på... 4 de dagene dattern min ikke dusjer, og 8 de dagene hun bor der en stund..
Beredern bruker ca 2 kwh døgnet når vi ikke er hjemme bare på å holde vannet varmt.
Så det blir ca 1800-2000kwh i året ekstra..
En kompis har thermia g2 eller g3 bergvarme, med tank som har 55 grader. Og bare 60 grader på oso 200l i serie. Det blir ganske likt det oppsett der..bruker ca det samme han og...ca 5-6 kwh på oso n i serie.. Fint med elektrikker som bare setter beredere i stikk kontakten..lett å plugge inn måler.
Så T1.. Real life bruker mere enn bergningene dine
Bluesmann, hvilken temperatur har du på varmtvannet ditt ut fra tanken da? Og hvor mange liter tror du at du kan tappe av med 38 graders dusjvann/badekar?
Si at du har en vp på 9 kW. En gjennomstrømningsvv trenger ca 18 kW til dusj. Med 9kW pluss 3 kW el-patron og noe tid til av og påkledning, vil jeg tro at en kan dusje nær "kontinuerlig".
Han har en 10 kwh vp og så har han koblet inn 3,6 eller 9 kw element i ecoheat 310 tenker jeg. Har han 9 kw i øvre tank, og 10 kw i nedre og spiralen går gjennom hele tanken, så har han ingen problemer med vv i mengder
Den nye væske–vann varmepumpen CTC EcoHeat er av de tøffeste i klassen med sine 5,06 i COP (virkningsgrad)*. For hver kWh du tilfører får du 5 tilbake. Samtidig får du nesten dobbelt så mye varmvann som tidligere. Nå har varmepumpen også touchskjerm – akkurat som på din mobiltelefon.
*iht EN255
CTC har veldig gode og solide produkter, men synes de er i overkant villedende i markedsføringen når de henviser til en testmetode som ble erstattet av den mer reelle EN14511 for snart 10 år siden og som sier at "du får cop 5 og samtidig dobbelt så mye varmtvann".
Du får IKKE dobbelt så mye varmtvann med COP 5 i denne VP´en, det er temmelig direkte misvisende.
Eneste de har gjort tøffere er såvidt jeg kan se kraftigere el-kolbe, og hva som er tøft med det sliter jeg med å forstå, annet enn at det høres og synes tøft ut på et glinsende presentasjonsark.
De har bytta nå på nyere reklameblader og infoskriv . Isllefall i sverige, har ikke sjekka norge. Vet ikke om det gjelder det du nevner, men De har med scop nå. F.eks min 408 ecoair har cop 4,9 og scop 3,92.., antar at begge deler er målt i optimale forhold.. Som en venn av meg sa at hans fars opel hadde klart over 200 kmt i autobahn på 80 tallet.. Mhmm.. I fritt fall og nedover bakke da eller hehe
300 er uansett en eldre modell.. De har jo hatt 400 siden 2012/13 og nå 500 på luft/vann og gsi 12 på bergvarme .. Med veksel ventil løsning istedenfor ecoheat spiralen på den
Med en slik løsning vil man altså redusere behovet for stor tappevannstank noe som kan bety at innebygget tank vil fungere fint.
Hvis man skulle bruke en varmeveksler, hvorda ser disse ut og hva dimmensjon snakker vi om?
Du bør ha en kraftig Platevarmeveksler tilkoblet hovedrøret, ikke en separat kurs. Det må nok mengde til også, ikke bare temperatur. Skal finregne litt, men det avhenger av varmepumpa di også hvor mye tilgjengelig det er snakk om.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Jeg ser for meg å ha 55 grader på den innebygde berederen, som altså varmes med varmepumpen, og 70 grader på berederen som står i seriell etter den innebygde berederen. Vedlagte skisse viser hvordan dette skal henge sammen (ettersom jeg ikke er VVS ingeniør er nok symbolene helt på jordet, men ikke heng dere opp i det).
Hensikten med et slikt oppsett er å ha betydelige mengder med varmt forbruksvann tilgjengelig.
I punkt A er det en blandeventil. I normaltilstanden vil denne ikke blande inn kaldtvann, men kun tappe vann fra den innebygde berederen i varmepumpen. Hensikten med denne blandeventilen er å sikre at det ikke kan slippe ut for varmt vann når det kjøres automatisk legionellabekjempelse.
I punkt B er det nok en blandeventil. Når man tapper vann vil den blande vann fra den innebygde 180 liters berederen med berederen i seriell på 200 liter. For å levere 60 grader videre må vann med 70 grader blandes med vann på 55 grader. Her kunne blandeventilen vært justert lavere, men jeg ønsker at det skal være en viss utskiftningen i berederen.
I punkt C, som er dusjbatteriet på badet, gjøres siste blanding der vann på 60 grader blandes med kaldtvann på 5 grader.
Sett at jeg nå tar en dusj på 8 minutter og det tappes 8 liter pr minutt. Da går det totalt med 64 liter gjennom dusjhodet, og av disse må 39 liter holde 60 grader og 25 liter holde 5 grader. I punkt B vil det da bli levert 14 liter med vann a 70 grader og 25 liter vann a 55 grader.
Det betyr at etter en slik dusj er det 14 liter vann som må varmes opp med elektrisk element i serieberederen fra 55 grader til 70 grader. For å varme opp dette vannet med et elektrisk element går det med ca 0,25 kwt.
Dersom det er 4 personer som tar en slik dusj hver dag hele året blir det en ekstrakostnad på ca kr 285 pr år ved en strømpris på 0,8 kr pr kwt. I tillegg er det et tap på ca 60 watt fra en 200 liters bereder, noe som gir ytterligere kr 420 pr år.
Årlig kostnad for å ha en 200 liters bereder i serie er altså i størrelsesorden kr 700 pr år.
Så får det bli opp til den enkelte om de synes dette er en akseptabel pris for å være nærmest garantert varmt vann i dusjen, selv ved et totalhavari på varmepumpen, eller om man vil spare disse kronene.
Alternativet med en ekstern tank koblet og drevet av vp er selvfølgelig, som flere har poengtert, at man kan gjøre denne så stor man vil. Har man f.eks en ekstern tank på 300 liter med 55 grader, kan man dusje i ca 70 minutter før det går tomt, gitt 38 grader i dusjen og 8 liter pr minutt.
Min magefølelse er at en intern tank på 180 liter med 55 grader blir litt snaut, da det ikke vil gi mer enn ca 40 minutter med dusjing før man får en kalddusj.
28-29 grader forvarmet vann, retur til VP 26-27 grader. Effekt ca 6,5-7kW av totalt 15-16kW forbruk. 43% dekning og følgelig trolig omtrent doblet tilgjengelig mengde varmtvann.
Om du også forvarmer kaldtvannet til dusj/badekar med 15L/min vil det se slik ut:
26C forvarmet vann, retur til VP 18C, effekt ca 17kW av totalt 29kW, 58% men synkende fordi høyt uttak vil gi gradvis kaldere retur også fra gulvene. Det vil likevel trolig gi ca en tredobling av VV-kapasitet og gjøre alle behov for ekstra beredere totalt overflødige, samtidig som energiøkonomien ved slik produksjon er natt og dag sammenlignet med hvordan en rørlegger typisk ville løst dette med å sette inn en ekstra 2-300 liter rent elektrisk oppvarmet VVB.
Du kan mok klare deg med en noe mindre varmeveksler enn 70kW, men du kan altså ta utgangspunkt i at utnyttbar effekt i disse er ca 10-25% av oppgitt kapasitet.
De jeg har hatt tilgjengelig "på hylla" har vært halvparten av dette og følgelig ikke forvarmet like mye, men det sier jo litt om COP på denne produksjonen når jeg har registrert at retur til VP typisk synker ca 8-10 grader, mens turtemp fra VP kun synker 3-5 med samme effekt på kompressor og pumpe. Altså ren netto ekstra gratisvarme som har økt virkningsgraden på VP ved dusjing med 50%. Det er sterk kontrast til at det ellers typisk blir redusert 50%
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Om varmepumper får en ekstra integrert varmeveksler som "verdensnyhet" og "unik patent" fremover vil det sikkert få et fancy navn som "Hot Water Eco Double Boost Plus System"...
486_58EN - HDW pump unit ModvFresh 2.pdf
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Uansett om det er50/35 i ctc i250 eller 58/45 så går det ca 4-8, snitt 6 kwh i døgnet på oson...som jeg har egen strømåler på...
4 de dagene dattern min ikke dusjer, og 8 de dagene hun bor der en stund..
Beredern bruker ca 2 kwh døgnet når vi ikke er hjemme bare på å holde vannet varmt.
Så det blir ca 1800-2000kwh i året ekstra..
En kompis har thermia g2 eller g3 bergvarme, med tank som har 55 grader. Og bare 60 grader på oso 200l i serie. Det blir ganske likt det oppsett der..bruker ca det samme han og...ca 5-6 kwh på oso n i serie.. Fint med elektrikker som bare setter beredere i stikk kontakten..lett å plugge inn måler.
Så T1.. Real life bruker mere enn bergningene dine
Si at du har en vp på 9 kW. En gjennomstrømningsvv trenger ca 18 kW til dusj. Med 9kW pluss 3 kW el-patron og noe tid til av og påkledning, vil jeg tro at en kan dusje nær "kontinuerlig".
Har han 9 kw i øvre tank, og 10 kw i nedre og spiralen går gjennom hele tanken, så har han ingen problemer med vv i mengder
*iht EN255
CTC har veldig gode og solide produkter, men synes de er i overkant villedende i markedsføringen når de henviser til en testmetode som ble erstattet av den mer reelle EN14511 for snart 10 år siden og som sier at "du får cop 5 og samtidig dobbelt så mye varmtvann".
Du får IKKE dobbelt så mye varmtvann med COP 5 i denne VP´en, det er temmelig direkte misvisende.
Eneste de har gjort tøffere er såvidt jeg kan se kraftigere el-kolbe, og hva som er tøft med det sliter jeg med å forstå, annet enn at det høres og synes tøft ut på et glinsende presentasjonsark.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
300 er uansett en eldre modell.. De har jo hatt 400 siden 2012/13 og nå 500 på luft/vann og gsi 12 på bergvarme .. Med veksel ventil løsning istedenfor ecoheat spiralen på den