#51
 1,421     Bærum     0
Det er vel litt av forutsetningen for en vellykket installasjon med flytende kondensering at man ikke har romtermostater. Poenget er at pumpen skal kunne jobbe optimalt etter varmekurvene, men av komforthensyn forstår jeg godt at man ønsker å ha muligheten til å ha variabel temperatur på ulike rom til ulik tid på døgnet - derav romtermostater.
Signatur

   #52
 1,267     0
Jepp og da trenger man en akktank.

volumøker er bra i noen tilfeller og akktank er bra i de fleste tilfeller Smile
   #53
 1,421     Bærum     0


Dersom varmepumpen imidlertid skal kombineres med andre energikilder som f.eks. solvarme er en akkumulatortank nærmest påkrevet.


Jeg går jo å sikler på en løsning med solfangere og vannkappe på peisen, så her gjelder det å "se det store bildet" før man setter igang!

Du har vel en alt for dyr og effektiv varmepumpe til å styre ved vedfyring og solvarme? Jeg tipper du har mer igjen for å la VP'n gå litt ekstra fremfor å bruke pengene på solpaneler eller ved! Samtidig burde du få kvittet deg med den ekstra sirkulasjonspumpen som drar ned COP i anlegget ditt. Ikke mye isolert sett, men alle monner drar når det er snakk om drift 24/7.
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 2,172     Oslo     0

Den ekstra sirkulasjonspumpen trekker 5watt i sommerhalvåret så det gidder jeg ikke tenke på  :)

Da er det nok langt smartere å kutte ned på noe annet sløseri på energifronten her i huset  ;D

Det skal inn en akkumulatortank eller volumøker - det er sikkert.

Har nå kommet til stadiet hvor det er litt moro å teste nye duppeditter.
Derfor moro å få testet ut solfanger og vedfyring.

   #55
 1,421     Bærum     0
Jeg hadde tanker om solvarme jeg og, men slo det fra meg for å prioritere enkel drift og minimalt med tilsyn. Får ta det inn senere når jeg får bedre tid...  :-\
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 2,172     Oslo     0

Jo, men nå kjører gulvvarmesystemet og varmepumpen så smertefritt at jeg ikke har noen god grunn til å rømme ned i teknisk kjeller for å "kikke på teknikken"...ikke bra  ;D
   #57
 741     Det glade Sørland!     0




..... Men for cop er det en dødsynd.

Den energien varmepumpen avgir skal enten/både avgis og/eller lagres. Energien som er laget skal ikke gå i retur inn i varmepumpen for der å bli økt i energi/temperatur. Du vet såpass om varmepumper at dette vet du, det vet jeg.

Her!


Det forstår jeg. Men som jeg har nevnt er det nesten ingen forskjell på på et anlegg med bypass eller uten bypass så lenge flowen er tunet slik at delta T er 5K på begge. Eneste forskjell er de ekstra par W som sirk pumpen trekker i anlegget med bypass. Dette må da være en billig forsikring mot store trykksvingninger i anlegget. Ihvertfall mye billigere enn to sirk. pumper i drift! Slik ser ihvertfall jeg det. Å kalle dette en dødssynd sier vel mer om deg og din måte å argumentere på enn det gjør om ulempene med en bypass. Synd at du ikke ser dette selv >:(


Du pumper ut oppvarmet vann fra VP rett igjennom bypass tilbake til vp for en ny oppvarming. Hva vil det si? Jo varmepumpen får ikke avgitt/lagret effekten den avgir, så temperaturen stiger og COP faller. Den vil da stoppe da på hysterese/ el høy temp etter kort tid. Avhenger av styringen på de respektive varmepumper.
Dette en dødsynd for en varmepumpe


Lamba. Er du så fokusert på å angripe andre at du ikke leser andres innlegg? Nå har jeg skrevet flere ganger at min varmepumpe ikke stopper på hysterese etter kort tid (også med bare to sløyfer åpne), men går så lenge at akkumulator tanken lades. Den eneste ulempen jeg kan se i mitt anlegg er at bypassen fører til noen få W ekstra forbruk på sirk. pumpen. Er det ideellt for COP med varmt turvann i returen? Nei det er det ikke. Er det ideellt for COP med to sirk. pumper som går hele tiden? Nei det er det heller ikke. Er det ideellt for et varmeanlegg at man kan komme i en situsjon der sirk. pumpen pumper mot bare stengte sløyfer? Nei det er det ikke. Om du kan kalle det en dødssynd i et anlegg der varmepumpen faktisk stopper etter kort tid er vel en overdrivelse det også. Du konkluderer alltid på forhånd om at din mening er den eneste rette. Alle som ikke er enige kan ingenting om varmepumper eller varmeanlegg.



Etter at jeg dokumenterte at fagfolk mener at en delta T på 5K på VB er ideell for COP hopper du elegant over å svare for deg. Selv om du mellom linjene kallte meg en idiot for å skrive det.



Jeg ser et klart mønster for hvordan Lamba operer her på forumet. Hvis noen i et innlegg hevder en ting slenger Lamba ut korte og uhøflig formulerte påstander som feks.: Detter er dødssynd, dette har du ikke greie på osv. Det legges til og med innlegg som fungerer som åte der formålet helt klart er få den andre part ut på tynn is slik at han til slutt kan svinge øksa og drite folk ut. Dette reagerer mange negativt på og det ender med ufinheter slengt begge veier. Jeg mener at Lamba i flere tråder har bevist et handlemønster som det jeg her beskriver. Om jeg er mer følsom eller lett antennelig enn andre folk skal ikke jeg uttale meg om. Jeg er ikke habil. Jeg registrer allikevel at Lamba ofte kommer på kant med folk. Da tenker jeg ikke på faglig uenighet, men slik at ufine ord og uttrykk brukes. Gjør Lamba dette bevisst for egen underholdnings skyld, eller er han bare sånn? Det vet ikke jeg. Jeg synes uansett at forummedlemmer ikke skal oppføre seg slik. Kanskje det hadde vært på sin plass med en slags oppfordring fra administrator til Lamba om å forandre kurs? Det mener ihvertfall jeg!

Er jeg på bærtur hører jeg gjerne fra andre!
Siste redigering: Monday, August 2, 2010 3:34:40 AM av mmosberg
Signatur

   #58
 741     Det glade Sørland!     0

Det hører vel med til historien at akkumulatortanker ofte har vært brukt i forbindelse med andre typer varmekilder, som f.eks. vedfyring eller solvarme der oppvarmingen skjer asynkront med varmebehovet. Ved solvarme får man jo kun oppvarming når det er solinnstråling, og da må man ha et sted å lagre varmen mens den venter på å bli forbrukt. Ved vedfyring skjer også varmeproduksjonen over en relativt kort periode og for å nyttiggjøre varmen gjennom døgnet må man ha et stort energilager - en akkumulatortank.

Tidlige varmepumpeanlegg (som oftest væske/vann) ble ofte konstruert for å kondensere med en fast temperatur mot en akkumulatortank (fast kondensering), dels fordi de skulle passe inn i et eksisterende anlegg og dels fordi tenkemåten var slik. Dette er i mindre grad tilfellet med moderne varmepumper som benytter flytende kondensering der varmepumpen produserer varme med ulik temperatur etter behov. Etterhvert som dette prinsippet har bredt om seg har man kuttet ut akkumulatortankene fordi disse oppfattes som ødeleggende for COP; man ønsker ikke å produsere varme som det ikke er behov for (altså ha et energilager stående på vent).

I anlegg med radiatorer har man et større vannvolum enn i anlegg med gulvvarme. Mange varmepumper har blitt satt inn i anlegg med radiatorer hvor det allerede var installert en akkumulatortank fra før (fra. f.eks. vedfyring), og da oppstod ofte et annet problem: varmepumpen produserte for lave temperaturer for de gamle radiatorene. Ved å benytte en akkumulatortank kan man benytte tilleggsvarme i form av f.eks. elkolber for å heve temperaturen i tanken. Nyere radiatorer er forøvrig konstruert med større volum/overflater for å nyttiggjøre lavere temperaturer.

Der man benytter gulvvarme har man sett at vannvolumet i gulvsløyfene er svært lite, og således krever kort gangtid på varmepumpen for å varmes opp. For å unngå mange start/stopp og korte gangtider på varmepumpen introduserte man en volumforstørrer for å gi varmepumpen mer vann å varme opp. Denne kobles "som en del av rørsløyfene". Typisk størrelse er 100L i eneboliganlegg og gjør at varmepumpen får mer å jobbe mot og skal også sørge for jevnere temperaturer til gulvsløyfene, noe som forhindrer den omtalte kneppingen.

Akktank vs volumforstørrer er ganske godt debattert på www.varmepumpsforum.com, men jeg har en oppfatning av at de fleste heller til volumforstørrer og ikke akkumulatortank idet akkumulatorer oppfattes som litt gammeldags og ofte er knyttet til prinsippet med fast kondensering. Dersom varmepumpen imidlertid skal kombineres med andre energikilder som f.eks. solvarme er en akkumulatortank nærmest påkrevet.



Bra innlegg med flere innfallsvinkler. Wink
Signatur
   #59
 741     Det glade Sørland!     0

Volumforstørrer er helt fint, når man ikke bruker termostater på sløyfene/radiatorene.
Hvorfor folka på det svenske forumet muligens heller mot volumøker? Jo fordi de ikke bruker termostater. Skal man derimot stenge kurser om sommeren for å kjøre kun mot f.eks bad er akktank nødvendig. Er ikke uten grunn at de fleste produsenter, ja også de svenske vil ha akktank.


Har man to baderom som står åpne hele året går det fint med volumforstørrer og termostater. Dette går ihvertfall fint med en 8 kW maskin og to åpne 20 mm sløyfer.
Signatur
   #60
 741     Det glade Sørland!     0




Ok, som følge av store variasjoner i temperaturen på varmebæreren?


Ja. Har hørt om folk med rør forlagt i spon som har litt problemer med knepping når varmepumpen legger over fra tappevannsproduskjon tilbake til gulvvarmeproduksjon. Edit: Hvis en varmepumpe eksempelvis lager tappevann i en halvtime er det nok til at vannet som står stille i gulvsløyfene som ligger i spon blir avkjølt. Når så oppvarmet VB begynner å sirkulere igjen vil dette føre til ekspansjon i rørene. For rør forlagt i beton er ikke dette noe problem. Først og fremst fordi rørene ikke lager lyd i betongen, men også fordi betongen ikke kjøles så raskt ned som et spongulv. Har man derimot en sirk. pumpe nummer 2 som hele tiden holder VB i bevegelse slik at varmt vann enten fra akk. tanken eller fra betongsålen blir pumpet rundt blir det neppe noen kneppinger.


Her synser du igjen mmosberg du er uforbredelig.

Det er som oftest radiatoranlegg som opplever knepping, men også gulvvarme det har du rett i.
Hovedgrunnen til knepping er ikke at vannet i gulvet avkjøles litt, men når varmepumpen legger over fra tappeproduksjon til oppvarming. Da vil noe av det meget varme vannet fra tappevannsproduksjon gå over i rørene til varmesystemet mens veksleventilen legger over.
Utrolig hvordan du prøver å fremstå som du kan ting, når du egentlig har middelmådig kunnskap om emnet.


Merkelig da at du her i denne tråden skriver akkurat det samme som jeg skrev.

Hva mener du egentlig?

Eller er du som vanlig bare ute etter å lage kvalme?
Signatur