#11
 1,019     Rogaland     0
No behøver vel ikkje vbv vere synonymt med fjellvarme og investering i mange hundre tusen kroners klassen?
Jeg har lagt rør i 170 kvm av boligen samt kurser for konvektorer og dette til langt under 50 000. Til å varme opp vannet kan jeg godt bruke ved, strøm, varmepumpe, jordvarme, gass, ergometersykkel, olje, eller fjernvarme. Reknar med jeg går for luft/vann pumpe.
Signatur

   #12
 220     Sørlandet     0
Jeg bygger etter tek-10 og uten vannbåren varme. Har varmekabler i bad, vaskerom og yttergang i min del av huset. I tillegg er det varmekabler i alle rom i utleieleiligheten som ligger i sokkelen.

Skal ha vedovn...
Signatur
   #13
 417     Troms     0

Jeg bygger etter tek-10 og uten vannbåren varme. Har varmekabler i bad, vaskerom og yttergang i min del av huset. I tillegg er det varmekabler i alle rom i utleieleiligheten som ligger i sokkelen.

Skal ha vedovn...


I tilfelle noen misforsto meg, så mener jeg ikke at det er noen binding mellom TEK10 og vannbårent varmesystem. Det ville vel være toppen på overformynderi  Tongue Men kravet er vel til "flere alternativ" som da tydeligvis for de fleste betyr strøm +  vedovn.

Men som Frodor sier, selve distribusjons-løsningen for VBV i huset er ikke så kostbar. De store pengene begynner å rulle først når man skal velge varmekilde, og der er vel EL kassett det aller rimeligste. Jeg er litt undrende til at noen er så ekstremt tilhengere av elektriske kabler, og mener VBV er for dyrt. Kan jo godt fyre med strøm, men det må da være aller mest fornuftig å benytte vann til distribusjonen av denne varmen rundt i huset. Jeg vil tro at ett rettferdig regnestykke som sammenlignet VBV med EL kasett som varmekilde, kontra installasjon av kun elektriske kabler ikke ville komme så veldig ulikt ut. Dersom tallene Frodor oppgir er riktige snakker vi om grovt 300.- pr. kvm. for VBV systemet. Hva ville kabler kostet for samme areal ? Ferdig til bruk.
Er enige i at en del kanskje burde utført noen regneoppgaver på kjøkkenbordet før de valgte energikilde, men det er egentlig en annen diskusjon enn temaet VBV, som desverre VBV lider under i og med at de, i mange tilfeller vanvittig dyre "motorene" ,tar fokuset bort fra "bilen".
Signatur
   #14
 266     Sørlandet     0
VBV har helt klart bedre muligheter for å endre varmekilde senere, men kostnaden blir ikke lik varmekabler, selv med elkolbe. Med mindre man monterer selv. Og det er det ikke alle som føler seg i stand til, eller rett og slett ønsker å gjøre. Og så er det vel ofte slik at hvis du først skal ha VBV, tar du det ikke kun i et par rom, men i hele flata, noe som også fordyrer det.

Vi har kun elektriske varmekabler, og er godt fornøyd med det:) Men folk er forskjellige og vi har alle våre prioriteringer.
   #15
 557     Sørlandet     0
Vurderte lenge å legge VBV, men siden vi pusser opp huset i etapper ville det bli litt formye ekstra arbeid.

I tillegg ville kun elektrisk eller Luft/Vann varmepumpe til oppvarming være aktuellt siden vi bor på fjell med det som nå blir et parkeringshus under under huset. Har heller valgt å legge pengene i etterisolering og nye vinduer. Varmekabler kun på badet.

I vinter har vi klart oss fint med en rimelig luft/luft varmepumpe (bor ved kysten på sørlandet) med litt ekstra el-varme på de kaldeste dagene og vi er bare halveis i etterisoleringsprosjektet.

   #16
 9,677     Kysten     0

Nå har ikke jeg lest eller satt meg så nøye inn i disse TEK forskriftene, men mener å ha hørt at det er noen krav til at boligen skal ha "alternative" oppvarmingsløsninger utenom elektrisk ? Da er vel kanskje det å legge VBV relativt smart, selv med lavt energibehov, siden det er lett å koble alternative varmekilder til distribusjons-systemet. Eller for å spørre på en annen måte.. Dekker man kravene i TEK 10 dersom man kun baserer seg på elektriske kabler og ovner ?


Vedovn eller pellets dekker kravet til tek.
   #17
 672     Bergen     0
Har ikke bestemt meg ennå for hva jeg skal gå for, men heller mot å ikke ha VBV.

Ser for meg en løsning med ventilasjonsanlegg med varmepumpe:
http://www.enervent.fi/unit.asp?menuid=20190&langid=8&countryid=300

Pluss bruk av elektriske varmekabler i gang, vaskerom, bad og i sittesoner. Ved å ha varmekabler kun i sittesonene og ikke på hele gulvet vil man spare en god del. Man vil også kunne ha det varmere på gulvet der enn om man hadde varmekabler på hele gulvet, da det ville overopphetet rommet.

Og så skal vi selvfølgelig ha peis i stuen for kosen sin skyld. Dette skal vi ha uansett valg av andre løsninger.

Bor langs kysten på vestlandet, så det blir ikke så ofte veldig kaldt.

   #18
 290     0
Vi legger vbv i alle rom også badet.

Det er ikke bare økonomisk spørsmål men også et spørsmål om komfort.
   #19
 744     Verdens navle     0
Kjenner en byggeleder i en stor husprodusert. Iflg. ham bygger de fleste uten VBV.
Signatur
   #20
 537     0

Legg ein til grunn dei utgiftene enkelte kostar på seg med v-v varmepumpe til 200000,- ++ i eit nytt TEK10-hus kan vel ein kven som helst 4-klassing som har fulgt nokolunde med i mattetimen rekne ut at dette er økonomisk galskap.

Det som for meg virkar heilt utruleg er kor mange som ikkje tenker på å faktisk sette opp eit reknestykke på kva som er mest lønnsomt før dei set i gang å handle dyre løysingar. Når folk "investerar" 200000,- for å spare 5000kwh i året, treng ein ikkje kalkulator eingang for å sjå kor "lønnsomt" dette er. Beste eksempelet eg har er ein bekjent som bygde seg nytt hus i fjor. 110kvm på eit plan. Årlig oppvarmingsbehov beregna til ca 5000kwh. At vedkommande har "investert" 200000,-++ i borehol, varmepumpe er vel å ansjå som manglande innsikt i grunnleggande matematikk  ::)


Man skal ikke undervurdere "verdien" av gleden over en lav strømregning!

Signatur