Som nevnt - jeg fatter ikke hva dette 'vaktmesterarbeidet' går ut på? Det eneste jeg har rørt varmepumpa siste 2 år er for å lese av verdiene til 'skrytedokumentasjonen' min... :-)
Forventet levetid på gulvvarmerør/PEX er i størrelsen 80-100 år om jeg husker rett. Forventet levetid på elektrisk gulvvarme er...neppe så lenge? Hva er forresten enklere med å bytte nedstøpte el-kabler sammenlignet med nedstøpt PEX siden alle som har valgt el nevner dette som et argument? ::)
For den jevne huseier som skal kjøpe et hus som mitt tør jeg vedde ganske mye på at VBV og vp med 200m borehull er ting som drar opp taksten minst det dette kostet meg. - dette er faktisk ting som nevnes i salgsprospekt, ikke at du har en ekstra vedovn eller 25cm isolasjon i veggene.
So what om det ikke er noe økonomisk gullgruve - jeg mener det er verdt hver en krone, hver eneste dag, når jeg tusler rundt barbeint på lunka gulv...
I går vart vårt VV-anlegg støypt ned i betong - i to etasjar
Økonomi er berre ein faktor blant mange når vi skulle velge oppvarming. Det var ikkje ein gong den viktigaste faktoren. Her var vi villige til å velge ei løysing som truleg kostar meir enn andre løysingar. Så heile diskusjonen blir litt "beside the point" , når enkelte trur at valg av oppvarming kun dreier seg om økonomi.
Penis-forlengar greier eg meg bra utan forresten , men mulig eg burde ta ein alvorsprat med mannen.
Ser for meg selv som kjøper av et hus med 15+ år gammelt anlegg som er mer eller mindre hjemmemekka og udokumentert fordi bygger ville spare penger ved å gjøre mest mulig selv...
Hvorfor ta utgangspunkt i hjemmemekka og udokumentert? Vil tro det er et mindretall som er i stand eller ønsker å gjøre dette selv.
Og hva er dette med vaktmester som flere nevner? Er det virkelig så mye vedlikehold av et vannbårent anlegg?
Ellers må jeg si meg enig i essensen i innlegget. Neste kjøper av boligen vil potensielt kunne få en stor utgift i oppgradering av anlegget som det kan tenkes er i sluttfasen av levetiden. Dette vil jo påvirke prisen på huset.
Den jevne huskjøper har jo ingen/liten kunnskap om tekniske anlegg. Om jeg ble vist et svært teknisk rom med pumper, tanker, målere, rør, slanger og gud vet hva av dyre installasjoner så ville ikke jeg bli "happy". Men nå er jeg over 40 år gammel, kanskje 30 åringer ser anderledes på det?
Såvidt jeg skjønner så anses jo ikke det å legge vann i alle gulv i huset som rørleggerarbeid så hvor godt blir arbeidet som er utført dokumentert? Står den jevne menigmann og freser ut spor i spon for å trekke rør etterpå eller er det polakker som gjør "grovarbeidet" før det hele bygges inn "for evigheten"?
Og er alt vedlikeholdsfritt og ikke trenger tilsyn så for all del, da er jo alt "lykliga gatan".
-------
Men se nå at man skal kjøpe et hus bygd etter TEK 10 om 15 år, med bergvarme og det hele. Noe særlig å spare på ifht strøm er det jo ikke så lenge det er TEK 10 og huset ikke er svært stort, og om nesten alle hus bygges med bergvarme så gir det jo ikke noe fortrinn ifht andre hus. Om 15 år så har nok de fleste av oss hørt om lekkasjer, systemer som ikke funker, ting som må byttes osv, og gratis er det jo ikke.
Ingen som er skeptisk når de kjøper eldre bolig med oljefyrt kjele og radiatorer i dag? ------------
Selv er jeg fornøyd med å melde inn måleavstanden på sikringskapet. Men hva bringer "den nye tid". Maskinrom med sikringsboks, sentralstøvsuger og filter som må følges med på/byttes, ventilasjonssystem som må følges med på og filter byttes, vannsystem for oppvarming som må følges med på osv.
Sikkert gøy å bygge å installere, men vil det virkelig dra opp prisen når "hvermannsen" skjønner at vaktmesterjobben følger med boligen? Er vitterlig nok å vedlikeholde i en bolig uten å pådra seg avanserte systemer i tilegg.
Jeg vil bo, ikke sitte i kontrolltårnet i egen bolig og styre systemer. Drømte aldri om å bli maskinist eller vaktmester, men jeg skal ikke ta drømmen fra andre for det
Signatur
Ikke fagmann på noe som helst og sender aldri faktura til noen.
Selv er jeg fornøyd med å melde inn måleavstanden på sikringskapet. Men hva bringer "den nye tid".
Kanskje den bringer strømpriser som gjør at det ikke er så dumt med et vannbårent opplegg der man kan putte på alternative energikilder....
Ikke at jeg får noe glede av en slik situasjon, er selv fanget og bundet til Hafslund og har gitt opp vannbårent opplegg i vårt renovasjonsprosjekt. Jeg putter penga i glava ;D
Jeg vil bo, ikke sitte i kontrolltårnet i egen bolig og styre systemer. Drømte aldri om å bli maskinist eller vaktmester, men jeg skal ikke ta drømmen fra andre for det :D
Der treffer du hodet midt på spikeren eller hva en skal si. ;D
I et teknisk avansert hus er det overmåte viktig at ting går av seg selv. Ikke noe som skal passes, sære bruksanvisninger etc. Alt må være intuitivt å bruke. Masse duppeditter med egenproduserte løsninger og styr og ting trekker bare ned på prisen. Mange har faktisk nok med å klare å skifte filter på ventilasjonsanlegget selv.
Sintef har faktisk skrevet om dette tidligere, At det er et problem at en bolig blir for teknisk og da er lista lagt lavt for hva folk faktisk takler. Er det 40 % av Oslos beboere som ikke klarer skifte dekk på bilen selv?
Selv om jeg har et overmåte teknisk hus er det svært enkelt å bruke.
Jeg må trykke + for åfå det varmere og - for å få det kaldere! Litt av et vaktmesterarbeide!
Om noe skjer så er det bare å tilkalle rørleggeren, et VBV-system er rimelig simple greier og stort sett alt er likt fra produsent til produsent. Enten later dere som om dere er dumme eller så vet dere veldig lite om VBV.
Et viktig poeng, og egentlig mitt største den dagen jeg evnt. skal bygge, er jo ikke det faktum at det er nettopp vannbårent, eller at det er gulvvarme. Det er det faktum at jeg vil ha et varmeanlegg i min bolig som kan benytte relativt sett lavtemperatur varmekilder. Jeg vet ikke om noe annet (som ikke innebærer store vifter) som klarer det enn VBV.
Hva man så benytter som kilde vil jo variere: Strøm, pellets, gass, VP, sol, ved... Hele poenget er jo at man har valgfriheten - også til å velge en kilde som staten ikke kan legge sine klamme avgiftsfingre på (p.t. egenhogst av ved). Hva gjør man med sine nedstøpte varmekabler den dagen tyskerne stenger sine kjernekraftverk, og strømmen koster NOK 3/kWh? Skrur de av?
En luft/vann pumpe av minnelig størrelse for et TEK10 hus behøver vel heller ikke ruinere noen, og den lar seg spare inn.
Elektriske varmekabler gir også gulvvarme. Og da trenger man ikke å ha husvarme som hobby, og ta kveldskurs i reguleringsteknikk, alternativt ansette en vaktmester til å trimme inn og kjøre varmesystemet. ;D
Ligger vel også an til mye moro om 20-30-40 år når kilometervis med plastrør og hundrevis av koblinger begynner å lekke i de tusen gulv.
(Flammebeskytter på )
Det er ingen koblinger i rørene, de trekkes hele frem til samlestokk, som i sin tur skall være plasser i et rom med sluk. Hull i rørene eller lekkasje i gulv får kun hvis du tar og borer hull eller setter en spiker i rørene, og gjett om varmekabelen går i stykker om du gjør det samme.... ::) Levealderen på en varmekabel er garantert kortere en for VB rør.
Forresten relativt lei av at folk (til og med folk som har vært med om diskusjonen før(inga navn nevnt)) skriver VBV = borehull og pumpe og argumenterer med prisen på dette.....
I går vart vårt VV-anlegg støypt ned i betong - i to etasjar
Økonomi er berre ein faktor blant mange når vi skulle velge oppvarming. Det var ikkje ein gong den viktigaste faktoren. Her var vi villige til å velge ei løysing som truleg kostar meir enn andre løysingar. Så heile diskusjonen blir litt "beside the point" , når enkelte trur at valg av oppvarming kun dreier seg om økonomi.
Penis-forlengar greier eg meg bra utan forresten , men mulig eg burde ta ein alvorsprat med mannen.
Er finanskrise og dårlige tider helt glemt i dag igjen? det er jo ikke så mange år siden at vi hadde rente opp mot 8% og at det var mange som sleit med å få det til å gå rundt. Jeg trodde at økonomi var det absolutt viktigste når det skal bygges hus, men tydeligvis ikke. Oppvarming handler absolutt om økonomi, å tro noe annet er ren skjær idioti. Hva hjelper det med varme føtter når pengene rekker så vidt til mat og regninger?
Jeg må trykke + for åfå det varmere og - for å få det kaldere! Litt av et vaktmesterarbeide!
Om noe skjer så er det bare å tilkalle rørleggeren, et VBV-system er rimelig simple greier og stort sett alt er likt fra produsent til produsent.
Nåja, om renta er skyhøy og det er dårlig med penger så har boligeiere valgmuligheter til å spare hardt på strømmen, det kan ikke dere som har vannrør i gulvet, for da fryser det og det blir vannskader. Vi andre har bare noen få rom å tenke på når det gjelder oppvarming mens vbveiere må varme opp hele huset for å ikke få frostsader.
En historie jeg hørte var om en som hadde investert i vbv, strømregninga gikk ikke ned, den var like høy eller større som fra tidligere av.
Forventet levetid på gulvvarmerør/PEX er i størrelsen 80-100 år om jeg husker rett.
Forventet levetid på elektrisk gulvvarme er...neppe så lenge?
Hva er forresten enklere med å bytte nedstøpte el-kabler sammenlignet med nedstøpt PEX siden alle som har valgt el nevner dette som et argument? ::)
For den jevne huseier som skal kjøpe et hus som mitt tør jeg vedde ganske mye på at VBV og vp med 200m borehull er ting som drar opp taksten minst det dette kostet meg.
- dette er faktisk ting som nevnes i salgsprospekt, ikke at du har en ekstra vedovn eller 25cm isolasjon i veggene.
So what om det ikke er noe økonomisk gullgruve - jeg mener det er verdt hver en krone, hver eneste dag, når jeg tusler rundt barbeint på lunka gulv...
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Økonomi er berre ein faktor blant mange når vi skulle velge oppvarming. Det var ikkje ein gong den viktigaste faktoren. Her var vi villige til å velge ei løysing som truleg kostar meir enn andre løysingar. Så heile diskusjonen blir litt "beside the point" , når enkelte trur at valg av oppvarming kun dreier seg om økonomi.
Penis-forlengar greier eg meg bra utan forresten , men mulig eg burde ta ein alvorsprat med mannen.
Den jevne huskjøper har jo ingen/liten kunnskap om tekniske anlegg. Om jeg ble vist et svært teknisk rom med pumper, tanker, målere, rør, slanger og gud vet hva av dyre installasjoner så ville ikke jeg bli "happy". Men nå er jeg over 40 år gammel, kanskje 30 åringer ser anderledes på det?
Såvidt jeg skjønner så anses jo ikke det å legge vann i alle gulv i huset som rørleggerarbeid så hvor godt blir arbeidet som er utført dokumentert? Står den jevne menigmann og freser ut spor i spon for å trekke rør etterpå eller er det polakker som gjør "grovarbeidet" før det hele bygges inn "for evigheten"?
Og er alt vedlikeholdsfritt og ikke trenger tilsyn så for all del, da er jo alt "lykliga gatan".
-------
Men se nå at man skal kjøpe et hus bygd etter TEK 10 om 15 år, med bergvarme og det hele. Noe særlig å spare på ifht strøm er det jo ikke så lenge det er TEK 10 og huset ikke er svært stort, og om nesten alle hus bygges med bergvarme så gir det jo ikke noe fortrinn ifht andre hus. Om 15 år så har nok de fleste av oss hørt om lekkasjer, systemer som ikke funker, ting som må byttes osv, og gratis er det jo ikke.
Ingen som er skeptisk når de kjøper eldre bolig med oljefyrt kjele og radiatorer i dag?
------------
Selv er jeg fornøyd med å melde inn måleavstanden på sikringskapet. Men hva bringer "den nye tid". Maskinrom med sikringsboks, sentralstøvsuger og filter som må følges med på/byttes, ventilasjonssystem som må følges med på og filter byttes, vannsystem for oppvarming som må følges med på osv.
Sikkert gøy å bygge å installere, men vil det virkelig dra opp prisen når "hvermannsen" skjønner at vaktmesterjobben følger med boligen? Er vitterlig nok å vedlikeholde i en bolig uten å pådra seg avanserte systemer i tilegg.
Jeg vil bo, ikke sitte i kontrolltårnet i egen bolig og styre systemer. Drømte aldri om å bli maskinist eller vaktmester, men jeg skal ikke ta drømmen fra andre for det
Kanskje den bringer strømpriser som gjør at det ikke er så dumt med et vannbårent opplegg der man kan putte på alternative energikilder....
Ikke at jeg får noe glede av en slik situasjon, er selv fanget og bundet til Hafslund og har gitt opp vannbårent opplegg i vårt renovasjonsprosjekt. Jeg putter penga i glava ;D
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Der treffer du hodet midt på spikeren eller hva en skal si. ;D
I et teknisk avansert hus er det overmåte viktig at ting går av seg selv. Ikke noe som skal passes, sære bruksanvisninger etc. Alt må være intuitivt å bruke.
Masse duppeditter med egenproduserte løsninger og styr og ting trekker bare ned på prisen.
Mange har faktisk nok med å klare å skifte filter på ventilasjonsanlegget selv.
Sintef har faktisk skrevet om dette tidligere, At det er et problem at en bolig blir for teknisk og da er lista lagt lavt for hva folk faktisk takler. Er det 40 % av Oslos beboere som ikke klarer skifte dekk på bilen selv?
Selv om jeg har et overmåte teknisk hus er det svært enkelt å bruke.
Litt av et vaktmesterarbeide!
Om noe skjer så er det bare å tilkalle rørleggeren, et VBV-system er rimelig simple greier og stort sett alt er likt fra produsent til produsent.
Enten later dere som om dere er dumme eller så vet dere veldig lite om VBV.
Det er det faktum at jeg vil ha et varmeanlegg i min bolig som kan benytte relativt sett lavtemperatur varmekilder. Jeg vet ikke om noe annet (som ikke innebærer store vifter) som klarer det enn VBV.
Hva man så benytter som kilde vil jo variere: Strøm, pellets, gass, VP, sol, ved... Hele poenget er jo at man har valgfriheten - også til å velge en kilde som staten ikke kan legge sine klamme avgiftsfingre på (p.t. egenhogst av ved).
Hva gjør man med sine nedstøpte varmekabler den dagen tyskerne stenger sine kjernekraftverk, og strømmen koster NOK 3/kWh? Skrur de av?
En luft/vann pumpe av minnelig størrelse for et TEK10 hus behøver vel heller ikke ruinere noen, og den lar seg spare inn.
Det er ingen koblinger i rørene, de trekkes hele frem til samlestokk, som i sin tur skall være plasser i et rom med sluk. Hull i rørene eller lekkasje i gulv får kun hvis du tar og borer hull eller setter en spiker i rørene, og gjett om varmekabelen går i stykker om du gjør det samme.... ::) Levealderen på en varmekabel er garantert kortere en for VB rør.
Forresten relativt lei av at folk (til og med folk som har vært med om diskusjonen før(inga navn nevnt)) skriver VBV = borehull og pumpe og argumenterer med prisen på dette.....
MVH
Sakke
Er finanskrise og dårlige tider helt glemt i dag igjen? det er jo ikke så mange år siden at vi hadde rente opp mot 8% og at det var mange som sleit med å få det til å gå rundt.
Jeg trodde at økonomi var det absolutt viktigste når det skal bygges hus, men tydeligvis ikke.
Oppvarming handler absolutt om økonomi, å tro noe annet er ren skjær idioti. Hva hjelper det med varme føtter når pengene rekker så vidt til mat og regninger?
Nåja, om renta er skyhøy og det er dårlig med penger så har boligeiere valgmuligheter til å spare hardt på strømmen, det kan ikke dere som har vannrør i gulvet, for da fryser det og det blir vannskader.
Vi andre har bare noen få rom å tenke på når det gjelder oppvarming mens vbveiere må varme opp hele huset for å ikke få frostsader.
En historie jeg hørte var om en som hadde investert i vbv, strømregninga gikk ikke ned, den var like høy eller større som fra tidligere av.