23,729    50    0  

Hvor stort må et hus være for at det skal lønne seg å ha vannbåren varme?

 62     Søgne     0
Hei

Hvor stort må et hus være for at det skal lønne seg å ha vannbåren varme? Har en grunnflate på huset som 49m2..

mvh


   #1
 3,109     Norge     0
Vannbåren varme lønner seg aldri, det er det samme som at du har varmekablar, men dersom u har tenkt på varmepumpe eller annen billig måte å varme opp vatnet med, kan du begynne å rekne Wink
   #2
 5,415     Langhus     0
Siden du skriver 49 kvm regner jeg med du skal holde deg under 50 totalt, og kun 1 etasje.

Legger du rør selv blir ikke vannbåren spesiellt dyrt, men gir deg fleksibiliteten med å "hekte på" en annen varmekilde enn strøm som kan spare deg for strømutgifter. MEN med et såpass moderat oppvarmingsbehov spørs det om enhver investering i varmepumpe/solfanger/vedovn med vannkappe noen gang vil gå i "pluss".
Signatur
   #3
 21,481     Enebolig     0
Liten grunnflate var grunnen til at jeg droppet vannbåren varme. I mitt tilfelle synes jeg det ble for mye styr for så lite, varmekabler var en enklere løsning.

Hva som lønner seg kan man diskutere til langt utpå natta. Jeg kjenner en elektriker som sier han varmer 80 kvadrat kjellergulv med en vanlig varmtvannsbereder på 2kW. Han skal aldri ha varmekabler igjen om det så blir kastet etter han  Grin Hvis dette stemmer, så lønner det seg, men jeg er nå skeptisk.

Fordelen er som nevnt at man kan velge oppvarmingskilde. Jeg ser fordelen med å også varme opp forbruksvann, noe som kunne passet vårt forbruk her i huset.

Men ved innkjøp av feks luft\vann varmepumpe, så må man også finregne på hvor lang tid det tar å nedbetale. Er det lånte penger, så må man også ta med renter.

Med andre ord, et komplisert regnestykke.

Dagens varmekabel løsninger er også bedre enn før, feks med varmefordelingsplater ol. Men feks T2 selvregulerende er også en stor kostnad i innkjøp. Standard varmekabel og varmefolie er en "billig" løsning.

Jeg synes du skal spørre deg selv om hvor lenge du har tenkt å bo i huset før du tar stilling til hvilken løsning du vil ha.
   #4
 3,258     Akershus     0
Varmekabler og ei luft/luft pumpe så lever du varmt og lykkelig alle dine dager med varmt gulv og kan ta med familien på sydenferie hver vinter i ganske mange år for mellomlegget.

Noen ekstra panelovner for de ekstra kalde periodene når luft/luft pumpa ikke gir noe særlig effekt er kjekt.
Signatur
   #5
 21,481     Enebolig     0
Det er kort sagt løsningen jeg gikk for  Wink Som elektriker fikk jeg god pris på T2 selvregulerende og LG luft\luft varmepumpe.
   #6
 3,258     Akershus     0

Det er kort sagt løsningen jeg gikk for  Wink Som elektriker fikk jeg god pris på T2 selvregulerende og LG luft\luft varmepumpe.


Hadde vært greit om noen kunne sette opp et ordentlig regnskap på ulike alternativs lønnsomhet. Da uten alle "gratis ved", "legger røra til gulvvarme selv" osv variantene.

Tror vanlige varmekabler og luft/luft pumpe gruser de fleste alternativ økonomisk innen normale husstørrelser. Men jeg vet jo ikke, for jeg har aldri sett et ordentlig regnestykke på dette.

Ville også være interessant å brekke det ned på nybygg vs gammelt hus osv.
-------------------

Det er jo en slags ironi i at dess dårligere isolert huset er dess mer lønner varmepumpeteknologi seg. Stort forbruk er lik stor lønnsomhet.

Dyre løsninger for oppvarming lønner seg minst i nye hus, men er kanskje billigere å installere?

Luft/luft har jo strengt tatt latterlig lav kostnad med tanke på installasjon, og koster vel det samme å installere på gammelt og nytt. Ergo lønner den seg enda mer på gammelt hus med stort oppvarmingsbehov.
Signatur
   #7
 21,481     Enebolig     0
Et slikt regnestykke vil man aldri bli enige om. Da måtte man hatt to kliss like hus med likt forbruksmønster.

Jeg personlig mener at vannbåren varme er et godt alternativ, men det tar tid å tjene det inn. Dette avhenger også av forbruk. Jeg har nesten alltid gulvvarme på og varmtvannsforbruket ellers er også høyt.

Men insvesteringen med vannbåren varme ble for høy for oss. Er helt enig i at luft\luft pumpe er en svært rimelig investering såfremt det fungerer feilfritt.

   #8
 3,387     0
Selve regnestykket er ikke så himla vanskelig å sette opp. Det er bare å ta noen gjennomsnittlige tall og regne videre på dem.

Standard størrelse på en bolig
U-verdi for boligen
Årsmiddeltemperatur
Antall personer i boligen og snitt varmtvannsforbruk

Kostnad på ren elvarme, kostnad på vannbåren varme l/v v/v og l/l samt solfangere.

Stort mer trenger en ikke ha med vl jeg tror. Strømprisen kan vi benytte snittet fra siste 3 år.

   #9
 9,677     Kysten     0
Regnestykket er enkelt mener jeg. Dersom en ikke har mulighet for å gjøre noe egeninnsats så lønner varmekabler på bad og evt flis seg, og i tillegg en l/l varmepumpe. En bør også ha en vedovn for å ta de kaldeste dagene. Sånn hadde jeg tenkt å gjøre helt til rørleggeren overtalte meg. Jeg kjøper nå inn alt materiell til vannbåren selv og monterer det selv, det sparer jeg ca 130000 på i tillegg sparer jeg varmekabler for 12000. Skulle jeg lagt inn vannbåren gjennom rørlegger hadde det kostet meg 150000, og det hadde vært helt utelukket. 
  (trådstarter)
   #10
 62     Søgne     0
Jeg hadde tenkt å bruke 49m2 vannbåren varme og gå til en investering av luft/vann pumpe seinere, som skal varme opp varmtvannet også..  Men tenker jo på hvor lang tid det tar å tjene dette inn, har nå en varmepumpe i stuen. Har kjøpt huset, og skal rive opp gulvet, og lurer på om jeg skal legge vannbårenvarme på bjelkelaget (tenke litt framtids rettet).

Neon som har noen meninger og ris på varmefordleingplater og rør (20mm)

mvh