#41
 9,677     Kysten     0
I mitt tilfelle skiller prisen på vbv 130000 på om jeg gjør det selv eller om rørlegger gjør det. Det er jo ikke småpenger og den mest lønnsomme egeninnsatsen jeg kan gjøre. Selvsagt er det da avhengig av at jeg får det til. Men om jeg tar utgangspunkt i leggeveiledningen til uponor så burde rørene ihvertfall være ok. Totalt kommer det på ca 20000. Varmekabler på 2 bad, vaskerom og gang ville kostet 12000.

Om det er behov for å legge så mye rør ned er vel jeg ikke overbevist om enda, det vil jo vise seg når huset er i bruk. Kostnaden er ihvertfall så liten at det ikke er det store tapet om det skulle bli for mye.

   #42
 777     0
Vannbåren varme lønner seg uansett størrelse pga forbruks vannet.


Om vi er greie og leser det som "vannpumpeoppvarmet vann lønner seg uansett"... så er jeg ikke enig. Det virker som det er først ved de temperaturene som er nå i November at en varmepumpe kan forsvares selv med en krone pr kwh.

Til nå i November har kolben trukket 1500 kwh. Nå har det jo vært kaldere enn "normalen" er selv i januar og februar, så ekstremvinteren 2010-2011 ser i verste fall ut til å føre med seg kostnader på rundt 6000 kroner.

Det største problemet er som sagt at 6kw kolben ikke holder dusjevannskvalitet over natten. Så der hadde helt klart den ekstra kapasiteten med en varmepumpe kommet godt med.
   #43
 1,267     0

Bio-Tech: når du skriver at varmegjennomgangen er 10-20% dårligere, mener du da ledeevne til fra vannet gjennom røret? Jeg trodde plast ledet ganske likt varmen uansett plast type. Men holdbarheten på disse rørene er like bra som annet. Da tenker jeg på buildahouse sine!

Rørleggeren min er sansyligvis ingen ekspert på materialer som brukes i forskjellige typer rør og annet tilbehør til vannbåren varme. Men han hadde en oppfatning av at det meste var ganske likt men at det som gikk på kommunikasjon mellom termostater og styring kunne variere i kvalitet.


Mener at Bio har rør med større overflate rugler eller noe sånt.

Kanskje bra i betong, men trolig ikke i varmefordelingsplater
   #44
 114     0
Fortsatt veldig fornøyd med løsningen min, med vannbåren varme på 75 kvadrat. Kjørt med en gammel varmtvannsbereder som varmekilde.

Nå i dag tidlig var det 20 blå ute. Og fortsatt 18/19 grader inne. Men etterfyrer litt med ved nå og. Varmekabler på bad og gang.

Et spmål. Jeg kjører varme kun fra en 2 kw varmtvannsbereder. Der jeg har satt termostat til minimum (50 grader)

Vil det være smartere å sette temperaturen opp til max temperatur (tror den er 75 grader) Eller vil det ikke spille noe rolle, økonomisk og varmemessig altså.
   #45
 3,997     Oppland     0
Spiller nok ingen rolle nå, da den sikkert er inne 100% av tiden.

Men på varmere dager får du et større varmelager i tanken om du setter temperaturen høyere.
Men på en annen side får du større varmetap fra tanken, alt går uansett til oppvarming av huset, så det spiller nok ingen rolle.
   #46
 777     0
Varmebehovet svinger gjennom døgnet, så å holde jevnt høyere temperatur på tanken kan hjelpe om du enkelte ganger opplever at temperaturen går for langt ned.
   #47
 37     Ringerike     0
Det er med en viss forundring jeg leser slike diskusjoner som dette. Denne tråden er nemilig ikke den eneste som omhandler hvorvidt vannbårenvarme og varmepumper er en investering som lønner seg.

Hvis en tenker at en skal ha anlegget så lenge huset står, kansje inntil 50 år eller mer. da vil jeg tro at det vannbårene anlegget  med evt. bytte av VP kan ha lønnt seg eller gått i null.
Hvis en legger til den økte komforten, verdistigningen på huset som et resultat av at det er VP og  vbvarme installert tror jeg helt sikkert at en har tjent på dette.
Det å bygge hus er som kjent en god investering over tid.

La oss si at denne investeringen koster kr. 360.000, du sparer strøm og i tillegg har god varme komfort i 20 vintre. Hva vil dette være værdt for deg? Sammenlign dette med å kjøpe en brukt bil til 360.000. Hva har du fått ut av den etter 20 år? Hva har du spart av utgifter, hva har det gitt deg av komfort.

Det jeg vil frem til med dette er: Vi tenker ikke på hva vi vil tjene på ved å kjøpe en bil til flere hundre tusen kroner, og investere i bil har ALDR vært lønnsomt.
Det å investere i vannbårenvarme og varmepumpe kan bli veldig lønnsomt med en strømpris på over en krone i løpet av desember, januar og februar.

   #48
 9,677     Kysten     0
Med en investering på 360000 kan jeg ikke se at det kan lønne seg selv om en ser det over 50 år.
   #50
 9,677     Kysten     0
En bil er som regel ingen god investering. Men noen av oss er avhengig av bil og da er det ikke noe valg. Så kan en selvsagt velge en bil som gir best økonomi. Men en kan ikke sammenligne disse to investeringene. Det finnes flere måter å varme opp et hus enn ved vannbåren varme.