#51
 52     0
Vi har nytt hus med vannbåren varme (nedstøpt) og v/v varmepumpe.

Vi sliter med kalde fliser på badet om sommeren. På vinteren (under 0 grader) blir det derimot bra. Jeg har forsøkt å knekke varmekurven noe, dvs. sette returtemperaturen opp nå det er varmt ute, men effekten er foreløpig liten. Hvor høyt kan jeg sette returtemperaturen, f.eks ved 15-20 grader ute? Jeg tror den nå ligger på 28 grader. Kan jeg f.eks sette den opp til 31?


   #52
 65     Sola     0
Hei!

Ser de fleste mener det er tilstrekkelig med kun vbv, og at elektriske kabler er overflødig.

Har kjøpt en 480m kveil 17mm rør fra buildahouse. Disse tenker jeg legge i kjelleren på huset jeg restaurerer. Kjøpte vbv rørene mest bare for å ha de der, hvis jeg en gang i framtida vil ha vbv. Blir 10-15mm xps og legge rørene oppå der med avrettingsmasse.

Er veldig gira på å legge elektriske kabler i tillegg, da kostnaden for kablene ikke er det helt store når det legges/kjøpes av elektrikerkompis, samt at jeg ikke har tenkt å ta kostnaden med å kjøre igang vbv systemet med en gang.

-Kan varmen fra kablene forringe levetiden på vbv rørene når disse vil krysses på enkelte plasser?
-Bør varmekablene krysse over/under vbv rørene, eller er dette irrelevant? effektbegrensning?
-Andre tips?

mvh Lars :)
   #53
 3,997     Oppland     0
Er det billigere å kjøpe kabler og termostater (og plage kompiser evt.deg selv med legging og montering) enn å koble opp VBV som allerede ligger der?

Jeg tviler STERKT.
   #54
 65     Sola     0
Takk for kjapt svar!

Jeg uttrykte meg nok litt uklart..

Nå er det bare en tykk uisolert 15cm betongkake i kjelleren. Denne planlegges fjernet og erstattes med XPS og avrettingsmasse på topp.

Jeg (vi) gjør alt selv. I den forbindelse har jeg tenkt legge vbv rør og vkabler. Rørene er allerede innkjøpt, så det er null kostnad.

Engangsinvesteringen med V/V L/V VP med tilhørende koblinger etc. er ganske drøy. Jeg vil bare ikke låse meg fast for framtiden, men ha muligheten åpen for framtida.. Bor i Stavanger med et veldig godt klima for luftvarmepumpe.

Huset i seg selv er relativt dårlig isolert (1980) ift dagens standard. Da kan det være greit å ha muligheten til å bruke alternative kilder i framtida med det høye energibehovet.
   #55
 3,997     Oppland     0
Du må ikke kjøpe varmepumpe.
En el-kassett (boks med et elektrisk varmeelement), en fordeler, sirkulasjonspumpe og trykktank vil koste deg ca 15.000kr da får du VBV opp å gå.

Selv om du får varmekablene til innkjøpspris tviler jeg på det blir billigere til et helt hus, med mindre det er snakk om dukkehus Wink
   #56
 205     0
Det er vel ingen ulempe med flere valgmuligheter.
Badegulvet blir nok sikkert varmt nok med vbv, men dette avhenger av både leggemønster og turtemp- og hva som føles behagelig. I tillegg vil rommets varmetap avgjøre hvor vamt selve rommet kan bli. Behagelig på føttene betyr ikke nødvendigvis behagelig badetemp.

Det kan være økononomisk (totalt sett) å senke turtemp, og heller øke de siste gradene med strøm på badet. Her er jo varmekilden avgjørende.
Men da må man selvsagt ikke benytte både kabler og vbv samtidig- fordi da kan effekten fra kablene varme vannet, og gi noe øket forbruk.
En løsning kan være ev vanlig elovn i kombinasjon med vbv, eller en egen sløyfe mot lavtemp radiator.

Ellers må man for all del sørge for å legge inn en gulvføler også for vbv. Det er absolutt ingen grunn til å kutte ut dette.
   #57
 9,677     Kysten     0
For min del er varmen fra vbv på badegulv ok. Men min bedre halvdel kunne nok tenkt seg varmekabler i tillegg. Når du først gjør denne jobben ville jeg nok lagt begge deler.

   #58
 3,997     Oppland     0
Øk temperaturen på vannet da. Ikke værre enn det.
Må sikkert strupe de andre kretsene litt også, dersom du ikke har termostater.

Herlighet, ikke vits å gjøre ting vanskeligere enn nødvendig med å installere 2-3 forskjellige varmesystem når VBV alene kan dekke alle.
For lav temp? øk temperaturen på vannet, øk gjennomstrømning evt.begge deler!
   #59
 9,677     Kysten     1
Varmekabler gir en mer intens varme enn vbv. Vannet holder 40 grader nå, da er det ingen klaging men jeg vet hun ikke er helt fornøyd. Det er nok bare sånn det er; er en på jakt etter den intense varmen fra kabler så er det bare å legge det ned i tillegg.

   #60
 3,997     Oppland     0
Intens varme?
Varme er varme, det er sikkert lavere temperatur på gulvet pga lav temperatur på vannet, og eller stor avstand mellom rørene.

Du må gjerne utbrodere hva som skiller vanlig varme fra intens varme.