#111
 57     Rogaland     0
Hei

Jeg har hatt vannbårent varmeanlegg nedstøpt i Betong i Hus bygget 1994 bra byggekvalitet alle vinduer stue sør og vest osv og vestlandsklima . Har faktisk hatt litt lite glede av vannbårent varmeanlegg. Bad helt ok hele året. Gang og kjøkken er vaste (bortkastet) , alltid varmeoverskudd der. Stue kjekt når temperaturene er +2 -> minus (sjelden på Vestlandet) men da er det også kjekt å kunne fyre i vedovn etc. Det da også sies at jeg har hatt meget god belysning som også har stått for en vesentlig varmetilførsel (bytter til Dimbar led i disse dager). Var også Enøkidiot og kjøpte 50' plasma varmeovn for par år siden. samt har stasjonær PC i stuen.  Det jeg virkelig savner er et Hus som aldri har temperaturer over 24 grader uansett årstid og aldri under 20 grader uansett årstid. Et soverom som er 15 grader om vinteren og 30 grader om sommeren er primitivt. Derfor er frikjøling ekstremt høyt prioritert nå. Men kjøling og varme må bygges inn skjult helst. Lavenergihus må kjøles og evt solskjermes.

 

   #112
 3,573     buskerud     0
hvor du bor betyr sikkert mye for valget, samt størrelse på kåk. Aldri giddi vannbåren på et hus på under 150m2 boa. Har nesten 200m2 boa. og kåk fra 70 tallet, nesten rimligere  og enklere å bruke pengene på rimlige oppvarmingsløsning enn å isolere seg ihjel, og dermed bygge om og rive nesten hele kåken, og fortsatt ikke bra som nytt.

Nytt hus blir noe helt annet, men kjenner nok av folk som har få år gamle hus og har nesten samme fyringsutgifter som meg, som har  kun vannbåren med el kasset(vp kan komme når jeg vinner i lotto), strøm, l/l vp og litt ved.  Jeg mener at isolering er oppskrytt, har isolert en hel etasje og loftet, og gevinsten ligner ikke på det enova sier... ikke i nærheten en gang.

l/l vp`n derimot, funka ikke beste i -25, men et ilegg eller to i peisen, tok det raskt opp fra 17 grader til 23 hver kveld....   men vp`n bruke såpass lite strøm, som selgern sa!  ;D

l/v og V/v pumper gir også ganske likt det selgerne sider har jeg inntrykk av fra kjentfolk.  

Når folk med nye hus, med panelovner, el kabler og peis, bruker nesten like mye strøm som jeg gjør i mitt 70 talls hus, der halve forbruket er husholdnings el, så blir jeg ikke så imponert av all isolasjonen.

Derimot, svidde jeg ufattelig mye olje, da jeg hadde sentralfyr...  vannbåren på el, noen panelovner og en luft/luft pumpe isteden, fikk forbruket ned til 27500 fra 40000kwh. En l/v pumpe til det vannbårne kan nok kutte ytterligere 5-6000kwh.


Så ikke se blindt på at moderne hus er meget godt isolerte, ja de er det, men i praksis går det litt guffe på dem og.  Hvis man ser på "hvor mye brukte dere på strøm på et år" trådene, ser man at de som har varmepumper og vännbåren fort bruker rundt 15-17000kwh i året, mens de uten, er fort opp i 28000kwh.....

Har man stort  hus, i milde strøk, bør man også se på vann forbruket og, er man 3-4 stykk, som dusjer fornuftig, er det ikke så nøye , men har man vannvittig dusj regime, man ikke vil kutte ned på, samt boblekar osv... så vil vp fort gi en meget god gevinst på tappevannet, spesielt sommertid med l/v ;D



   #113
 9,677     Kysten     0
Putt heller noe av pengene i å redusere varmetapet ytterligere. Den billigste energien er den du ikke bruker Wink. Sjekk varmetapsberegningen din og se hvor mye det er beregnet på oppvarming og varmtvann.
   #114
 110     Nordmøre     0


Det sies på forumet at "man bør uansett legge rør, for fremtiden"

For meg blir dette feil;
-hvis jeg vil ha varme i hall/gang der vannboren hadde gitt nok varme, må jeg uansett legge el.gulvvarme.


Dette er en logisk kortslutning. Hvis du legger vannbåren varme trenger du ikke el.gulvvarme.

Si at jeg legger rør "for fremtiden", -bare i tilfellet jeg om noen år angrer og vil velge å bruke vannbåren varme.
Da må jeg jo ha annen varme frem til jeg evt. jeg angrer meg.
   #115
 3,997     Oppland     0
panelovner..

Ser i allefall ingen logisk forklaring på rør + elektrisk gulvvarme, da kan du jo heller istallere en elkasett og ta i bruk rørene med en gang, billigere blir det nok og.
   #116
 110     Nordmøre     0
Ja selvfølgeli ::)  Ser den ja. Litt treig i toppen etter hard helg med god drikke Tongue
   #117
 57     Rogaland     0
Hei
Hva koster en Elkasset hos rørleeger. En billig kinesisk varmepumpe tror jeg ikke er så langt unna

   #118
 22,342     Akershus     0
Gulvvarme er en comfort sak. Toyota Yaris og Mercedes S-klasse er begge biler, men noen betaler for det ekstra som ikke har med transport å gjøre. Jeg hadde heller spart på mye annet ved huset for å ha gulvvarme. (Nå koster ikke slikt noe særlig for meg da jeg legger det selv...)
   #119
 3,573     buskerud     0
elkasset med sirk pumpe, luftepotte, ekspansjonskar koster ca 6000 inkl moms hos arnebergli.no og enkelte danske steder. Tror topvvs har en til lignende pris.
Til gjengjeld har du uponor sin til 23000 lol.  Er jo prisen på ei jula l/v pumpe det !

Evnt. sett inn dobbeltmantlet bereder, og evnt. spe på med ei kina pumpe hvis du ikke tror du kan spare over 7000 i året.

El kasseten min varmer 3 gulv med flis nå, to bad til ca 26 grader i rom, 30 i gulv (står på 30 grader, og gulvene måler det samme med dagens sommer tempraturer... ti lvintern må jeg nok dytte 40 grader eller mere)

Sommer drift, bruker mindre el på å holde det vannet varmt enn fatter bruker på et bad, på 7m2 og romtemp på bare 20 grader...  

termostatene og styring, sender vann til rommene etter som de trenger det og lar et rom funke som bypass hvis ingen trenger varme.  kostet ca 2kwh i døgnet  å varme et rom, og utrolig nok det samme da jeg startet varme i 2 rom til.  Sikkert fordi bypassen fyrte hovedbadet til over 27 grader...  tror egentlig ikke jeg trenger bypass funksjon i drift ved kun 30 grader vann, neppe fare for overoppheting.
Dessuten tror jeg mye av den gode styringen, har med toppmodellen til uponor sitt styre system, desverre kostet det meg 12000 lapper, og det er knapt over grossistpris... 6 kurser, 6 termostater av typen med display og manøver panel for mere kontroll. Kjøper man vp med en gang, kan man prøve seg uten termostater i rom, selv om det blir litt mindre kontroll på varmen i enkelte rom, så kan det være verd besparelsen.

kunne nok valgt lavere tempraturer, men hva er pointet når målern ikke viser noe særlig forskjell.

Men til vintern, blir det nok en helt annen kostnad....  erfaring viser tydelig at sommerdrift er  elkasset overlegent dobbeltmantlet bereder i forbruk...som fortsatt må holde 100-150 liter vann varmt ... men el kasseten holder kanskje 10 liter vann varmt...  

men har man først dobbeltmantlet bereder, er det mindr pes å ettermonterer kinapumpe...

men som tidligere sagt, ikke gidd vannbåren på nytt hus på 150-180m2... som er den vanlige størrelsen for folk flest... ser at utbyggere her i byen ikke hiver med vannbåren før kåken er over den størrelsen.

   #120
 806     0
Det er jo heller ikke slik at om en ikke legger inn vannbåren varme ved bygging så er det løpet kjørt for all fremtid.

Det finnes flere løsninger med vannbåren varme og rørsløyfe i gulvet er bare en av dem. Det er radiatorer som er relativt enkelt å ettermontere og moderne radiatorer ser veeldig mye bedre ut enn de gamle monstrene.
Fancoils med vifter som sprer varmluft er også relativt enkelt å montere.

Disse løsningene virker hovedsakslig via oppvarming av luft som så spres i rommet.

BestBoards som er en type lister en feller inn eller monterer utenpå veggen er enkle å ettermontere. Disse gir utrolig flott varmeeffekt og er sannsynligvis enda bedre enn nedstøpte rør på alle områder bortsett fra pris.

Jeg vil nok hevde at stemningen på forumet her er litt anderledes enn den generelle blandt boligbyggere. Det overdrives nok med hvor viktig rørsløyfer i gulvet er, for enhver pris.
Det finnes andre løsninger som faktisk er teknisk bedre.

Om det å lage et avansert varmesystem ble en belastning på huslånet/størrelse på lånet ble litt drøy ville jeg absolutt kuttet ut å bruke en masse penger på avansert oppvarming.

Et hus bygget etter den nye TEK og kanskje enda bedre kan fint klare seg uten avanserte varmesystemer uten at det får kritisk innvirkning på komforten. Strømregningen kan bli litt høyere og en kan bli nødt til å "planlegge" fyringen litt mer, men det er absoluttikke alle som kan ta seg råd til å kjøpe fancy tekniske opplegg som nedbetales på 20 til 30 år eller som ikke nedbetales uten at strømprisen stiger til kontinentale nivåer hvor en kWh koster to til tre ganger av hva vi betaler.
Signatur