Pingle: Som legende her inne med 1200 innlegg, visste du ikke dette? :)
Prøver å terge opp litt, for det virker som folk er religiøse på dette, men det handler vel om at man ikke firer på standpunkt hvis det ligger investeringer i hundretusenkronersklassen bak. :D
Man må forsvare sine valg, naturlig nok, men man trenger jo ikke å gå i blinde, og aller minst kalle de som velger normalt for stupide osv.
Tar for gitt at de fleste nybygg i Norge ikke legger vann i gulvene. Noen som har noen tall på dette?
Såvidt jeg har fått med meg så kuttet vel svenskene støtten til vann i gulvene for noen år siden. Støtten skulle gå til energiøkonmiske tiltak, og da kunne ikke vann i gulvene støttes.
Men svensker vet du...
Signatur
Ikke fagmann på noe som helst og sender aldri faktura til noen.
Har et tilbud på sol/ved anlegg (eks montering) som vil gi rundt 10k kwh pr år til rett over 100 k (hvor eneste forbruk er noen 100W pumper)
Vedovn med vannkappe er et godt alternativ som gjør at du kan fyre uten å måtte åpne alt av "luker" for ikke å renne bort. under 50k
Fjernvarme vil ha de rimligste tilkoblingskostnadene (forutsatt at man kun bærer kostnadene for graving legging over egen tomt), en grøft og to isolerte rør koster ikke all verden.
Jordkollektor, hvis en i alle fall må fylle/grave opp tomta er ikke ekstrakostnaden for noen meter med kollektorslange høy.
Sjø eller slynge i annet vann (elv/vann/innsjø) burde være rimeligere å installere enn fjellvarme (borehull). Grøft, isolerte rør+ kollektor, men forutsetter tilgang på "frostfritt" vann.
For å svare på spørsmålet: "Vannbåren varme, velger alle det?" Så er svaret ganske enkelt nei.
Våre grunner til å velge det er: Fleksibiliteten med ikke å ha "punkt varme" (varmeover eller innedelen til L/L varmepumpe) å tenke på under møblering, og ikke minst det store savnet vi har av gulvvarme i dagens kjeller. Videre er muligheten for å velge en miljømessig gunstig oppvarmingsløsning et viktig argument for oss. Grunnen til at vi har valgt å ha vannbåren i alle etasjer er "nederlaget ved å måtte sette opp en panelovn eller tilsvarende som for et moderat oppvarmingsbehov ville brukt mer strøm enn "grunnvarmen" i resten av huset.
Av de 4 husene nærmest rundt meg er minst 3 av dem uten vannbåren varme, tviler også på at det siste huset har det, så 20% vannbåren i mitt nabolag ;)
Om 20 år får jeg heller ta en Woodbear og "rive ut skiiten" (for deretter finne ut at det finnes produkter som kan fikse eventuelle problemer og skrive om det på BB....)
Vi blir nok ikke enig. Dere som er for vannbåren varme og varmepumper bor nok i annet strøk av landet enn meg. Det må en selvsagt ta høyde for. Tenk bare på belysning, er det fornuftig med led når en kan bruke halogen som avgir varme og bedre lys. 10 - 15 downligth det avgir endel watt det. luft til luft kan legges opp slik at det ikke gir generende luftbevegelse og lyd. Vedovn gir kos i stuen. Verden er ikke sort hvitt.
Kvifor i herrens navn skal alt lønne seg, eg har Led spottar på soverommet, dei kostar ca 5 gangar meir enn halogen og lyser kanskje 2 timar for dag, sansynligvis kortare. Klarer aldri å tjene dei innigjen, men kva så, kva er problemet ditt. Har superisolert hus uten kuldebruer gjennom stendarar, varmevekslar for spillvatn og v/v pumpe. Mitt mål er å bruke så lite straum som mulig samtidig som det ikkje skal gå utover komforten, har ingen mål om at dette skal lønne seg. ;D
Og hvordan skal man kunne selge et hus med feks 20 år gamle plastrør fulle av vann i alle gulv og uten et alternativt opplegg for oppvarming? Tror ikke jeg står på interesselista hos megler for å si det sånn.
Om utette bad har vært det store de siste 20 årene så blir vel utette varmeanlegg (ofte mer eller mindre selvlagte også) neste godsak med tanke på fuktskader osv i bolig.
Pingle,
tror nok at du vil få et stort i fremtiden når du skal kjøpe hus. De fleste hus i landet har jo nå plastrør til tappevann. Har du plastskrekk har du et problem ved huskjøp :D
Signatur
-AlphaInnotec WZS 80H v/v varmepumpe koblet til gulvvarmeanlegg som varmer 200m2 villa i to plan -200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb -Wavin gulvvarme -140 mtr aktivt borrehull. -Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Hei Jafo, dra en Woodbear blir brukt mye i min omgangskrets og hehe.
Var på visning hos en av naboene, der huset ikke er blitt bygd og vedlikeholdt av reodor felgen.... knall pent og strukturert sentralvarme, godt for en generasjon eller to til. Jeg gir F... i neste eier av huset mitt. Jeg pusser opp for meg. Driter da i om jeg får 1-200k fra eller til for det vannbårne.
Bekjent fikk 200k mere for sitt hus enn noen andre i nabolaget pga. gulvarme og v/v pumpe. og han solgte året før. Han fikk takst for den kostnaden. Men klart forskjeller. Standard innvendig betyr litt og. Rimelig sikker på at et hus med 200k mere i standard inne vil få bedre pris enn et hus med enkel standard og gulvarme. Men lik standard og forskjell på komfortnivå, så vil nok huset med gulvarmen vinne,
Har pex i badegulvet som har overlevd to tidligere bad (gammel wirsbo 20mm) helt fint, spylt reint etter at det gikk sammen med radiatorne en gang. De er hverken sprø eller dårlige, dette vet jeg siden de stikker ut i en vegg der shunten stod før.
Ville ikke akkurat pusset opp et bad med varmekabler fra 88 og regnet med at de holdt et nytt bads levetid.
Som noen sikkert vet, har jeg hatt mine krangler med dette badegulvet. Litt "random" cc og rørlegging i støpet. Men koblet til et skikkelig rent gulvarme anlegg, med 17-20mm kun gulvarme, og det duger like bra som nytt. Det var årets positive overraskelse.
Men vannbåren varme er kanskje litt religion. Jeg har jo gått et år uten, og det var hat å leve med luft/luft ved og panelovner.... var vant til temperatur fra 12- 26grader før, men etter flere år med 23 grader ved -23 eller uansett tempratur. Ja radiatorer med oljefyrt sentralfyr gir mye krutt når det er kaldt. Gulvarme ikke like effektivt alene når det blir kaldt. Men gud du kommer langt med varme føtter. kald på beina, og du fryser jaggu når det 22 grader inne...
Men det har med vane. Før var ikke dette et problem, men etter å ha hatt luksus, måtte jeg bare ha det igjen.
Nyelig daua airconen i audin min, skal love deg at 10 år med dette hadde gjort at jeg hadde glemt hvor jævlig det var uten. Trodde jeg skulle daue de få dagene vi naturligvis hadde med varmt vær da..
Vannbåren varme, trenger ikke.... men digg ja. Men varmekabler gjør samme nytten, for de som er sikre på at de aldri skal fyre gulvene med noe annet. Ikke har stort varmt vanns behov eller orker vedlikehold.
En ting er sikkert, uansett hvor mongo min gamle sentral fyr var, glemte jeg de 1 gang i mnd jeg måtte inn på fyrrom og styre litt... etter å hentet ved hver dag i -20... hehe. Det er jobb det. Bære ved, stable, tenne opp. Enklere å bestille olje gitt hehe.
ps. tror det er på enova, over 50% av eneboliger bygges med, men varier litt fra strøk til strøk.
Nja, om hørte rykter (jeg presiserer rykter) at TEK12 skulle pålegge vbv i nybygde hus? Har ikke fått dette bekreftet fra sikre kilder enda, men skulle jammen ikke forundre meg at folk blir tvunget over på vbv og varmepumpeteknologi i en eller annen form.
Miljøvennlighet er i fokus for tiden. Tetthetskrav og balansert vent, lavenergihus osv medførte jo en aldri så liten revolusjon for den jevne husbygger mht kostnader ift tidligere, så who knows?
Det må være veldig løse rykter. Men det som nok kommer er i de områdene som fjrenvarme er tilgjengelig vil det nok bli krav om det. Det er det jo flere prosjekt allerede som har blitt. Men de jeg kjenner til la inn radiatorer. Det er vel også det som blir valgt i endel passivhus.
Tydelig en debatt som engasjerer dette her. Det som er helt sikkert er at det ikke er idioti å ha vannbåren. Ei heller er det idioti å ikke ha vannbåren varme. Begge deler kan være rett - slike karakteristikker er bare med på å ødelegge diskusjonen.
Selv bor jeg i et hus fra 1980 hvor det vanskelig lar seg gjøre å ettermontere fullt vannbårent system, med brønner mm. Så det har jeg derfor aldri vurdert. Om jeg hadde bygget ville jeg kanskje vurdert annerledes.
Holder nå på med etterisolering (35 cm i vegger) og skal inn med nye moderne tre-lags vinduer. Har inntrykk av at komfort-begrepet til tider blir brukt for mer enn det er verdt - så jeg er spent på hvordan den naturlige "gulvvarmen" er i et godt isolert hus. I dag kan det på kalde dager være noe gulkaldt. Time will show
Så lenge kuldebroene er stoppet, så vil det hjelpe. Jeg etterisolerte underetasjen, hjalp på rommet og regningen, men gulvene var like fordømt kalde.
Selv bare å få 3cm styrofoam plater for vannbåren, over den hersens kuldebroa i betongen hjalp hos meg, selv uten varmen...
Ser fram til å ikke ha panelovner på rommene til ungene lenger, de måtte daglig sjekkes for at ikke puter, leker ol. lå over dem. Hadde nesten ett branntiløp etter at jentene hadde lekt og det lå ei dyne over hele ovnen
Prøver å terge opp litt, for det virker som folk er religiøse på dette, men det handler vel om at man ikke firer på standpunkt hvis det ligger investeringer i hundretusenkronersklassen bak. :D
Man må forsvare sine valg, naturlig nok, men man trenger jo ikke å gå i blinde, og aller minst kalle de som velger normalt for stupide osv.
Tar for gitt at de fleste nybygg i Norge ikke legger vann i gulvene. Noen som har noen tall på dette?
Såvidt jeg har fått med meg så kuttet vel svenskene støtten til vann i gulvene for noen år siden. Støtten skulle gå til energiøkonmiske tiltak, og da kunne ikke vann i gulvene støttes.
Men svensker vet du...
Vedovn med vannkappe er et godt alternativ som gjør at du kan fyre uten å måtte åpne alt av "luker" for ikke å renne bort. under 50k
Fjernvarme vil ha de rimligste tilkoblingskostnadene (forutsatt at man kun bærer kostnadene for graving legging over egen tomt), en grøft og to isolerte rør koster ikke all verden.
Jordkollektor, hvis en i alle fall må fylle/grave opp tomta er ikke ekstrakostnaden for noen meter med kollektorslange høy.
Sjø eller slynge i annet vann (elv/vann/innsjø) burde være rimeligere å installere enn fjellvarme (borehull). Grøft, isolerte rør+ kollektor, men forutsetter tilgang på "frostfritt" vann.
For å svare på spørsmålet:
"Vannbåren varme, velger alle det?"
Så er svaret ganske enkelt nei.
Våre grunner til å velge det er:
Fleksibiliteten med ikke å ha "punkt varme" (varmeover eller innedelen til L/L varmepumpe) å tenke på under møblering, og ikke minst det store savnet vi har av gulvvarme i dagens kjeller.
Videre er muligheten for å velge en miljømessig gunstig oppvarmingsløsning et viktig argument for oss.
Grunnen til at vi har valgt å ha vannbåren i alle etasjer er "nederlaget ved å måtte sette opp en panelovn eller tilsvarende som for et moderat oppvarmingsbehov ville brukt mer strøm enn "grunnvarmen" i resten av huset.
Av de 4 husene nærmest rundt meg er minst 3 av dem uten vannbåren varme, tviler også på at det siste huset har det, så 20% vannbåren i mitt nabolag ;)
Om 20 år får jeg heller ta en Woodbear og "rive ut skiiten" (for deretter finne ut at det finnes produkter som kan fikse eventuelle problemer og skrive om det på BB....)
Kvifor i herrens navn skal alt lønne seg, eg har Led spottar på soverommet, dei kostar ca 5 gangar meir enn halogen og lyser kanskje 2 timar for dag, sansynligvis kortare.
Klarer aldri å tjene dei innigjen, men kva så, kva er problemet ditt.
Har superisolert hus uten kuldebruer gjennom stendarar, varmevekslar for spillvatn og v/v pumpe.
Mitt mål er å bruke så lite straum som mulig samtidig som det ikkje skal gå utover komforten, har ingen mål om at dette skal lønne seg. ;D
Pingle,
tror nok at du vil få et stort i fremtiden når du skal kjøpe hus. De fleste hus i landet har jo nå plastrør til tappevann. Har du plastskrekk har du et problem ved huskjøp :D
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Var på visning hos en av naboene, der huset ikke er blitt bygd og vedlikeholdt av reodor felgen.... knall pent og strukturert sentralvarme, godt for en generasjon eller to til. Jeg gir F... i neste eier av huset mitt. Jeg pusser opp for meg. Driter da i om jeg får 1-200k fra eller til for det vannbårne.
Bekjent fikk 200k mere for sitt hus enn noen andre i nabolaget pga. gulvarme og v/v pumpe. og han solgte året før. Han fikk takst for den kostnaden. Men klart forskjeller. Standard innvendig betyr litt og. Rimelig sikker på at et hus med 200k mere i standard inne vil få bedre pris enn et hus med enkel standard og gulvarme. Men lik standard og forskjell på komfortnivå, så vil nok huset med gulvarmen vinne,
Har pex i badegulvet som har overlevd to tidligere bad (gammel wirsbo 20mm) helt fint, spylt reint etter at det gikk sammen med radiatorne en gang. De er hverken sprø eller dårlige, dette vet jeg siden de stikker ut i en vegg der shunten stod før.
Ville ikke akkurat pusset opp et bad med varmekabler fra 88 og regnet med at de holdt et nytt bads levetid.
Som noen sikkert vet, har jeg hatt mine krangler med dette badegulvet. Litt "random" cc og rørlegging i støpet. Men koblet til et skikkelig rent gulvarme anlegg, med 17-20mm kun gulvarme, og det duger like bra som nytt. Det var årets positive overraskelse.
Men vannbåren varme er kanskje litt religion. Jeg har jo gått et år uten, og det var hat å leve med luft/luft ved og panelovner.... var vant til temperatur fra 12- 26grader før, men etter flere år med 23 grader ved -23 eller uansett tempratur. Ja radiatorer med oljefyrt sentralfyr gir mye krutt når det er kaldt. Gulvarme ikke like effektivt alene når det blir kaldt. Men gud du kommer langt med varme føtter. kald på beina, og du fryser jaggu når det 22 grader inne...
Men det har med vane. Før var ikke dette et problem, men etter å ha hatt luksus, måtte jeg bare ha det igjen.
Nyelig daua airconen i audin min, skal love deg at 10 år med dette hadde gjort at jeg hadde glemt hvor jævlig det var uten. Trodde jeg skulle daue de få dagene vi naturligvis hadde med varmt vær da..
Vannbåren varme, trenger ikke.... men digg ja. Men varmekabler gjør samme nytten, for de som er sikre på at de aldri skal fyre gulvene med noe annet. Ikke har stort varmt vanns behov eller orker vedlikehold.
En ting er sikkert, uansett hvor mongo min gamle sentral fyr var, glemte jeg de 1 gang i mnd jeg måtte inn på fyrrom og styre litt... etter å hentet ved hver dag i -20... hehe. Det er jobb det. Bære ved, stable, tenne opp. Enklere å bestille olje gitt hehe.
ps. tror det er på enova, over 50% av eneboliger bygges med, men varier litt fra strøk til strøk.
Aktiv: Da har vi forskjellig oppfatning, jeg kaster ikke 150-200000 ut vindu på noe jeg ikke har bruk for.
Miljøvennlighet er i fokus for tiden. Tetthetskrav og balansert vent, lavenergihus osv medførte jo en aldri så liten revolusjon for den jevne husbygger mht kostnader ift tidligere, så who knows?
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Selv bor jeg i et hus fra 1980 hvor det vanskelig lar seg gjøre å ettermontere fullt vannbårent system, med brønner mm. Så det har jeg derfor aldri vurdert. Om jeg hadde bygget ville jeg kanskje vurdert annerledes.
Holder nå på med etterisolering (35 cm i vegger) og skal inn med nye moderne tre-lags vinduer. Har inntrykk av at komfort-begrepet til tider blir brukt for mer enn det er verdt - så jeg er spent på hvordan den naturlige "gulvvarmen" er i et godt isolert hus. I dag kan det på kalde dager være noe gulkaldt. Time will show
Selv bare å få 3cm styrofoam plater for vannbåren, over den hersens kuldebroa i betongen hjalp hos meg, selv uten varmen...
Ser fram til å ikke ha panelovner på rommene til ungene lenger, de måtte daglig sjekkes for at ikke puter, leker ol. lå over dem. Hadde nesten ett branntiløp etter at jentene hadde lekt og det lå ei dyne over hele ovnen