#31
 3,210     Vestlandet     0
Varme i fast stoff (fjell) sprer seg ved varmeledning. Fra varmt til kaldt. Det er ingen oppdriftsmekanismer, da må det være gass eller væsker.

Hvorfor vil du ha kobling til fjell egentlig?

   #32
 2,326     Trondheim     0
Du spør på om det finnes måte å estimere varmetransport til fjellet. Og ja, det gjør det. Blir som eksempel å se på det som et gulv rett på bakken uten isolasjon, og har jeg regnet rett (Skjer jeg regner feil Smile) så er varmeovergangstallet for din kjeller (Regnet det er 40 m2, og 40 meter omkrets og 0,2 meter vegg, da blir U-verdi 0,94 W/m2K.
På 15 meter dybde er det året gjennom årsmiddeltemperatur i fjellet. Går vi ut fra at den er 5 så er dT 85 når sandlager holder 90. Varmetapet til grunnen er 3,2 kW.

Bruker du fjellet i seg selv som magasin, og varmer opp grunnen til 90 grader ned til 5 grader på 15 dybde, og varmen bres seg som en "Kule" utover under huset kan du tilføre 71.000kWh. Derfra har du "Steady state" og kan sette inn og ta ut tilnærmet 1:1 i energi i sandmagasinet. Å tilføre 71.000 kWh til gunnen for å komme dit med maks 90 grader i sandlageret krever at du fyrer kontinuerlig i 2 år og 9 måneder.
Dette gjelder kun om det ikke er vannårer i fjellet rundt deg i en avstand på 15m i alle retninger fra huset og flatt terreng.
Du har svært mye igjen for å isolere sandmagasinet mot grunnen. Alternativet er at du må doble sandlageret og fyre dobbelt så mye for å kunne være borte en uke eller to. Da er Rockwool makrplate billigere enn al den veden som går med.
Signatur