12,693    52    15  

Luftfuktighet inne - når bør man gjøre noe?

 5,570     1
Dette er et relativt mye diskutert tema på forumet, omtalt i en del tråder. Jeg har kjøpt nytt (brukt) hus, og har ikke flyttet inn ennå. Huset står altså tomt. Det er oppvarmet (ca 20 grader), og balansert ventilasjon er påslått.

Jeg har en del målere som måler fukt (RF) og temperatur på ulike steder i huset. Jeg syntes de måler ganske høy luftfuktighet. Her er målingene akkurat nå (temp/RF):

21C / 41% (3. etg)
20C / 45% (3. etg)
20C / 41% (3. etg)
21C / 42% (3. etg)
20C / 47% (3. etg)
23C / 28% (2. etg, teknisk rom)
20C / 41% (1. etg)

Som dere ser ligger RF på rundt 40 i de fleste rom, bortsett fra teknisk rom. Der er også temperaturen noe høyere.

Anbefalt RF er 20-40%, iflg ulike kilder. Jeg er ikke veldig bekymret. Hadde det vært 70-80% hadde jeg vært bekymret. Men det litt urovekkende at jeg måler over 40% (og nesten 50%) RF når huset står tomt...

Over litt tid nå skal jeg forsøke å se om det er sammenheng mellom RF (ute) og RF (inne). Jeg har statistikk på både temperatur og RF, og jeg ser ingen klar sammenheng mellom de to. Driver og fikler med varmingen, og har hatt opp mot 25 grader i enkelte rom - men fortsatt ca 40% RF.

Noen tanker?

   #1
 797     østfold     0
40 rh er vel ikke så galt. Nå er det jo også fugtig ute om dagen nesten samme hvor man bor, noe som påvirker rh i inne.
Du får fyre opp ovnen om du har det, så er du raskr nedi 20 noe som jeg syns er for tørt, kan kjenne det på huden at man blir tørr....
  (trådstarter)
   #2
 5,570     0
Du har selvsagt rett i det, og det er ingen dramatikk - jeg syntes bare det var litt høyt i et tomt hus. Huset er fra 2009, og jeg ville faktisk forvente at det ble tørrere og tørrere over tid... Jeg får se hvordan det utvikler seg når vi flytter inn. Takk for svar.

Tar gjerne andre kommentarer også.
  (trådstarter)
   #6
 5,570     1
Hva ligger luftfuktigheten på ute når du måler rundt 40 inne?

Godt spørsmål. Jeg vet ikke, da jeg ikke har noen målere ute. Men hvis jeg skal tro på accuweather.com akkurat nå, ligger luftfuktigheten på 75%. Tror ikke noe på det, for det er sol og blå himmel (jeg sitter 2 km unna på jobb).

Men når jeg ser på målt RF (inne) de siste ukene, er den ganske jevn. Hvis man skal tolke noe, så kan man kanskje si at den har vært jevnt stigende den siste uken, fra 35-40-ish til 40-45-ish. I løpet av same periode har det vært alle mulige typer vær, og sannsynligvis stor variasjon i utvendig luftfuktighet.

Så sånn umiddelbart ser jeg ingen klar sammenheng mellom inne-RF og ute-RF. Det kan være det er en forsinkelse der også, siden huset står tomt og ingen vinduer/dører er åpne.
  (trådstarter)
   #7
 5,570     0
Vi benytter denne linken som informasjon til våre kunder.

http://www.naaf.no/Documents/Inneklima/Luftfukt201009.pdf

Takk for den, nyttig info.

Det bekymrer meg at jeg i et tomt hus allerede måler litt i overkant høye fuktigheter. Når vi flytter inn, kommer vi til å gjøre alle disse tingene som vil tilføre fuktighet til inneluften (som å puste, lage mat, tørke klær, dusje, osv).

Jeg begynner å mistenke at ventilasjonen ikke gjør jobben sin. Skal sette den på fullt et par dager og se om jeg ser en effekt på RF.

   #8
 1,778     Norge     0
Luftfuktigheten inne avhenger av luftfuktigheten ute. Da forutsetter jeg at man har ventilasjon. Forskjellen er temperaturen. Ser du på rommet med 23 grader så er den kun 28% I samme hus samme luft. Det er selvfølgelig avhengig av om det er nybygg med fukt i materialer men generelt så er det som sagt over.
Vinteren er det lite vanndamp i den kalde lufta så da synker også inne luftfuktigheten.
Det samme om sommeren da inneholder den varme ute lufta mye vanndamp, og når jeg da kjøler ned den blir inne lufta fuktig 50++RF
   #9
 3,607     1
Har ideene om hva som er "riktig" luftfuktighet endret seg siden 1970-tallet?

Da jeg var guttunge sto det luftfuktere som freste ut sine tåkeskyer i hvert eneste hus bortetter. Riktignok vokste jeg opp i tørt innlands-miljø; det er ikke sikkert det var slik langs kysten.

Da panelovnene tok over for vedfyringen ble det raskt hetende at det ga så tørr luft at det gikk på helsa løs. Også de som bodde i hus med sentralvarme og radiatorer hadde hengende vannbeholdere på hver radiator, og hver gang du vannet blomstene, fylte du også opp alle beholderne (i den sesongen radiatorene var i bruk, naturligvis).

Dengang gjorde vi mye mer av koking og brasing hjemme. Kjøkken-avtrekksvifter var et moderne fenomen som sjelden fantes på hus bygget før utpå 1960-tallet. Tørketromler fantes ikke; selv om det ofte var en egen vaskekjeller i husene ble mye tøy tørket på bad eller på stativ på stua vinterstid, når tørkestativet ute var nedsnødd.

Og likevel brukte vi luftfuktere. Jeg tror ikke at klimaet har blitt så mye fuktigere siden den gang at det forklarer endringer i holdning. Har det å gjøre med at vi i dag bor i plastbobler som ikke puster ut fuktigheten, med vinduer som sjelden åpnes for å slippe inn frisk luft? Bygger vi på måter som f.eks. øker risikoen for sopp-angrep? Eller har vi endret oppfatning om hva som er sunt for mennesket?

Alternativt: Hadde produsentene av luftfuktere svært gode selgere som klarte å gjøre det 'moteriktig' å kjøpe luftfukter, selv om ingen hadde faglige argumenter for at det gjorde miljøet sunnere?
  (trådstarter)
   #10
 5,570     0
@Bluesman, ja, jeg har forsøkt å se sammenheng mellom f.eks. temperature og RF, uten at det er krystallklart hos meg. Jeg har hatt over 25 grader i enkelte rom (holder på å venne meg til vannbåren varme, har skrudd litt mye et par ganger), men RF har fortsatt vært på rundt 40-45%. Men så er det andre faktorer her som også spiller en rolle, som du skriver, f.eks RF (ute)... Så det kan være tilfeldigheter som gjør at det tilsynelatende ikke ser ut som om RF% følger temperature (inne).
  (trådstarter)
   #11
 5,570     0
@keal, ja jeg tror de ideene har endret seg. Blant annet er det ikke anbefalt å bruke luftfuktere osv, såvidt jeg leser (evt bare i korte perioder etter ordre fra lege osv). I lenken fra EPS-System over er det også oppgitt 20-40% som den "ideelle" RF, som stemmer bra med hva jeg har lest andre steder.
   #12
 38,233     Lillestrøm kommune     1
Hvis 40% rf er et vinterresultat og ikke bare de siste dager med fuktig vær ute så må TS ha en fuktkilde inne. Ca 5-6C ute og 100% rf tilsvarer 40% inne ved 20C. Dvs med normal vinter så skal det være vanskelig å holde 40%rf inne uten tilførsel av fukt inne. Vil tro det ligger på 28-30 hjemme nå, merker at parketten har noen tørkesprekker og krummer litt noen steder.
   #13
 8,022     Bærum     0
Jeg er enig med Hst. Det er umulig å ha 40% RF inne om vinteren hvis det ikke er noen kilde til fukt.
I vårt hus følger RF inne det som er ute gjennom året, med bare små variasjoner. I skrivende stund 31% inne og ute.
   #14
 486     0
Ville sjekket den ventilasjonen du har. Hadde du bare hatt en måler ville jeg tenkt at den var defekt, men når du har så mange tviler jeg på at det er det. Hvilke type målere bruker du? Og hvordan er disse montert.
   #15
 1,778     Norge     0
Jeg har: kjøkken 24C og RF 25, kjøkken 1 eta. 18C RF 47, Garasje 14C 61 RF. Dette er med samme luft. Garasje blåser jeg ut luft fra hus igjennom.
Det er helt klart sammenheng mellom temp. og RF. Det bare er sånn.
Bluesman
   #16
 8,022     Bærum     1
Det er en sammenheng, men målingene dine er ikke tråd med denne sammenhengen. Dess høyere temperatur, dess mere fuktighet kan lufta holde på. Ved lave temperaturer om vinteren er lufta svært tørr (fort ned mot 15 RF). På varme dager om sommeren kan derimot luftfuktigheten fort være 80RF.

At du har høyere RF i kjelleren skyldes trolig utluftig av fukt fra grunn eller oppfylte, utvendige kjellervegger, eller annen innvendig kilde til fukt (bad, vaskerom etc).

   #17
 38,233     Lillestrøm kommune     1
Har ikke kontrollert tallene men Bluesman viser det jeg skrev over men bare ikke så ekstreme verdier. 5-6C med 100% RF vil hvis en bytter ut all inneluft og varmer opp denne gi ca 40%RF ved 20C. Motsatt øker %RF igjen hvis luften kjøles ned.

En bekjent som hadde kammer veksker på ventilasjon fant at spjel sto feil så aggregatet leverte mest omluft. (Han fant det med Canary Radon måleren, mye mer Radon med anlegg på enn av pga omluft, ble bra med spjeld i korrekt posisjon).
   #18
 8,022     Bærum     0
Motsatt øker %RF igjen hvis luften kjøles ned.

Dette kan vel ikke stemme. Varm luft kan holde på mye mer fuktighet enn kald luft.
Når luften kjøles ned klarer den ikke holde på all fuktigheten, og vil avsette den i form av dugg på omgivelsene. RF synker når luften kjøles ned.
   #19
 38,233     Lillestrøm kommune     1
Sorry, dette kan jeg Wink

Du kan starte med 100% RF ved 5-6C varmer du den opp er absolutt fukt den samme men %RF synker (nettopp fordi varm luft kan holde på mer fukt). Du ender på ca 40%RF ved 20C. Kjøler du ned igjen så kan du teoretisk komme ned på 5-6C igjen med 100%RF (fortsatt den samme luften og fukten du startet med)  Du ser da at %RF stiger hvis du kjøler luften som jeg skrev. Derfor kan en teoretisk få kondens i garasjen ved å sende inneluft ut i en kald garasje. Du tenker nesten rett men snubler bare såvidt på målstreken... (Hvis du starter med 80% fukt så ender du fort med 100% og kondens som du beskriver, men ved kondens har du 100%Rf som er større enn 40, etter kondens har du mindre absolutt fukt)
   #20
 8,022     Bærum     1
Joda - både i et lukket system/teoretisk øvelse, samt hvis duggpunktet er konstant - så vil også den relative luftfuktigheten minke når temperaturen stiger. Men i motsetning til i tropene hvor dette forekommer, så var vi vel i den virkelige verden Norge vinterstid. Og da har du ikke 5-6 grader og 100RF Smile
   #21
 3,607     0
Hvis det dugger er det vel nettopp på grunn av at du har 100% RH. Det kan være ganske lokalt, f.eks. i et tynt luftsjikt over en kald overflate som kjøler ned lufta så mye at RH går opp i 100% i dette tynne sjiktet.
   #22
 1,778     Norge     0
Det er en sammenheng, men målingene dine er ikke tråd med denne sammenhengen. Dess høyere temperatur, dess mere fuktighet kan lufta holde på. Ved lave temperaturer om vinteren er lufta svært tørr (fort ned mot 15 RF). På varme dager om sommeren kan derimot luftfuktigheten fort være 80RF.

At du har høyere RF i kjelleren skyldes trolig utluftig av fukt fra grunn eller oppfylte, utvendige kjellervegger, eller annen innvendig kilde til fukt (bad, vaskerom etc).


RF (relativ fuktighet). Vet du hva dette er? Du har helt rett i at dette er i forhold relatert til hvor mye "vanndamp" lufta kan bære.
Hvis du tar RF 80 ved minus 10 og RF 80 ved +10, så har +10 mye mer vanndamp enn -10. Enig? Derfor har kald luft mindre vann, derfor er det tørr luft om vinteren.
Dette henger sammen ja....
  (trådstarter)
   #23
 5,570     0
Ville sjekket den ventilasjonen du har. Hadde du bare hatt en måler ville jeg tenkt at den var defekt, men når du har så mange tviler jeg på at det er det. Hvilke type målere bruker du? Og hvordan er disse montert.

Det er røykvarslere fra Verisure som måler temperatur og RF. Disse er naturlig nok montert i tak, så alle målinger er oppe under taket. Har 4 stk i 3. etg, i separate tilstøtende rom. 1 stk i 2 etg (teknisk rom). 2 stk i underetasje (vaskerom + et soverom).

I skrivende stund måles det 23 grader i 3. etg og 37-43 % RF, 25 grader/27% RF i teknisk rom, og 22 grader/39% i kjeller.

Det er fortsatt ingen nevneverdig forskjell mellom 1. etg og 3. etg. Bortsett fra teknisk rom måles det altså ca 40% ved 22-23 grader. Teknisk rom er litt spesielt, med en del varmekilder, ingen vinduer, etc.

Ventilasjonen bekymrer meg litt, som tidligere nevnt. Kan skru den på full guffe, men merker knapt luftstrøm i ventilene. Hører susingen, så det er luft i bevegelse, men kjenner ingenting når jeg legger hånda på ventilene. Mulig det er underdimensjonert, rett og slett (eller at det er noe feil, som ble nevnt lenger oppe i tråden).
   #24
 486     0
Sikkert aldri byttet eller rengjort filter i ventilasjonen.

Bare for å være sikker ville jeg prøvd å måle med en annen måler også.
  (trådstarter)
   #25
 5,570     0
Hadde en runde på det med tidligere eier på overtakelsen for noen uker siden. Filteret så helt OK ut - han hadde riktignok bare støvsugd det, ikke byttet. Får ta en kikk på det igjen.

Enig i at det er en viss fare for bias i målinger når alle målerne er like, og takmontert. Så det er definitivt et relevant tips å forsøke en kontrollmåling med en annen måler. Kunne være interessant å bytte rundt på de også, for å se om den som nå måler relativt lavt på teknisk rom også måler høyt i 3. etg og omvendt. Men en eventuell feil går nok "feil vei", siden det tross alt er 4 målere i 3. etg som måler ganske konsistent.
   #26
 38,233     Lillestrøm kommune     1
For de som ønsker å lære litt mer om %RF og uteluft: Ta en titt på detaljinfo på yr.no  Der kommer både duggpunkt og %RF frem og en vil oppdage at høy %RF ute er ikke så uvanlig som noen over her vil ha det til. (Tåke vinterstid her på Romerike).
   #27
 8,022     Bærum     0
Du har rett, Hst.
Det var nettopp kontrollmåling mot dataene på yr.no som i går fikk meg til å innse at begge mine hygrometere er helt på bærtur. De viser begge alt for lav RH. Jeg har tittet på de jevnlig siste året - og har altså en helt feil oppfatning av hva RH ligger på her både sommer og vinter Sad
   #28
 38,233     Lillestrøm kommune     0
Men det inne viste kanskje ikke så galt?

Nå er det å vise korrekt %RF ved lavere temperatur ofte vanskeligere så en del enheter viser kanskje ok med 10-15-20C og mens de er på bærtur ved temp på 5C og lavere.
   #29
 120     0
Vil tro ventilasjonen som er problemet. Ikke nok tilluft, når vent står på.
Men igjen, her kommer hvordan ventilasjon du har.

Jeg vet om flere som har moderne hus, bygd etter alle nye krav de siste 5 årene. Mangle sliter med dugg og dårlig luft. Anleggene er overdimensjonert, men dem klarer ikke å levere nok friskluft. Uten dette hjelper det faktisk ikke hvor mye anlegget skal klare i en teori.
Folk må skjønne at hus kan bli for tette. Hvor dette skal være sunt, skjønner ikke jeg....

Jeg er ingen forsker, ikke er jeg snekker og ikke en ventilasjons mann. Men av erfaring så slipp inn friskluft. Så skal jeg nesten garantere at saken er løst.
Så sant ikke anlegget og eller disse følerne dine er ødelagt.

Hvis huset ikke er tørt etter byggeperioden, vil jeg tørre å påstå du har et seriøst problem..

Petter
Signatur
   #30
 38,233     Lillestrøm kommune     0
TS beskriver nytt-brukt hus som står ubrukt med balansert ventilasjon i gang. Derfor har jeg lite tro på for lite utskifting av luft, men vi har jo vært opptatt av %RF så TS har jo nesten ikke komnet til ordet. Men har selger pusset pipemur e.l. før salg så kan det være en naturlig forklaring. Hadde huset vært i bruk og mye tørk av tøy o l. så er det jo en annen sak.
  (trådstarter)
   #31
 5,570     0
Huset var nytt i 2009, så vi må nesten anta at det er tørket etter byggeperioden. I dag har jeg satt ventilasjonen (balansert ventilasjon) på fullt, ingen varmegjenvinning. Har stått på full guffe nå siden kl 1200 i formiddag, uten folk i huset, med alle utvendige vinduer/dører lukket.

Med litt godvilje kan det se ut som om det fungerer. Målt RF ligger nå så vidt under 40 (laveste er 25% på teknisk rom, og 35-40 i de resterende). Nå er det en fin dag i dag, med mye sol, og det gjør også at målt temperatur i huset er høyere (22-26 grader).

Jeg heller mot at ventilasjonen ikke gjør jobben. Selger opplyste at det var "helt unødvendig å ha ventilasjonen på mer enn laveste hakk", noe som jo kan indikere at han aldri har brukt ventilasjonen noe særlig. Jeg er vant til full guffe på dagtid, og lav på nattestid (pga støy), fra her vi bor nå. Når jeg skrur anlegget i det nye huset på full guffe bekymrer det meg litt at jeg ikke kjenner noe luftdrag i ventilene. Selv når jeg stapper hele hånda inn i ventilasjonsrør i taket er det knapt følbart. Hører at det er noe luft som flytter seg oppi der, men åpenbart ikke mye.

En ekstraopplysning som muligens ble nevnt tidligere, men som kan være relevant, er at hele huset ble malt innvendig rett før påske og rett etter påske. Men det er over en uke siden siste strøk nå, så det burde ikke påvirke RF (i mitt hode).

Har også kjøpt en kontrollmåler i dag som jeg skal sette opp for å verifisere at målerne jeg har gjør jobben sin.
  (trådstarter)
   #32
 5,570     0
Vil tro ventilasjonen som er problemet. Ikke nok tilluft, når vent står på.
Men igjen, her kommer hvordan ventilasjon du har.

Jeg vet om flere som har moderne hus, bygd etter alle nye krav de siste 5 årene. Mangle sliter med dugg og dårlig luft. Anleggene er overdimensjonert, men dem klarer ikke å levere nok friskluft. Uten dette hjelper det faktisk ikke hvor mye anlegget skal klare i en teori.
Folk må skjønne at hus kan bli for tette. Hvor dette skal være sunt, skjønner ikke jeg....

Jeg er ingen forsker, ikke er jeg snekker og ikke en ventilasjons mann. Men av erfaring så slipp inn friskluft. Så skal jeg nesten garantere at saken er løst.
Så sant ikke anlegget og eller disse følerne dine er ødelagt.

Hvis huset ikke er tørt etter byggeperioden, vil jeg tørre å påstå du har et seriøst problem..

Petter

Ja, som sagt, jeg er tilbøyelig til å være enig i at ventilasjonsanlegget er synderen. Hvis det er noe galt her da, som i og for seg var det opprinnelige spørsmålet i denne tråden - når bør man gjøre noe? Er 40% i et tomt hus "innafor", eller ikke?

Hva tenker du spesifikt på når du skriver "seriøst problem"? Inneklima-messig, eller bygningsmessig? Altså vil du si at jeg risikerer skader på huset, eller at målt RF kan være et symptom på skader på huset?
  (trådstarter)
   #33
 5,570     0
TS beskriver nytt-brukt hus som står ubrukt med balansert ventilasjon i gang. Derfor har jeg lite tro på for lite utskifting av luft, men vi har jo vært opptatt av %RF så TS har jo nesten ikke komnet til ordet. Men har selger pusset pipemur e.l. før salg så kan det være en naturlig forklaring. Hadde huset vært i bruk og mye tørk av tøy o l. så er det jo en annen sak.

Diskusjonen om RF er nyttig den Smile
Ingen pussede murer i huset, og så vidt meg bekjent har ikke selger gjort noe som helst med huset før salg. Og før salget hadde også huset stått tomt i nesten 6 mnd (men oppvarmet og ventilert, selvsagt).
Som sagt er det nettopp malt (innvendig), men jeg tror jo at det skal være lenge nok siden nå til at det ikke påvirker målinger. Men jeg kan definitivt ta feil.
   #34
 38,233     Lillestrøm kommune     0
Hvor mye maling et brukt ? Husk at det er mye vann som som fordamper og det blir jo en utjevning av fukt mot gulv/tak vegg materialer som så jevner seg ut over tid. Følg med på ute forhold og se, når temp etterhvert blir større ute så får du ikke samme reduksjon i fukt inne når du forserer ventilasjon. Uavhengig av dette anbefales det å kjøre mer ventilasjon enn vanlig etter maling (heksesot spøkelse kommer visst oftere med lite luftskifte).
  (trådstarter)
   #35
 5,570     0
Ganske mye maling. Omtrent alle vegger i 3 etasjer + ca halvparten av takene. Siste strøk er nå et par uker siden. Tror ikke jeg ser effekt av malingen på RF (nå). Når malingene var våt, lå de fleste målerne nedpakket i plastposer.
   #36
 38,233     Lillestrøm kommune     0
40%RF inne tilsvarer ca 6g vann/m3 luft malingen din har da tilført mye fukt i huset. Ved nybygg tar det gjerne 1 vinter før huset tørker ut. Du har trolig økt fukt i vegg/tak/gulv under maleprosessen.
  (trådstarter)
   #37
 5,570     0
Det kan jo selvsagt være tilfelle. Vanskelig å konkludere. I skrivende stund, etter at ventilasjonen har stått på full guffe i ca 1 døgn, er RF fortsatt rundt 40% på to av rommene i loftetasje, rundt 35% på de to andre målerne i samme etasje, 25% på måler i hovedetasjen og 37% på begge målere i kjeller.

Legger ved grafer for 5 utvalgte målere. Teknisk rom ble installert litt etter de andre (ligger nederst, brun), de som typisk ligger øverst er i 3. etg. Jeg har ikke full kontroll på nøyaktig når de ulike rom ble malt, men det gir mening å tro at peak'ene i målingene nok sammenfaller med våt maling i rommet. Det jeg også ser er at det stabiliseres ganske kjapt etterpå.

Det jeg også ser er en nedgang på slutten av perioden, de siste 2 døgn. Altså 1 døgn før jeg satte ventilasjonen på fullt. Det sammenfaller med pent vær og mye direkte sol inn i huset (og høyere temperatur). Trenger litt lengre målinger for å kunne si om ventilasjonen faktisk påvirker RF eller ikke.

Malingen startet opp rundt 16 mars hvis jeg husker rett, som også markerer starten på litt mer støy i målingene. For noen målere er dette reelt, men andre målere ble pakket ned i plastposer samtidig. Jeg ser også at RF på rundt 40% ikke var helt unormalt før malingen heller, for noen målere.


Luftfuktighet inne - når bør man gjøre noe? - klimagraf.JPG - psv021
  (trådstarter)
   #38
 5,570     0
Tok en skikkelig utlufting i dag, og har hatt ventilasjonen gående på fullt i 2 døgn. Nå ser jeg mer "normale" RF-verdier på 30-tallet. Helt ned i 19% på teknisk rom, som er litt i overkant.

Så det kan se ut som om mer ventilasjon = lavere RF. Ingen bombe, selvsagt. Så får vi se om den kommer opp igjen over natten uten lufting. Er ikke helt overbevist om at jeg har funnet årsaken.

Men, tilbake til det opprinnelige spørsmålet - når bør man gjøre noe? Er RF på 40% OK for et hus over lengre tid? 50%? Hvor går grensen for når man bør reagere? Hva risikerer man evt?
   #39
 38,233     Lillestrøm kommune     0
Poenget er at med 40%RF vinterstid og ingen aktivitet i huset betyr at det er en ukjent vannkilde innomhus, men jeg tror kilden til fukt hos deg var all malingen.  Det finnes ingen grunner for at %RF skal være over 40%.  

Men igjen, det er beregning av kondenstemperaturer som gjelder, jo høyere %RF jo høyere temperatur må du ha overalt inne (inkl. bak sofaer, senger, skap/møbler mot yttervegg på både sov og stue). Faller temperaturen under kondenstemperaturen så får du nettopp kondens og risiko for muggvekst o.l. I huset her så er det sokkeletasjen som har lavest temperatur og med passe dårlig gulvisolasjon så er det f.eks. under trapp mot kjeller-yttervegg at jeg finner lavest overflatetemperatur.  Punkt 2 er ytrehjørnet på et soverom i 2.etg. over en overbygd, ikke lukket terasse i 1.etg. Ikke unaturlig at varmetap er større der enn ellers.  (Det går an å kjøpe et IR-termometer fra f.eks. Clas O. det er overraskende bra).

Risikoen for kondens er jo grunnen til at det advares litt mot overdreven tørk av klær inne rundt i huset, her hvor ventilasjon er "sånn passe" så løses det med avfukter på vaskerom når tøy tørkes der (så ca 45%RF og 24C grader der sist klesvask, det virker veldig fuktig, men tørker opp i løpet av noen timer (men merk at 45%RF ved 24C er mer fukt sammenlignet med 45%RF ved 20C)).  Det står en gammel varmtvannsbeholder der som gjør at temperaturen sammen med avfukteren blir litt høy.
   #40
 3,607     0
Men, tilbake til det opprinnelige spørsmålet - når bør man gjøre noe? Er RF på 40% OK for et hus over lengre tid? 50%? Hvor går grensen for når man bør reagere? Hva risikerer man evt?

Den brosjyren som det ble lenket til tidlig i denne tråden sier jo ganske klart at i vinterhalvåret bør RH ligge mellom 20 og 40%, og må ikke gå under 15% eller over 50%. I sommerhalvåret bør RH ligge mellom 20 og 50%, og må ikke gå under 15% eller over 60%.

Relativt klar tale.
   #41
 38,233     Lillestrøm kommune     0
40% RF vinterstid er veldig høyt. Sommerstid så kan det være vanskelig å holde %RF nede med fuktig varm luft ute. Det er bare avfukting som da kan få ned %RF (med da er ikke veggtemperatur så lav og kondensfaren er mindre, med unntak av kjellervegger! Av den grunn står varmekabler på i Hall/trappeoppgang også sommerstid siden husbygger var så sløv med isoleringen i kjellergulv, prøver å få setpunktet litt ned)
  (trådstarter)
   #42
 5,570     0
@keal, ja, det er det som står "overalt", og det er greit, men jeg har ikke helt sett hva jeg egentlig risikerer ved å ha f.eks. mellom 40 og 50% slik jeg har nå. Såvidt jeg forstår trenger jeg høyere RF for å ha seriøs risiko for f.eks. mugg.

Dersom jeg er at vi, når huset blir tatt i bruk, spretter opp mot 60-70% er det åpenbart for meg at jeg risikerer både mugg og andre ting. Men jeg er ikke like sikker på rundt 40-50.

Anyway, mellom 20 og 40 er målet, selvsagt. Er nede på ~35 nå. Satte også opp en måler i 3. etg der jeg har 4 andre målere. Denne er plassert ca 1 meter over gulvet, og måler 5-10%-poeng lavere enn de i taket ser det ut som. Vet ikke om det gir mening at RF er høyere oppe under taket i rom vanlig takhøyde.
   #43
 1,231     Bergen     0
For slike betraktninger er det greit å plotte sammenligne måling av absolutt luftfuktighet (som duggpunkt) inne og ute samtidig. Når det ikke er mennesker eller noe annet i huset og ventilasjonen er på, så bør man kunne se at innendørs duggpunkt samvarierer med utendørs duggpunkt (og rundt samme likevekt).

Jeg har nylig satt opp logging og plotting av interessante punkter her i huset, vedlagt noen plott:
Luftfuktighet inne - når bør man gjøre noe? - dew-1week-res2.png - berland
Luftfuktighet inne - når bør man gjøre noe? - humid-1week-res2.png - berland
Luftfuktighet inne - når bør man gjøre noe? - temp-1week-res2.png - berland
  (trådstarter)
   #44
 5,570     0
Yes, skulle jo hatt en måler ute også for å få det skikkelig. Har forsøkt å finne historiske data fra andre kilder, men finner ikke RF. Jeg vil jo anta at det korrellerer greit hos meg også, kan jo ikke helt se at det skal være noen fuktkilder inne (og RF er ikke SÅ høy - ser at du ligger på omtrent samme verdier hos deg for målerne inne) (litt betryggende, forøvrig).

Etter en skikkelig utlufting (over mange timer) i går, ser det foreløpig ut som om RF har stabilisert seg på litt over 30% som er "innafor". Men målerne sender bare verdier hver 6. time, så jeg skal være litt forsiktig med å konkludere ennå.

Er du bekymret for de spike'ene du har i duggpunkt på kaldloft? Kommer du under duggpunktet der ila en dag?
   #45
 38,233     Lillestrøm kommune     0
Jeg var rett før jul en tur på hytta der overbygget tak går over terassen. Rupanel i taket (under papp) som er impregnert rupanel, var helt hvit av rim. Utstråling fra taket gjorde nok at rupanelen ble kald og fukt fra undersiden konenserte. Nå var dette med helt åpent rundt så ingen vegger. Så ja, jeg vil forvente at det går an å få kondenstemperatur også på et loft, men det er jo derfor en også skal ha lufting for om mulig å lufte ut fukt før den kondenserer. Så vidt jeg vet så er det to ting med %RF :
1) ikke så fuktig at treverk tar opp nok fukt til å råtne
2) Kontroll på kondens som jeg har beskrevet høyere opp i tråden.

   #46
 1,231     Bergen     1
Yes, skulle jo hatt en måler ute også for å få det skikkelig. Har forsøkt å finne historiske data fra andre kilder, men finner ikke RF. Jeg vil jo anta at det korrellerer greit hos meg også, kan jo ikke helt se at det skal være noen fuktkilder inne (og RF er ikke SÅ høy - ser at du ligger på omtrent samme verdier hos deg for målerne inne) (litt betryggende, forøvrig).

Etter en skikkelig utlufting (over mange timer) i går, ser det foreløpig ut som om RF har stabilisert seg på litt over 30% som er "innafor". Men målerne sender bare verdier hver 6. time, så jeg skal være litt forsiktig med å konkludere ennå.

Er du bekymret for de spike'ene du har i duggpunkt på kaldloft? Kommer du under duggpunktet der ila en dag?

På yr.no så kan du finne fram til duggpunkt hvis du trykker på 'detaljert'. Duggpunkt kan forøvrig uttrykkes som funksjon av temperatur og RH (innenfor tilstrekkelig nøyaktighet her). Men fra mine plott så ser du kanskje at den varierer såpass at det ikke er lett å klare analysere denne uten å sjekke yr.no hver time Smile

Lagde en egen tråd om spikene på duggpunkt kaldloft, i stedet for å stjele denne..
http://byggebolig.no/ventilasjon-inneklima/temp-og-fuktighetsmalinger-hva-kan-man-analysere
   #47
 974     0
Doggpunktet på yr.no er eit varsel, ikkje ei måling. Eller får du fram noko som eg har oversett? (eg sjekka "Veret som var" for Voll -Trondheim, Paradis - Bergen og Blindern - Oslo.)

Skal vi vere nøye, er doggpunktet ein funksjon av temperatur, relativ fukt og trykk.
For ei måling vert det er om lag så nøyaktig som målarane tillet.
For eit varsel krev det at dei treff nokolunde både med temperatur og fukt.
  (trådstarter)
   #48
 5,570     0
Kjørte en skikkelig utlufting, og fikk god respons på RF-målingene. Var nede i 20-30 på alle målere. 19% på teknisk rom som alltid ligger litt under de andre. Etter et par dager uten lufting (men med ventilasjonen på fullt) er verdiene tilbake på rundt 40. Ventilasjonen flytter åpenbart ikke nok luft...
  (trådstarter)
   #51
 5,570     0
Ingen ventiler i vinduene, slik det skal være i et balansert ventilert hus.

Tror roten til problemet er ventilasjonen som tidligere nevnt. Hadde en kar innom på befaring, og fikk avdekket at anlegget knapt fungerer. Jeg trodde det bare var underdimensjonert, men det virker å være noe feil der også.

Neste uke blir det installert nytt anlegg, og samtidig blir rørene inspisert med kamera. Så får vi se om vi får noe friskluft!
  (trådstarter)
   #52
 5,570     3
For å oppdatere/avslutte denne: Jeg byttet ut ventilasjonsanlegget. Det viste seg at det gamle var defekt. Det trakk ut luft, men ga ingen friskluft inn. Det er to motorer i viften - en som dytter inn, og en som trekker ut. Den som skulle dytte inn var ikke koblet til (!). Det er umulig å si om ledningen har ramlet ut for 2 uker siden, eller for 4 år siden (eller aldri vært koblet til i det hele tatt). I tillegg ble det avdekket at utblås/innsug på ytterveggen var montert feil (motsatt). Så dersom utblås hadde fungert hadde den fått for høy motstand i veggboksen, og mye av den brukte luften hadde blitt sugd rett inn igjen i huset.

Nå er det god driv i luften både på vei inn og ut.

Inneklimaet er sannsynligvis bedre, men RF er fortsatt litt høy. Det har nok mest å gjøre med RF ute. Det har vært både varme og fuktige dager. Må nesten se dette over en sesong for å få et noenlunde kalibrert resultat.