20,897    39    1  

TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag

 3,042     Akershus     0
Dette er starten på mitt voksen-LEGO-prosjekt. Det blir å ta lit tid, men jeg storkoser meg allerede!

Jeg har handlet meg ny sag! En ny gammel sag; En DeWalt DW110 radialarmsag. I denne tråden så skal jeg vise de ulike delene av prosessen med å pusse opp denne kolossen som er like gammel som meg selv.

"En hvafornoe" tenker nok mange. Dette er forgjengeren til dagens gjærsag, men det er også mye mer. En radialarmsag ser mest ut som en blanding av en søylebormaskin og en fliskutter. Konstruksjonen er slik at man har et bord, en søyle og ut av denne søylen stikker en arm. I denne armen henger en slede med en motor i. Armen kan vinkes 360 grader og har faste spor for 45, 90 og 135 grader, akkurat som gjærsager. Dette er for vanlig krysskutting. Det som er spesielt med en "RAS" er at motoren kan vinkles individuelt. Så drar man sleden ut så kan man låse denne og vinkle motor og blad 90 grader vertikalt på bordet. Resultatet er at man kan rippe akkurat som på en bordsag.

Det som gjør at en RAS stikker seg videre ut fra bordsager og gjærsager er et motoren også kan vinkles horisontalt. Ved 45 grader så er dette som for en gjærsag, altså at man heller bladet. Det som er unikt er at bladet kan helles slik at det ligger parallelt med bordet. Med dette kan man slisse ut for eksempel speil i en dør.

Nok historie og informasjon. Det finnes mye bedre guider til hva og hvordan ute på nettet.


Jeg kjøpte en litt sliten DeWalt etter et funn på Finn og en tur innom Drammen. Karen som solgte den hadde overtatt den som en del av et større partikjøp av bruke maskiner og hadde aldri fått satt den opp for bruk. Jeg har lært meg de viktigste tingene å sjekke ved kjøp av en slik så da jeg hadde testet det meste så slo jeg til. Bilde 1 er slik jeg overtok den. (Savner img-taggen nå)

Maskinen bar preg av mange år(kanskje tiår) i en kjeller så det var noe overflaterust. Bilde to viser søylen, bilde tre bladet (12", 97 tenner)

Maskinen er en-fas vha. en Steinmetzkobling (som Hondaen har lært meg hva er). Mister en del effekt av dette så motoren er bare på 1kW. Nå påstås det på amerikanske forum at disse maskinene ble produsert før produsentene startet denne juksekrigen der all effekt blir oppgitt i ekstremsituasjoner så det er ikke helt sammenlignbart med dagens rapporterte effekt. Ikke vet jeg.

Jeg tenker jeg porsjonerer ut litt tekst og bilder etterhvert. Har flere bilder liggende, men det er så corny å skrive så mye uten litt bilder innimellom. Mer kommer!
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-01.jpg - TiaZzz
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-03.jpg - TiaZzz
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-04.jpg - TiaZzz

   #1
 3,234     Vestfold     0
Gratulerer med ny sag!  ;D Husker du snakket om Radialsag på Toolforum!

Det der blir et verktøy du aldri kvitter deg med når du har restaurert den. Så ikke så ille ut den der i forhold til alder, så den blir nok tipptopp når den blir smurt opp igjen osv. Fordelen med alderen er at den mest sannsynligvis har høyere kvalitet på materialer enn mye nytt.

Blir spennde å følge med på dette prosjektet. Litt annerledes enn bare det å gå på toolstop og kjøpe seg noe nytt hele tiden (selv om det og er kjempetøft  ;D )

   #2
 4,110     Akershus (Follo)     0
Såpass ja. Skrabbelars!
Det er verd litt innsats å få en slik opp og gå igjen.
Så om lageret deler seg når du skal dra det av, så ta en tur nedover så skal vi nok få det av uten å skade akslingen. Og et nytt på igjen for den saks skyld. Som nevnt kan innerringen slipes av. Eller snakke hardt til det med TIG brenneren. Da gir det seg gjerne ganske fort.

Signatur
   #3
 1,266     Aust-Agder     0
Er litt sjalu på det prosjektet der altså Smile Lykke til, og hold fingrene på et trygt sted (dog helst ikke i et glass med sprit).
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3,042     Akershus     0
Litt mer bilder. Her av beskyttelsesdekslet.

Jeg har lett land og strand etter en manual til sagen. Ikke å oppdrive. Tilslutt fikk jeg svar på en tråd på et Engelsk trearbeidforum og fikk en skannet versjon. Akkurat denne modellen ser ut til å ha vært mellom noen mer kjente versjoner så det virker vanskelig å få tak i deler. Fordelen med denne typen maskin er at ikke mye endrer seg mellom versjonene. Har kontaktet DeWalt sitt service senter i Norge og de slet med å finne noe. Miles kjenner heller ikke denne modellen. Tenker jeg pusher litt mer etterhvert for det er noe småtteri jeg skulle hatt, bla. spaltekniver til dekslet og bakplaten for dekslet som er festet til motoren. Dette mangler en bit som gjør at dekslet potensielt kan falle av hvisomatteosv. Hadde vært greit å ha alt på stell.
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-02.jpg - TiaZzz
  (trådstarter)
   #5
 3,042     Akershus     0
(Satser på å lage flere poster så jeg får splittet bilder og tekst)

Demonteringen starter. Katt er ikke imponert. Jeg sleit som en hund for å skjønne hvordan jeg separerte sleden fra armen som holder rundt motoren da alle amerikanske versjoner har en unbrakobolt som låser den store bolten som armdelen svinger på. På denne var det en "rose" på undersiden og jeg har fått fortalt at dette heter "lock tab, multi positional". Glemte å ta bilder av denne prosessen. (Skulle tatt video. Nordlending som plages er best med lyd!)

Bilde av koblingene. I denne boksen håper jeg å få plass til en ny kondensator. Den gamle ligger i et eget deksel i rammen som dere ser i det første bildet. Får jeg flyttet denne opp til motoren så slipper jeg den ene ledningen som går gjennom armen. Hadde jeg fått fingrene i en frekvensomformer så kunne jeg kjørt den som 3-fas, men jeg leker med tanken på å kunne kjøre begge med en bryter. Kondensatoren er merket: WMP0409-20+700, 18uF -+ 5% 450V, 42/60Hz, 78-01.
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-05.jpg - TiaZzz
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-06.jpg - TiaZzz
  (trådstarter)
   #6
 3,042     Akershus     0
Ok da! En post til!  :D

Motoren i biter. Legg merke til den kule håndbremsen til høyre. Denne presser man ned på en vifte som monteres bak på rotoren(vel, akslingen). Mange eldre RAS-er har ingen form for stoppmekanisme så de spinner jo i et minutt etter at man slår dem av. Denne har et alternativ, men det hadde vært stat med elektronisk brems. Ikke vær redde for å pøse på med lenker til passende litteratur, mine herrer!

Mer i kveld elns.
TiaZzz sitt verktøyoppussingsprosjekt - DeWalt DW110 radialarmsag - RAS2-08.jpg - TiaZzz

  (trådstarter)
   #9
 3,042     Akershus     0
Jeg var helt sikker på at det der var en tidligere nabo. Han kunne lire av seg det meste, på inn- og utpust.
   #10
 3,234     Vestfold     0
Det der kunne vært meg med kina verktøy! Feil dialekt, men det kommer like mye dritt ut av kjeften da ja! Det samme gjelder biler med håpløse løsninger  Tongue