121,414
184
3
Arkitektur som uttrykksmiddel
4,148
Oslo Vest
0
Jeg har nettopp av sluttet noen dager med arkitekturopplevelser i Berlin, og prøver å bearbeide mange inntrykk. Berlin er jo en stor byggeplass, men denne gangen besøkte vi etablert arkitektur i Øst og Vest. Etter å ha sett dokumentarserien om Albert Speer, Hitlers arkitekt og lest om germania oppsøkte vi Olympiastadion for å se om vi også lot oss rive med av dimensjonene, vi er tross alt jordnære nordmenn.
Og ja, plassen bak selve stadion, hvor det er bygget er utrolig stort klokketårn og stooooooore plenområder ble vi også fasinert og imponert over størrelser, samt det historiske suset over plassen. Vi tar selvsagt avstand fra alt som har skjedd i Tyskland under krigen og dette er ikke på noen måte ment som å være imponert rundt tankene rund Germania, bare at vi lot oss imponere over dimensjonene, noe som også var arkitektenes mening.
Det som dog imponerte med ennå mer var DDR sin gamle paradegate Karl Marx strasse. 90 m bred, meisenporselen som fasade og imponerende størrelser. Jeg hadde på forhånd klare fordommer mot DDR-arkitektur, men det var denne gaten med cafe Moskau, de gamle reklameskiltene for Lada, Aeroflot osv som imponerte meg mest. Jeg skal tilbake i Mai, leie Trabant og oppleve en større del av det gamle Øst da.
Selv om det er mye flott ny arkitektur som Potsdamer platz, er det det også mye eldre flott arkitetur å oppleve dersom man har interesse av det.
Signatur
Men selv om de fleste nok søker det nye så er det utrolig mye spennende av eldre arkitektur, lett å finne ved å kjøpe noen guidebøker.
Rett ved siden av Olymiastadion finner man også LeCobusier sitt unite d'habitation, som skulle være en by i byen. Utrolig stort og spennende konsept.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Forøvrig er u-bahn, s-bahn og tog så godt utbygget og presist at det ved å kjøpe et flerdagerskort er enkelt og billig å reise Berlin rundt.
Berlin er billig og vi betalte 6.300,. kroner for 6 overnattinger på 5 stjerners hotell Westin Grand i Friedrichstrasse inkl fly tur retur for to personer.
Rimelig mat og godt drikke og lett å gjøre seg forstått da nesten alle snakker engelsk.
Hotellet kan virkelig anbefales. http://www.westingrandberlin.com/
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Takk for tips om nye reisemål innad i byen. Har tradisjonelt bodd og vært i øst 95% av tiden. Ser ut til at jeg må bevege meg lenger vest denne gangen. Byen er rik på historie, som jo er min greie, men arkitektur og arkitekturhistorie er også interessant.
Verd å få med seg er også gamle Tempelhof flyplass, som lå midt i byen. Under blokaden landet det et fly der hver 63 sekund døgnet rundt. Hovedbygninger og hangarer er så store at man vanskelig kan fatte det. Tempelhof er opplyst å være den nests største bygningen i verden, uten at jeg kan føre bevis for at det er korrekt.
Som jeg har skrevet før trodde jeg ikke at jeg ville la meg påvirke av arkitektur, men jeg ser det at jeg om jeg vil eller ei, blir påvirket på den måten at jeg tenker ofte på det og blir skremt/imponert over størrelsen.
Kombinerer man dette med evnen til å glede seg over historie og arkitektur blir opplevelsen av Berlin utrolig flott og sterk.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg bodde faktisk i en hybel i 9.etasje med utsikt til Potsdamer Platz mens de holdt på å bygge hele området opp igjen. (Det lå rett ved muren og var derfor ikke bebygd etter krigen.) I tillegg til den nye Potsdamer Platz, er det også spennende å se på Philharmonie og Staatsbibliotek zu Berlin i det området. Jeg husker at det var helt overveldende å gå inn i Staatsbibliotek første gang...
Og Tempelhof ER imponerende. Det føles som man går tilbake til 50-tallet når man går inn der...
Samtidig skal man ikke glemme alle de vanlige bolighusene fra cirka 1900 som overlevde krigen. De har også noe for seg... Og det er spennende å se hvordan området som rundt Oranienburger Tor/Hackescher Markt ble forvandlet etter muren falt. (Det var også noe jeg var vitne til i min tid i Berlin.)
Jeg håper at noen tok deg med til Tacheles...
Min bedre halvdel, som er arkitekt, ville også innom en del (dyre) butikker, så det ble ikke bare sight seeing. :D
Men for den som har interesse for 2 verdenskrig og ikke minst den kalde krigen er Berlin et eventyr. God og dårlig arkitektur finnes, men det er i mine øyne alltid noe å glede seg over, ikke minst god mat og drikke.
Personlig har jeg ikke klart å se skjønnheten i Philharmonie, men smaken er forskjellig. Men man skal være blasert om man ikke lar seg imponere av Sony senter og taket over plassen som skifter farge on kvelden.
Jeg gleder meg som en unge til neste tur igjen.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Man opplever at f,eks et hus som Block Watnes lykkebo, som er Norges mest solgte kataloghus, omtales som lite provoserende.
Hva er det som begeistrer folk når det gjelder hus og hva er det som gjør at et utseende blir lagt for hat?
Hvordan påvirkes vi av arkitektur?
Jeg ber innstendig om at de som svarer holder seg til det jeg spør om, altså hva slags påvirkning arkitektur har.
Jeg ønsker IKKE svar om at man ikke liker det ene eller det andre uten en forklaring. Det er nok av tråder som er ødelagt av det bare kommer en spissformulering, kun for å provosere.
Derfor, vær så snill og ikke ødelegg denne tråden med trolling.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
God arkitektur er svært viktig for samfunnet som helhet og for livskvaliteten til mange mennesker. Nasjonen kan være stolte av det vellykkede Opera-huset, og på samme måte soler byer som Stockholm, London, Paris osv seg i glansen av vakker, modig og grandios arkitektur. Arkitektur er en av de viktigste parameterne for å bygge vellykkede byer og tettsteder. Hvem får ikke en lengsel etter natur og det landlige liv ved å se flotte bondegårder i grønne omgivelser... Det blir ikke det samme å se bilde av den lokale sementfabrikken.
Arkitektur er således et særdeles undervurdert uttrykksmiddel, ikke minst i Norge. Dessverre er det ferdighusprodusentene som dominerer markedet med sine Pizza Grandiosa-hus som er tegnet så kjedelig, grått og middelmådig at man nærmest får svettetokter, ref. Lykkebo. Det er veldig synd at det har blitt slik, men det har opplagt mye med prisnivået på boligbygging å gjøre. Jeg vil si at tilnærmet 90 % av det som bygges i dag er totalt uinteressant arkitektonisk - ja, faktisk av irriterende dårlig kvalitet. Men folk må jo ha et sted å bo, og vi vet at i enteprenørbransjen har man paradokset med god lønnsutvikling og lav produktivitetsvekst. Høy aktivitet i økonomien, lav ledighet og høy innvandring bidrar til at prisene på boligbygging er langt over hva de bør være. Bolig sluker budsjettene til folk, mye fordi det meste produseres lokalt i et presset marked. Arbeidsintensive varer er veldig kostbare i et land som Norge, men innen boligbygging er vi nærmest tvunget til å velge lokalt om man skal bygge annet enn Lykkebo osv. Det er ikke som i klesmarkedet hvor man kan handle billig fra Kina, til hvilken kvalitet som helst.
At et så rikt folk som nordmenn skal bo i Lykkebo er en fallitterklæring - vi er jo i realiteten Lottovinnere alle sammen. Det er også spesielt siden nordmenn generelt bryr seg veldig mye om hjemmene sine, og man kanskje kunne forventet høyere krav til arkitektur... Skal ikke komme nærmere inn på hva det siste kan skyldes :)
Jeg tror også at mange forbinder arkitektur med snobbethet, og det har vært en tradisjon å tegne sitt eget hus. Og slik er det fortsatt. Det man tegner selv er det beste.
I Norge har man vel ikke hatt så veldig stor påvirkning fra utlandet, annet enn funkisstilen eller Bauhaus. Blant tradisjonalistene er jo dette er skjellsord og de opparbeider en aggresjon som er fascinerende.
Når det er snakk om monumentalbygg så ser man ofte kritkken om at denne type bygg går på bekostning av sykehjemsplasser osv. Det er ingen forståelse for estetikk og at det bringer mye positivt med seg. Det nye operahuset er HELT GENIALT, tenk å lage et hus som er en av Oslo største attraksjoner og som man kan gå tur på taket på.
Jeg tror generelt at vi i Norge ikke er vant med europeisk påvirkning, og vi ønsker det heller ikke. Janteloven står fortsatt sterkt her i Norge og vi legger oss ofte bort i hvor stort naboen bygger. Jeg jobber selv med en sak nå hvor saksbehandler har meninger om hvor stort huset skal være.
Den som bygger annerledes skal være klar over hva han setter igang med. De "etablerte" i boligstrøkene vil ofte ha det slik det alltid har vært, og klager ofte på det nye.
jeg legger ved en del eksempel på hus tegnet av arkitekt Finn Saandmæl, som har tegnet hytte til blant annet Kjell Inge Røkke.
Hva synes dere om denne stilen, og begrunn litt mer enn bare at jeg ikke liker/liker.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Har sans for mur/tegl, men med måte. Se på Slottet eller Universitetet, enkel rene linjer uten masse dill-dall.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg synes Tyrolerhus er fine i Tyrol, men jeg synes det blir litt feil å bygge mye sånt i Norge. Selvfølgelig er det også fint hvis noen som virkelig elsker slike hus bygger sånt for seg selv i Norge. Hvis jeg skulle importe byggestil fra et annet land, ville jeg foretrukket noe litt mer moderne for meg selv...
Jeg liker mye forskjellige stiler innenfor arkitektur, men det er viktig for meg at et hus passer bra inn i sitt miljø. Det betyr ikke at man ikke kan bygge funkis i Drøbak eller Kragerø eller Røros, men det blir vasnkeligere å finne noe som mange synes vil passe...
Når jeg får tid skal jeg prøve å skrive om noen eksempler på nyere hus i Drøbak som jeg synes er vellykket eller ikke - med begrunnelse - men akkurat nå klatrer datteren min på TV og vil sikker ha litt oppmerksomhet fra mor...
Du har nevnet noen ganger Lykkebo fra Block Watne. Personlig liker jeg ikke det huset, men det er mest på det estetiske plan. Planløsningen derimot er ikke så halvgærn. Jeg vil tro pga. det, og pris, at mange velger dette produktet.
Selv er jeg ute etter en firkantet kloss i 2 etasjer, pga at det vil passe både meg og tomten.
I mange andre innlegg har det blitt annbefalt å bruke artitekter når det er mulig. Selv om ofte prisen på en slik tjeneste er høyere enn et "rent" kataloghus, vil man ofte få et bedre produkt. Personlig har jeg tegnet et hus som jeg trodde var perfekt til mitt bruk. Etter å ha vert i kontakt med en teknisk tegner, (Byggnings ingeniør) fikk jeg en del aha opplevelser, som jeg ikke hadde tenkt på. Bare ett toalett i andre etasje, var ingen god løsning. Jeg tar meg den frihet å legge ved mitt "hus".
Derimot vil jeg hevde at pris ikke alltid går hånd i hånd med produktet som leveres. Jeg er en ivrig seer av programmet "Grand Design" og regner med at flere enn meg ser flittig på det.
I det programmet har det vært mange gode eksempler på bra design. Det huset som hadde en bue murt av stein er min favoritt. Med det mener jeg funksjonalitet. Det hjelper lite hvis man har det fineste huset i gata, men må gå opp og ned 4 i forskjellige trapper hvis man skal på do....
Et godt eksempel på dette var et hus i serien fra Australia. Det var dyrt, ca 10 mill NOK, men de hadde mange dårlige løsninger. Bla. var kjøkken vinduet for lavt. De skulle bruke det som bakplate på kjøkken benken. Et annen stuevindu var feil plassert slik at de ikke kunne se ut fra det, når de brukte kontoret. Utvendig så det ok ut. En moderne firkantet kloss med mange vinduer.
Summa sumarum er artiketur en dyr måte å uttryke seg på. Det er derfor det en flere møbeldesignere enn arkitekter. Derimot er god arkitektur varig, og fullt på høyde med topp kunst. Operaen i Oslo er kanon bra. Derimot er det synd at Lamda prosjektet gikk i dass. Ikke bare hadde det vært et bra bygg til vår største maler, det hadde passet godt sammen men Operaen i tillegg.
Sandmælhusene har et veldig særpreg og er veldig unorske. Sandmæl er utdannet i USA og er nok inspirert av amerikanske hus.
Mange av husene er plassert på Nesøya i Asker, som er et område hvor det er god økonomi. Jeg har inntrykk av at det er to meninger om disse husene, enten liker man denne stilen VELDIG, eller så liker man den IKKE.
Vi ser da at arkitektur skaper følelser, både på godt og ont, og det er veldig spennende.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg leter etter flere bilder, men interiørene i art deco stil er i mine øyne kustverk.
Art deco er ikke en veldig kjent stil og den er meget omdiskutert, blir ofte beskyldt for å være vulgær og overdrevent overdådig.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Brutalisme er en stilretning innen modernistisk arkitektur som fikk en viss oppslutning fra midten av 1950-årene til begynnelsen av 1970-årene. Tidlige eksponenter for retningen var den franske arkitekt Le Corbusier og den tysk-amerikanske arkitekt Mies van der Rohe. Blant kjennetegnene for stilen er bruken av rå, ubehandlet betong og «ærlig» materialbruk, eksponering av konstruktive bygningsledd og tekniske installasjoner, og enkle geometriske former.
Foruten Le Corbusier og Mies van der Rohe var flere internasjonalt kjente arkitekter aktive utøvere som bidro til å etablere retningen. De viktigste var Louis Kahn i USA og Alison og Peter Smithson i Storbritannia.
I norsk arkitektur skapte flere fremtredende arkitekter i perioder verker som mer eller mindre konsekvent preges av brutalismen. Blant de viktigste er Sverre Fehn (Den nordiske paviljong i Venezia 1958-1962, Hedmarksmuseet 1963-70, Døveskolen på Skådalen i Holmenkollåsen, 1971-1977) og Lund + Slaatto Arkitekter (St. Hallvard kirke og kloster 1966, Chateau Neuf 1963-71). Også Erling Viksjø blir av noen regnet som en brutalistisk arkitekt, kjent for byggverk som Bergen rådhus 1968-1974, hovedkontoret til Standard Telefon og Kabelfabrik 1968, og regjeringskvartalet 1952-70. Det kan imidlertid diskuteres om Viksjøs bruk av naturbetong kvalifiserer ham for å kalles brutalist, siden betongen nettopp ikke er «rå», men tvertimot foredlet ved sandblåsing som fremhever tilslaget av rundslipt elvegrus.
I 2010 ble det foreslått å frede flere brutalistiske bygninger i Stavanger.
De engelske arkitektene Alison og Peter Smithson lanserte begrepet i 1954, basert på det franske uttrykket béton brut («rå betong»), som ble benyttet av Le Corbusier til å beskrive betong som framstår ubehandlet etter at forskalingen er fjernet, med avtrykk av forskalingsbordene eller kryssfinéren som har vært benyttet.
Dette var en teknikk som Le Corbusier benyttet på mange av sine bygninger etter andre verdenskrig, eksempelvis Unité d'Habitation i Marseille bygget i perioden 1947 til 1952.
Begrepet ble utbredt da den engelske arkitekturkritikeren Reyner Banham brukte det som tittel på sin bok The New Brutalism: Ethic or Aesthetic? fra 1966 for å beskrive de da veletablerte, ulike arkitektoniske tilnærmingene som var rådende, særlig i Europa.
Reyner Banham definerte begrepet New Brutalism som en arkitekturstil.
Han mente at dens fremste kjennetegn er:
1, Memorability as an Image (Lett gjenkallelig visuelt inntrykk)
2, Clear exhibition of Structure (Fattbar, synlig struktur)
3, Valuation of Materials "as found" (Bruk av ubearbeidede materialer)
Andre trekk som Banham mente å finne i flere brutalistiske byggverk, var formalistiske planformer og bruk av klassiske prinsipper for utforming. Han merket seg hvordan Rudolf Wittkowers bok Architectural Principles in the Age of Humanism fra 1949 hadde påvirket mange av tidens yngre arkitekter.
Begrepet brutalisme har også konnotasjoner av brutal og brukes i dag ofte nedsettende om arkitektur, spesielt fra 1950–70-tallet.
Jeg er fascinert av russisk arkitektur og der er det MYE brutalisme.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Da skulle du ha tatt med Rådhuset i Ålesund før de skiftet fasade ;)
Man fikk uregelmessig avføring av å se på det.......
Personlig synes jeg brutalismen er i sitt ess når også uttrykket er brutalt. Aggressiv arkitektur med naken betong.
Store, ensfargede flater byr meg imot om de ikke brytes opp på en harmonisk måte. F. eks. tidlig funkis har ofte bånd av vinduer og avrundede former, som gjør dem mer tiltalende for meg, mens nyere funkis oftest mangler disse trekkene, noe som gjør dem mindre attraktive for meg. Spesielt rå betong syns jeg er en veldig lite tiltalende overflate, men også hele glassfasader syns jeg er stygge. Tre og murstein liker jeg bedre fordi de automatisk gir en tekstur som er mer behagelig for øyet. Brutalisme er generelt den stilretningen som byr meg mest imot, selv om det noen ganger kan være virkningsfult i riktig setting. Det tredje eksemplet over (filnavn bare brutalisme.jpeg) er OK på grunn av måten de brutale flatene brytes opp på.
Det ser jo ut til å gå like mye begge veier. Arkitekter, i alle fall i den offentlige debatten, ser ut til å ha et spesielt hat mot alt som har røtter mer enn 100 år tilbake og ofte en undertone av at alle som liker noe annet enn "nyfunkis" (av mangel på et bedre ord) eller modernisme har mangelfull forståelse eller intelligens. Ved å fjerne alt fra før 1900 fra lovlige inspirasjonskilder blir man veldig begrenset i sine uttrykksformer. Hvorfor skal det ikke være lov til å bygge noe i dag inspirert av barokken, eller oriental arkitektur?
Dette bygget er realfagsbygget i Bergen:http://no.wikipedia.org/wiki/Realfagbygget_%28Universitetet_i_Bergen%29
Ellers så synes jeg det samme som deg når det gjelder Brutalisme. Ser også noen moderne hus som bruker naken betong inne, synes dette blir veldig hardt, kaldt og trist. Store nakne betongflater er det som byr meg mest imot.
Art deco er derimot den stilarten som jeg synes er mest tiltalende.
Jeg synes at betongvegger innendørs kan være noe av det mest spennende. I en modernistisk murvilla med hvite vegger kan en slik vegg i råbetong virkelig løfte uttrykket interiørmessig. Heng opp en flott TV eller et fargerikt maleri på veggen, så har du den flotteste kontrastveggen.
Jeg er heller ikke særlig tilhenger av brutalisme. Erling Viksjø, som tegnet regjeringsbygget er en i mine øyne god representant for brutalismen. Høyblokken (statsministerens kontor) er et godt eksempel på brutalisme, selv om kunsten på ytterveggene gjør det litt snillere.
Brutalismens hensikt er vel å gå folk følelsen av avmakt og det å føle seg liten, og der synes jeg de lykkes godt.
En del arkitekter liker rå betong som uttrykksmiddel og jeg er enig i at det gir et spesielt inntrykk/uttrykk. Personlig liker jeg det ikke.
Som andre har nevnt finnes det en god del av denne type arkitektur i østeuropa, og ikke uten grunn. Det var nok viktig for makthaverne å gi folket en følelse av at de var små.
Et paradoks er det at det i Berlin, Karl Marx alle/avenue, vises en brutalisme med helt andre uttrykk. Husene er store, de er i mur, men de har porselensfasader. Jeg har postet en del bilder av det tidligere i denne tråden. Gatene er 90 m !!! brede g har i mine øyne god arkitektur.
Gaten var Sovjettidens utstillingsvindu for Østeuropeisk arkitektur på 50 tallet. Personli synes jeg denne gaten er utrolig flott, og helt klart en av mine favorittgater i de landene/byene jeg har besøkt.
Jeg lar meg uten tvil påvirke av arkitektur.
Takk til alle som bidrar i denne tråden. Det er en befrielse å kunne føre en intellektuell diskusjon rundt dette uten at den blir ødelagt av trolling.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Hva mener dere om dette huset? Det er ikke mitt hus og jeg kjenner ikke eieren. Det er bare noe som dukket opp på finn ikveld. Jeg er litt nysgjerrig hva andre mener om den type hus...
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Synes det har en etasje for mye, det ble for smalt og høyt for min smak. Synes heller ikke lengden passer med bredden. Hadde den lille delen på venstre side blitt gjort bredere og trukket lengre frem, så tror jeg det hadde hjulpet mye på uttrykket.
Liker forøvrig to pulttak som går mot hverandre, men da med en lavere takvinkel enn det som er brukt her.
Karl Marx Allee er imponnerende. Liker helheten, byggene og hvordan byggene går ift til hverandre.
Men hva er de billige greiene på toppen av aeroflot-bildet? Det bygget hadde fortjent bedre.
Personlig synes jeg det er helt fantastisk at denne reklamen finnes der.
Sist jeg var i Berlin så leide jeg en Moskvitch. Jeg bodde på hotell Westin i Mitte, som er et bra hotell, www.theberlingrandhotel.com, og fikk bilen levert foran hovedinngangen. Det bruker vanligvis å stå S-klasse, Bentley mm utenfor der og en Moskvitch var uvant kost. Jeg hadde leid en luksusutgave, i gull metallic, ekte skaitrekk og ekstra montert sigarettenner.
I mine øyne en perfekt bil for oppdagelse av øst-Berlin.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Hehe, det er korrekt. Men denne produsenten selger en del hus, men markedet er nok Russland, Dubai osv.
Smaken er som baken, men vi må nok akseptere at noen også liker disse husene.
Men i min kolleksjon kommer de ALDRI.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
(I mangel av eget bilde, fant jeg vedlagte bilde her http://forum.skyscraperpage.com/showthread.php?t=55357&page=3 på internett)
Utrolig stygt!!!! Det er så stygt at det er en fryd.
Flott!
Flere slike eksempler.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Vet ikke hvordan du mener dette, men jeg synes at det er så stygg at det nesten ender opp å være fint...
På samme måte som deg. Det er så stygt at det blir fascinerende, og da er det vellykket på sin måte.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Ja, helt enig...
Må være grusomt å bo slikt. Og på den måten er det kanskje ikke vellykket? (Bør ikke boligarkitektur prøver å skape et rom som er bra for menneskene som bor der?)
Jo, jeg er helt enig med deg. Denne type bygg er jo av enkelte arkitekter som Le Corbusier omtalt som bomaskiner, og det omtalte huset kan jo ligne på det.
I dag ser man at økonomi spiller en veldig stor rolle når det bygges leilighetsbygg, og i de aller fleste tilfellene går det på bekostning av arkitektur.
En leilighet og hus skal være et hjem men det virker ikke alltid slik.
Økonomi spiller som sagt en viktig rolle i boligbygging i dag og derfor må det nok prioriteres.
Men det er jo også mange meninger om dette. Pilestredet park, dvs gamle Rikshospitalet i Oslo er i mine øyne et godt område å bo i. Leilighetene ser bra ut, all parkering er i kjeller og det er store grøntarelaer over hele området.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Naakkves_vei.jpg
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Brutalistiske bomaskiner og lav&tett funkis for folk flest ligger side om side på Ammerud. Håkon Mjelva var arkitekt for både blokkene og for atriumhusene, som gir god arealutnyttelse (like god som blokkene som krever mye plass rundt seg?) og private uterom. Men atriumhusene er kritisert for å være litt asosiale/innadvendte, passer best på flat tomt, og har definitivt ikke på utsiktstomt da nesten alle vinduer vender inn i atriet.
Selv synes jeg atriumhus er en god arkitektur og boform, mye mulig fordi jeg vokst opp i atriumhus på Rødtvet der man man hadde valgt å droppe leveggen som lukker atriet og bare skjerme seg delvis med lavt gjerde og trær og busker, disse husene hadde også flere utadvendte vinduer.
Stalin/Khrusjtsjov`s tid skulle være fin arkitektur..... bomaskiner med
totalt intetsigende atriumtak rundt likeså...
Jeg har også reist mye i Russland og tidligere Sovjet, og de fleste større
byggverk der virker skremmende på meg, med minner om et totalitært
diktatur som heldigvis falt til slutt...
Jeg vet at tråden handler om å uttrykke noe gjennom arkitektur, men betongkolosser/bomaskiner/luksusvilaer er vel ikke de beste eksempler på det...
På de tre sidene som denne tråden har så langt, er det bare husene nedenfor
som appelerer...
Brutalismen inneholder mange spesielle bygg, og du forteller jo selv at en del du ser virker skremmende. Jeg er helt enig.
Og det viser jo at arkitektur uttrykker noe.
Min fascinasjon f.eks for Øst-Berlin har ikke noe med at jeg liker alt jeg ser, jeg synes Karl Marx allee er fantastisk å oppleve på grunn av sin størrelse og bredde, men det er ikke pent.
Selv om det er stygt så er det fascinerende, det er poenget.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Men HVORFOR appelerer disse? Denne tråden handler om å vise, diskutere, analysere litt... Jeg er ingen arkitekt, men synes det er litt gøy å prøve å finne hva hvorfor jeg liker eller ikke liker ting. Det har vært noen artige eksempler her. Jeg tenker spesielt på boligblokken i Hong Kong. Det er veldig morsomt at noe så stygt kan også være så spennende. Jeg ble litt overrasket over min egen reaksjon på det...
Antoni Gaudí var sønn av en kobbersmed og fikk sin utdannelse ved Arkitekthøyskolen i Barcelona (Escola Superior de Arquitectura) fra 1873 til 1877.
I løpet av sin karriere tegnet han og fikk oppført en rekke særpregede byggverk og et parkanlegg. Om lag halvparten av bygningene befinner seg i Barcelona. Flere av dem er på UNESCOs verdensarvliste, blant dem kirken Sagrada Familia, som fortsatt er under arbeide, og er planlagt fullført i 2025.
Gaudís byggverk kjennetegnes av hans tanker om naturlige former, der rette linjer sjelden forekommer. Han ble tidlig påvirket av jugendstil eller art nouveau, i Spania kalt modernismo. Denne stilretningen kom særlig til uttrykk i møblene han tegnet for sine klienter. En annen inspirasjonskilde var tradisjonelt katalansk håndverk, særlig i smijern og murverk.
På takene over leiegården Casa Milà har luftekanaler og skorsteiner gjerne plante- og blomsterlignende former, eller former som foregriper kubismen. Formspråket i leiegårdene fra årene etter 1900 tilhører ellers overveiende art nouveau-stilen.
Konstruktivt arbeidet Gaudí mye med murte hvelv og buer. For å unngå strekkpåkjenninger konstruerte han buer med samme form som kjedelinjen, kurven som en fritthengende kjetting eller kabel danner. (Engelsk catenary curve, tysk katenoide, av latin catena, kjetting.)
Gaudí laget modeller til mange konstruksjoner ved hjelp av snorer og lodd, som han så snudde opp ned for å finne den optimale formen som bare skulle ta opp trykk-krefter. Takene over Casa Milà og Casa Batlló bæres av tettstilte buer som følger slike kjedelinjer. I kirken Sagrada Familia følger de hvelvbærende søylene skråstilte kurver som fortsetter videre i hvelvribbene og tilsammen danner kjedelinjer. Søylene og ribbene er til dels formet som strå eller plantestilker, og som i naturen forgrener de seg ofte.
Gaudí ville helst stå for alle detaljer i sine egne byggverk, helt ned til dekorative detaljer, sanitærutstyr og møbler. Han fikk derfor et begrenset antall klienter, men manglet ikke oppdrag, siden flere av dem var meget velstående og ville ha ham til å tegne flere byggverk for seg. Han var hele livet en dypt religiøs mann, som henga seg til asketisk livsførsel. Den siste perioden av livet viet han seg helt til byggingen av kirken Sagrada Familia, som ennå var langt fra halvferdig da han døde.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
en fryd for øyet.... var på Wikipedia for å finne et representativt bilde,
klarte ikke.. det er så mye.. google selv.. og nyyyt..
Jeg synes også Gaudi er veldig fascinerende. Spesielt synes jeg hans formspråk kan brukes mer i interiør i modernistiske hjem, samt i mindre detaljer i uterommet. For byggekostruksjoner er jeg vel enig i at det kan bli for mye for norske hjem ihvertfall. Men, det betyr ikke at man ikke nyter å se Gaudi i fri utfoldelse i Barcelona, for det gjør jeg så til de grader
Jeg oppdaget dette svenske huset nylig og forelsket meg i det. Jeg ble litt overrasket over meg selv. Jeg liker at minner om et tradisjonelt hus - egentlig skal det visst minne om en svensk låve - samtidig som det er svært moderne. Jeg tror det er akkurat den kombinasjon jeg liker godt...
Det svenske huset minner også om en hustype jeg merker dukker opp litt forskjellige steder. Jeg tror at det henger sammen med passivhustrenden, fordi disse husene er enkle i form. Jeg legger ved et par flere bilder.
Hva synes dere om disse?
På hus 1 er det også hele glassvegger som jeg ikke liker, selv om det hjelper at de er trukket inn og dekker bare en etasje per vegg. Bildet er litt for lite til at jeg ser om veggen er ubehandlet tre eller betong med mønster etter forskaling.
Hus 2 er noe så skjeldent som et moderne hus som jeg syns har for lite vindusflate. Om ikke alle vinduene er samlet på motsatt side da. Generelt liker jeg ikke hus hvor nesten alle vinduene er samlet på en side. Da liker jeg heller systemet fra gamle funkis-hus hvor man plasserer en rekke av lave vinduer høyt på vegger hvor det ellers ikke passer med vindu. Ellers for mye store, ubrutte flater.
Hus 3 er litt bedre enn de andre, men de små vinduene virker litt tilfeldig plassert og de store gir litt butikkvindu-preg. Og hva er vitsen med flatt tak på det lille utbygget når det ikke kan brukes til noe?
Betyr manglende takutstikk at det ikke er egnet for norsk klima? Man bygger jo hus med flattak, og disse har heller ikke takutstikk... Er det noen som har peiling på sånt?
Det med små vinduer henger sammen med at mange av disse husene er passivhus.
Jeg liker nettopp det at disse husene ser ut som karikaturer av tradisjonelle hus ("monopolhus"). Det er morsomt! Det får meg faktisk til å le litt. Samtidig tror jeg at slike hus glir inn i et miljø med eldre hus bedre enn mange andre moderne hustyper. (Jeg synes at det kan være viktig.)
Denne typen hus - enkel form med saltak med manglende eller lite utstikk - ER noe som også dukker opp i Norge nå. Block Watne har et slikt i katalogen. Oslos første passivhus (se vedlegget) er også slikt. Det er et nytt OBOS-prosjekt med litt lignende hus...
Jeg skulle gjerne prøvd å satse på noe lignende, men jeg vet ikke om jeg klarer å overtale min mann... Hvordan reagerer andre? Ville dere synes at et slikt hus er veldig rart?
Så et merkelig byggverk i et fagblad jeg fikk for en stund siden.
Her har det gått med 60 TONN med gull+ ca. 4500 diamanter og endel rubiner og andre steiner. ???
Jeg vet godt hva man pleier å si om takutstikk, men Jeg regner også med at arkitektene som tegnet disse husene har gjort seg tanker rundt dette...
Ser på det svenske huset, for eksempel. Alle vinduene er trukket litt inn, dvs de er godt beskyttet. Det sammen gjelder for mange passivhus, da disse har tygge vegger. Jeg tror også at disse husene bygges med en eller annen trebehandling som gjør kledning litt mer varig. (Jeg kom faktisk over disse husene først da jeg så etter hus med sånt.)
Men vi burde kanskje ikke la denne tråden bli om byggeteknikk. Det handler om arkitektur som uttrykk og jeg synes disse husene er artige...
Hva er det som fremprovoserer "hatet" mot en spesiell type utseende?
Er det redsel for noe nytt og annerledes, jantelov, prinsipp, smak og behag, arroganse eller er det andre årsaker til at man blir irritert?
Det er interessant at arkitektur kan fremprovosere sterke følelser.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Er arkitekturen så viktig at man skal bruke mye penger på det, eller klarer vi oss innerst inne med brutalismens hus. Hus som gjør nytten sin og som har en vedlikeholdsfri fasade i mur?
Har operaen så gode kvaliteter at det skal besmykkes med marmor for skattebetalernes penger?
Og skal det offentlige bekoste monumentalbygg? Er monumentalbygg kun for en elite eller er det for alle?
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Postgirobygget i Oslo er brutalisme, selv uten betong, og arkitekten fikk i oppdrag å tegne et bygg som skulle fungere i mange år, som skulle ja vedlikeholdsfrie fasader og som skulle vær forholdsvis rimelig å bygge, inkl driftskostnader.
Ut i fra kravspesifikasjonen arkitekten fikk er derfor postgirobygget meget vellykket.
Men....
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Den enstemmige juryen begrunner valget av "Lambda" blant annet med at det skaper store muligheter for fritidsaktiviteter og urban utvikling.
- Plasseringen og den urbane stilen på bygget gjør at ”Lambda” fremstår som et vakkert og moderne museum. Det er elegant og ikonisk i all sin enkelhet, sier juryleder Helle Søholt.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
https://maps.google.no/?ll=48.17704,11.560385&spn=0.005645,0.013937&t=h&z=17
Men det ligger i Munchen, ikke Stuttgart. Ifølge kartet, i alle fall.
Forøvrig synes jeg Lykkebo er det tristeste jeg kan tenke meg. Bra du tok det med i tråden; det burde være mer bevissthet omkring arkitektur som uttrykksmiddel, og da spesielt hva slike gammelmodige pastisjer som Lykkebo uttrykker. En ting er at 90-tallets retro-stil var hot for 20 år siden, men at denne typen fuske-nostalgi fremdeles er et av landets mest populære hustyper synes jeg er veldig merkelig. Men det er tydeligvis denne typen hus folk flest vil ha.
Og både BMW og Porsche er verdt et laaaaaangt besøk.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg vet ikke hvordan jeg lagrer og legger ut bilder fra iPad, men gå til Google Images og søk på craiglockhart campus napier
"egget" er et eget auditorium.
Hva synes dere?
Jeg syntes det var et spennende bygg når jeg var der, men når jeg ser på bildene nå er jeg ikke veldig begeistret...
Mitt prosjekt:
Halvmoderne enebolig i Kongsberg
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det nye informatikkbygget bryter også med den trauste stilen, men dette ligger noen steinkast fra campus. Bilde #2.
Mitt prosjekt:
Halvmoderne enebolig i Kongsberg
http://www.guggenheim.org/bilbao
Her er jeg tils dels uenig. Jeg er for så vidt enig at man bør prøve å bygge slik at noe nytt glir inn i det eksisterende miljøet, men det vil noen ganger være svært vanskelig. Jeg tror at egget er et godt eksempel. Man ville aldri klart å få noe som passer helt til det gamle. Det ville endt opp å være enten kjedelig eller enslags dårlig kopi. I slike tilfeller synes jeg at det er best å bryte helt med det gamle og lage noe nytt, spennende og utfordrende...
På den annen side vil vi jo ikke kunne utvikle nye stilarter om det ikke gis mulighet til å gå utenfor A4.
Når det gjelder det omtalte "egget" så synes jeg det er dristig prosjekt. Noe helt moderne og spesielt, kloss opp mot noe tradisjonelt.
Min første tanke var også at egget isolert sett er et flott bygg og design, men at det ikke passer sammen med det andre bygget.
Etter å ha sett på det flere ganger venner mn seg til det, men jeg tror faktisk at om jeg hadde hatt rollen med å avgjøre ville jeg i akkurat dette tilfellet valgt noe som ville ha vært litt mindre utradisjonelt.
Jeg er dog veldig glad i kontraster, og ser ikke bort i fra at jeg vil like det mer og mer, ettersom tiden går.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det er hypermoderne i et "gammelt miljø"
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Welthauptstadt Germania («Verdenshovedstad Germania») var Adolf Hitlers visjon for en total ombygging av Berlin til hovedstad i det nasjonalsosialistiske verdensriket. Albert Speer, Det tredje rikets «første arkitekt» og en av Hitlers nærmeste medarbeidere, sto for det meste av utformingen av planene for byen.
Germania skulle bli mer monumental enn noen annen by i historien, for å vise verden Hitlers makt og det tyske folkets overlegenhet. Berlin skulle omstruktureres langs en 50 km lang øst-vest akse; en utvidelse av den allerede eksisterende Unter den Linden og nåværende Strasse des 17. Juni, og en ny, 40 km lang nord-sør akse, som ifølge Speer skulle fungere mer som en rituell passasje enn en funksjonell trafikkåre. På begge sider av den 120 meter brede avenyen skulle det reises ufattelige og overdådige praktbygg som skulle overgå Roma, det nye Berlins eneste rival i verden, slik Hitler selv uttrykte det. De mest iøynefallende byggene ville bli en 117 meter høy og 170 meter bred triumfbue, stor nok til at hele Triumfbuen på Champs-Élysées i Paris ville få plass inne i den, og selve kronen på verket: Grosse Halle, eller Volkshalle («Folkets Hall»), en 250 meter vid og 320 meter høy dom, 16 ganger større enn Peterskirken, med plass til 180 000 mennesker.
Bare et fåtall av byggeprosjektene var påbegynt før utbruddet av andre verdenskrig. En håndfull bygninger i tilknytning til nord-sør aksen var ferdigstilt, som Hitlers nye Rikskanselli og Turismens Hus (begge ødelagt under krigen), og i tillegg Berlins Olympiastadion og Tempelhof lufthavn. Speer ble rustningsminister i 1942, og alle videre planer måtte legges på is til fordel for det tyske krigsmaskineriet.
Nasjonalsosialistene var opptatt av å rive ned det «gamle» Berlin, som var kjent som en multikulturell by og venstrebastion. Hitler mente at den fiendtlige bombingen av byen bare var en fordel som muliggjorde nasjonalsosialistenes ønske om å utslette den gamle byen fullstendig og bygge opp noe helt nytt.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
http://www.dinside.no/868879/nordmenn-vil-bo-i-tradisjonelle-eneboliger#/
Dessverre litt dårlig kvalitet på bildene.
http://www.bygg.no/2012/11/96485.0
Falkirk Wheel som er oppkalt etter byen Falkirk omtrent midt i Skottland, er en heis for båter som forbinder Forth og Clyde-kanalen med Unionkanalen. Høydeforskjellen mellom kanalene er 24 meter, som tilsvarer en åtte etasjes bygning.
Innretningen ligger nær festningen Rough Castle Fort. Den nærmeste landsbyen er Tamfourhill. Dronning Elizabeth II innviet Falkirk Wheel 24. mai 2002 som del av feiringen av hennes «gulljubileum». Innvielsen var utsatt en måned på grunn av hærverk på båtheisens sluseporter.
De to hjulene som har en diameter på 35 meter består av armer som hver går 15 meter utenfor hovedakselen. Disse armene har utforming som ligner de toeggede keltiske øksene. De to hjulene står 25 meter fra hverandre. Mellom disse hjulene er det montert to slusekammere hver med 302 tonn vann.
Når båter kommer inn i slusekammerene fortrenger de like stor masse med vann som båtene veier. Slusekamrene veier derfor alltid det samme når vannstanden er riktig. Dette gir en perfekt balanse og resulterer i at det brukes kun 1,5 kWt for å dreie hjulet 180grader på fem og et halvt minutt. Energien tilsvarer oppvarming til kokepunktet av åtte tekjeler, som er en god referanse for britene.
Falkirk Wheel er den eneste roterende båtheisen i verden, og er et landemerke av ingeniørkunst i Skottland. Storbritannia har også en annen båtheis som også bruker balansen mellom to tanker, en som går opp mens den andre går ned, nemlig Anderton
båtheis i Cheshire. Den roterende strukturen er imidlertid spesiell for Falkirk Wheel.
Hjulet roterer med akslingen i rullelagre med fire meters diameter. De ligger i tilpassede senkninger på to store støtteben.
Hovedakselen som roterer i store lagre drives med en innvendig tannkrans som er forbundet med et system av mindre tannhjul, flere hydrauliske motorer, en større hydraulisk pumpe igjen drevet av en elektromotor.
Design og tegning ble foretatt hos ingeniørfirmaet Butterley Engineering i Ripley i Derbyshire. Dette var del av en plan i anledning tusenårsskiftet om å gjenopprette forbindelsen mellom kanalene Unionkanalen og Forth og Clyde-kanalen og dermed forbinde Glasgow og Edinburgh for fritidsbåter. Kanalforbindelse gjør det mulig å krysse Skottland fra øst til vest med småbåter.
I anlegget er det også et senter for turister, med forretning, kafe og utstillinger. Fra turistsenteret arrangeres båtturer på en time gjennom Falkirk Wheel og de nærmeste kanalstrekningene.
Tidligere var disse kanalene forbundet med en rekke på elleve sluser. I 30-årene var slusene forfalt og oppfylt og området ble brukt til bebyggelse.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Lille julaften 1909 var det ikke bare julegrana som ble tent i Kristiania. Hovedstaden fikk også sitt aller første elektriske lysreklameskilt som ble plassert på toppen av Thune-gården – hevet over Stortinget og med Slottet midt imot. 800 glødelamper gjorde ”Freia” leselig over hele Karl Johans gate.
Diverse "sannheter"
”Så lenge Freiaklokken kaster glans over fedrelandets folkevalgte og kongehus, er det fred i landet.”
Theodor Roosevelt bodde på Slottet da han var i Oslo for å motta Nobels fredspris i 1910. Da han kom hjem, fortalte han pressen at det som hadde imponert ham mest i Norge var Freias lysreklame på Egertorget.
Da den legendariske skuespillerinnen Lalla Carlsen var på Slottet for å få tildelt sin fortjenestemedalje, utbrøt hun spontant til Kong Olav: ”Tenk at jeg skulle få oppleve å se Freia-reklamen her fra Slottet!”
Det første som stod på lysreklamen, var ”Freia Chokolade” før ”Kakao Regia” tok over i 1912.
Fra nyttår 1925 stod to Marabou-storker ærbødig vakt om byens første elektriske lysur. Bygningskomiteen i Kristiania ga Freia tillatelse til å sette opp lysuret på én betingelse: ”… at der føres tilsyn med at uret altid gaar rikgig”.
I 1956 ble lysreklamen modernisert og det ble montert lysstoffrør som skiftet farge. Selve Freia-navnet bestod av 600 bajonettdrevne lyspærer. Aberet med disse, var at de eksploderte hvis det ble for kaldt – noe som førte til at hundrevis av lyspærer måtte skiftes både titt og ofte.
I 1991 kom den nye Freia-logoen på plass samtidig som det ble montert et nytt satelittutstyrt ur.
Hele konstruksjonen dekker 140 m2, veier åtte tonn og holdes oppe av bjelker som går helt ned i kjelleren av Thune-gården.
I 2012 gjennomgikk lysskiltet en total rehabilitering. For å avduke det nye uret, inviterte Freia alle til varm kakao og sjokolade på Karl Johan den 15. oktober. Med Oslos Ordfører Fabian Stang i spissen, ble Freiaklokken lyst opp på nytt. Det benytter nå 80% mindre strøm og inneholder mer enn 10.000 lysdioder som styres individuelt.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Tårnkiosk, tegnet av Jørgen Berner i 1903 og kiosk ved Spikersuppa i Oslo tegnet av Erik Glosimodt i 1913.
De to nederste bildene viser Norges eldste kiosk.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Riks fra 1965
I 1932 utlyste Oslo Telefonanlegg en konkurranse om en ny, standardisert telefonkiosk. Den skulle ikke koste mer enn 1 000 kroner, og måtte være solid og lett å sette sammen. Arkitekten Georg Fredrik Fasting fra Bergen vant blant 93 forslag med sitt forslag «Riks». Det var en rød telefonkiosk i jern og glass med funksjonalistiske stiltrekk.
Juryen skrev om vinneren: «Nr. 80 «Riks». Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst. Brugsanvisningen kan med fordel anbringes over apparatet, men kan også den foreslåtte ophengning godkjennes. Døren må slå utad.»
Den første ble satt opp på kaia til Den norske Amerikalinje i 1933.
«Riksen» var både hensiktsmessig og robust og ble serieprodusert i et stort antall. I 1970- og 1980-åra fantes det over 6 000 slike telefonkiosker i Norge, og den var et karakteristisk landemerke i praktisk talt alle byer og bygder. Til sammen ble det lagd flere enn 9 000 før produksjonen ble avsluttet i 1995. I 1997 erklærte Riksantikvaren, Telemuseet og Telenor denne telefonkiosken som verneverdig, og det ble bestemt at 100 kiosker skulle bevares. I 1995 ble den også ført opp på foreningen Docomomos liste over verneverdig modernistisk arkitektur og foreslått som kandidat til å komme på UNESCOs verdensarvliste.
Diverse "viktige sannheter".
Ordet «kiosk» stammer fra et tyrkisk ord som betyr «lysthus» eller «paviljong». Kiosk betegner på norsk vanligvis en liten bygning eller butikk der det blir solgt blader, godteri, tobakk og liknende, men kiosk kan også brukes om små bygninger til andre formål, som for eksempel telefonkiosk og transformatorkiosk.
I den amerikanske tegneserien Supermann, som ble skapt i 1938, pleide helten å skifte til superdrakt i en telefonkiosk. Telefonkiosken var den gangen en moderne innretning i en travel storby og et passende symbol, men i filmen Superman fra 1978 gjør filmskaperne et poeng ut av at Supermann ikke finner en lukket telefonkiosk, bare åpne telefonbåser.
Det er gjort mange rekordforsøk med flest mulig personer i en telefonkiosk på samme tid, men fordi kioskene varierer fra land til land, er det ikke notert noen verdensrekord. Den norske rekorden ble ifølge Guinness rekordbok satt i Narvik i 1993 da 20 personer over 18 år fikk plass i en vanlig telefonkiosk.
Tilhengere av den gamle, røde telefonkiosken «Riksen» feirer «telefonkioskens dag» 4. mars.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det er å håpe at noen har hatt glede av denne tråden.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Egmonthuset vil være et signalbygg i Nydalen og er bygget på den gamle Spikerverktomta.
Bygget inneholder åpne fleksible arbeidsarealer tilrettelagt for fremtidens arbeidsplass. Et moderne kantineareal kan brukes som møteplasser og jobbplasser utenom lunsjtiden.
Bygget inneholder også fotostudioer og en kinosal med plass til 40 personer. På taket er det solfylte terrasser med utsikt over Oslo. Det er lagt vekt på at bygget naturlig skal inngå i bebyggelsen omkring, samtidig som det med sitt spesielle utseende og innredning tar opp i seg medienes identitet.
Ansvarlig arkitekt har vært Trond Elvrum fra arkitektkontoret MAD som står bak flere spennende bygninger i Oslo. Huset inngår i utbyggingen av området “Spikerverket” der også boliger og parkarealer er en viktig del. Med Akerselva og eldre boligområder som ramme rundt huset er beliggenhet og utsikt både flott og innbydende.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Bygningene vil romme opp mot 10 000 arbeidsplasser og knapt 500 boliger. Bygningene ligger i delområdet Bispevika øst for utløpet av Akerselva og har adresse i Dronning Eufemias gate. Det har vært en intens offentlig debatt om høyden og utformingen av bygningene.
Navnet Barcode (eventuelt kapitalisert BARCODE kommer fra byggestilen kalt Barcodeprinsippet, men området har blitt omtalt med en rekke forskjellige navn. Både Operakvarteret, OperaKvarteret, Barcode-området, Barcode-byggene og Barcode-rekken brukes for å beskrive området. Området har også blitt gitt kallenavn for å belyse en holdning til byggingen; tanngarden, stolpediagrammet og stakittgjerdet brukes for å vise motstand mot bygningene
Barcode (engelsk for strekkode) er planlagt som en rekke av forskjellige bygninger med sikt imellom. Ubebygde tomtestriper mellom bygningene skal være minst 12 meter brede. Flere av bygningene vil ha færre etasjer mot fjorden enn mot sporområdet. Bygningene er lange og smale (eksempelvis skal er DnB-bygg B være 21 meter bredt og 105 meter langt).
Den uttrykte hensikten med å velge så ulikeartet bygningsformer er å unngå en massiv mur mellom fjorden og den bakenforliggende byen, og at Barcode-prinsippet med lamellbebyggelse vil bidra til åpenhet, lysinnslipp og transparens i byggeområdet. Barcode beskrives som et geometrisk system av volumer basert på gjennomgående tomtestriper.
Det har vært omfattende kritikk mot høyder og utforming av Barcode, både fra arkitekter og byens befolkning. Barcode beskrives som en barriere mellom fjorden og byen bak, som vil ødelegge Oslos karakter av åpen, grønn teppeby med lave byggehøyder. Arkitekturen beskrives som kaotisk, i en trend med såkalte signalbygg, som om få år vil bli sett på som skjemmende for byen. Utbygger Paul Lødøen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling (OSU) sammenlignet på sin side Barcode med New Yorks Greenwich Village og Latinerkvarteret i Paris og mener området kan bli «Oslos sentrale business-område».
En underskriftkampanje mot høyhusbyggeriet samlet over 30 000 underskrifter i 2007, og en meningsmåling i Aftenposten i desember samme år fortalte at 71 % av Oslos befolkning er imot prosjektet.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Boston City Hall er bygget i 1968.
Arkitekturen har vært veldig omstridt, hatet av folket men hyllet av arkitekter!
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Eller er planløsningen og det innvendige det som prioriteres?
Er det forskjell mellom by og land på dette spørsmålet?
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Dvs kun er opptatt av det praktiske?
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg tror arkitektur som utrykksmiddel (form) kontra planløsning (function) kan på mange områder sidestilles med biler. Noen er veldig opptatt av design, form, uttrykk og muligens hedonisme (ønsket om å vise seg). Her vil nok arkitektur spille en større rolle, på lik linje som med mer design-preget, dyrere, biler. Penger er gjerne et moment i dette.
Ytterligående sagt, kan det for andre personer være slik at bil et transportmiddel hvor man vektlegger funksjon foran design, og jeg vil tro at det kan være slik med hus også. At funksjon, planløsning, er viktigere enn utseende.
Det kan ved første øyekast virke som det er skiller mellom by og land på dette området såvel som ved bilhold. Man finner mer funksjonsrettet bilhold, og det gjenspeiler seg muligens i arkitekturen også. Mindset? Tradisjon? Fokus?
Men jeg er ikke sikker når det gjelder by vs land. Mengden boliger er større i byene. Det er mye alminnelighet i en by. Selv om husene på landet er vesentlig mer spredt, kan man finne virkelige godbiter innimellom. Og dersom man ser på forholdet mellom et "arkitektonisk hus" på landet mot vanlig hus, kontra samme forhold i by, er jeg ikke sikker om det er noen forskjell.
Nei, om folk ikke hadde vært opptatt av utseende på husene sine, hadde ikke hus i "klassisk stil" med krysspostvinduer og pinner i kryss i gavlen aldri kommet tilbake. Folk hadde heller ikke malt husene helhvite uten staffasjefarger. At det vrimler av slike hus tyder på at folk er opptatt av utseende, og utseende som følger en tids moteretning, og liker dette utseendet, uansett om andre synes det er et designmessig tilbakeskritt og en uærlig anakronistisk stilkopi. Samtidig er det mange som for en hver pris vil distansere seg fra klassisk stil og vil ha minimalistiske kasser, uten at de nødvendigvis alltid har god design de heller. Disse menneskene er også opptatt av utseende, men har en anen smak, følger en annen mote.
Folk som går etter "koselig" klassisk design velger sjelden/aldri en planløsning med flere små stuer med tofløyede dører mellom som de 100 år gamle forbildene hadde. Nei, de velger gjerne åpne løsninger mellom kjøkken, spisestue og salong. Et utslag av at de innvendig velger hva de finner praktisk, selv om de utvendig er svært opptatt av en koselig design? Og om dette forumet er representativt forfolk flest, uansett stil er det mange som legger mye tid og tankevirksomhet i å bestemme om de skal ha vaskerom oppe der man oftest skifter klær og sengetøy, eller nede ved siden av kjøkken med egen inngang og med skittentøysjakt fra soveromsetasjen.
Jo, folk er opptatt av både utseende og funksjon. De er bare ikke enig om hva som er å foretrekke. Folk har forskjellig smak.
Personlig så mener jeg at arkitektur er noe som omhandler ett praktisk produkt, det mister ikke sin verdi kun som formmessig redskap, men ordentlig god arkitektur fordrer i mein øyne også en god funksjon, ett ikke-funksjonelt hus er rett og slett ikke så bra arkitektonisk, jeg er mere imponeret over hus som er fine samtidig som de er funksjonelle, og tar hensyn til budsjett, enn praktiske "drømmehus" med ubegrenset budsjett og perfekt lokasjon.
Når det er sagt er jeg ikke så veldig glad i en "tradisjonell look" selv, og jeg må ærlig innrømme jeg synes boligmassen i norge er litt kjedelig mange steder, jeg synes det er rart at kontorbygg ofte er langt mer spennende enn boliger.
Norge har en særdeles kjedelig boligmasse, det er sikkert og visst. Men den er godt vedlikeholdt, det skal nordmenn ha. Arkitekturmessig er det imidlertid som et u-land, der ferdighusene florerer og arkitektene tegner innvendig og ut. Det er heller ikke enkelt med en svært lite effektiv byggenæring (produktivitetsutviklingen er negativ der andre yrkesgrupper har vekst hvert år) som krever store ressurser for et ordinært sluttprodukt.
Et stabbur er en bygning på en gård. Stabburet var til oppbevaring av matvarer. Ordet stabbur skal vissnok komme av stav-bur. I noen deler av landet brukes betegnelsen stolpehus, stolpebod eller bare bur.
I Gulatingsloven fra 900-tallet nevnes tre hus som skal stå på plass når en leilending forlater en gård: Stua, eldhuset og buret. Buret er opphavet til stabburet, og er eldre enn loftet, som ikke nevnes i Gulatingsloven. Buret ble tidlig i middelalderen bygd i to etasjer, og noen steder i landet ble det etterhvert satt på stolper, slik at vi fikk stabburet slik vi kjenner det.
Stabburet var på de fleste gårder svært enkel, og inneholdt et enkelt rom, men på større gårder var bygningen gjerne svært forseggjort og gjerne forsynt med et loft og med utsmykning.
Inne i stabburet var det minst en melbyre som var forsynt med flere rom for lagring av ulike typer korn og mel. Det inneholdt også en salttønne for salting av flesk. Salttønnen måtte være helt tett, da flesket etter hvert ble liggende i en saltlake. I taket var det montert kroker for opphenging av røkte og saltede kjøttvarer, for eksempel spekeskinke. Stabburet var ikke frostfritt, og kunne derfor ikke lagre varer som ble ødelagt av frost. Dersom stabburet var i to etasjer ble korn og mel lagret i andre etasje, mens kjøtt ble lagret i første etasje.
Selve bygningen ble plassert på stolper, ca. 1 – 1,5 meter over bakken. Dette hadde to hensikter:
Å oppnå lufting under gulvet for å hindre fuktighet i å trenge opp fra bakken.
Å hindre mus og rotter fra å komme inn i lageret. Stolpene var derfor spesielt utformet med en profil som hindret smådyr i å klatre opp. Av samme grunn var det også en åpning på ca. 30 cm. fra øverste trappetrinn og opp til inngangen.
Stabbursdøra var en av de få dørene i gårdstunet som var låst. Ytterligere tyverisikring kunne det også være: Under melbyrene kunne det ligge steinheller som skulle hindre uvedkommende å bore hull gjennom gulv og byre for å forsyne seg av kornet som var lagret. Nøkkelen til stabburet var et av husfruens statussymboler.
I våre dager er funksjonen som mellager opphørt, men på grunn av kunst og tradisjon, blir mange slike bygninger likevel vedlikeholdt som en lagerbod. Stabburet er også i dag en staselig bygning på ethvert gårdstun.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Et ildhus (på gammelnorsk «steikara-hús», på dansk «stegers») eller eldhus, er betegnelsen på en bygning på landet som inneholder flere ildsteder. Ildhuset var særlig i bruk inntil elektrisiteten ble tilgjengelig på landet.
Det vanlige utstyret var en storgryte, en nedmurt bakstehelle, en brødovn og en båsovn/peis. Røyken fra de tre ildstedene gikk opp gjennom den samme pipa. Huset kunne også inneholde funksjonene til et bryggerhus, og ble gjerne også brukt i forbindelse med slaktingen på gården, samt til ysting av ost og kjerning av smør.
Ildhuset var gjerne husmorens arbeidsplass, og inneholdt gjerne en arbeidsbenk og et stort langbord. Huset kunne også inneholde overnattingssted for gjester.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Du har presentert et vidt spenn og betraktninger av ulik arkitektur i denne tråden. Du har også spurt en del spørsmål i tråden. Var disse ment for ettertanke eller var det reelle spørsmål inn i en dialog? Poenget er, jeg er interessert i høre dine betrakninger på de samme spørsmål siden jeg har tatt meg tid til å svare...
Jeg tror ikke arkitektur betyr veldig mye for den jevne huskjøper. Min erfaring er at pris og hvor mye man får med i prisen er det som er avgjørende for valg av hus. Jeg tror derfor at et fåtall ønsker å uttrykke noe når de bygger hus.
Ja, jeg tror det er stor forskjell mellom by og land når det gjelder arkitektur. I de områdene hvor man får godt betalt for hus pga verdifulle tomter tror jeg en del velger å bygge mer påkostede hus, både innvendig og utvendig.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Og for de som har litt mer enn kr.55mill. liggende og slenge, så er Sundvn.11 til salgs.
http://www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=38905579&sort=1&periode=1&areaId=20003
Huset ligger på nordenden av Nesøya med utsikt inn mot Sandvika, paradoksalt med kort vei til Ikea. Dagens eier driver møbelforretning, dog ikke IKEA.
Som arkitektonisk uttrykksmiddel (jeg har vist bilder av huset tidligere i denne tråden) utstråler huset amerikansk overklasse, og er vel litt utfordrende og på grensen til vulgært i forhold til tradisjonell byggestil.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
En av forutsetningene for å bo på Kalvetangen er at man bare er vaktmester, og at hovedvirksomhetene i bygningene er næringsvirksomhet.
Villaene ligger helt nede ved sjøen, og alle villaene inneholder en næringsdel. Carl I Hagen bodde her en en kort tid.
Det er satt flere prisrekorder i området og det er en rekke forskjellige stilarter i det lille området.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det var et skikkelig flott hus.
ATWindsor: Jeg ser ikke hvorfor støydemping av vegetasjon ikke skulle være reell. Trær demper lyd bedre enn det meste annet man kan ha av barrierer som ikke stenger huset totalt inne.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Nei, det gjør ikke det. Du må opp i noe som nærmer seg en skog før de demper nevneverdig. Ting kan virke psykisk bedre, fordi folk tror det hjelper eller at hagen er finere, målemessig er det ingen endring av noen trekvaster som på dette huset. Dessverre er det jo ikke så uvanlige med noen store arkitektvisjoner som ikke er underbygd faglig, mye av slike ting er jo faktisk egne fagfelt. Noen arkitekter er veldig flinke med det, andre lever litt i sin egen verden.
Jeg er i København og har gleden av å bo på dette i mine øyne fantastiske hotellet.
Hotellet består av to tårn som er 24 etasjer høye, hvor disse heller 15 grader i motsatte retninger, og har en gangbro i mellom seg. Det er utsikt mot Amager Fælled og København fra alle værelser. 17. etasje kalt Bella Donna, er innrettet utelukkende for kvinner.
Hotellet er tegnet av arkitektfirmaet 3XN, og er Skandinavias største med i alt 814 værelser og 32 møtelokaler. Hotellet vil bli en integrert del av det nærliggende Bella Center hvor FNs klimakonferanse 2009 holdt hus.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
http://www.123hjemmeside.no/Tytingen/26453773
http://www.finn.no/finn/realestate/leisure/sale/object?finnkode=38927115&FINNBOX_ENABLED=false&spidEnabled=true
Det er dog morsomt å se hvor gjennomført det er og se hytter hvor det ikke er spart på noe. Og det er ingen tvil om at dyre løsninger også kan være flott.
Morsomt at vi også kan lese om og se god og dyr kvalitet innimellom på dette forumet.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Enig. Heller ikke etter min lommebok ;D
Jeg vil nå heller si "billige løsninger også kan være flott" er mere treffende, mye av det fineste er ofte dyrt, og dessuten er det lettere å få til ting på dyrere eiendommer. Man har rett og slett mye færre begrensinger, og det gjør det lettere å få fint, man kan selvfølgelig få det grenseløst harry også, men forholdene ligger bedre til rette.
Jeg synes ikke Mikkelsenhytta på noen måte er harry, men faktisk er veldig flott på alle måter.
At alle ikke liker den synes jeg er OK, men at man ikke liker den på grunn av prisen synes jeg er litt rart. Det er jo gratis å drømme.
Ser man det motsatt, og sier at jeg liker ikke det huset eller hytta fordi den er billig og enkel så hadde det vel blitt ramaskrik.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jeg kjenner godt til Sandmæl, og har også meninger om det han tegner, men jeg generaliserer ikke ved å si at alt han tegner er vulgært.
Den omtalte hytta synes jeg ikke er vulgær.
Jeg tror det at det er størrelsen og prisen som gjør at man ikke liker denne hytta.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det virket som du mente at at det var uvanlig at dyre løsninger også var fine. Mulig jeg misforsto deg, men om det var det du mente, så synes jeg ikke det er spesielt uvanlig, det er lettere å få ting fint med mere ressurser.
Synes forøvrig heller ikke mikkelsenhytta er spesielt harry, den er såpass langt fra min smak at jeg har vanskeligheter for å bedømme den som sådan. Men jeg er forsåvidt enig med innlegget over at belysningen ikke virker særlig bra.
Personlig forventer jeg mer av dyre prosjekter, de bør være bedre, fordi det er lettere å få ett godt resultat med store ressurser både økonomisk og eiendomsmessig.
Stalinistisk arkitektur, Stalins Empire-stil eller Stalins Neorenessanse, også referert til som Stalin-gotikk eller sosialistisk klassisisme, er et uttrykk for arkitekturen i Sovjetunionen mellom 1933, da Boris Iofans forslag for Sovjetenes Palass ble offisielt godkjent, og 1955 da Nikita Khrusjtsjov fordømte "feilstegene" i de foregående tiårene og la ned det Sovjetiske akademi for arkitektur.
Stalinistisk arkitektur har tilknytninger til sosialistisk realisme-tradisjonen til kunst og arkitektur.
De mest fremtredende eksemplene er kanskje De syv søstre (Moskva) som er bygget i en kombinasjon av russisk barokk og gotisk stil (herav kallenavnet Stalin-gotikk), og med teknologien som ble brukt til å bygge de amerikanske skyskraperne. Selv om det ble bygget mange lignende bygninger i andre (tidligere) sosialistiske land, er det bare Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa som kan måle seg med disse.
Også i Folkerepublikken Kina og andre asiatiske kommuniststater fikk den et visst nedslagsfelt.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Husmann var i Norge tidligere en betegnelse på en person som bygslet jord eller tomt (noen ganger bare hustomt) av en jordeiende bonde, og som regel betalte for dette med en årlig avgift i form av kontanter og/eller pliktarbeid, noen ganger også naturalytelser. Stedet der husmannen bor med sin familie kalles for en husmannsplass (noen ganger forkortet «plass»). En husmannsplass er ikke oppført med eget matrikkelnummer, men betegnes f.eks. som Langeløkken under Frogner, der Langeløkken er husmannsplassen og Frogner er det matrikulerte bruket. Eieren av det matrikulerte bruket ble ofte kalt husbond.
Ofte eide husmennene husene sine selv, og dersom en husmann flyttet, fordi han fikk en bedre plass, kunne han ta husene sine med seg. (Laftede tømmerhus uten kledning var enkle å flytte). Husmannen må ikke forveksles med en leilending som bygsler et matrikulert bruk, et gårdsbruk.
I Norge på 1800-tallet var det befolkningsoverskudd og husmennene var svært tallrike. Husmennene utgjorde en sosial klasse under selveiende bønder. Fra 1900-tallet har mange husmenn etterhvert fått kjøpe husmannsplassene sine, som i mange tilfeller er blitt matrikulerte småbruk eller mindre gårdsbruk. Historisk sett kan det norske husmannssystemet langt på vei sammenlignes med livegenskapet som fantes i mange andre europeiske land. Norge og Sverige var blant få land som aldri innførte livegenskapet i egentlig forstand. Likevel var husmennene ofte i realiteten ufrie i sitt økonomiske avhengighetsforhold til frie bønder.
Det var to typer husmenn. Den ene kalles husmann med jord, den andre husmann uten jord. Husmannen uten jord kunne ofte benevnes som bygselhusmann eller strandsitter. Husmannen med jord var vanlig på Østlandet, mens husmannen uten jord var mer vanlig langs kysten.
En husmann med jord kunne ha en større eller mindre plass. En stor husmannsplass kunne være som en liten gård. Det var åkerjord og engmark på innmarka, beiterett i gårdens utmark og seter på fjellet eller i skogen. Men husmannen eide ikke plassen. Det var ingen sikkerhet for at neste generasjon kunne overta en veldrevet husmannsplass. Ofte lå husmannsplassene på mark som lett kunne legges til gården i neste omgang. Neste generasjon i husmannsfamilien kunne kanskje bli henvist til et nytt sted som måtte ryddes i utmarka.
En husmann uten jord bygslet i realiteten ei ikke matrikulert hustomt. Den årlige avgiften var ofte svært beskjeden. Mange små tettsteder har blitt etablert som strandsteder av strandsittere eller husmenn uten jord. Disse husmennene var helt avhengig av annen inntekt, enten de skaffet seg den gjennom fiske, handel, håndverk eller jordbruksarbeid. Mest typisk var kanskje en kombinasjon av flere av disse mulighetene, som husmannen, husmannskona og barna utnyttet til felles beste. En husmann uten jord ville likevel som regel klare å fø noen husdyr, men en måtte da utnytte marginale beite og forressurser som bøndene selv ikke brydde seg om å utnytte.
En strandsitter kunne være alt fra en fattig fisker til en velstående kjøpmann. Det avgjørende var at de bygslet sin tomtegrunn, og at det ikke hørte dyrkbar jord til eiendommen. I mange byer var det vanlig med bygseltomter av denne typen.
Husmannsplassen var ikke matrikulert jord. Dersom husmannsplassen var matrikulert ble husmannen å betrakte som en leilending.
I Norge kunne leieforholdet bli regulert av en husmannskontrakt, men ikke alle husmenn hadde kontrakt og var dermed uten rettigheter ved tvisteforhold. Husmannskontrakten omhandlet betaling av leie og arbeidsplikt overfor bonden. Også andre forhold var med i kontrakten, som beiterettigheter, setring, pålegg om gjerdehold og tilgang til ved til brensel.
Husmannsvesenet stammer fra senmiddelalderen og fra 1600-tallet vokste den raskt til en ny samfunnsklasse. Under folketellinga i 1801 omfatter husmennene 30 % av befolkninga. Rundt 1855 når antallet husmenn toppen med 65 000 husmenn, og fra da av minker antallet. At det ble så mange husmenn skyldes befolkningsoverskuddet på landsbygda. Antallet på husmenn minket ved økt emigrasjon til USA, flytting fra landsbygda til byene og at husmannsplassene ble fradelt gårdene og ble småbruk.
Tradisjonelt snakker vi derfor om husmannsvesen på hele Østlandet, særlig i storgårdsområdene Hedmark, Gudbrandsdalen og Buskerud så langt som til Sigdal og Flå, Telemark nedenfor Seljord, og Grenland. Trøndelag bør også regnes til storgardsområdene.
Gårddeling var et alternativ til husmannsvesen. Særlig på Vestlandet og i mange fjellbygder på Østlandet valgte man oftere å dele gårdene. På denne måten ble resultatet mindre gårder, og klasseforskjellene i samfunnet ble relativt mindre.
I strøk av landet der bøndene var leilendinger var husmannsvesenet av begrenset omfang. Leilendinger var ikke nødvendigvis interessert i å forbedre gårdene sine slik at jordeieren kunne få en grunn til å heve jordleien. Slik var forholdene lenge bl.a. på Sunnmøre og i deler av Nord-Norge.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Når en ser på hus fra de gamle kommunistiske statene så roper de ut makt og storhet. Det var monumenter. Om det var pen arkitektur? Tja enkelt men kanskje litt kjedelig.
Monumenter på storhet finner en mange plasser, Dubai flommer over av det....
Drabantby er et bysamfunn utenfor selve bykjernen.
I moderne byplanlegging anlegges ofte et bi-sentrum med tilliggende boligstrøk, oftest utenfor periferien av en større by. Drabantbyen skal ha god forbindelse med moderbyens sentrum og interne kommunikasjonsnett, og vanligvis pendler en stor del av arbeidstagerne til denne. Den skal likevel også by på lokale arbeidsmuligheter og ha vanlige butikker for dagligvarer m.m., serviceforetak, skoler og andre fellesinstitusjoner, slike som kino og bibliotek. Ofte er det også en egen kirke i drabantbyen.
Navnet drabantby ble først brukt i dansk (ca. 1920, sammen med datterby og planetby), i norsk fra 1960-årene, idet soveby mest ble brukt i 1950-årene.
Første norske drabantby ble bygget på Lambertseter syd for Oslo sentrum, regulert og tegnet for OBOS av Frode Rinnan og ferdig i 1953, Gulset og Klyve i Skien er to ganske store begge er bygd på rundt 70 tallet. Gulset er størst med 18,948 inbyggere .
Filmen Støv på hjernen ble filmet på Lambertseter. Jeg var på relanseringen av denne filmen for noen uker siden (den anbefales) og kjørte da litt rundt på området, og det er i mine øyne et meget flott bolig- og oppvekstområde.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Jernbanearkitektur er den arkitektur som er brukt på jernbanenes bygninger, og da i særdeleshet på stasjonsbygningene. I Norge har jernbanearkitekturen ofte vært en form for pioner eller budbringer til ny arkitektur, og har dermed fungert som inspirasjon til den øvrige norske arkitekturen.
Norske stasjonsbygninger kombinerte tidligere kontoret for togekspeditøren, kontoret for betjening av de reisende, venterom med tilbehør og leilighet for stasjonsmesteren. I forlengelse av stasjonsbygningen ble det på de minste stasjonene ofte oppført et godshus, men dette kunne like gjerne være oppført som egen frittstående bygning og regnes derfor ikke med til stasjonsbygningen.
I Norge var stasjonsbygningen på 1800-tallet ofte den første arkitekttegnende bygningen på stedet (bortsett fra stedets eventuelle kirkebygg) og kom noen steder til å være inspirasjonskilder for lokale byggmestere. Både Hovedbanen og Statsbanene engasjerte eller ansatte anerkjente arkitekter gjennom hele byggeperioden fram til 1913, hvoretter NSB opprettet sitt eget arkitektkontor.
Jernbanene var i mange tilfeller først ute med å anvende profesjonelle arkitekter på et sted. Stasjonsbygningene ble derfor ofte til inspirasjon for lokale byggmestre. I jernbanens pionertid og tidvis senere også, var jernbanen et uttrykk for framskrittet og ny teknologi på et sted. Jernbanen var på 1800-tallet også det nye revolusjonerende transportmiddelet som åpnet verden for folk. Jernbanestasjonene var derfor bokstavelig talt porten til omverdenen, og jernbanearkitekturen ble brukt for å understreke dette.
Jernbanearkitekturen var derfor mange steder både pompøs og svært påkostet. Ettersom jernbanens betydning ble redusert og fikk konkurranse fra bil og senere flyet, ble også arkitekturen mer dempet og det ble lagt mindre penger ned i den, samtidig som det også i vår tid finnes eksempler på påkostet jernbanearkitektur, særlig ved de store og sentralt beliggende jernbaneterminaler i store byer.
I Norge vil det være naturlig å dele inn jernbanearkitekturen i trearkitektur og murarkitektur. Forenklet kan man si at murarkitekturen er brukt ved bystasjoner og trearkitekturen ved landstasjoner. Det finnes en rekke unntak fra dette. Trearkitekturen følger et visst utviklingsmønster, mens det for murarktekturens del er et mer rotete utviklingsbilde. De arkitektoniske periodene de norske jernbanestasjonene er bygget i er beskrevet gjennom to vitenskapelige publikasjoner, en for trearkitekturens fram til første verdenskrig ved Hartmann & Mangset og en for murarkitekturen for samme epoke, ved Terje Hauken.
Sveitserstil er den mest utbredte og mangfoldige stilarten som ble brukt på de norske jernbanestasjonene i tre, og ble anvendt fra starten på 1850-tallet og fram til ca 1910. Stilarten preges av store takutspring, tidvis mye snekkerglede og listverk eller bærende bjelker som ofte ble malt med en kontrastfarge til panelet. Bygningskroppen besto for det meste av laftverk som ble panelt etter noen år, men reisverk kunne også forekomme, særlig mot slutten av epoken. Mot slutten av epoken ble sveitserstilen blandet opp med blant annet jugendstil, med dens blomsterranker og smårutede vinduer. Bergensbanens bygninger mellom Hønefoss og Voss er for det meste bygget i denne blandingsstilarten.
Hovedbanen og Statsbanene anvendte profesjonelle arkitekter fra starten av jernbanebyggingen i Norge. Man engasjerte enkeltarkitekter fram til NSB opprettet sitt eget arkitektkontor i 1913.
De viktigste jernbanearkitektene før 1913 var Heinrich Ernst Schirmer, Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno, Georg Andreas Bull, Peter Andreas Blix, Balthazar Lange og ikke minst Paul Due, og sønnen Paul Armin Due. Far og sønn Due leverte tilsammen 2200 tegninger til Statsbanene mellom 1890 og 1910. Til byggingen av Otta-Dombåsbanen og Dovrebanen ble det i 1911 og 1912 utlyst arkitektkonkruranse for bygningene til banene. Arnstein Arneberg vant konkurransen om Otta-Dombåsbanen og Erik Glosimodt om Dovrebanen.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Tråden handler jo nettopp om arkitektur, som uttrykksmiddel, og det du skriver viser jo at arkitektur uttrykker noe.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
En reise gjennom landet vårt viser også forskjellig arkitektur som mer går på tradisjon i de forskjellige landsdeler. Noen landsdeler har bygg som er reine kunstverk med utskjæringer og detaljer på tak og listverk.
Andre mer moderne stilarter finner en mer spredd innimellom. Men mange av moderne bygg har mye av det samme, kunstverk både i arkitektur og håndverk. Her er en arkitekt sitt arbeid jeg har sans for både innvendig og utvendig, spesielt Villa G.
http://www.saunders.no/work
Vi bygger i disse dager villa Dybvadskog, http://www.saunders.no/work/item/95-villa-dybvadskog
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Selv om folk er opptatt av arkitektur, så er smaken forskjellig.
Personlig så syns jeg arkitekturen går feil vei, med noen hederlige unntak. Det samme gjelder bilindustrien. (Og da snakker jeg kun om det estetiske, ikke kjørekomfort og teknikk.)
Jeg begriper ikke hva som er vakkert med et flatt tak med tjærepapp?
Jeg liker denne tråden med litt av hvert. Her er det mye pent.
Du kommer bare med en spissformulering. Kan du ikke heller forklare hva du mener og legge ved et bilde slik at det er mer forståelig.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Ja, Todd har mange fantastiske hus. Hadde et møte med han i sommer, for muligheten rundt å få tegnet bolig. Jeg har fremdeles ikke bestemt meg, men det er jo ikke til å legge sjul på at kostnaden er BETYDELIG. (halve budsjettet til endel her på forumet ;D ) Jeg har også veldig sansen for Villa Storingavika. http://www.saunders.no/work/item/10-villa-storingavika
Dette er også et av husene Todd personlig var mest fornøyd med.
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Funksjonalisme (lat. «functio» (gen. functionis), fungere, utføre, fullbyrde), er et begrep, mest kjent innen formgiving og arkitektur, som hevder at der er en uløselig sammenheng mellom bruken av et objekt og formen på det. Begrepet er også benyttet innen sosiologi, antropologi, filosofi, språkvitenskap, politikk, psykologi, og historie. Forkortelsen «funkis» er et lån fra svensk og ble brukt for å betegne karakteristiske utslag av retningen som stil, til tider i en nedsettende mening. Uttalen «fønkis» er en misforståelse som kan skyldes en sammenblanding med begrepet «funky».
Betegnelsen funksjonalisme som navn på en retning innen moderne arkitektur brukes hovedsakelig i Skandinavia. I engelsk og andre europeiske språk brukes mest betegnelser som modern architecture, modernism eller international style. I skandinaviske språk brukes ordet både om perioden og de tilhørende stiluttrykkene, produkter av en strømning i tiden båret frem av ønsket hos toneangivende arkitekter om å kvitte seg med all unødvendig dekor og gamle stilelementer for å skape noe rent og fundamentalt nytt.
Bygningens bruk og konstruksjon skulle uttrykkes i måten den ble formgitt på. Et viktig slagord, opprinnelig formulert i 1896 av den amerikanske arkitekten Louis Sullivan, var «form følger funksjon« («form follows function»). Gjennom forenkling og rendyrking av formen ble funksjonalismen nyskapende. Et funksjonelt uttrykk var pr. definisjon vakkert. Stilen preges av et forenklet formspråk: store flater, rette linjer og geometriske former. Og bak det hele: «Lys, luft og hygiene» – et ekko av angsten fra tidens svøpe, tuberkulosen. Ulike varianter av funksjonalismen har betegnelser som Neue Sachlichkeit, Art Deco, Den internasjonale stil, eller rett og slett modernisme. I dag dekkes hele denne strømningen innen arkitekturen av betegnelsen moderne.
Bevisstheten om en sammenheng mellom form og funksjon er kommet til uttrykk gjentatte ganger tidligere i historien, uten at dette fikk varig gjennomgripende konsekvenser.
Førti år etter at Sullivan hadde formulert sin tese om at «form følger funksjon», slo funksjonalismen gjennom for alvor. Den nye arkitekturen ga mål og mening for arkitektene på en grunnleggende ny måte. Det funksjonalistiske prinsipp befridde arkitektene fra bindingen til historiske motiver og frigjorde radikale, sterke, kreative krefter som kom til uttrykk i det som fikk navnet funksjonalismen.
Stilen slo igjennom i 1920-årene her hjemme og ble populært kalt funkis. Ordet «funkis» er lånt fra svensk (skal ikke uttales «fønkis») og ble en tid regnet for å være vulgært, men brukes i dag vel så mye som begrepet det kommer fra.
Den sveitsisk-franske arkitekten Charles-Edouard Jeanneret, bedre kjent under navnet Le Corbusier (Kråka), ble funksjonalismens fremste målbærer og en av de viktigste årsakene til stilens gjennombrudd. Den aller viktigste årsaken til at det funksjonalistiske prinsippet fikk slik gjennomslagskraft, var de nye mulighetene som byggematerialene stål, stålarmert betong og glass åpnet for arkitektene. De nye mulighetene og den nye bevisstheten utløste en veldig kreativ kraft blant tidens ledende arkitekter.
Sammen med Paul Dermée startet han i 1920 tidsskriftet Esprit Nouveau. På den internasjonale utstillingen for dekorativ kunst, L’Exposition Internationale des Arts Decoratif, i Paris 1926, skapte Le Corbusier sensasjon med paviljongen «L’ésprit noveau» hvor han bla. stilte ut sin «Plan for Naboskap» – Plan Voisin. Hans bok «Vers une architecture» ble hans viktigste skrift, og boken fikk stor betydning for at funksjonalismen slo gjennom med slik kraft.
Det var kanskje Le Corbusiers «Fem punkter for en ny arkitektur» fra 1926 som sammen med hans egne arbeider øvet sterkest innflytelse på de nye modernistiske prosjektene.
Den formulerte funksjonalismens fem punkter:
1.Skjelett av stålarmert betong
2.Flatt tak med terrasse
3.Fri innvendig planløsning *
4.Horisontale vindusbånd
5.Den frie fasaden skulle komponeres
(Anm. Fri planløsning betyr at bygget har et separat bæresystem av søyler slik utvendige og innvendige vegger kan plasseres uavhengig av byggets bærekonstruksjon. Det betyr også at konstruksjonen ikke begrenser bruken av åpninger og glass).
Regner vi denne boken som selve startsignalet, så begynte funksjonalismen i 1926.
Det er vanskelig å sette Le Corbusiers arkitektur i en bestemt bås. Til det spenner hans arkitektur for vidt. Hans krav til at fasadene skulle komponeres, førte til fornyet interesse for komposisjonsprinsipper som «det gylne snitt». Han kan karakteriseres som poetisk, monumental, minimalistisk, estet, osv.. Ikke alle byggene er like lette å få til å passe inn i «form follows function», f.eks. hans lille kirke Notre-Dame-du-Haut i Ronchamp i Frankrike.
Den tyske arkitekten Mies van der Rohe var den toneangivende eksponenten for den minimalistiske retningen. Her ble alt overflødig skåret vekk, innvendige rom ble dannet av ledende vegger som lot rommene flyte over i hverandre uten definerte grenser. Han er blitt tillagt slagordet «Less is more». Hans bygg er svært forskjellige fra Le Corbusiers betongbygg, kjennetegnet av luftig, minimalistisk eleganse i stål og glass, med utsøkt artikulering av de konstruktive ledd.
Bauhaus var en tysk design-, kunst- og arkitekturskole som fikk stor betydning for utviklingen innen funksjonalismen på de fleste områder innen formgiving. Den ble startet av den tyske arkitekten Walter Gropius i 1919. Den ble stengt av nasjonalsosialistene i 1933, men gjenåpnet etter krigen. Mies van der Rohe var i en periode skolens rektor. På tross av skolens store innflytelse på moderne formgiving ble skolen mer kjent for sine lærere enn for sine elever.
Til Norge kom funksjonalismen med full tyngde via «Stockholmsutstillingen» i 1930 og ble helt dominerende i ti år, inntil en reaksjon satte inn omkring 1940.
Stilen preges av et forenklet formspråk; altså store flater, rette linjer og geometriske former.
Det første funksjonalistiske bygget i Norge var Skansen restaurant av arkitekt Lars Backer, bygget 1927 (revet 1970). Det er regnet som ett av de aller første funksjonalistiske bygg i Norden. Ove Bang ble en av våre aller fremste funksjonalistiske arkitekter. Arkitekt Arne Korsmo var viktig for utviklingen gjennom sine funksjonalistiske bygg som brakte estetiske, funksjonalistiske impulser hjem til Norge i ny gjendiktning. Som professor i arkitektur ved NTH (nå NTNU) fikk han stor betydning gjennom utdanning av de unge arkitekter.
Andre viktige arkitekter her hjemme var Fridtjof Reppen, Nicolai Beer, Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, Emil Moestue, Ole Lind Schistad, Leif Grung, Rolf Prag (innlandsfunkis) og Per Grieg, m. fl.
Ellers kan nevnes «Stygt og pent» av professor ved NTH, arkitekt Odd Brochmann, som nettopp tar for seg sammenhengen mellom form og funksjon i redskaper, nyttegjenstander og hus. Med sin enkle fremstillingsform og gode selvtegnede illustrasjoner kan denne boken med utbytte leses av alle.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Du henter litt inspirasjon her og endrer litt der, slik arkitektene gjør, og vips så sparte du en mill. Du får et sabla fint bad for den prisen.
Jeg ba deg nyansere med bilder hva du mener. Kan du gjøre det?
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
http://www.hibahus.no/index.asp?menuID=4846&menuPage=5
http://www.klikk.no/bonytt/arkitektur/article526944.ece
Jeg snakker da om de husene du har postet bilde av.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
At du ikke liker dårlig arkitektur er jo greit, det er jo mange av oss som ikke liker det, men det blir liksom bare en spissformulering, tatt helt ut av sammenheng, kun for å skrive.
Det fremstår nesten som om noen bare har behov for å skrive noe, som absolutt ikke har noe med trådens innhold å gjøre.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Ja, jeg er interessert i arkitektur.
Nei, jeg liker ikke all arkitektur.
I'm entitled to my opinion.
Kanskje du kan vise hva du selv mener er bra da, og ikke minst et bilde av ditt eget hus, som du opplyser at du har jobbet mye med.
Det er alltid spennende å se huset til de som har STERKE meninger om det meste.
EDIT: Det er bedre å skrive et nytt innlegg enn bare å endre på det tidligere skrevne, uten å opplyse om det.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Huset mitt er ikke ferdig ennå, men det blir noe i den leia, med spir, kryss og ornamenter...
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Det er godt at ikke alle liker funkis.
En stavkirke er en kirke bygget av tre med en bærende konstruksjon av staver (stolper) som står på liggende sviller eller syllstokker og bærer stavlegjer. De konstruktive leddene i veggen danner rammer med en utfylling av stående planker eller tiler. Stavene har gitt navn til kirketypen. Nå regnes stavkirkene for å være blant de viktigste representanter for europeisk middelalderarkitektur i tre og er representert ved Urnes stavkirke på UNESCOs liste over verdensarven.
I middelalderen var det antakelig over 1000 stavkirker i Norge (noen mener det kan ha vært så mange som opp mot 2000 kirker), men de fleste forsvant i perioden 1350–1650, trolig som følge av endrede behov etter Svartedauen og reformasjonen. I 1650 var det rundt 270 stavkirker tilbake, og i neste hundreårsperiode forsvant 136 av disse. I dag er det bare bevart 28 stavkirker i Norge.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Sveitserstil er eit norsk namn på ein arkitekturstil som gjorde seg gjeldande i Noreg frå 1860-åra og inn på 1900-talet for hus som vart bygd i tre, men stilen har òg sett sitt preg på nokre hus i mur. Namnet «sveitserstil» oppstod på folkemunne, og vart etter stutt tid ålment akseptert som nemninga på «den nye Træstiil».
Kjenneteikn på bygningar i sveitserstil er fyrst og fremst at dei har saltak som stikk langt fram over ytterveggane i både gavlpartia og elles. Bustadhusa er gjerne på halvannan eller to etasjar og med dominerande verandaer som har sitt eige saltak og gavlparti; gavlpartia er store og framheva, og vindauga er store krysspostvindauge (firedelte glasflater) eller T-postvindauge (tredelte glasflater) med markerte innrammingar.
Det er ofte panel på ytterveggane, men veggar av lafta tømmer eller plank står likevel i mange høve utan panel. Verandapartia, gesimsane, gavlfelta, vindaugeinnrammingane og anna er vanlegvis dekorerte med utsaga mønstre og ymse andre snikkardetaljar, såkalla «snikkarglede». Husa vart bygde for å liggje fritt, ikkje kjeda saman med grannehus langs gatene i byane.
Sveitserstilen oppstod på bakgrunn av dei nasjonalromantiske strøymingane i tida. Tradisjonane og teknikkane frå den norske landsbygda med å byggje husa i tre, skulle vidareførast og tilpassast tider og miljø med nye og andre krav. Desse tankane var i og for seg i tråd med herskande idear i Bayern om at det i bygdene i Alpane og ved Tegernsee burde takast utgangspunkt i tradisjonelle materialar og formuttrykk når nye hus skulle byggjast.
Årsaka til at byggeskikken i fjellstroka i Bayern kom til å påverka den norske trehusarkitekturen og skapa ein «sveitserstil» når meininga eigenleg var å vidareføre og betre den norske byggeskikken, var hovudsakleg at arkitektar med tysk opphav eller utdanning, og difor inspirert av tyske idear, var dominerande i Noreg på denne tida.
Dei såg likskapar mellom den tradisjonelle norske trebyggeskikken og byggeskikken i dei bayerske fjella, og nytta dette som ei slags grunngjeving for å utvikle ein norsk nasjonal stil som kunne stette krava i tida til utforminga av bustadhus, fritidshus osb. Soleis vart det til at dei innanlandske nasjonalromantiske strøymingane om å løfta fram skikken om å byggje hus i tre gjekk i hopehav med impulsar frå tysk, austerriksk og sveitsisk bondehustradisjon, og europeiske tankar og faglege tradisjonar elles om arkitektur.
Sveitserstilen vart populær. Det vart reist mange våningshus i sveitserstil på bondegardane rundt ikring, og likeeins kunne løer og andre driftsbygningar og uthus verte utforma under påverknad av denne stilen. Dei bustadhusa i sveitserstil som vart bygde for velhaldne bybuarar karakteriserast på eit vis av at dei appellerte til førestillingar om det gode, landlege livet. Husa vart anten bygde på frittliggande «landlege» areal i byen, slik det framleis er fleire døme på i Oslo, eller som bustader eller sumarvillaer på landet i nærleiken av byen, slik ein likeeins framleis har fleire døme på i Oslo: på Ormøya, Bekkelaget og Nordstrand. Dessutan vart mange hotell på landsbygda oppført i sveitserstil, og landsens jarnbanestasjonar fekk ofte bygningar i sveitserstil, eller som var prega av stilen. Det same galdt òg fleire av dei bygningane som militærvesenet sette opp på moane kringom i landet.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
http://www.hschj.no/Websted/forside_files/kontorpresentasjon.pdf
http://mobil.bt.no/bolig/Huset-han-gav-henne-2833383.html
Siste link er huset bygget som grindverksbygg.
Link nummer to synes jeg var noe som varmet et hjerte! Fantastisk at man kan glede seg så mye etter et arkitektarbeid.
Jeg leste gjennom tråden i går kveld og fikk lyst til og fortelle hva jeg synes om arkitektur.
Arkitektur er delt i to for meg. Nemlig der penger ikke er et spørsmål og der penger er et spørsmål. Veldig lettvindt og sikkert naivt. Har ikke tenkt så mye på emnet før, bare lagt merke til ting jeg liker og ikke liker.
For meg er det virkelig gode arkitekt arbeidet, når prosjektet blir gjennomført etter at man må skjære vekk godbiter, men beholder det mest sentrale. Og dette fører meg inn på bruken av bygget. Om man "bare" lager et bygg for at andre skal nyte det på avstand, da synes jeg det blir pompøst og dumt. Men er det laget slik at man blir mer og mer glad i bygget etter hvert som tiden går, da er bygget verdt terningkast 6.
Derfor synes jeg at spenstig, fresh, ny arkitektur som ikke viser seg og være brukervennlig er dårlige greier.
Siden jeg vel også bør legge ved en link så blir det denne fra Aftenposten i dag:
http://www.aftenposten.no/bolig/Hjemmet-til-Birte-er-formet-som-en-pyramide-7106317.html
Har nettopp vært i gjennom en tråd der vi diskuterte flatt tak og sopp og råte, og her er i hvert fall arkitekten på lag med naturkreftene siden alt vann renner av
Jeg forstår jo at monumentale bygg kan være viktige for mennesker og etter denne tråden er Berlin på min reiseliste. Men selv monumentalbygg er avhengige av at vi mennesker bruker og betrakter dem. Uten menneskene ville de ikke vært noe særlig. Og når det gjelder betraktning så kan man jo gjøre dette på avstand også. Men jeg synes det er dårlig arkitektur om det er pent langt i fra, og når man kommer nær det, så blir det langt i fra pent ::)
MBT skrev: Jeg synes at betongvegger innendørs kan være noe av det mest spennende. I en modernistisk murvilla med hvite vegger kan en slik vegg i råbetong virkelig løfte uttrykket interiørmessig. Heng opp en flott TV eller et fargerikt maleri på veggen, så har du den flotteste kontrastveggen.
Helt enig + at jeg elsker ting som varer, forutsatt at det er godt! Dette er enda viktigere i Norge, i 2013. Fordi man må betale så inn i hampen mye for et hus og dette legger føringer på alt annet man har lyst og gjøre. Jeg vil være sikker på at når jeg endelig får bygd meg et hus så skal tidens-tann være så sløv som mulig. Er det noe som tåler dette bedre enn betong så skrik ut.
Dette var en lærerik tråd, takk til alle sammen. Nå har jeg byttet bakgrunnsbildet mitt.. og dette huset er for meg et supert hus når man har kjøpt seg en utsiktstomt. Ligner faktisk litt på min tomteutsikt, men min er bare råtomt:-(
http://www.saunders.no/work/item/11-salt-spring-island
Jeg skal ikke sette igang en stor analyse av dette men synes de forskjelliges opplevelse av arkitektur gir et bestemt mønster.
For de fleste av oss er det dyrt å bygge, og når det gjelder privathus er det nok økonomi som setter grenser, både for størrelse og utforming. Dog gjør man det beste ut av det for at det skal bli trivelig og fint.
Jeg synes også å ane at for en del betyr det mer å spare enn at det blir koselig. Men her er prioriteringene forskjellige, og det finnes ingen mal for at hv som er riktig og hva som er galt.
Når det gjelder offentlige bygg synes jeg det er lite forståelse for hvordor man bygger monumentalbygg. Ofte har dette med en form for markering å gjøre, men en del mener det er bortkastet fordi de selv eller publikum ikke har tilgang eller behov for det.
Vi kan ta operaen i Oslo som eksempel. Ikke alle liker opera, og ikke alle bor i Oslo. Mange mener det er stygt og kun laget for en liten elite i Oslo. MEN, operaen er blitt en stor turistattraksjon, og er med på å sette Oslo på kartet. Så det har en markedsføringsverdi vi ikke nødvendigvis alltid tenker på.
Personlig er jeg ofte PÅ operaen, dvs går tur PÅ den, IKKE INNI den. Og jeg har stor glede av å vise den til folk som kommer utenbys fra. Siden jeg ikke liker opera skulle jeg vel hatet bygget, men jeg synes det er helt fantastisk.
Jeg tror det er viktig å kunne la seg glede og ergre over denne type bygg, og rundt arkitektur generelt, men det er viktig at det kommer av det estetiske og ikke bare det økonomiske.
Vi vet alle at mange av oss må tenke økonomi når det gjelder hus, men la oss glede oss over de som bygger annerledes enn hva vi selv prioriterer, både når det gjelder billig og dyrt.
Poenget dog, vi påvirkes av arkitektur, både positivt og negativt, og det synes jeg er veldig spennende.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Arkitektur gir meg en indre splittelse. På den ene siden er jeg en liberaler som vil alle skal få gjøre mest mulig som man vil så lenge det ikke plager andre (unntatt folk som er veldig kreative til å finne ting å plages av, slike vil plages av alt uansett og trenger å ignoreres), men på den annen side syns jeg at det er for ille når et ellers flott område blir skjemt av noe skikkelig stygt og dominerende. Mitt elskede Chiang Mai er et slikt sted hvor det er så utrolig mye flotte arkitektur, samtidig som det også finnes mye stygt solid plantet inne mellom det flotte nesten uansett hvor man snur seg. Og da mener jeg stygt som i noe som er murt opp uten tanke på utseende, og ikke som i noe i en stil jeg ikke liker.
Men så er det jo også det at et offentlig organ som skal sile bygg etter utseende nok som oftest vil slippe gjennom den stygge klossen fordi det blir kalt "funkis" (selv om det i det hele tatt ikke ligner noe de som i sin tid definerte funkis ville vært bekjent av), mens de vil stoppe det kule hobbithuset, eller flyskroget ombygd til et hus fordi de ikke har noen teoretiske knagger å henge det på.
Enig, det er kun fordommer og andre prioriteringer som stopper folk fra å gå i operaen, det har ihvertfall ingenting med billettprisene å gjøre.
Gjenbruk
Kan disse løse boligmangelen i Norge?
Ut i fra bildet vist i artikkelen er det vanskelig å si om den tilfredsstiller TEK10 eller ikke, da TEK10 normalt sett har lite med utseende å gjøre.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Siden det spørsmålet er plassert i den tråden det er i vil jeg ikke gå for langt i å diskutere om det er boligmangel i Norge eller ikke. Det er det vel strengt tatt ikke, selv om markedet ikke til enhver tid tilbyr de boligene folk vil ha på rett sted til rett pris.
Artikkelen viser egentlig ikke noe revolusjonerende sammenliknet med f.eks. Moelvens seksjonshus fra rundt 1970, selv om designen er tilpasset det som oppfattes som moderne nå. Hus bygget i moduler på fabrikk, heises fort på plass. Ved å kombinere forskjellige moduler og antall av dem kan man bygge både store og små eneboliger, rekkehus og også blokker, samt kontorbygg, brakkerigger for pendlere etc. Og selvsagt kan modulene tilpasses de til enhver tid gjeldende byggetekniske forskrifter. Eller forskriftene kan tilpasses modulene, dersom man mener de er en genial løsning på et problem.
Ingen voldsom boligmangel i Norge nei.
Det ligger 16.741 boliger til salgs på finn idag. I tillegg kommer alle utleieobjektene.
Poenget til boligbyggerne var vel å vise til en modulløsning som var enkel og billig å sette opp, og det i seg selv har jo en interesse for tråden. Og så kan man jo selvsagt ha tanker om det er flott arkitektur eller ikke.
I mange situasjoner må det praktiske spille større rolle enn estetiske, og da blir det nok like mange meninger om det som det vanligvis blir.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.