50 170    149    1  

Boligmegleres kunnskap

 5 111     Sørnorge     0
I siste utgave av programmet Solgt (2:50 ut i klippet http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/806733/ ) stiller programlederen spørsmålet til meglerene: "Vet dere hva et passivhus er?" Fra den ene megleren kommer det et momentant "nei". Den andre tror kanskje det kan ha noe med energi å gjøre.

Er meglere virkelig så lite oppdatert på hus?

   #1
 876     Ut Mot Havet i Vest!     0
mitt inntrykk er at litt for mange meglere har det meste av sin kunnsakap på et område...


   #2
 374     0
er standard det. Samme i finans. Megleren kan det som skal til for å få solgt objektet. For leiligheter ser det ut til å være at det er x antall rom, "nyoppusset", og at det er "mange" interesserte kjøpere.

Det jeg synes er rart er at det i prospektet ikke er standardisert med krav til meglers kunnskap for å utfylle rapport. Eks så burde ting som borettslagets tilstand, styret i borettslaget sin investeringshistorikk med mer være med.
hro
   #3
 1 574     Trondheim     0
Det er jo ikke spesielt god reklame for en eiendomsmegler å vise inkompetanse. Det er likevel fullt ut mulig å være eiendomsmegler med et minimum av kompetanse om hus:
http://www.lovdata.no/all/tl-20070629-073-004.html

I for eksempel eiedomsmeglerstudiet ved BI er det hovedfokus på de økonomiske forhold ved meglingen og lite på bygninger. I for eks praktisk eksamen (muntlig) kan man prøves i følgende:

  • Lovbestemmelser og forskrifter

  • Eiendomsmegling i praksis og dokumentbehandling

  • Regnskapslære, økonomi og oppgjør av eiendomshandler, herunder behandling av klientmidlerDerimot - om det hadde hatt takstmenn i samme serie, burde en ikke fått "nei" som svar. Det kunne forøvrig vært interessant å hatt en takstmann og en megler i en tilsvarende programserie.
Signatur
jaf
   #5
 4 774     tromsø     0
Så lærer de å omdefinere ting slik at salg fremmes. Drenering, vann, avløp oppnåd forventet levealder=må skiftes, kan brukes i rettsoppgjør etter kjøp. Tilbaketrukket=innestengt. Potensiale=Mange dårlige løsninger som ikke fungerer og må utbedres. Loft ikke tilgjengelig for inspeksjon= fukt og kondenskader på grunn av manglende lufting. EL anlegg ligger utenfo meglers kompetanseområde= EL anlegg må skiftes (underdimensjonert og mangler jordfeilbryter). Fukt indikert i dusjsone=kan bety hva som helst (forteller ingenting annet en at noen har dusjet)Brukes senere ved konflikt (Det står i egentligt at de er påvist unormal fukt). Fukt måling i gulv midt i kjeller 3.5 meter fra kjellervegg er også lurt, alltid tørt der(ingen fukt i kjeller påvisst).Så presser de opp prisen ved å si at selger er på gli. (uten å ha kontaktet selger). Hadde selger selv solgt huset, så hadde selger ofte sagt hva som er feil og mangler=Mye problemer unngått. Når en glatt megler har solgt et hus (megler uten teknisk kompetanse), og feil blir avdekket så henvises det videre til selger straks. Tror lærerne på BI ikke har fagbrev eller praktisk erfaring og da vil de kun undervise i regnskapslære,kontraktsrett og annet som de kan. Hus salg/overdragelse før vart gjort på 15 minutter av den lokale banker.For 15-20 år siden. Med en liten prat først mellom selger og kjøper om hva som er gjort og hva som bør gjøres( som å selge en brukt bil).En "bekjent" var 20 år gammel "notar" megler, kjøpte på topp for 3 mill, et gammelt hønsehus med lite eller ingen isolasjon. Står nå for salg nær deg? hver vår,sommer og høst. Trodde tydeligvis at hus kun kan stige i verdi,uansett alder. Fikk en bratt læringskurve. Prøver å selge med Protektor boligsalgsforsikring...
Siste redigering: 25. november 2011 11:22:13 av jaf
   #6
 8 026     Bærum     0
I fjor solgte vi leilighet og kjøpte hus. Da vi skulle selge ringte jeg 6-7 meglere, som i tur og orden var innom og presenterte sitt opplegg og kom med verdivurdering av leiligheten.

Dette er et lite utvalg i den store sammenhengen, men jeg må si jeg ble skuffa. Alle meglerne fremstod som pengehungrige, småarrogante, lite kunnskapsrike om tekniske løsninger, og ellers det jeg vil kalle for overfladiske personer. Det hadde med språkbruk, fakter og det generelle inntrykket av personene. De få som ikke bare snakket om fortjeneste falt igjennom pga høy "blond-faktor".

Da vi kjøpte hus var megleren på det huset i samme kategori som gjengen fra salgsprosessen.

Dette er selvsagt et svært snevert utvalg, men jeg ble sjokkert over hva slags mennesker det er som skal administrere boligsalg for privatpersoner - det er tross alt kanskje den største økonomiske investeringen man gjør i løpet av et liv.
   #7
 1 519     Oslo     0

Dette er et lite utvalg i den store sammenhengen, men jeg må si jeg ble skuffa. Alle meglerne fremstod som pengehungrige, småarrogante, lite kunnskapsrike om tekniske løsninger, og ellers det jeg vil kalle for overfladiske personer. Det hadde med språkbruk, fakter og det generelle inntrykket av personene. De få som ikke bare snakket om fortjeneste falt igjennom pga høy "blond-faktor".


Husk på at de fleste som kjøper bolig også er rimelig nedsnødde på teknisk tilstand og relaterte problemstillinger, således er det en fin match mellom kjøpere og megler. Viktigere at det er pene fliser og en fruktkurv i boligen og slikt.

   #8
 2 045     0
Jeg reagerte også på det med passivhus. I og med at vi selv er på husjakt nå, så begynner enkelte meglere å irritere  meg voldsomt. Det virker som de ikke vil vite mer en nødvendig av det negative, og som i et tilfelle spille overasket angående fuktig kjeller. Samme megler hadde verdivurdering av vårt hus. Holder på med å lage et nytt soverom. Det er komplisert på grunn av mye vinkler og forskjellige rom og byggningsdeler som er slått sammen. "Det er vel bare noe isolasjon og plater som mangler?" var kommentaren. Snakk om kjøtthue!
   #9
 374     0
Så lenge de ikke har undersøkelsesplikt så er det bedre jo mindre de vet pga mindre ansvar i ettertid. Kan dermed tenke meg at de tar i litt og spiller ekstra dumme når noe dukker opp slik at de kan peke på selger som den store stygge ulven.

En løsning er kanskje å legge ansvar på megler? Kanskje takstmann og megler burde slås sammen og megler gjøres personlig ansvarlig for taksten?

Det må da være uendelig mye bedre enn å ha to uavhengige uten ansvar.
   #10
 2 045     0
Ja, megler burde være med takstmann og undersøke. Men så er det det med muntlig dialog, lett å så tvil om hva takstmannen har sagt og ikke sagt.

Ellers så er det så at takstmannen også tåkelegger, betegnelser som risikokonstruksjon om innreding av kjeller feks. Takstmannen har ikke funnet fukt (målt i f.eks gulvlist, som er lengst unna muren). Så burde kjøper forstått at det kunne være råte i veggen og selger som har bodd og kjenner til huset har ikke ansvar for å forstå slike ting. Selv om selger har fyrt opp, luftet og hatt avfukter der nede før visning. Myndighetene burde også rydde opp i P-rom begrepet. Vedboder som kles med tre og selges som soverom ser ut til å være utbredt