#21
 7 688     Bærum     0

Jobber selv som eiendomsmegler og er medeier i foretaket jeg driver. Bygger for tiden hus, så har også erfaring med hva det innebærer.

La det være sagt, at når man driver butikk er man selvsagt intressert i å tjene penger. Dette tror jeg er en unison oppfattelse.

Jeg har selv jobbet i byggbransjen noen år, før jeg utdannet med videre som som eiendomsmegler.

Jeg har dermed grunnlag for å uttale meg både som privatperson, samtidig som jeg selvsagt har inngående kunnskap om "megler rollen".

De fleste uttalelsene her vitner rett og slett om manglende forståelse av meglers rolle er ved boligsalget.

Vi har en utdannelse innen jus, markedsføring med hovedvekt på økonomi og administraksjon. Svært lite av dagens utdannelse er faktisk rette mot salg, selv om det er dette vi er kjent for.

At den generelle kompetansen på hus/bygg her på forumet blandt mange forumets medlemmer er langt over gjennomsnittet, er ikke bare en påstand , men et faktum.

Vi sitter da tross alt på dette boligbyggeforum av forskjellige grunner og diskuterer, leser og setter oss inn i alt hva angår hus og husbygging.

Mener dere allikevel at man skal kunne forvente dette av en person som ikke har faglig kompetent bakgrunn til å uttale seg om dette?

Selv setter jeg ikke som et krav at mekanikeren min også kan lakkere bilen.
Jeg går ikke til tannlegen min når jeg har influensa
Jeg spør ikke elektrikeren min, om råd innenfor grunnarbeid.

Eiendomsmegler rolle er ikke å være takstmann/byggsakynding. Dette bruker man alltid en takstmann til, som har de korrekte faglige kvalifikasjonene for det.

Boligsalgsrapporten skal gi en teknisk gjennomgang, men heller ikke denne vil være 100% utfyllende. Typisk er gjerne at taksmann ikke har tilstrekkelig kompetanse innen elektro til å uttale seg om dette.

At meglere er opptatt av gode salg, tjene penger og skape fornøyde kunder hersker det liten tvil om. Det er tross alt det vl lever av.

At Eiendomsmeglere generelt ikke har særlig byggfaglig kompetanse er helt natulig. Dette ligger rett og slett ikke under fagfeltet.

At enkelte mener at eiendomsmeglere i tillegg til Bachelor i Eiendomsmegling, også burder vært en sertifisert taktmann får så være..

Hvis du mener meglere ikke trenger noen som helst kompetanse om hus synes jeg ikke de skal ha noe som helst med visning å gjøre. De står jo der som selgers representant og uttaler seg i hytt og pine. Hvis det er som du sier burde takstmann vært tilstede under visning og gitt kvalifiserte svar. Analogien med tannlege etc henger ikke på greip. Din tilnærming er at man ikke kan spørre bilselgeren om bilen han selger fordi han er best på å skrive kontrakter. At en eiendomsmegler ikke vet hva et passivhus er er så flaut at det tilsvarer at en bilselger ikke vet forskjell på bensin - og dieselmotor

  (trådstarter)
   #22
 5 111     Sørnorge     0

Mener dere allikevel at man skal kunne forvente dette av en person som ikke har faglig kompetent bakgrunn til å uttale seg om dette?

Selv setter jeg ikke som et krav at mekanikeren min også kan lakkere bilen.Nei, men jeg tror du forventer at mekanikeren vet hva det vil si å lakkere bilen. Likeledes bør en bilselger være i stand til fortelle kunden om bilen har metallic lakk, og hva som er fordelen med dette over vanlig lakk. Det er ikke dermed sagt at bilselgeren skal kunne lakkere bilen selv om han bør inneha kunnskap til å svare på spørsmål om produktet han selger.

En boligmegler selger et hus. Da forventer i hvertfall jeg at vedkommende kan fortelle hva som menes med begreper som benyttes i annonseteksten. F.eks "enebolig", "passivhus", "laftet tømmerhus", "eikeparkett", "trelags vinduer" osv. Det er stor forskjell på å kjenne til begreper som brukes og å kunne bygge huset.
   #23
 838     Østfold     0
Når megleren i prospekter skriver om bygningens tilstand får noen inntrykk av at megleren har peil. Ordet "megler" knyttes ofte til uavhengige mellommenn, men sannheten er noe helt annet når det gjelder eiendomsmeglere.

Derfor er det ikke rart at ord som "sjarmerende", "barnevennlig", "flott", "unik", "sjelden" og andre superlativer kun forekommer i meglerens prospekt og ikke i takstmannens takst.

Som Torango skriver, alle som selger varer som har et visst teknisk nivå kan mye om produktet de selger. At en eiendomsmegler ikke har samme teknisk nivå som en takstmann eller spisskompetanse som håndverkere har om sitt fag er ikke rart. Men det blir for dumt når "jentunger i 20-årene" skal pushe en bolig og ikke kan svare på noe som helst om boligens tilstand.

Jeg tror at eiendomsmeglerbransjen har skapt forventninger hos boligkjøpere og -selgere om at de skal kunne mer enn de kan og være mer objektive enn de har grunn til å være.

At en eiendomsmegler ikke reagerer på at en vedbod er fikset litt på og kalles soverom er for meg ikke overraskende. Fargen på veggene er sikkert fin og man sover godt når det er litt kaldt på rommet. Og hadde vedboden vært i sin opprinnelige stand kunne den blitt omtalt som "soverom med potensiale"  ;)
Megler skal jo ikke ta stilling til om det faktisk er et soverom eller en vedbod. Har selgeren omtalt det som et soverom er det selgeren som må stå til ansvar for å ha forledet kjøperen. Megleren bare videreformidler informasjon og prøver å få en best mulig pris.

Jeg er svært skeptisk til eiendomsmeglerbransjen. Jeg synes den lider av en altfor høy "glosse faktor".

   #24
 7 688     Bærum     0
Det er et paradoks at meglere tydeligvis ikke skal trenge å kunne noe som helt om hus, men de er mer enn villige til å gi prisantydninger når de skal ha en jobb. I snitt treffer kona og jeg bedre enn meglerne i disse programmene. Det er bra at Naits82 forteller oss hva vi kan forvente av meglere. Det han skriver bygger opp under min erfaring.
   #25
 838     Østfold     0

Det er bra at Naits82 forteller oss hva vi kan forvente av meglere. Det han skriver bygger opp under min erfaring.


Ja, han ser ut til å kalle en spade for en spade og prøver ikke å overvurdere meglerens kunnskap og rolle.
   #26
 19 326     Akershus     0
Var på visning. Der hang PR og slang. Spurte da om dette var hjemmearbeide - "neida utført av elektrikker! "

OK, kan jeg få se samsvarserkæringen?


???  ? Samsvarsærklæring - hva er det?

At det bør/skal foreligge en samsvarsærklæring hører kanskje inn under jussen og dermed innenfor det en kan forvente av en megler?

Med utgangspunkt i  slengende ledninger og tapet som var malt, men ikke renskåret før baling!! spurte jeg om badet var "hjemmearbeide"? "Neida, bla bla..., men når jeg så leste prospektet med uttalelse fra takstmann: "Det er hjemmearbeide på badet og det kan føre til problemer!" "Megler" har mao ikke selv lest det takstrapporten som hun legger frem.

Har også lest takstrapporten fra salget for 3 år tilbake og takstrapporten nå. Er det samme hus?


(PS, har ikke noe imot eventuelt å kjøpe et selvgjort bad, men da med oversikt over materialer som er brukt, fotografier av arbeidets gang og en prat med "utførende".)Signatur
   #27
 181     Haugesund     0
Jeg mener absolutt ikke å undergrave meglers rolle ved et boligsalg.

Personlig er jeg stolt over utdannelsen jeg har, jobben jeg gjør, og alle timene jeg legger ned i hver eneste jobb for å gjøre mine kunder fornøyde.

Jeg jobber i et privat foretak, og er like avhening som petterg av at mine kunder er 110% fornøyde. Jeg kjenner meg like godt igjen i dette med å ha stolthet for jobben du gjør, selv om jeg ikke lenger er håndverker.

Både for egen del, men også for at jeg utelukkende lever av å gjøre en så god jobb, at kunder anbefaler videre, og kommer tilbake neste gang de skal selge. Dette gjelder sågar mine kjøpere.

Men nok om det.

Sakens kjerne er uansett, at vi/dere som sitter på et forum som dette har en interesse og kunnskap langt over det den jevne huskjøper besitter. Persolig synes jeg det er en trygghet i å ha en viss kunnskap om både konstruksjoner, byggeteknikker og materialer - men rent faglig ville jeg ikke vært avhenig av å kunne dette for å utføre jobben min skikkelig.


Når det er sagt er heller ingen tilhenger av at enkelte meglere har null kompoetanse om hus og hvordan de er bygget opp, men å stigmatisere å si at dette gjelder alle blir feil.

Syntes det var noe spessielt at disse meglerene ikke kjente til hva passiv hus innebærer, men "enebolig", "laftet tømmerhus", "eikeparkett", "trelags vinduer" osv tror jeg meg høy sannsynlighet at enhver megler kunne svart på ;)

Forøvrig så stilles det i dag relativt strenge faglige kompetanse krav for å jobbe som megler, og i det hele tatt kunne kalle seg Eiendomsmegler. Men som tidligere nevnt må man ikke forveksle takstmanns rolle og kompetanse med og meglers rolle rolle og kompetansel. Jeg tror det er nettopp dette som "provoserer" mange. Dette betyr imidlertid ikke at megler er "blond" og ikke har kunnskaper om jobben han/hun er satt til å gjøre.


   #28
 181     Haugesund     0
Dette er horribelt, og vedkommende burde blitt holdt ansvarlig for villedende markedsføring.

Dette hører nok til unntakene. På eget kontor har vi særdeles strenge rutiner ift definering av rom. I min kan av landet benytter vi også alltid en takstmann, og støtter oss til hans uttalelser vedr definering av rom. Dette ville aldri skjedd tror jeg dersom bruk av boligsalgsrapport hadde vært lovpålagt. Dette står imidlertid på trappene, og er et lovforslag om dette er inne til høring. Håper det blir tatt til følge.
   #29
 181     Haugesund     0
Generelt veldig lite pensum rundt dette, men noe er det. Kompetansen erverves først etterhvert som man starter i yrket.

Jeg vet veldig godt hva det innebærer å bli stilt til veggs på visning i dialog med intressenter som har mer kunnskaper om den tekniske gjennomføringen av huset, enn det jeg som megler har. Aldri morro det, men etterhvert lærer man å se sine egne begrensninger, svare på det man vet og kan, og heller komme tilbake etter å ha undersøkt det man ikke kan.

Det viktigste er uansett at informasjonen som blir gitt er korrekt.
   #30
 7 688     Bærum     0

Men nok om det.

Sakens kjerne er uansett, at vi/dere som sitter på et forum som dette har en interesse og kunnskap langt over det den jevne huskjøper besitter. Persolig synes jeg det er en trygghet i å ha en viss kunnskap om både konstruksjoner, byggeteknikker og materialer - men rent faglig ville jeg ikke vært avhenig av å kunne dette for å utføre jobben min skikkelig.
Det er jo ikke vi som får problemer. Det er de som ikke har kompetanse og stoler på det megleren sier. Det er umoralsk å utgi seg som en kompetent megler når folk skal gjøre sitt livs investering. Jeg er klar over at folk må sjekke selv, men megler burde gi klar beskjed at han kun er selger og ikke har kompetanse på det han selger. Dette må vel være den eneste bransjen hvor selger ikke trenger kompetanse på det han selger.