#11
 5,111     Sørnorge     1
Er vel greit å sjekke reguleringsplan og mulige ferdighusmodeller for å få en pekepinn. Litt dumt å skille ut tomt, for så å oppdage at den mangler noen kvadratmeter for å kunne bygge et passelig hus og garasje uten å søke disp.

Jeg ville startet med å presentere noen tanker for et par ferdighusleverandører for å høre hva de tenker og få en pekepinn på kostnader. Presenter det som at foreldrene ønsker å bygge nytt til seg selv. Det er ganske lett for en ferdighusleverandør å forholde seg til.

   #12
 217     1
Prøver bare å gi deg gode råd.
Du bør uansett begynne prosessen med å skille av eiendom. Kan ta lang tid med saksbehandling. Deretter finne ut om og hva du får lov til å bygge(regulerings bestemmelser). Da kan du be om tilbud på ferdighus. Og se an om det lønner seg.

Bygge selv fraråder jeg deg. Jeg har bygget nå snart 12 år og håper å bli ferdig til våren. Sikkert spart noen penger på egeninnsats, men er det verdt det?
Bolig millionær hva er det? Boligen øker i verdi, men man skal jo ha ett sted å bo? Inn og ut av samme marked blir mann ikke millionær av!

Godt sagt.

I tillegg er det vel også verdt å nevne at, og som jeg håper et flertall er inneforstått med, å kjøpe et hus som er bygd på egeninnsats er en særdeles dum idè. Jeg vil nødig dra opp til diskusjon om at ufaglærte av og til kan gjøre bedre jobb en faglærte, men det er ikke poenget. Poenget er reklamasjonsretten, eller rettere sagt mangelen på dette i etterkant.
Derav er det svært sannsynlig å si at et slikt prosjekt hadde vært prisdempende ift. salg av en prosjektert bolig (fra en utbygger)
Signatur
   #13
 15,451     0
Skal barn overta hus etterhvert så er det ok og dele tomt men hvis en ikke har bestemt seg så vil salg av hus med tomt være skattefritt såfremt en ikke har gjort alt for mye til rette for at tomt skal deles. Bare slik at en har tenkt over denne problemstillingen også.
   #14
 354     1
Kommentar til Megleren, nr 12:


Dårlig begrunnede standpunkt i fleng:

1)   Det er slik at man har rundt 20000 boligtvister ved eierskifte pr år som er registrert av forsikringsbransjen.  Trenden har vært stigende.  Videre er det slik at den relative andelen av selvbygde boliger blant totale salg har falt over tid.  Da kreves mot til å hevde at "å kjøpe et hus som er bygd på egeninnsats er en særdeles dum ide".  Kranglingen etter kjøp skyldes nok helt andre ting enn hvem som bygde.

2)   Nesten 75% av tvistene innenfor eierskifteforsikring (det er der forsikringsselskapene får sine data fra) gjelder våtrom, sopp, råteskader og drenering.  De 3 første er først og fremst avhengig av materialvalg.  Alle kjøpere og husbyggere bør merke seg tallene.

3)   Reklamasjonsrett: Hvor tar man det fra at denne herlige retten(!) er dårligere for et selvbygd objekt enn et ikke-selvbygd?

4)   Prisdempende effekt: Som i 1) over, aldeles grunnløs påstand og statistisk ikke dokumenterbar.

Signatur
   #15
 217     0
I fare for å helle bensin på bålet:

1) Nei, det krever meg fint lite mot.

2) At det er materialvalgene som i hovedsak er roten til en brorpart av reklamasjoner tviler jeg veldig sterkt på, som du indirekte skriver. Uavhengig om det er tilfelle eller ei, er det likevel utførende firma som må rette feilen.

3) - Om jeg kjøper et hus vel vitende om at boligen var bygd av en ufaglært, er det vel påregnelig at det ikke er 100% etter normer og forskrifter?
    - Tror du selger hadde stilt en skriftlig garanti for at det var tilfellet?
    - Mener du at det er like lett å rette krav mot en privatperson som et firma?
    - Er det like sannsynlig at en privatperson hadde klart å gjøre opp for seg/etterkomme krav enn et firma?
    - Finnes det på lik linje klagenemnd for privatpersoner som har utført slikt arbeid, som det gjør for handtverkere?
    - Har ikke jeg plikt til å videreformidle dette til eventuelt neste kjøper? Vil jeg kunne miste potensielle kjøpere på dette?
    - Trengs det flere argumenter?

  Hvor tar jeg det fra? Avhendingslovens kapittel 3, samt en bråte med rundskriv og rettspraksis.

4) Ikke dokumenterbar - nei, kanskje det. Du mangler på lik linje dokumentasjon for dine påstander.
  Men jeg kan sannsynlighetsgjøre det: Dersom noe har en potensielt stor risiko (Ja, se over), ville du vært like villig til å betale full pris for det, som ved noe med mindre risiko? (gitt samme potensielle avkastning)
  Å hvis "Ja" - tror du et flertall deler ditt synspunkt? Mest sannsynlig ikke - og derav prisdempende.
Signatur
   #16
 321     Oslo     1
Vurderte selvbygg/Ytong for ny bolig, men et par årsaker til at jeg forlot ideèn.

1. Veggtykkelsen øker dramatisk om man skal opprettholde TEK. Kvadratmeterpris er lett 25 000 i dag. En utregning ga 20 kvm mindre areal på en 240kvm bolig med 20cm (minimum?!) økt veggtykkelse (bare yttervegger).

Vi har makset BYA (slik som det gjerne også gjøres på slike tomter som blir skilt ut). Markedsverdien er da 500 000 kr lavere i tapt areal. Samt at vi selvsagt mister plass vi tok med av en grunn.

3. Økt byggetid = økt byggelån. Estimert 20 000,- per måned for eksemplet over. Et modulhus (fasade) settes opp på noen dager. I tillegg kommer tapt arbeidsfortjeneste i byggeperioden. 100 000 går fort.

5. Argumentene til megler ovenfor. Risiko. Garanti. Takst?

Regnestykket er ikke like gullkantet om man tar med slike faktorer? Jeg er ikke helt overbevist, men åpen for at jeg misser noe vesentlig. 

For trådstarter ville jeg kanskje snakket med en lokal megler som kjenner markedet. Mange som fortsatt tjener gode penger på å bygge hus, men inntrykket mitt er at de med suksess kan "tricks of the trade" for å få opp marginene/redusere risiko, samt har tilgang til billigere arbeidskraft/materialer enn menigmann.

Ville regnet nøye på et evn. hus i allefall, og inkludert kapitalkostnader, risiko etc. Dette kan ferdighusleverandører og banken bistå med.
Signatur
   #17
 354     0
I innlegg nr 14 pkt 3 stilte jeg spørsmål om hvor Megleren i innlegg nr 13 tok sin påstand fra om at reklamasjonsretten var dårligere for kjøper av et selvbygd objekt enn et ikke-selvbygd objekt.  
Svaret var (nr 15): Avhendingslovens kap 3, samt en bråte med rundskriv og rettspraksis.

Avhendingslovens kapitel3 omtaler seljar og kjøpar 13 ganger hver.  Det er ingen differensiering i dette kapitlet på hvem de to partene måtte være.  I §3-2, nr 2 heter det at ved forbrukerkjøp skal "eigedomen vere i samsvar med offentlegrettsslege krav stilt i lov eller medhald av lov og som gjaldt for eigedomen på den tida da  avtala vart inngått".  Men dette har ingen ting med den rolle/status partene er i.  Lovgivers fokus er på objektet (eigdomen).
Ergo: Det er intet i kapitel 3 i avhendingslova som stiller kjøper svakere i å reklamere overfor en selvbygger som selger.

Når det gjelder henvisning til "en bråte med rundskriv" og "rettspraksis" har jeg ikke evner til å ta slikt seriøst.

Det er beklagelig at gale påstander om for så vidt viktige ting bare slippes avgårde uten faglig forankring.



Signatur

   #19
 1,778     Norge     0
Det jeg mente med reklamasjon var ikke ved salg, men opp mot en entreprenør. Ved selvbygg har man enten gjort det selv eller venner som har hjulpet.
Virker ikke som TS har særlig peiling på å bygge hus.
Porebetong hus er nok ikke så lett å selge som de vanlige trehusene. Dette gjelder nok til en viss grad også leca hus.