HSt
   #71
 26 548     Lillestrøm kommune     0
For de som trenger lufting så er det lettest å gjøre noe med det før en blåser inn  Tongue

De legger visst en 5cm spalte f.eks. med disse dyre brettbare papplatene til Isola og lar de gå et godt stykke opp over endelig isolasjonsnivå.  Med blåseull så skal en la den stikke lenger opp enn med isolasjon i matter.

  (trådstarter)
   #72
 114     Oslo     0
Ouch! ;)
Det får bli en oppdatering på dette til vinteren. Følg med, følg med!!
Signatur
  (trådstarter)
   #73
 114     Oslo     0
Det er ikke ofte jeg blir glad når en faktura ramler ned i postkassen. Men i dag kom strømregningen fra Norges Energi. Vi har brukt hele 559 kWh i perioden 1.sept til 31.okt. Veldig gøy å se at tiltakene vi har gjennomført har effekt. :)

Målet er å redusere strømforbruket og basere mest mulig av oppvarmingen på ved. Har gjort noen analyser av boligen og energibehovet ligger rundt 30 000kWh der oppvarming av rom og tappevann utgjør ca 27 000 kWh per år. Skulle vi oppgradert til passivhus standard ville vi trengt ca 14 000 kWh der oppvarming er 8000 kWh. Gitt varmepumpeløsning kan passivhusløsningen gi et strømforbruk rundt 10 000 kWh.
'
Hafslund har et antatt årsforbruk for VillaDammen på 4 155kWh.

Nå håper vi denne trenden kan fortsette slik at vi kan vise at gamle boliger kan gi  energiøkonomi, bærekraft og godt innemiljø. Også uten "moderne" og omfattende oppgradering................
BigD: VillaDammen - WP_20141115_003.jpg - BigD
Signatur
   #74
 6 601     Akershus     0
Alltid artig å få strømregning når det går den veien :)

Selv fikk jeg regning på nettleie fra Hafslund her om dagen. Nedgang i forbruk på 62 % sammenliknet med oktober i fjor Smile Skyldes delvis en mild høst så langt, delvis isolering og ibruktaking av 2 rom som i fjor var under renovering (var gjerne 3 -4 grader der inne) og delvis økt bruk av ved for oppvarming.

Slik det ser ut nå er strømregning-posten i budsjettet kraftig overdimensjonert.
Signatur
   #75
 513     Skien     0
Ga ikke helt mening disse tallene dine...
Du har beregnet et årsforbruk på din bolig til 30000 kwh?
Hafslund har antatt 4155 i årsforbruk?
Passivhus har et årsforbruk på 14000 kwh?

Vi har et årsforbruk på 11000 kWh i vår bolig fra '68 på 175 kvm med 10cm isolasjon i veggen, 15 på taket og stort sett 21 grader i huset året rundt.
L/L VP, VK på bad, soverom og gang. 2 personer i huset.
  (trådstarter)
   #76
 114     Oslo     1
Innlegget ble kanskje litt preget av ivrighet.  Smile Har også justert litt på analysene, såå:

Jeg har gjort energianalyser på boligen ifht de tiltakene vi har gjort og hvis den skulle oppgraderes til passivhus-standard. Energibehovet for dagens tilstand ligger rundt 30 000kWh. Med passivhus-standard ville behovet vært rundt 12 000 kWh. Men det er forskjell på "behov" og "levert energi" pga forskjellige varmekilders evne til å omdanne og fordele varme fra strøm, ved, sol etc.

I et passivhus er det vanlig å dekke energibehovet utelukkende med strøm. Med en varmepumpeløsning (L-V) ville levert energi utgjort ca 9 000kWh.

På regningen vi har fått har Hafslund anslått årsbehovet til 4 155kWh strøm, på bakgrunn av den noe korte historikken.

Det politiske ønsket om å energieffektivisere boliger er på bakgrunn av et behov for å bruke elektrisitet til andre formål a la samferdsel, men grunner som forsyningssikkerhet og klima er også gitt i EUs Energidirektiv.

For å sette bruken av strøm til boligoppvarming i perspektiv kan man finne slogans som:

- oppvarming med el er som å skjære brød med motorsag
- å varme opp vann med el er som å dusje i champagne
- den beste kWh er den du ikke bruker

Rådene boligeiere får går gjerne på at man må ty til omfattende tiltak for å få resultat for seg selv(lavere regninger, høyere verdi på bolig) og for miljø.

Mitt poeng er at man kan gjøre mer begrensede, velvalgte tiltak, heller tilpasset adferd enn automatisering, og redusere strømforbruk, materialforbruk, transport, montering og til slutt avfall. Dette gjelder i eldre boliger, men også i prosjekteringen av nye.
Signatur
  (trådstarter)
   #77
 114     Oslo     0
Etter å ha vært i gjennom en runde med etterisolering av gulv, blåseisolering av loft, varmegjenvinner på gråvann med mere, er masseovnen det desidert mest imponerende energitiltaket vi har gjort! Der en kakkel- eller kleberstensovn kan veie 600-700 kg sørger 2000kg med teglstein for å porsjonere ut varmeavgivelsen på en særdeles god måte. Når det har vært -10 grader ute og fyrer vi opp to ilegg på rundt 20-30kg tilsammen per døgn. Dette tilsvarer varme energien fra 3-4 panelovner på fullt. 10 m2 med varmeavgivende flate sørger for 20-25 grader i stuen og 18 grader i tv-rom i første etasje og soverommene i annen etasje.

BigD: VillaDammen -  - BigD

På baderommet er det elektriske varmekabler i uisolert betonggulv. Foreløpig har vi to elektriske oljeradiatorer på hjul, som flyttes mellom de kaldeste rommene etter behov. Jeg kjøpte et display med fire temperatur- og fuktsensorer på Clas Ohlson. Det virker, som at 21 grader er en magisk grense for T-skjorte eller genser hos oss. Som betyr at man fyrer opp.

Overflaten på ovnen og varmebenken går fra 35-45 grader 24 timer etter at glørne har slukket til rundt 25 grader 36 timer etterpå.

BigD: VillaDammen -  - BigD

Varmeveksleren til vann var et eksperimentelt tiltak der utformingen handlet mer om tilpasning til veggen i ovnen enn maksimal samling av varme. Varmeveksleren er plassert, delvis mot, røyk kanalen i øverste del av ovnen.

BigD: VillaDammen -  - BigD

Varmeavgivelsen er jevn, men ikke av spesielt høy temperatur. Med fyring en gang i døgnet har vi 30 grader i bunn av varmelager på 470 liter. Med jevn fyring to ganger i døgnet er det over 40 grader. Planen er å få noen radiatorer koblet til varmelageret, men foreløpig er det en eksklusiv forvarming av vannet til varmtvannsberederen.

Ovnen kostet ca 130 000kr ferdig ferdig. Vi har tilgang på veldig rimelig ved og ovnen står for ca 90% av romoppvarmingen i huset. Oppvarmingsbehovet i boligen er på rundt 30 000 kWh, i tillegg kommer tilskuddet til tappevannsberedningen, så økonomien er ikke halvgæren.

Barna elsker å ligge på gulvet foran ovnen når vi tenner opp om morgenen. Varmebenken er også en yndet plass når kalde kropper trenger å tines og er en fremragende plass å legge våte klær for tørking.

BigD: VillaDammen -  - BigD

BigD: VillaDammen -  - BigD

Det er heller ikke til å legge under en stol at ovnen tar en fremtredende plass estetisk sett. Den er bokstavelig talt en bauta i stuen. Det er vel kun postdamen, som ikke har fått en befaring hittil. El-doningen hennes er for lydløs og rask til at jeg rekker å hente henne inn.
Signatur

   #78
 517     Sandnes, Rogaland     0
Koselig med peis og varme inne og snø & kulde ute ..Smile Sko ønsket det skulle vært minus her og, men men...
  (trådstarter)
   #79
 114     Oslo     0
Det er ikke noen postkort-vinter her heller. Plussgradene er tilbake og skøyteisen på løkka er blitt til en vanndam.
Signatur
   #80
 2     Bergen     0
Dette var spennende lesning! Har akkurat påbegynt et liknende prosjekt i Bergen. Er veldig spent på å høre erfaringer fra vinteren. I tillegg er jeg nysgjerrig på hva du har gjort på våtrom i forhold til gamle støpejernsrør, varmegjenvinning m.m. og håper du lager en fin post på bloggen eller her om hvilke valg og overveielser du har gjort. Ser frem til svar. Smile