54,191    139    2  

Aversjon mot regler

 4,148     Oslo Vest     1
For den som jobber i byggebransjen så er det kjent at det foreligger et regelverk som må følges, grunnen til at vi har regler er erfaringer med ulykker og uhell. . Det er to årsaker til at vi må følge det. Vi må dokumentere at vi følger reglene overfor myndighetene og det borger for kvalitet at vi følger regelverket. For en forbruker bør det være en vinn-vinn situasjon at man følger regelverket.

På dette forumet blir vi som INFORMERER om et regelverk kritisert og får diverse slengbemerkninger. Kan det oppfattes som at det å følge regelverket er negativt? Burde vi som lever av dette IKKE OPPLYSE om et regelverk når noen spør.

Personlig har jeg opplevd kritikk for å opplyse om dokumentasjon og en av kritikerne sa at HAN ALDRI hadde hørt om at noe hus måtte rives på grunn av manglende dokumentasjon. Det er vel nå ganske klart at Bygg og Bedrag har hatt en reportasje om et Kina-hus som må rives, det samme har kommet frem fra innlegg her hvor et hus fra samme produsent selges på tvangssalg og det er antatt at det må rives. Så ved å lytte til informasjon hadde kanskje noen unngått å gå i en slik felle.

Min intensjon med å opplyse om utfordringer er å få frem at det er bedre å få oversikt over utfordringer FØR man starter enn å få de mitt i byggeperioden, hvor det kanskje kan bli dyrt om det medfører endringer.

Når sOPp opplyser om et regelverk innen elektro så blir det ofte ramaskrik, for mange mener de kan gjøre dette selv. Men som elektriker så bidrar ham med kunnskap om et regelverk, og det burde man da være takknemlig for.

Så til de som synes vi som nevner et regelverk når det spørres om det, skal man drite i å nevne regelverket? Jeg vil av prinsipp ikke legge meg bort i om noen importerer et hus uten Sintefgodkjennelse, jeg legger meg ikke bort i om noen bygger et hus uten å søke, jeg legger meg ikke bort i om noen legger opp alt av elektro i huset sitt selv eller at man bruker polakker som til og med er dårlig til å bake, til å bygge huset, det er opp til hver enkelt.

Men jeg ville ha trodd at dette forumet opprettholder sin kvalitet dersom noen BRYR seg om å opplyse om et regelverk, selv om man kan være uenig i det.

Jeg synes dog å ane at et flertall her inne ikke liker denne type informasjon, og at man heller søker informasjon om hvordan man både kan lure systemet eller gjøre ting selv som man verken er kvalifisert til eller har lov til å gjøre.

Hva slags forum ønsker man?
Siste redigering: Saturday, February 5, 2011 8:05:12 PM av incognito
Signatur

   #1
 21,481     Enebolig     1
Problemet ligger nok i at flesteparten av medlemmene er her for å kunne gjøre ting selv. Hvis de blir fortalt at de ikke har lov, så tas det som en fornærmelse.

Elektro trådene er i særklasse, der blir det til tider kjedelig. Mange er av "vil ikke høre" typen, og da kan man bare gi opp. Mange andre prøver å komme seg unna med at elektrikeren skal koble, jeg har et beslektet yrke....selv om det ofte er rimelig åpenbart hva som skal skje. Men for min del synes jeg det er greit å opplyse om regelverket, selve diskusjonen videre kan man ta i egne tråder.

Ofte munner det ut i at alle håndverkere er ubrukelige, så egentlig burde vi ikke hatt noe å gjøre i det hele tatt. Ikke fortjener vi 375 lapper i året heller. Det skal nevnes at det finnes noen som skryter også, men de er i mindretall så det holder.

Nå har vel membran trådene overtatt etter at det ble søknadspliktig.


Jeg har forståelse for at mange synes regelverket er for strengt. Men enkelte ting bør det være regler på. Ikke bare for å beskytte brukeren, men også for at neste kjøper av boligen ikke skal påføres tap.

Når vi skulle se etter bolig, så kom vi over mange "sleivgjort er velgjort rett før jeg flytter ut" bad.
Når byggkjedene slenger om seg med "det er lett å gjøre selv" så går ofte den typiske nordmannen på det.
De andre vet bedre.

Jeg hadde hatt få problemer med å kjøpe en bolig med bad oppført av enkelte medlemmer her på forumet, men som kjøper hadde jeg vært glad for den nye regelen om membran utført av fagfolk. Selv om jeg tror den er vanskelig å håndheve.
   #2
 1,062     Lindesnes     0
En ting skal du ha incognito og det er at du kommer med mange sakelige og gode svar uten for mye synsing, rett på sak og rett fra lovverket og personlig har jeg lært veldig mye av å lese dine svar og innlegg:)
Det samme skal og sies om @sOPp siden du spessielt nevner hans navn her men det er mange fagfolk som gir ut nyttig informasjon til den vanlige mann som ønsker råd og hjelp.
Jeg har hatt mine diskusjoner med flere her inne og kan se både nytte og morro av det, liker å provosere i en god og sakelig diskusjon til tider uten å ønske å legge meg ut med noen.
Men det er klart at jeg er nok som andre bpligbyggere interessert i å spare inn litt der jeg kan og trenger derfor ikke alltid nødvendigvis å være enig i regelverket som dere er pålagt å følge ;)
Men helt klart en fordell med fagfolk som forholder seg til lover og regler og følger dem, det er betryggende for alle parter og gir ett intrykk av seriøsitet :)

Men det finnes faktisk fagfolk her inne som gir direkte feil informasjon og tolker lover og regler på feil måte eller grunnlag og da er ikke jeg redd for å protestere eller si fra dersom jeg mener en med fagbrev gir feil informasjon.
Det skjer jo ofte at fagfolk her inne med samme fagutdannelse kan være uenige i regler og tolkninger av den og da blir det jo selvsagt også til tider en viss skepsiss til enkelte faguttalelser og det må dere fagfolk nesten bare leve med på lik linje som vi ufaglærte må se på at dere diskuterer lovverket dere imellom ;)
Men totalt sett så er dette helt klart den beste nettsiden i for selvbyggere og hobbysnekkere og jeg er inne her hver dag for å se hva som har skjedd siden sist, er rett og slett blitt litt hekta tror jeg ;D

Joda jeg vil i hvertfall fortsatt ha sakelige og gode svar fra fagfolk som velger å bruke av fritiden sin her inne og tar seg tid til å lese våres innlegg og svare der de kan :)
Trenger ikke like alt jeg får til svar her inne men det får jeg bare lære meg å leve med som alle andre her inne må, så fortsett den gode jobben din her inne incognito og alle dere andre, om dere er fagfolk eller bare personer som er genuint innteresserte og sitter med masse erfaring, det er jo tross alt dere som skaper dette forumet og gjør det til det det er Smile
Signatur
   #3
 21,481     Enebolig     0
Du har helt rett i at noen få medlemmer bare kommer med vissvass og antakelser.

For meg finnes det tre kategorier av de som arresterer. De som søker sannheten, de som søker sannheten slik de vil høre den, og kverrulantene som søker oppmerksomhet. Og det merkes godt.

I elektrotrådene er man velsignet med såpass mange elektrikere at man blir arrestert nærmest umiddelbart  ;D Men godt er det, i dette yrket må man til tider være jurist, og vi vet jo godt hvor mye det kan sprike. I tillegg har man påtalemyndigheten i det lokale tilsynet   Tongue
   #4
 3,216     0
Det er absolutt et problem det som trådstarter nevner, samtidig må det nevnes at selv om kanskje ikke er så flink til å få det fram, så er det ofte ikke personlig ment. Sopp feks er et prima medlem av forumet med mange og gode innlegg. Samtidig er jeg ikke helt enig med han i noen spissfindigheter angående regelverket. Det betyr ikke at jeg misliker hans bidrag, holder han ansvarlig for regelverket eller liknende. Jeg skjønner jo det kan være irriterende med diskusjoner som stadig kommer opp på nytt, men man trenger ikke å delta i diskusjonene om regelenes validitet. Og man kan jo trøste seg med at de fleste nok setter pris på innspillene, selv om de ikke alltid er så flinke til å kommunisere det.

AtW
   #5
 4,110     Akershus (Follo)     0

For meg finnes det tre kategorier av de som arresterer. De som søker sannheten, de som søker sannheten slik de vil høre den, og kverrulantene som søker oppmerksomhet.

Også har du den fjerde: Trollet som sitter på skulderen og hvisker oss i øret.  ;)

Bare hold på dere. Om noen plager dere med PMer så vær klar over at det er et "spamfilter" i profilen der du kan legge inn signaturer du vil ignorere PM fra.

Incognito, du har kommet med mange opplysninger mht. lover+regler som ikke jeg har vært klar over. Nå er jeg ikke i en situasjon hvor det berører meg, men jeg vil tro at mange her kan ha stor nytte av dine inlegg.

Og sOPp + kollegaer, jeg har sett endel fiffige løsninger som får det til å gro fjær på ryggen! Så om dere trår noen på tærne så får det være til å leve med selv om vi som har vært her en stund syns vi har hørt den før.  :D
Signatur
   #6
 24,751     Akershus     0
Til alle, faglærd og ulærd her på forumet - en takk til dere alle for at dere vil dele kunnskap og tråkk meg gjerne på tærne når det er nødvendig! Skulle jeg velge å omgå regler, så vil jeg gjerne vite hva jeg omgår slik at jeg ikke dummer meg ut. (Betenkeligheter ved saga mi fra to mulige kurser var f.eks. en tankevekker Wink)

Jeg har lært mye her på kort tid og håper på et fortsatt godt sammarbeid.

Signatur
   #7
 3,997     Oppland     0
Det er et diskusjonsforum og mange forskjellige meninger.
Noen gjør alt for å ikke dra inn en håndtverker, av forskjellige grunner, og om de bryter lover og regler så får vel det være så, det angår strengt tatt ikke meg personlig.
Greit nok å opplyse vedkommende om dette, ser ikke noe problem med det, men enkelte håndtverkere hisser seg mist like mye opp som den som ikke ønsker å følge loven..

Og bryter de lover og regler, hvorfor ikke i det minste komme med fornuftige innspill..
Senker jo risikoen for at vedkommende skal gjøre noe fryktelig galt.
Men vet mange er veldig uenig med meg i dette, og mener den beste prevansjon er å ikke gi noen opplysninger.

  (trådstarter)
   #8
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg synes heller ikke at man skal være noen form for politi her inne, men jeg ser det som en naturlig konsekvens at dersom man gir gode råd til den som har tenkt å bryte en eller annen lov så er det lett å legitimere lovbrudd og vise at det er enkelt å trikse. Jeg synes ikke at vi som lever av dette kan opplyse om annet enn det som er riktig.

Ville du stolt på en person eller firma her inne som oppfordrer til og forklarer hvordan man kan lure systemet? Hva skulle tyde på at det arbeidet han skulle gjøre i huset ditt da ble gjort forskiftsmessig?

Jeg synes at det er viktig at KORREKT informasjon gis, men selvsagt gjør man hva man vil.

Jeg er dog ikke overasket over svaret.
Signatur
   #9
 1,062     Lindesnes     0
Det er mange gode og kloke ord fortalt med noen enkle setninger i tåden her som jeg tror alle som en her inne på forunmet kan være enige i :)
Det er ikke alltid det er snakk om å bryte loven her inne, men er atid artig for en som er litt ekstra interessert i sitt eget hjem å finne en mulighet for å unngå reglene ;D eller om ikke noe annet gjøre det en kan selv der det er mulig og lov å gøre noe selv ;)
Det hander jo at enkelte fagfolk sitter med holdninger som at alt som skal gjøres i en bolig må en ha fagfolk til og at det med nød og neppe er lov å få male sitt eget hjem ;)
Men vi har alle våre meniger og med så mange som er her inne og skriver så syns jeg vi har det helt topp her inne, noe takhøyde må og muligheten for å slippe ut lit steam og gi diskusjonen litt ekstra varme på en kald vinterkveld er jo bare artig og gjør ofte en tråd litt innteressang å følge, men det er like viktig å kunne være enige om at en er uenige og gå videre og prates med igjen på neste tråd med respekt for hverandres meninger, noe jeg ikke opplever som noe problem her inne.
Syns dette forumet har gitt meg vannvittig mye lærdom, informasjon, spenning og varme :D
Så både fagfolk og selvlærde her inne, takk for alle råd og for al del alle de gangene jeg er blitt jekket ned til landjorda igjen og igjen kan nyte bakkekontankten og the real life ;D
Signatur
   #10
 249     0
Jeg har i den siste tiden sett på filmer på youtube laget av Jamie Manzel (søk på giant robot project). Karen er en skrue, men byggeprosjektene hans er fabelaktige. Her til lands ville du aldri sluppet unna med noe slikt som han gjør dessverre, men jeg må si at jeg tiltrekkes av måten å gjøre ting på.

Kort fortalt. Han kjøpte seg ei tomt midt i skogen, uten veg eller noe annet til. Der har han bygget og der bor han. Alt han har har han laget selv vha god fantasi og en relativt godt tenkende hjerne. Selv om robot-videoene er artige, og noen av motivasjons-videoene er noe merkelige, så er det veldig mye artig der for oss selvbyggere å være misunnelig på.

Selv hadde jeg aller helst sett at man kunne koble strøm, legge avløp og vann, og stort sett gjøre alt selv, så lenge man tar ansvar for det selv også. Så kunne de som ikke vil gjøre jobben selv betalt noen andre for å gjøre den. Hvis forsikringsselskap i en skadesak ikke kan påvise at feil utførelse har ført til skaden, så kan jeg ikke se at en kvittering fra en fagmann skal gjøre noen forskjell. Om de kjører regress mot utførende firma eller kunden er vel klinkende likegyldig med unntak av at de er garantert pengene fra kunden siden de likegodt kan la være å betale.
Nå er det ikke sånn Norge er da, så det hjelper vel ikke hva jeg selv synes.