#11
 611     Bergen     1
Nei du trenger kun å sparkle skjøtene og skrurhullene.
Husk papirstrimmel i skjøtene. Jeg brukte akryl i endene.
Men ikke kjøp hurtigtørkende sparkel. Kjøp en som bruker et døgn på å tørke, mye lettere å jobbe med når man er fersk.
Det tar for 3-4 dager bare å sparkle. Mest pga tørketiden. Sluvrving med sparklingen blir VELDIG synlig når du har malt. Trikset vi brukte var at vi sparklet 2-3 ganger til vi var fornøyd. Malte første strøk så gikk vi over veggen og pusset og sparklet der alle skavankene var.
Signatur

   #12
 2,984     Vestlandet     1
Argumentet med gips og lydrefleksjon er ikkje alltid riktig. Dersom du har rette ogslette veggar, tak og golv i eit stort rom vert det fort mykje lydrefleksjon/ekko. Men dette gjeld ikkje kun gips. Spon er ikkje spesielt meir åpent (at det absorberer lydbølger) enn gips, og vil derfor føra til det same.

Dersom veggane dine skal motverka dette ekkoet, må dei vera særs porøse,om lag som parock/glava/rockwool plater.

Dersom ein skal ha slette, harde flater, får ein mykje ekko. For å få bukt med det hjelper møblering. Store møblar som stoffsofa, tjukke tepper på golvet, tjukke gardiner osv vil fungera som absorbentar og absorbera ein del av lyden. Spesielt dei høgare frekvensane/skarpe lydane. Fulle bokhyller, bileter, bord/stilar osv kan fungera som diffusorar, som sprer ekkoet, slik at det ikkje er ubehagleg. Unngå gjerne tomme slette veggar mot kvarandre. Forma på rommet har og mykje å sei. Rette vinklar er dessverre uheldig.

Evt kan ein bruka panel e.l. som ikkje er slett (fungerer sånn sett som diffusor) og har ein del åpne sprekker inn til isolasjonen (fungerer sånn sett som absorbent). Dette vil gi behagelig klang i rommet. Det negative er at du får mykje lydlekkasje til naborom.
Signatur
   #13
 5,569     0
Mitt råd er å skrelle ned til stenderverket, og legge vanlig gips. Da har du muligheten til å justere elektrisk anlegg, og til å isolere vegger, dersom du ønsker det.

Alternativt kan du legge vanlig gips eller MDF-plater direkte på sponplatene, eller rehabgips dersom det bygger for mye med vanlig gips. Da har du litt mer spikerslag bak gipsen for oppheng av ting.

Dette med akustikk er kanskje relevant, men jeg tror heller ikke at det spesifikt gjelder gips. Det gjelder nok alle slette vegger. Det har også mye med utforming av huset å gjøre, åpenbart.
  (trådstarter)
   #14
 11     0
Tusen takk for nyttig informasjon og gode råd alle sammen. Vi kommer nok til å gå for vanlige gipsplater direkte på sponplatene.
   #15
 5,569     0
Sjekk at veggen er helt bein først. Sponplater kan bøyes litt, f.eks over litt ujevne stendere, men vanlig gips klarer ikke det. Da er rehab bedre.
   #16
 2,044     1
Prøv å fjerne tapen på et lite område. Er den vanskelig og fjerne og sponplatene attpåtil er grove i strukturen gir vel svaret seg selv. Har prøvd selv, og vi gav opp.
  (trådstarter)
   #17
 11     0
Okei. Men rehab må så vidt jeg har skjønt både limes og skrues fast i sponplatene?

   #18
 5,569     0
Tja, vet ikke helt hva de , men det går sikkert greit å bare skru de. Jeg hadde dradd noen striper lim, og satt skruer i falsene. Mulig det er anbefalt å lime pga at rehabplatene er ganske tynne. Jeg syntes det går greit å skru de i falsen, men mulig det ikke er anbefalt...