HSt
   #31
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det finnes jo Leca ekvivalenter også i Norge i dag, hvor de kommer fra vet jeg ikke. Det er helt klart at Siporex har helt andre krav til nøyaktighet på puss enn Leca. Vet om bygg der byggherre på 70 tallet ga opp og monterte ny fasade etter at puss fra 60 tallet hele tiden falt av.

   #32
 5,432     Akershus     1
Det var nytt for meg at (nå også?) Leca har startet produksjon i de fleste av landene i Vest-Europa. Kulene ble fortsatt lagd i Rælingen og blokkene støpt i Borge, trodde jeg: https://leca.no/om-leca/produksjon/.


"Op gennem 1950´erne og 60´erne blev Leca® ideen spredt og der blev installeret Leca® ovne i Finland (1950), England (1961), Østrig (1961), Tyskland (1961), Sverige (1962), Norge (1965), Schweiz (1965), Italien (1966), Belgien (1966) og Argentina (1966)."

"Leca® ideen spredte sig yderligere og der er blevet etableret Leca® ovne i Portugal (1970), Algeriet (1977), Iran (1978), Egypten (1979), Kina (1986), Estland (1996) og Polen (1999)."


https://www.weber.dk/home/historien-om-lecar-letklinker.html
   #33
 5,432     Akershus     0
Innemurer i siporex holder veldig bra slik jeg forstår det, det er utvendig at alt må gjøres korrekt for å unngå vannintregning. Mange sier også at de ikke vil ha Siporex under bakken grunnet materialets egenskaper til å suge mye vann.

Ja, det gjør de sikkert, men ingen vil vel ha en siporexmur med kun maling på, som var mitt poeng. Det var ganske vanlig at lecamur kun ble malt, for effektens skyld. Bl.a. er trappeoppgangene på Romsås, en av Oslos største drabantbyer slik, den dag i dag. Det må vel sies å være enkel og rimelig form for behandling. Tror ikke noen synes det er fint med en malt siporexmur.
   #34
 5,432     Akershus     0
En av linkene i innlegg nr 25 gjelder et bygg i Kirkenes som ble pusset i 1950-årene. Fra tilstandsrapporten (mine understrekninger):

Det er pusset med en sterk sementmørtel i et sjikt på ca 30 mm og slemmet med epoxyforsterket tynnpus med tilslag av sand (derav strukturen i overflaten) som er malt.

Sand i tilslaget og diffusjonstett maling. Byggherren har gjort alt som gjøres kan for at et i utgangspunktet pustende materiale ikke skal få puste, og stengt inne fuktighet. Ingen kan seriøst ta slikt pusshåndverk som tegn på dårlig valg av blokkmateriale - for så vidt i noen retning.

Ingen forstandig byggherre ville ved nybygg i dag finne på å kombinere en Leca-mur med en utvendig porebetong-mur og bindere i mellom. Enten lettklinker eller porebetong.

Det var nytt for meg at (nå også?) Leca har startet produksjon i de fleste av landene i Vest-Europa. Kulene ble fortsatt lagd i Rælingen og blokkene støpt i Borge, trodde jeg: https://leca.no/om-leca/produksjon/.


Klart ikke diffusjonstett maling har noe på en mur og gjøre, men står det noe sted at den er diffusjonstett?
   #35
 348     0
Rapporten, 2.5, side 16: Pussen er overflatebehandlet med en filmdannende malingstype, som antas å være forholdsvis diffusjonstett. 
Signatur
   #36
 5,432     Akershus     0
Ja, man skal ikke gjøre noen feil når det kommer til å behandle porebetong...
   #37
 627     Bærum     2
Danske Ingeniøren har en grei artikkel som redegjør for de vanligste byggefeilene som gjøres med porebetong, og som da gir avskalling, oppsprekking etc. Det skyldes som regel feil bruk av puss- og fugematerialer.

https://ing.dk/artikel/gammelkendte-fejl-rammer-nyt-porebeton-byggeri-223548?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=social_top__20190130085409&utm_campaign=socialbuttons

   #38
 5,432     Akershus     0
Takk for opplysningen EIDart. Det bekrefter jo forsåvidt i klare ordelag hvorfor skader har oppstått og hvorfor skader fremdeles kan oppstå på bygg av porebetong. Det burde også være et varsko til Selvmurer og andre som tenker å importere materialer fra utlandet, da man typisk ikke kan være trygg på at produktene passer til hverandre.

Sitat fra artikkelen:
"Import kan øge antallet af skader"

"Det er således en kombination af visse typer porebetonblokke og visse typer puds- og fugematerialer, der kan forårsage skaderne, fremgår det af et faktaark om problemet, som Teknologisk Institut har forfattet. Skaderne observeres typisk på huse uden tagudhæng. Virksomheden understreger samme sted, at man ikke ud fra det foreliggende materiale drages endelige konklusioner om omfanget af skaderne, alvorligheden af disse, og hvilke materialekombinationer der skal undgås."

Tror jeg holder meg til trauste Leca , til tross for høyere pris. Huset skal tross alt stå noen år, helst generasjoner, under vekslende forhold. Vil helst ikke ligge våken om natta, grublende på om limet jeg brukte i grunnmuren holder hva produsenten lovet. Hva om man etter noen år må etterbehandle pussen, alternativt skifte farge på huset, kanskje man ikke lenger får produkter som er kompatible med original behandling? Hvis et produkt krever at man balanserer som på en line, for ikke å miste balansen, hører det ikke hjemme i min verden.
   #39
 348     0
Det bekrefter intet annet enn at man bør ha fokus på at lim og blokk må passe sammen. Konkret hva som i motsatt fall kan skje, er nyttig informasjon. At informasjonen kommer fra utlandet, er ingen tilfeldighet. Det norske fagtidsskriftet Mur+betong har ikke hatt en eneste fagartikkel om porebetong siste 9 år.

Det er så langt jeg kjenner like vanlig i porebetong-industrien som i lettklinker-industrien at seriøse produsenter av blokk også produserer lim og armering og i noen grad puss. Produktene er utprøvet over tid. Xella, Bauroc, H+H, Solbet, Celcon, alle har alt du trenger, eventuelt vet hvilken puss som passer hvis de ikke produserer pussen selv. Ergo: import i seg selv øker ikke risikoen, er bare billig skremselspropaganda.

At manglende takutstikk relativt kan være mer av en ulempe for porebetong holder jeg for byggteknisk mulig. Generelt bygger man med godt takutstikk, uansett materiale. Sier ikke mer om hvorfor.

Alle kan i prinsippet intellektuelt dra egne konklusjoner. Lettere kanskje etter å ha kommet seg rundt i andre land og sett hvordan porebetong-bygg står og står-like pene- år etter år. Hos meg selv bare 20 og helt uten behov for noe. Eller dra nisselua ned over ørene og sove seg vekk for alternative, fullgode måter å bygge i mur på. Og skulle det finnes noe ugreit, sover man seg til Finnmark, 60 år tilbake i tid. Joda, det er dette som er det gode med frihet.
Signatur
   #40
 627     Bærum     0
At informasjonen kommer fra utlandet, er ingen tilfeldighet. Det norske fagtidsskriftet Mur+betong har ikke hatt en eneste fagartikkel om porebetong siste 9 år.


Det er nok en medvirkende faktor at det ikke lenger er noen av porebetongprodusentene som har salgsrepresentanter eller i det hele tatt jobber aktivt med å markedsføre disse produktene her til lands. Og det er synd.

Jeg mener porebetong absolutt har sin plass i markedet, og som @Selvmurer har understreket noen ganger er dette et produkt som helt klart kan gi gode boliger til en ok pris - ikke minst med egeninnsats.

I likhet med at nesten ingen lenger støper egen grunnmur i Leca, så er det færre som tar hele byggeprosjekter selv.