#11
 5,432     Akershus     0
Finnes det mer fornuftig byggemateriale enn Leca Isoblokk i dag? Hva skal være bedre med annet materiale å bygge murhus av? Har enda gamle skolebygningen bygget i siporex på 60 tallet i minnet, riss i pussen, puss som datt av i store flak, sårskader mange steder, man dyttet spiker inn med hånden ........

HSt
   #12
 37,393     Lillestrøm kommune     0
Ja Siporex har noen utfordringer, men også Leca har byttet til fiberpuss så pussystemene for siporex og leca er ikke så forskjellige. Thermomur fra mange produsenter er konkurenten til disse to og er en god konkurrent spesielt siden Leca isoblokk prises så høyt.
   #13
 5,432     Akershus     1
Hos meg hadde nok en thermomur blitt mer kostbar, for den hadde garantert blitt forblendet med murstein, pusset isopor virker for meg å være mange hakk verre enn pusset siporex. Nå er mursteinshus det fineste jeg vet, det er kun økonomien i det som setter sperre.
  (trådstarter)
   #14
 8     0
Takk for svar Smile

Hvilke løsning vil være den beste løsningen for å få nok isolasjon og forhindre fukt ?
   #15
 349     1

For begge spørsmålene er materialsvaret det samme: verdens beste byggemateriale - porebetong eller Siporex som det upresist blir omtalt noen steder.

1) For å få nok isolasjon: ikke et enkelt svar med to streker under. Du har energirammemetode og tiltaksmetode. De samvirker med ytterdører og vinduer mot det fri. 36,5 cm tykk massiv porebetong har typisk U-verdi 0,20 W/m2K. Det er lavere enn absolutt krav vegg (0,22), men du har mindre å gå på i samvirke med dører/vinduer. Dører og vinduer er de "svake områdene" i dette. 50 cm tykk massiv porebetong har typisk U-verdi 0,15 W/m2K, og man kan slappe mer av i forhold til det absolutt veggkrav gjennom omfordeling. Selvfølgelig vil et "glasshus" kunne utfordre her også. Men med de priser importert porebetong har (ca 40% av norsk vare) er ikke merkostnaden med tykkere vegg verdt å fokusere på.

2) For å forhindre fukt: Massiv porebetong har ikke innebygd fuktsperre. Gudskjelov for det. Den puster selv. Det betyr bare at yttersiden må pusses slik at regn ikke trenger inn, mens innefukt skal slippe gjennom på sin trykkvei ut. Det er slutt med bruk av akrylbaserte pusser som stenger fukt inne. Fukt på vandring innenfra og ut skader ikke porebetong. Den kan aldri råtne eller bløtes opp av fukt. Så må noen skjønne at det er 60 år(!) siden 60-åra og at pussmaterialer og kunnskap har utviklet seg.

Noe annet man også kan tenke på i materialvalg er myten om kostnader med mur og kompleksitet i arbeidet.
Som Lynving1, innlegg 8, er det også min erfaring at det blir faktisk billigere med porebetong-mur enn bindingsverk.
Du skal lete lenge etter et enklere (og raskere) materiale å jobbe med (kun 2-3 typer murblokker), så argumentet "komplekst" er egenerfart ikke riktig.

Signatur
   #16
 5,432     Akershus     1
Med fare for å være noe dårlig oppdatert på støpte eller murte hus, ville jeg absolutt velge Leca. Holder godt på puss, trekker minimalt med fukt, velkjent kvalitet (bortsett fra en miss med feil råvare for noen år tilbake), enkel å bygge med, godt feste med riktig utstyr.

Hvorfor er du redd for fuktighet? De som frykter fukt i et murhus tenker nok kun på gamle kjellere med dårlig fuktsikring, det er da ingen grunn til at et murhus skal være mer fuktig enn andre? Men, varmekabel hadde ikke kommet i mitt hus i dag, vannbårent, som har et hav av muligheter for oppvarming er systemet for fremtiden, varmekabel er gårsdagens, eller rettere sagt, har vært gårsdagens løsning i en årrekke.
   #17
 349     1
Tja.  Er kandidaten for valg Leca Isoblokk LSX35?

Ville man ønske seg brennbart polyuretanskum i blokkjernen?
(https://www.sintefcertification.no/product/index/2111/tg_20031)
Brannmotstand: REI120 sammenlignet med REI240/A1 for 50 cm tykk porebetongblokk. Poeng: holde U-verdi lik.

Eller styre med laftestrimmel mellom fugene?

Eller betale prisen: ca 1330 kr/m2 vegg mot ca 550 kr/m2 vegg (begge kun for blokk) for importert porebetong, mva inklusiv, men ikke frakt. Du får ikke kjøpt Leca annet enn til norske priser.  Porebetong er en internasjonal vare.

Leca har senere år (LSX35 kom i 2015 etter husken) kun nærmet seg egenskaper som porebetong lenge har hatt: lettere, slettere overflate, tynnere murfuge, flatere armering, mer målfast).
Målefastheten er +/- 3 mm i h/l/b for Lecablokkene vs +/- 1 mm for porebetong (l/b) og 2 mm (h).  Det kan virke som småpirk, men prøv blokking i praksis, så merker du forskjell.

Krymping i tørket tilstand: Leca isoblokk LSX35: -0,4 mm/m, vs porebetong -0,3 mm/m.

Lydisolering:
R[sub]w[/sub] [/size] 50 cm pusset porebetong:    50 dB.
R[sub]w[/sub]37,5 cm pusset porebetong: 47 dB.[/size]
[sub]R[/sub][sub]w[/sub]25 cm pusset LSX25:           45 dB.[/size]
R[sub]w[/sub]35 cm pusset LSX35:           40 dB (?) kilde: https://leca.no/produkter/leca-blokker-leca-isoblokk/leca-isoblokk-35-cm-lsx/ Ikke SINTEF-testet.[/size]

Resultat: 5 - 0 til porebetong.  
Utenfor konkurranse: bygg i mur.
Signatur

   #18
 629     Bærum     1
Det finnes (minst) to leverandører av "leca-blokker" i Norge: Weber (Leca) og BMC (Scan-blokk). Sistnevnte produseres i Danmark. Det finnes også mange andre produsenter av exclay-produkter i Europa. (Exclay=expanded clay, som er disse runde kulene i leca-blokkene. Det er et minst like internasjonalt produkt som porebetong.
Hvordan priser er på disse rundt om i Europa har jeg ingen formening om.
   #19
 5,432     Akershus     1
Jeg innrømmer gjerne at min aversjon mot siporexlignende produkter kommer av gamle inntrykk av produktet, jeg er på ingen måte oppdatert. Problemet er at jeg har sett så mange stygge tilfelle, da dette produktet florerte på 60 tallet og man har selvsagt kun sett de stygge utgavene. Som nevnt, riss i mur og blokker hvor pussen er falt av. Grønskekledte siporexblokker uten puss er ikke vakkert syn. Tilsvarende har jeg aldri sett på en lecamur og jeg har personlig vært med på å mure 3 grunnmurer pluss diverse annet i leca og fulgt disse i mer enn 40 år.

Når det kommer til brannmotstand i noe som befinner seg midt inne i en lukket murkonstruksjon, er det for meg revnende likegyldig. Like uinteressant som forskjell mellom Glava og Rockwool. Når noen av disse produktene når sitt flammepunkt er jeg enten forkullet eller langt unna.

Pris er selvsagt et tema, er virkelig prisen pr. m2 så forskjellig?

Jeg har hus og leilighet i dag, men også en tomt, så det er ingen umulighet at jeg vil bygge på nytt. Kommer det gode nok argumenter for porebetong, skal jeg gjerne vurdere det på nytt, men vissheten om gode nok produkter for vedheft av puss vil antagelig være et av de største argumenter.

Murhus er fint.
   #20
 349     0
Overordnet og med utgangspunkt i TS sitt ståsted synes det være oppfatningen at murhus er "pent". Slikt er selvsagt subjektivt. Jeg synes også at mange hus i bindingsverk er pene. Det er imidlertid ikke poenget.

Som faktaorientert økonom er det andre moment enn det estetiske og foreldede material-oppfatninger som lander mine vurderinger. Jeg kjenner til fakta, utfra pågående egen prosjektering av murhus på egen tomt. Jeg har undersøkt i "mur-land" klimatisk lik Norge og der får de det til - muligens fordi fagkunnskapen er i byggetradisjon. Mer faktaorienterte innlegg hadde ikke vært til skade for dette forumet heller. Så kunne man spare synsinga til senga.
Signatur