#21
 858     Bærum     0
Vet ikke hvorfor dere diskuterer detaljer knyttet til sirkulasjonssystem, for det kan vel trådstarter umulig ha fått installert hvis rørlegger sier at det er ok slik.

Problemet er nok relatert til lange strekk og ukritisk bruk av rørdimensjon, slik at det er et stort volum vann som skal byttes ut. Løsningen må være lokal vvb, eller å bytte til mindre rørdimensjon.
Signatur

   #22
 3,587     0
Jeg bruker badekar, setter i proppen og åpner for vv som til å begynne med er kaldt. Mao, ingenting går til spille.

Ikke noe vannvolum, nei. Her bekymrer vi oss vel mer for energien.

En annen måte å estimere det på: Jeg aner ikke hvilken sirkulasjonshastighet man har i slike systemer, men hvis jeg gjetter på en total flyt for alle røren til sammen på 1 liter/min, da sirkuleres halvannen kubikkmeter i døgnet. 

Når en kubikkmeter vann har et temperaturfall på 1 grad avgis 1 kW varme. Hvis du måler 85C tur-tempreatur ut fra berederen, og 81C på den samlede returstrømmen, et fall på 4 grader, da avgir vannet 6 kWt pr døgn, eller et stykke over 2000 kWt/år. (Det ville ha tredoblet tapene fra min 25 år  gamle bereder.)

Det er selvsagt at temperaturfallet er langt lavere om vannet som sirkulerer er 45C fra en VP-drevet bereder, med 20-25 grader temperaturforskjell til omgivelsene, istedetfor en glovarm 85C el-bereder, med 60-65 grader temperaturforskjell.  

Jeg må understreke: Tallene er rå gjetting. Jeg aner ikke om verken total flyt på 1 l/min eller temperaturfall på 4 grader er typisk. Kom gjern fram med spesifikke tall, om du har målt/avlest reelle verdier!

(I parentes: Når det ser ut til å være svært så vanskelig å komme opp med så mye som en forsiktig antydning av tall på hvor store varmetapet er, vokser det fram en gryende mistanke om at det kanskje er høyere enn man liker å snakke om.)

KE
   #23
 3,673     Hordaland     0
Man kan også behovstyre dette, eksempelvis ha en manuell knapp som trekker frem varmtvannet. Da er det ikke noe energitap i systemet. Mulig det blir upraktisk da.
KE
   #25
 3,673     Hordaland     0
Jeg har faktisk en slik! Jeg kaller den "varmtvannskrana".

Har du sirkulasjonspumpe du betjener manuellt slik jeg beskrev eller var det en vits?
De fleste vil vel neppe gå inn i dusjen uten å kjenne på vannet først, men tar det lang nok tid kan en sirkulasjonspumpe hjelpe, har også hørt de som starter sirkulasjon ved hjelp av bevegelsedetektor på badet.
Har sett slike løsninger på visninger før.
Jeg skal ta i bruk ett bad til i løpet av kommende år, forventer å slippe sirkulasjonløsning men blir spennende å se.
   #26
 4,193     0
En annen måte å estimere det på: Jeg aner ikke hvilken sirkulasjonshastighet man har i slike systemer, men hvis jeg gjetter på en total flyt for alle røren til sammen på 1 liter/min, da sirkuleres halvannen kubikkmeter i døgnet.

Når en kubikkmeter vann har et temperaturfall på 1 grad avgis 1 kW varme. Hvis du måler 85C tur-tempreatur ut fra berederen, og 81C på den samlede returstrømmen, et fall på 4 grader, da avgir vannet 6 kWt pr døgn, eller et stykke over 2000 kWt/år. (Det ville ha tredoblet tapene fra min 25 år gamle bereder.)


Regnestykket ditt blir feil, du må ikke glemme at det er et betydelig varmetap også uten sirkulasjon - det er jo en grunn til at vannet ikke alltid er glovarmt i krana.
  (trådstarter)
   #27
 15     0
Hei

Her har det vært mange svar siden i går ser jeg. Dessverre må jeg innrømme at det meste dere skriver er «gresk  for meg. Jeg er akademiker og har lite erfaring eller kunnskap om rørleggerfaget.

Det viktigste poenget vårt, fra første møte med rørlegger, var å sikre varmt vann i kranene raskt. Det var derfor vi ble rådet til å kjøpe sirkulasjonspumpe. Nå sitter vi dessverre igjen med både regningen på pumpen og laaang ventetid på varmt vann.

Når det gjelder «vannfordeligsskap  mener jeg at vi var ett slikt i hver etasje. Jeg legger ved et bilde av skapet i 1 etg. Her har vi et lite vaskerom, kjøkken og toalett. Som dere ser på bildet har rørlegger forsøkt å isolere skapene for å utbedre problemet uten at dette hadde noen effekt.

Rop ut om dere har noen tanker. Setter pris på innspill, selv om noe blir litt teknisk for meg.
Ventetid/tappetid på varmtvann - EC6671B0-F4EF-4F01-A36A-2173B532E82F.jpeg - Mittnyehus

HSt
   #28
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vi ser ikke alle navnene som står på rørene skriv de opp og angi om rørene går oppover eller nedover.

Gi oss listen over dette på alle skap
  (trådstarter)
   #29
 15     0
Hei.

Rørene går slik som på bildet. 1,2 og 3 går oppover og de øvrige går nedover.
Se bilde av beskrivelsene vedlagt.

Ventetid/tappetid på varmtvann - C186222D-2BFF-48FE-AB6C-685FD586595D.jpeg - Mittnyehus
HSt
   #30
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vi ser jo foreløpig ikke spor av sirkulasjon her men det kan jo være fra skapet i 2.etg

På moringen er fordeleren til varmt vann kald eller varm ?

Gir du oss data på skap i 2.etg ?