#42
 2,172     Oslo     0

Hvordan kan en forvente at et menneske som ikke har tatt i en hammer skal kunne sette opp et budsjett på et byggprosjekt, uten å ha kjøpt en tomt engang.


Tja, som jeg skriver i mitt innlegg er det bare å søke på forumet så finner man fort 10-15 husbyggerbudsjett - helt ned til minste detalj + like mange tråder som handler om nettopp temaet "husbyggerbudsjett".  ::)

Min påstand:
Hvis man ikke klarer å sette opp et husbygerbudsjett bør man på ingen måte gå igang med husbygging. Det vil i såfal være helt uforsvarlig å inngå kontrakter uten å kjenne totalrammen for prosjektet og hva privatøkonomin tåler.



Hvordan kan en forvente at samme menneske skal kunne sette opp et budsjett mens de evt er i en kjøpssituasjon om en tomt.


Jeg ser ikke poenget med det du skriver her. Selvfølgelig kan man sette opp et budsjett før man kjøper tomt. jeg menr man med stor fordel kan gjøre det i den rekkefølgen. Hvilken tomt man kjøper bestemmes av lommeboken, og hvis man planlegger et dyrt hus må man kanskje kjøpe en billigere tomt. Billigere hus gir rom for dyrere tomt.

For vår del var vårt husbyggerbudsjett førende for alle innkjøp i byggeprosessen. Har man ikke råd til å spandere 500.000-1.000.000 i grunnarbeider og betong bør man kanskje ikke satse på en tomt med masse fjell og beregne to utleieleiligheter i kjelleretasjen? Man kan faktisk spare mye på å kjøpe flat tomt med greie grunnforhold og bygge uten kjeller.

Poenget mitt er at man bør bruke mye tid på å sjekke priser i markedet for tomter, grunnarbeide, materialpakker, byggmesster, ferdighus komplett osv. Alle disse tallene tyter mann inn i et byggebudsjett. Da lærer man nye etter hvert og man får stadig mindre feilmargin i byggeprosjektet.


Det er ikke lett for en som aldri har bygd hus å gjøre dette, det forutsetter at en har noe kunnskap på forhånd. Er en helt grønn lærer en etter hvert men læringskurven bør være bratt.


Vi var helt grønne og du kan trygt si at læringskurven var bratt  ;D
Byggebudsjettet var vårt viktigste våpen i denne prosessen. Det å bygge nytt hus var den største investeringen jeg kommer til å gjøre på privatfronten, og et slikt prosjekt har i utgangspunktet potensiale tl å knuse en ellers så velfungerende privatøkonomi.

Mitt råd:
Sats på et skikkelig husbyggerbudsjett. Man lærer masse av å grave i detaljene og snuse rundt i alle bagatellene. Det var f.eks. helt utenkelig for oss at:
- Byggesøknaden kom til å koste oss 40.000,-
- Drømmekjøkkenet kom på 3-400.000
- vi flyttet fra 60m2 til 220m2 - behov for møbler Wink
- Pipe kostet 40.000,- (vi droppet èn av to planlagte piper)
- Entreprenørens anslag var 160m3 sprengning, men endte opp med over 800m3.
- Planering var ikke med i anbudet, så det så helt jævlig ut rundt huset når de pakket dro sin veg.
- Behov for 2 stk 30m3 søppekontainere til 10.000 pr stk
- Flere på forumet anefalte oss 5% økonomisk buffer på totalbeløpet - det var gull verdt!

Folk må gjerne droppe et slit budsjett, men for vår del vare dette en kilde til inspirasjon, masse kunnskap og en viss realisme i forholdet mellom privatøkonomi og "drømmehuset".
   #43
 2,172     Oslo     0


- Vente noen år slik at man kan spare seg opp noen penger?


Dette er FRYKTELIG vanskelig.... Ser man på ett husprosjekt der huset (ex tomt) kommer på 2,5mill øker denne summen normalt 5-8% hvert år pga indexøkning osv... Da skal man i værstefall spare 200.000 hvert år - bare for å ta igjen indexøkninga.... Vi sparte ett år for å prøve hvordan det gikk og får nå ett bittelitt større hus enn vi hadde for ett år siden .... har innsett at det er dødfødt, og kjører nå på med det vi har istedenfor å vente....


Hvis det er slik du beskriver gjelder det å bygge nytt hus fort som faen  ;D
Ingen grunn til å tenke seg om - drit i budsjetter - stikk spaden i jorda fort som et helvete.
Litt som Operahuset i Bjørvika egentelig  Wink Drit i budsjetter.

Nei, ikke alle har sugerør ned i statskassa.
Det er nok smart å gå inn i et husprosjekt med noe egenkapital ser du.
Da blir bankene glade, du får økte lånerammer eller sikkerheten for familien øker betydelig.

Jeg blir litt oppgitt når folk som er tidlig i 20-årene uten fnugg av egenkapital låner langt over pipa (gjerne 120%) og akker seg over at de ikke får bygget drømmehuset og må kutte ut varmepumpe, energibrønn, drømmekjøkken og Miele hvitevarer. Det er faktisk ikke en menneskerett å bo i luksus...

Litt avsporing fra temaet, men...
   #44
 3,955     0
Nå mente jeg ikke at det er barebare for folk uten EK å gå rett i banken å låne til langt over snøhetta med penger ;)
Vi hadde ca 1 mill i EK og sparte opp til 1,23 mill.... huset økte i pris med 218.000 - noe som gjør at vi hadde ca 12.000 i "bedre råd" nå enn i fjor Wink
   #45
 1,445     0


Ikke stol på den lokale elektro installatøren eller rørleggeren. De vil bare selge det de forhandler!


Har de lov til å nekte å montere hvis utstyret ikke blir kjøpt hos dem?
Eks hvis man kjøper vannbåren varme fra TopVVS eller buildahouseno.dk
   #46
 2,172     Oslo     0

Kirderf: Det du belyser kalles "likviditetsproblemer, men drømmer allikevel om stort flott hus, gidder bare ikke legge mye arbeid idet"


Og deltagelse i følgende forumtråder:

1) Hva kan man utføre selv på det elektriske anlegget?
2) Får man elektrikere til å montere utstyr jeg selv kjøper inn.
3) Er det nødvendig med det dyre balanserte ventilasjonsanelgget med varmegjennvinner.
4) Vannbåren varme, energibrønn og varmepumpe - dyrt og dårlig.
5) Hva er uttrekksprisen på gipsplater, sparkling og maling?
6) Hvordan er kvaliteten på laminatgulvet his Bauhaus/Bygg24 ?
7) Pristilbud på flislegging av bad - er ikke dette veldig billig da?

;D
   #47
 2,172     Oslo     0

Har de lov til å nekte å montere hvis utstyret ikke blir kjøpt hos dem?
Eks hvis man kjøper vannbåren varme fra TopVVS eller buildahouseno.dk


Heldigvis lever vi i et fritt land!

Alle kan nekte å montere utstyr de selv ikke har levert.
Som fagmann velger man selv hvilke oppdrag man vil ta på seg og hvilke forutsetninger som ligger til grunn.

De fleste rørleggere vil nok legge rør for vannbåren varme du selv har kjøpt inn, men da betaler du ren timespris og rørlegger vil garantert fraskrive seg ansvaret for evnt. produktfeil.

   #48
 1,445     0

Ren timepris?
Hvis en rørlegger bruker en time på å montere en dusj kommer jo prisen på dusjen i tillegg til timeprisen.
   #49
 4,148     Oslo Vest     0
Poenget her var vel at dersom du selv stiller med materiell så betaler du kun timeprisen til rørleggeren. Alt av materiell skaffer du jo selv. Men det antydes vel at timeprisen da vil være noe høyere enn om rørlegger selv fikk levere materiellet.

De fleste er nok mer opptatt av pris enn kvalitet og det er en av grunnene til at rørlegger da heller ikke kan gi garanti for produktfeil som det er hevdet i innlegget over.
Signatur
   #50
 2,172     Oslo     0


Ren timepris?
Hvis en rørlegger bruker en time på å montere en dusj kommer jo prisen på dusjen i tillegg til timeprisen.


Jo, men her snakker vi om å bygge nytt hus! Da er det "vanlig" å benytte kun en rørlegger til det meste.

Rørlegger har ofte svært gode rabatter på de produktene han leverer. Derved kan han regne en totalpris på jobben. Min rørlegger hadde så gode priser på produktene jeg skulle ha at han nesten kunne gi meg gratis montering på absolutt alt (ingen timepris) så lenge han fikk fakturere veiledende pris på produktene. Alternativt kunne han ta normal timepris og gi meg produktene til hans innkjøpspris.


I mitt tilfelle kjøpte jeg varmepumpe, vannbårent anlegg, styringssystem, komplett sanitæranlegg, baderomsinnredning (wc, dusj, badekar og baderomsmøbler) til to komplette baderom av samme rørlegger.

Hvis jeg hadde kjøpt inn alt selv og bedt han montere ville nok timesprisen vært langt høyere.