15,748    29    0  

Hvor viktig er godkjent utleiedel?

 95     Norway     0
Hei!
Har funnet tomt, og bestemt oss nesten for hus.
Tillatt BYA er på tomten 114,9m2, huset vi ser på er på 113m2 Smile
Men... Vi har veldig lyst til sokkeletage med utleiedel, og da kreves det at man trekker 1,5 p plasser fra tillatt BYA.
Mao huset vi har lyst på blir for stort.
Har fått høre at det noen gjør er å bare bygge hus med sokkeletage og ikke si at det er for utleie, og derfor unngå dette problemet.
Har noen denne erfaringen, eller noen tips?
Kan man f eks få dispensasjon siden tomten er såpass liten?
Hvis jeg går for nevnte forslsg, hva vil jeg tape på å ha en ikke godkjent utleiedel?
Vil kommunen reagere hvis jeg lager en utleiedel også kommer de på befaring?
Takker for svar.

   #2
 24,668     Akershus     0
I Skedsmo følger kommuen med på FINN på jakt etter ulovlige leiligheter.

Sjekk opp:

Formuesskatt
dobbel vann/kloakk/renovasjon/fastavgift strøm

I tillegg masse styr med utleielovgivningen og dyrere hus.

Ville tenkt meg om - myndightene ønsker tydligvis  ikke lenger 112 hus: Enebolig med utleiedel.
Signatur
   #4
 1,104     Trøndelag     0


Formuesskatt
dobbel vann/kloakk/renovasjon/fastavgift strøm



Her i byen betales vann/kloakk etter volum (måler) og renovasjon etter volum. Altså har antall boenheter ingen innvirkning (men det går selvsagt litt mer vann osv med flere personer i huset). I tillegg gis det 500 kkr pr boenhet i fradrag på taksten for eiendomsskatt, altså lavere eiendomsskatt med to boenheter i huset.

Fastavgift for strøm beregnes selvsagt pr abonnement/måler.

Alt i alt oppfatter jeg dette som god tilrettelegging for utleie...

hro
   #6
 1,574     Trondheim     0
Bunnfradraget på 500 tusen i kommunal eiendomsskatt er et "særtrøndersk" fenomen. Dette betyr ca 2500 i redusert årlig beskatning for ekstra boenhet. Hvordan det blir i din kommune, må du sjekke ut.

Når det er sagt, også Trondheim kommune har egen "ulovelighets" avdeling og følger opp ikke godkjente utleieforhold. Leier du ut til noen som får kommunal boligstøtte, stiles det krav om godkjent utleie. Altså; ingen kommunale penger inn i et ulovlig utleieforhold. Du har altså alt å vinne på å få alt på stell fra dag en. Markedsverdien på huset vil også være høyere om ting er godkjent.

Du kan få disp på P-plass om du etablerer en hybel på under 40-45 kvm og ikke familieleilighet. Da må du sørge for at dere har "felles inngang" - som for eks kan være at kjellerinngangen din går til vindfang med to innerdører; en til huset ditt og en til hybelen (i alle fall når det tegnes og blir ferdigstilt). Kommunen bør kunne gi veiledning om dette i en forhåndskonferanse.

Det er klare krav om uteoppholdsarealer i de fleste kommuner - i Trondheim er dette lavere enn resten av landet. 50 kvm uteopphold per boenhet, mens normen er vel ca 100 eller mere. Dette ut fra en ide om at også utenfor sentrum av byen er "urbant". Igjen - forhåndskonferanse med kommunen er svaret.

I mitt nabolag er det flere ulovlig utleie - med svært store kjellere/redskapsboder. Dette ble godkjent på 80 tallet - og det er senere gitt løyve for påbygg av vindfang til disse "bodene". Det er med andre ord mulig å få til kreative ting - men anebfales ikke. Prisen er den samme - bare produktet er mer verdifullt med godkjent utleie :)

Lykke til
Signatur
   #7
 24,668     Akershus     0
Pussig "likhet for loven" dette her.

Mest irriterende er at min "leilighet" lovlig kan beboes av meg selv, mine, dine, hans, hennes, venner og kjente. Ev dersom noen leier hele huset, så kan de bo her og der, også i "utleiedelen", men LEIE den ut - DET er fal'i det.
Signatur

   #8
 445     Drøbak     0
Dette spørsmålet er aktuelt for oss, fordi vi også må søke dispensasjon hvis vi skal ha godkjent utleiedel.  Vi har bestemt at vi heller legger opp for en "hybel" etter å ha tatt kontakt med kommunen.

Jeg ser at det florerer med forskjellige begreper (familieleilighet, selvstendig leilighet, familieleilighet) og meninger om hva en hybel kan eller ikke kan ha (egen inngang, bad, kjøkken).

Jeg spurte kommunen om dette og fikk følgende svar:
Hybel: I motsetning til en selvstendig boenhet/bruksenhet er en hybel en del av den primære boenheten, og deler som regel funksjoner som kjøkken og sanitærrom.

Det står ikke noe nærmere om hva "en del av" eller "som regel" betyr i den sammenhengen. Det står heller ingenting om egen inngang der.

Etter det svaret, bestemte vi oss for å ikke spørre noe mer. Vi legger opp med dør til kjellerstue/hybel og til badet ved siden av hybelen fra hovedleiligheten (slik at vi bare kan låse dørene ved utleie). Kjellerstuen/hybelen får egen utgang til hagen (som er naturlig gitt terrenget på tomten). Kommunen kan neppe blande seg opp i at vi velger å la være å bruke badet mens vi leier ut. Og vi skal selvfølgelig ta godt vare på det svaret hvis noen spørsmål skulle dukke opp i etterkant...
Ebe
   #9
 4,452     Vestlandet     0
Poenget med dette lovverket er jo at en del utleieleiligheter er direkte farlige og dårlige for helsa. Utleier overkjører leieboere. Sikring av rømningsveier, god luft, brannsikkerhet, lydisolering er alt til leiers beste. Loven er laget for å beskytte leietagere og dette "går ut over", det settes krav til, de som leier ut. Altså huseiere.

Syntes dette lovverket er helt i orden og det er godt at det er såpass fokus på det for tiden. Mange dårlige utleieenheter har blitt vesentlig bedre etter dette fokuset kom.

For å svare på trådstarter; du kan også få problemer med forsikringselskapet om de finner ut at du har leid ut ulovlig og det skulle skje noe.

Redsox - akkurat det samme har vi, selv om vi har felles inngang også. Felles inngang, med to separate innganger i dette fellesområdet. I fellesområdet så finnes også badet de bruker, men det er tilgjengelig for oss også. Ergo felles bad og det blir en hybel. Men det fører også til at vi ikke kan da så høy leie hvis vi skal leie ut.
Signatur
   #10
 6,009     Finnmark     0
Eksempel vårt hus, utleie i 2etg:

Renovasjon: Her bestemmer vi størrelsen på søppeldunk selv(3 varianter) og betaler utfra det.
Vann: De som monterer vannmåler i huset kan betale etter forbruk, ellers så kan man bruke så mye man vil.
Strøm: Vi leier ut med strøm(så skal vi montere "minusmåler"), selv om kraftlaget ikke er så glad man unngår "fastavgiften"........slik som mange borettslag gjør ;)
Forsikring: selskapet har sagt det ikke er viktig, men antall m2......men de anbefaler at leietakere har innboforsikring selv(vil også dekke om de er ansvarlig for evt skade).....
Signatur