#61
 1,445     0

atlantis:

lage trematerialer selv av tømmerstokker?
bestille trappebiter fra usa?
hente stein fra naturen?


og hvor mange tusen arbeidstimer regner du med at egeninnsatsen tar?

ser du har slekt/venner som skal hjelpe til, men hvor lenge er de vennene dine? de har vel et liv de og? med full jobb i tilleg må dette prosjektet vare i mange år, egeninnsatsen du utfører vil aldri bli i nærheten av like effektiv som fagfolk.

støtter egeninnsats fullt ut, men hold deg til de som har en effekt. 




I dag ble det første lasset med tømmer hentet, noe er igjen men jeg får nok i skogen og hugge ned endel tre.
Altså jeg tvinger ikke venner til å gjøre dette.
En som har jobbet som murer vil hjelpe til med flislegging på badet, noe han også spurte og jeg regner med at han vil gjøre det i en nær fremtid.
Dette med å hente stein blir nok ikke av, men jeg får nok god pris fra et par som leverer dette, og velger derfor den som er billigst.
Og begge er venner/kjentfolk
Som sagt har jeg god tro på å spare mye når jeg kan få diverse leveringer fra personer som bor i samme bygda som jeg gjør.

   #62
 837     0
Et nyttig tips når du prosjekterer selv:

De fleste produsenter av byggevarer er svært behjelpelige med å veilede innenfor regelverk og bruk av sine egne produkt. Mange har egne support avdelinger og er raske til å svare.

Trenger du hjelp til å prosjekter tilstrekkelig lyd/brann/varmeisolasjon kan glava og rockwool hjelpe. Trenger du hjelp med grunnmur eller pipe kan maxit hjelpe. Osv.

Ventilasjonsleverandørerne (ihvertfall villavent) utfører hele prosjekteringen for deg, det samme med mange leverandører av vannbåren varme.

De fleste produsenter har også gode veiledninger for prosjektering og installasjon på nettsidene sine.

Og til slutt: de større trelasthandlerene har ingeniører som kan hjelpe til med beregninger og løsninger, i tillegg til at de som oftest har alt av regelverk, norsk standard, byggforskserien o.l. Byggmesterene bruker også trelasthandlerene til dette. Det er de færreste byggmestre som har nok kunnskap til å utføre beregninger selv (da snakker jeg om beregninger som går utover det å slå opp i en tabell).

   #63
 837     0
Dette er sakset fra veiledning til Forskrift om godkjenning av foretak:

Hovedregelen er at sentral godkjenning og lokal godkjenning av ansvarsrett kun gis til foretak. Imidlertid åpner § 17 for at kommunen kan gi personlig godkjenning.

1. Personlig ansvarsrett i særlige tilfeller
Bestemmelsen gir kommunen adgang til å gjøre unntak fra hovedregelen om at ansvarsrett kun skal gis foretak. Kommunen kan gi personlig ansvarsrett til faglig kvalifisert person. Kravene i forskriftens kap. II om styringssystemer og kap. III om utdanning og praksis gjelder tilsvarende ved personlig ansvarsrett.

2. Personlig ansvarsrett for arbeid på egen eiendom til eget bruk (selvbygger)
Mange ønsker å være selvbyggere. Stortinget har fastslått at det er lov å være selvbygger i Norge. GOF § 17 nr. 2 åpner for personlig ansvarsrett for den som ønsker å bygge til eget bruk.
Vilkårene er for det første at det dreier seg om bolig- eller fritidsbygning (helårsbolig, fritidsbolig og garasje, uthus, påbygg, tilbygg o.l.). Eiendom til annet formål (f.eks. næringsvirksomhet) faller utenfor.

Det er videre et vilkår at det gjelder byggverk til «selvbyggerens» eget bruk. Enebolig (eventuelt med sekundærleilighet) omfattes, mens tomannsbolig faller utenfor. Også rekkehus faller av samme grunn utenfor. Personlig godkjenning etter § 17 nr. 2 kan gis innen alle funksjoner (ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende, ansvarlig utførende og ansvarlig kontrollerende) og innen alle tiltaksklasser.

Den som søker om ansvarsrett etter § 17 nr. 2 må sannsynliggjøre at han har tilstrekkelige kvalifikasjoner. Kompetanse og erfaring må tillegges vekt. Personer med generell bygningsteknisk utdanning og praksis bør kunne godkjennes.
Andre forhold som kan tillegges vekt er om vedkommende tidligere har bistått ved oppføring av byggverk e.l. Også relevante kurs som vedkommende har gjennomført kan tillegges vekt i vurderingen.

Forutsetningen er at vedkommende sannsynliggjør at arbeidet vil bli utført i samsvar med plan- og bygningsloven og dens underliggende regelverk. Det er viktig at tiltakshaver også er klar over forholdet til avhendingsloven.

Kravene i kapitlene II (krav til foretakenes system) og III (krav til utdanning og praksis - faglige ledelse) kommer ikke til anvendelse for en selvbygger.
   #64
 13     Ved iskanten     0
Kvinnherring!
Du er min helt Grin Så utrolig bra å se en legmann som står i mot strømmen og det kompliserte regelverket for å kunne prosjektere samt bygge sitt eget hus for en fornuftig pris. Steinbra. Har selv hatt problemer med en byggmester å hans ferdighus levrandør når jeg villle bringe inn nye ting som de tydeligvis ikke likte (lavenergi og vannbårenvarme) Er i ferd med å gjøre det samme som du nå.

Stå på!
Signatur
  (trådstarter)
   #65
 4,148     Oslo Vest     0
Det du sier kvinnhering er helt korrekt. Men jeg tror likevel at man ikke skal generalisere og si at det å være selvbygger er helt enkelt. Det tar gjerne lang tid å samordne alt, og man har tross alt ansvaret for at prosjekteringen er riktig. Husk at også prosjekteringen skal kontrolleres, og det kan man i prinsippet ikke gjøre selv.

Dersom prisen er avgjørende og man har god tid vil nok selvbygging lønne seg, men man må legge inn i budsjettet også den lønnen man taper på å jobbe med å bygge huset. Jeg tror at den som bare skal bygge hus på ettermiddager, kvelder, helger og ferier bruker så langtid at det er urealistisk. For mange av mine kunder er tidsfaktoren viktig, og det betaler de selvsagt litt for.

Dog har denne debatten lært meg ennå litt mer om husbygging og jeg ser at en selvbygger helt klart bygger rimeligere enn hva et ferdighusfirma gjør. Det som dog gjør meg litt skeptisk er at en selvbygger ikke trenger et kontrollsystem og de samme krav til utdannelse som et foretak som skal få ansvarsrett trenger. Hvordan kan man da dokumentere det som blir utført? En ting er at man kan få tilsyn og må dokumentere dette overfor kommunene, men en viktigere ting er jo å dokumentere at huset virkelig er satt opp og prosjektert iht regelverket.

Alt i alt så tror jeg man skal vite hva man gjør når man bygger hus i Norge i dag, og etter høsten 2009 tror jeg det blir STORE utfordringer på grunn av kravene til tetthet. Klarer en selvbygger det? I Tyskland har vi trykkprøvet hus i 30 år og er forberdet hvordan det blir på det norske markedet.

Men selvbyggere trenger vi også i Norge så jeg tar av meg hatten for dere som gjennomfører det og ønsker dere alle lykke til. 
Signatur
   #66
 20     0
Moro at det er noen som har tid, kapasitet og tør å gå på et slikt prosjekt.
Jeg vil bare gi min støtte og anerkjennelse her.

Og en annen ting. Det med tid som man bruker på prosjektering, og argumentet med
at det er tid man taper iht lønnet arbeid, det er som regel stort sett tull. Tiden man skal jobbe er som regel satt fra før, og tiden man bruker ekstra på å prosjektere selv blir tatt fra tid man ellers ville brukt på tv, trening, videospill/dataspill, internettsufring osv osv. Å konvertere det til noe som er nyttig er jo i seg selv tjente penger. (Om man ikke har mulighet for å jobbe overtid hjemme da)

   #67
 401     0

...men, og det er et stort men; dersom en eller flere av disse kan regnes som familieleilighet skal boligen regnskapslignes  fordi da er den pr. defininsjon en flermansbolig, og utleievirksomheten er i sin helhet skattepliktig inntekt.


Det du skriv her er ikkje korrekt. Om du har eit hus der du leiger ut ei leilegheit i kjelleren, er ikkje dette huset ein fleirmannsbustad. Det er ein tomannsbustad, og desse skal alltid prosentliknast. Har du meir enn to familieleilegheiter i huset blir det ein fleirmannsbustad, og då blir skattereglane slik du seier.

Ein annan ting er at dersom du har ein tomannsbustad kan du leige ut den eine delen skattefritt, sjølv om du bur i den minste sjølv. 50%-regelen kjem altså ikkje inn i bildet her.

   #68
 837     0

Det som dog gjør meg litt skeptisk er at en selvbygger ikke trenger et kontrollsystem og de samme krav til utdannelse som et foretak som skal få ansvarsrett trenger. Hvordan kan man da dokumentere det som blir utført? En ting er at man kan få tilsyn og må dokumentere dette overfor kommunene, men en viktigere ting er jo å dokumentere at huset virkelig er satt opp og prosjektert iht regelverket.

Alt i alt så tror jeg man skal vite hva man gjør når man bygger hus i Norge i dag, og etter høsten 2009 tror jeg det blir STORE utfordringer på grunn av kravene til tetthet. Klarer en selvbygger det? I Tyskland har vi trykkprøvet hus i 30 år og er forberdet hvordan det blir på det norske markedet.



Hvis en følger litt med i media og leser omfanget av byggefeil nå i disse klondyke-tider for byggenæringen, så tror jeg faktisk jeg ville vært meget skeptisk til å overlate kontroll og dokumentasjon til et foretak, uten å selv følge med på hva som faktisk ble utført.

Jeg er faktisk meget komfortabel med å ta hånd om kontrollen selv.

Og med det konkursraset som er ventet, i tillegg til det faktum at mange utbyggere oppretter selskaper i hytt og vær for å spre ansvar, så er det neimen ikke sikkert du har noen å klage til når feilene tyter frem et års tid etter ferdigstillelse. I tillegg har vi jo lest litt på dette forum om byggefirmaene sin holdning til reklamasjoner....

  (trådstarter)
   #69
 4,148     Oslo Vest     0
Flisespikker
Jeg tror som jeg skrev at dersom man skal få et realistisk og riktig bilde av hva det koster må et tap av lønnskostnader tas med. Bygger man hus bare på kveldene og i helger tar det veeeeeeeeldig lang tid.
Signatur
   #70
 837     0
Enig med deg der, incognito.

Men fordi om en er "selvbygger" så betyr ikke det at en ikke ken leie inn hjelp. Du kan f.eks få en tømrer til å sette opp råbygget, og så innrede selv. Eller få en tømrer til alt tømrerarbeid, men lage badene selv. Du kan faktisk velge selv hva det passer for akkurat deg å ta som egeninnsats.

Den store fordelen med å prosjektere/søke selv, er at du selv sitter igjen med de påslagene husleverandøren normalt tar på elektriker, rørlegger, kjøkken, ventilasjon, flislegger o.s.v.