(trådstarter)
   #91
 4,148     Oslo Vest     0
Når jeg snakker om kontroll av prosjektering (KPR) og utførende (KUF) er ikke det noe du kan gjøre,  det er en egen ansvarsrett det, noe det må søkes om. Og spøsmålet var hvordan du gjør det. Når ikke store firmaer kan kontrollere seg selv kan vel heller ikke en selvbygger gjøre det.

Men uansett, jeg ønsker deg lykke til. Så på søknaden din hos kommunen at du hadde fått den i retur pga ufullstendig, men så lenge du har god tid spiller det ingen rolle. Skal også innrømme at dersom alle gjorde som du ville nok vi andre snyltere ha mindre å gjøre. Wink
Signatur

   #92
 837     0



Men uansett, jeg ønsker deg lykke til. Så på søknaden din hos kommunen at du hadde fått den i retur pga ufullstendig, men så lenge du har god tid spiller det ingen rolle.

He-he... tror du sitter på litt feil opplysninger der. Grunnen til at det er registrert ufullstendig søknad er at jeg fikk det travelt med å søke før gebyrene doblet seg, slik at noen vedlegg måtte ettersendes. Når alt var sendt inn, var det ingen problem med rammetillatelsen.

Når det gjelder KPR og KUF så er det uproblematisk at selvbugger får det etter GOF paragraf 17.
  (trådstarter)
   #93
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg ser ingen mening i å fortsette denne debatten, men det jeg er bekymret om når det gjelder selvbygging er at det høres så enkelt ut. Du skriver at du får ansvarsrett til alt, men du svarer IKKE på spørsmålet om hvordan du har tenkt å gjøre dette rent praktisk. Det er selvsagt mange her på forumet så leser det du skriver og som vil gjøre dette på samme måte som deg, men du går ikke i dybden.

Du kan lett få en rammetillatelse hvor det stilles krav til at prosjektering osv skal utføres. Men det er akkurat når du kommer til dette at du unngår å svare, men jegtror alle selvbyggere er interessert i å vite hvordan dette skjer rent praktisk. Du må altså levere en kontrollerklæring på prosjekteringen, og en kontrollerklæring på at prosjekteringen er kontrollert. Du trenger fortsatt ikke fremlegge bevis på at prosjekteringen verken er utført eller kontrollert, men hva om du får et tilsyn og må legge frem beregningene. Jeg kan ikke med min beste vilje se at det er mulig å kontrollere seg selv som selvbygger, og spørsmålet er bare hvordan du gjør dette rent praktisk. Jeg vil tro at du må bruke en statiker, for det firmaet du kjøper takstolene fra kan heller ikke kontrollere seg selv.

Ikke bli sint, bare fortell andre interesserte hvordan du gjør det rent praktisk, det å henvise til at det er så enkelt i regelverket hjelper ikke de som ikke har vært gjennom det.

Jeg skal ikke kommentere mere og ønsker deg lykke til videre. 
Signatur
   #94
 837     0

Skal prøve å gå litt i dybden på hvordan jeg gjør det (det er sikkert andre tilnærminger også). Beklager at dette blir et litt langt innlegg, men det er visst nødvendig å forklare inngående.

Først og fremst: det er tull at foretak ikke kan kontrollere seg selv. Dersom en har sentral ansvarsrett for både PRO, KPR, UTF og KUF, så kan de selv både prosjektere og utføre, samt kontrollere selv. Sjekk www.be.no for register over hvilke ansvarsretter de ulike foretak har.

Så tilbake til prosjketet:

Først må en dele opp prosjektet i et passelig antall deloppgaver, f.eks:
- grunnarbeid
- grunnmur
- tømrerarbeid bærende konstruksjoner og utvendige arbeider
- rørlegger
- elektriker
- ventilasjon
- pipe og ildsted
- vannbåren varme og varmepumpe
- tømrerarbeider innredning inkl innvendig trapp.
- membran og fliser, våtrom
- kjøkken/baderomsinnredning/garderober
- innvendige golv
- malingsarbeid

Til kontrollplaner benytter jeg disse skjemaene.

Jeg skal nå videre forklare for hvert fagområde hvordan dette gjøres hos meg:

Grunnarbeid;

Jeg kjøpte ferdig planert tomt, så for mitt vedkommende er det ikke utført annet en komprimering av grunn.
Jeg tar med dette på kontrollplan, og arkiverer kompresjonsrapporten som dokumentasjon.

Grunnmur
Skal bygge i LECA – har LECA kurs. Prosjektering består i tegning, med løsninger som er verifisert i LECA sin selvbyggerbok. Der jeg har vært i tvil har jeg kontaktet Maxit pr e-post og fått skriftlig svar som ligger som en del av prosjekteringsdokumentasjonen.
Skal ikke mure selv, men vil søke egen ansvarsrett for UTF og KUF for grunnmur, og så leie inn en murer til jobben. Dette er vanlig praksis for murere som ikke har sentral godkjenning.

Tømrerarbeid bærende konstruksjoner og utvendige arbeider
Tegner og prosjekterer selv. Prøver i størst mulig grad å benytte løsninger som er pre-aksepterte, dvs er beskrevet i anbefalinger fra leverandører, i Norsk Standard, eller i byggforskserien. (Tips; byggforskserien er dyr, men de fleste byggevarehandler her den, så de kan være behjelpelige).
Takstolfabrikanter kan foreta takstolberegninger. Trelasthandleren kan hjelpe deg med bjelkelags beregninger osv.
Grava og Rockwool svarer raskt på e-post vedr. isolering, lyd, og brann. Deres svar er en del av prosjekteringen.
Vindusleverandører er behjelpelige med det som gjelder vindu.
Du kan godt ha den som skal utføre tømrerarbeidet for deg til å stå som kontrollerende for prosjekteringen her – da får han også eierskap til løsningene. Men hvis han ikke har sentral godkjenning er det enklere å formelt stå som KPR selv.

Rørlegger
Den valgte rørlegger har sentral godkjening innenfor følgende 4 godkjenningsområder :
• Ansvarlig prosjekterende for bygninger og installasjoner, tiltaksklasse 2
• Ansvarlig kontrollerende for prosjektering av bygninger og installasjoner, tiltaksklasse 2
• Ansvarlig utførende for bygninger og installasjoner, tiltaksklasse 3
• Ansvarlig kontrollerende for utføring av bygninger og installasjoner, tiltaksklasse 3
Det betyr at han kan prosjektere, utføre og kontrollere sitt eget arbeid.
Det eneste jeg trenger å tenke på er at jeg tar med valgt firma med navn og godkjenningsområde i kontrollplanen min.

Elektriker

Som for rørlegger

Ventilasjon

Villavent leverer komplett prosjekteringsdokumentasjon.
Kommer til å søke egen lokal godkjenning for utførelsen. Leverandøren er behjelpelig med evt innstilling på timebasis.

pipe og ildsted
Igjen : pre-aksepterte løsninger. (Bygger pipe etter LECA sin anvisning/ monterer ildsted iht produsentens beskrivelse).
Søker egen lokal godkjenning for utførelsen, før brannvesenet på befaring og godkjenner installasjonen.

Vannbåren varme og varmepumpe’
Av rørlegger, se over.

Tømrerarbeider innredning inkl innvendig trapp.
Trapp prosjekteres av produsent.
Ellers benyttes det i stor grad pre-aksepterte løsninger. Se f.eks denne.

Membran og fliser, våtrom
Skal utføre dette selv. Prosjektering består å skaffe tilveie dokumentasjon, godkjenninger og veiledninger fra membranprodusenten, og lim/fugemassprodusenten, samt diverse veiledninger og råd/tips du finner på nettet.
Utførelse til punkt og prikke iht veiledninger (+ masse gode råd her på byggebolig.no)
Kontroll/dokumentasjon: masse foto + nedtegning av alt arbeid.

kjøkken/baderomsinnredning/garderober
innvendige golv
malingsarbeid

Iht produsenten tegninger/veiledinger osv.

Jeg påstår ikke at dette er den ultimate måte, eller at dette vill gå glatt gjennom kommunen uten innvendinger. Men hvis kommunen har noen innvendinger mot enkeltpunkt eller ønsker noe bedre dokumentert, så er det bare til å revidere iht deres ønsker?

Likeledes, så vil jeg ha detaljkunnskap om alle fagområder, slik at hvis noe kommer opp under kontroll, så vet jeg i hvert fall hvordan det er utført, og kan finne de tiltak som skal til for å rette problemet.
Mulig jeg har glemt noe nå, dette ble i all hast. 
  (trådstarter)
   #95
 4,148     Oslo Vest     0
http://www.be.no/beweb/regler/veil/sakveil97/05sakveil.html

Krav til uavhengighet

Krav til uavhengighet etter pbl. medfører at det foretak som påtar seg ansvar som uavhengig kontrollforetak er en annen juridisk enhet enn det foretak som har ansvar for det som skal kontrolleres. De to foretakene skal ha hver sin ansvarsrett i forhold til kommunen. Pbl. sier ingenting om det privatrettslige forhold mellom de to foretakene. Likevel må kommunen kunne kreve at foretakene kan dokumentere at det er en reel uavhengig kontroll som blir gjennomført, jf. Ot.prp. nr. 39 for 1993-94 s. 76.
Signatur
   #96
 837     0
Ja det gjelder når det er spesifisert i kontrollplan at det skal være uavhengig kontroll.

Ansvarlig søker foreslår kontrollform. Kommunen skal godkjenne dokumentert egenkontroll når den anser egenkontroll å være tilstrekkelig for tiltaket det gjelder. Kommunen kan kreve uavhengig kontroll når den ut fra en vurdering av de ansvarliges kvalifikasjoner, tiltakets vanskelighetsgrad, konsekvens av feil og andre forhold ved tiltaket, finner det nødvendig.

Ved dokumentert egenkontroll har samme foretak ansvar for at kravene i plan- og bygningslovgivningen blir fulgt og for å bekrefte dette ved gjennomføring og dokumentasjon av kontroll.

Ved uavhengig kontroll har et annet foretak enn det som har ansvar for det endelige resultatet av henholdsvis prosjektering og utførelse, kontrollansvaret.
   #97
 173     Vestlandet     0
Sånne som icognito trenger å bli provosert. Vi har en haug av mennesker som viser til kravene og du kan ikke gjøre, og det må regnes inn i prisen osv. Da blir det dyrt det som kunne ha vært billig.

PBLoven ble for noen år siden endret fra kommunal kontroll til "egenkontroll" "ansvarsrett" og tilbaketrekking av tilliten ved brudd. Ja straff kan komme på tale.

Dette har endret hele bygge regimet.  Det sitter tusenvis av kontorister og fyller ut skjemaer og sender inn.

På kommunen sitter det folk oftest med liten erfaring fra bygg eller byggeplass. De har erfaring fra ing. skolen. For de er det derfor dokumentasjoner som gjelder. Vi kan gjøre som Kvinnheringen og samle produsentblad og godkjenninger fra de som skal si OK  (de er kvalifisert i Trondheim osv). Derved er "systemet"  (som strekker seg langt ut over Norges grenser) fornøyd. Det er  ikke bare byggesakene. Det er moderne standardisering bygget på dokumentasjoner.

Tenk dere (ikke Incognito) at du eller en god venn med fagbakgrunn tar hele "blekka" og tenker gjennom alt, og får prosjektet i gang.  Synkende kvalitet??

Tenk dere så at det er ulike konsulenter som har fått ansvarsrett og godkjenninger og som har de formelle kvalifikasjoner.  Så settes prosjektet i gang med litt av hvert av såkalte "fagfolk". Noe går galt. Noen får kjeft, og noe driter man i og lar det stå til. Det er ikke sikkert at kjøperen oppdager det og det.  Hva sier fasit mht konsulentbygde prosjekter og hvor man har vært "uheldig" med noen håndverkere som slurver?  

Dårlig fasit.  (Det forekommer sikkert også at alle er fullbefarne, seriøse, blir kontrollert daglig av konsulenten eller andre og at prosjektet er fullt ut i tråd med "krava".

Men jeg vil nå holde en stor knapp på Kvinnheringen og de som er mer eller mindre som ham. De får et kontrollert prosjekt som de selv forstår seg på. Og EGENKONTROLLEN er mange hakk bedre enn den "liksom kontrollen" som de ulike ansvarshavende har foretatt (Rettssalene er fulle av byggesaker som prosederes av advokater som er kontorister med dommere som er kontorister og hvor ulike konsulenter forklarer seg og forsøker å fraskrive seg ansvar. De har oftest ikke vært byggeledere eller lignende.

Det nye regimet i PBL fører i praksis til det motsatte av økt kvalitet.

Hvorfor?  Jo kontrollene er ikke reelle. Det er penga for prosjektledelsen og drømmen om fortjeneste for alle unødvendige ledd som styrer det hele.

Så i løpet av få år må vi nok få en eller annen forbedring og mindre formaliatull som ikke har reell verdi. Også bygningsmyndighetene duker nakken og forsøker å la være å følge opp ved varsel på kvalitetsbrudd. Da ender de dårlige prosjektene i rettssalene som beskrevet ovenfor.

I mellomtiden skal 10-15% av den norske befolkning som blir mer og mer skremt av regler og lovlighet og faginnsikt fra mange sider, forsøke å komme i mål med sitt prosjekt med innsats, slit og endel svette.  Færre og færre tør å trå i formaljungelen og overlater til såkalte "fagfolk" med "papirene i orden"

Incognito skriver ut fra sitt utgangspunkt som er salg av bygg og prosjekter. Kvinnhering skriver ut fra sitt utgangspunkt om at det er mulig å klare de meste selv når det gjelder eget hus man skal bo i kanskje i 30 år.

Og det var vel egentlig hvordan og hvorfor "pengene" forsvinner her og der til alle som skal tjene på alle. Som var hans spørsmål, Da får vi for få hender også.

Gratulerer med prosjektet og på vegne av mange takk for "oppskriften" på hvordan det kan gjøres å fri seg fra gjengen som vil spise av lasset
Signatur

  (trådstarter)
   #99
 4,148     Oslo Vest     0
Gammel advokat, vi skal være enige om at du har rett til å hevde det du vil, heldigvis har vi yttringsfrihet her i landet. Men at man skal få kritkk får å drive seriøst og følge reglene finner jeg merkelig. Jeg har overtatt et prosjekt hvor både hytteleverandør og ansvarlig søker har fulgt de samme reglene som du er talsmann for, med det resultat at den ene hytta må rives fordi både plate på mark ligger på feil isolasjon som har gitt seg på flere plasser, samt at tak og vegger har for dårlig konstruksjon til å tåle de lastene som gjelder i Trysil. Kommunen har varslet tilsyn, men opprinnelig produsent og ansvarlig søker har IKKE regnet statikk, selv om det foreligger kontrollerklæring på at det er gjort. Hva gjør vi så da? Jo vi må få en statiker til å regne ny statikk for at bygningsmyndighetene skal bli fornøyd. Resultatet etter å ha stolt på selger, (som solgte hyttene veldig billig) er at en hytte må rives, de to andre må man forsterke taket på, og kostnaden for to hytter kommer seg på i underkant av kr. 800.000,-. Nå har kommunen i tillegg bedt om NTG godkjennelse eller godkjennelse i fra hjemlandet Litauen, neo som selvsagt ike forefinnes. Kommunen sier at de ikke gir ferdigattest FØR all dokumetasjon foreligger. Jeg er selv jurist og har nå funnet løsninger sammen med kommunen, men det koster min oppdragsgiver MYE penger.

Her skulle min oppdragsgiver kjøpe tre hytter BILLIGE, og selgers prosjektleder skulle GJØRE dett veldig billig, og de hadde en "lokal" BYGGELEDER i Trøgstad (hyttene bygges i Trysil) med alle ansvarsretter. Han sendt inn de nødvendige ansvarsretter, kontrollerklæringer på prosjektering osv, men har ALDRI vært der. De estlenderne som støpte platene oppå ikke trykksterk isolasjonvar også eksperter i å bygge, legge fliser og faktisk også dyktige elektrikere i følge selger. Min oppdragsgiver har vært enestående naiv. Når vi fikk en godkjent norsk installatør dit måtte det meste av det elektriske tas ut. Etter at vi har fått tatt en takst på hytta er det en smørbrødliste av feil, det meste kan rettes, men det blir dyrere å rette den ene hytta enn å rive og bygge ny.

I ettertid har selvsagt de involverte partene slått seg konkurs, men vi jobber med å saksøke de for styreansvar. I følge selger skulle alt fikses og han hadde også gode kontakter som skulle gjøre alt så billig, resutatet ser vi.

Videre forklarte selger at han hadde kommunen i sin hule hånd, men det er nå slik en gang at det er plan og bygningsmyndighetene som bestemmer, selv om  man ikke liker det.

Min erfaring tilsier at det i dag er vanskelig å bygge selv, og at man dessverre må følge reglene om man liker det eller ei.

Selvsagt går det an å lure, og bygge uten å melde fra, og ta mange snarveier, MEN JEG VIL IKKE DRIVE PÅ DEN MÅTEN.

Så gammel advokat, dersom du ser på meg som en lakei, som har alt for stor respekt for det offentlige, så har du rett. Jeg kommer fortsatt til å holde meg til reglene.
Signatur
   #100
 837     0
Dette beviser vel bare at man er bedre skodd ved å følge opp selv enn ved å stole på et "seriøst" firma "med alle papirer i orden".

Det er ikke bare bare for en forbruker å vurdere om et firma står løpet ut eller ikke. Det er synd om husleverandøren går konkurs midt under byggingen. Du ligger litt bedre an hvis du selv sitter på godkjenninger og ansvaresretter - da er det bare inn med nestemann.