50 332    76    1  

Grunning og maling

 168     0
Hei, jeg er ny her og lurer på følgende!

Jeg har spurt om det samme på byggehytte.no, men der var det dårlig med respons og jeg ser det er flere brukere her, så jeg valgte å spørre her og. Håper det går bra. :)

Min mor kjøpte hytte tidligere i år, før sommeren engang. Hytten ligger i Larvik Kommune ved Åsrumvannet. Hyttetomten er ikke vår, men vi leier den av en hyggelig grunneier. På denne tomten står det en liten hytte, et anneks og en redskapsbod/utedo.

Hytten er rødmalt. Usikker på om den er tryggimpregnert, men det tviler jeg på. Det er uvisst når hytten ble bygget, men vi regner med at den ble bygget et sted før eller etter krigen. Mest sannsynlig etter. Hvordan kan man finne ut om hytten er tryggimpregnert? Eller er det kanskje lite relevant når den er behandlet?
I år skal vi vaske, grunne og male vinduene, døren og vindskiene. Er det noe mer som vi bør behandle som er spesielt utsatt for været? Hva bør vi grunne vinduene, døren og vindskiene med? Jeg har lest mye positivt om Visir Grunning
- dør og vindu, og jeg har lest at man kan bruke Visir Grunning - dør og vindu til å grunne vegg (kledning), både tidligere malt og ny. Hva mener dere?

Annekset ble ferdig bygget sommeren 2007. Det er tryggimpregnerte kledning, men jeg regner med at alt det andre også er det. Men denne er ikke grunnet etter hva jeg kan se. Og man bør påføre grunning 2-3 uker etter at bygget er ferdig, så vi bør jo egentlig grunne det før vinteren kommer, men det blir det ikke tid til er jeg redd. Men det tåler vel å stå til neste sommer? For det er jo tryggimpregnert. Vi må uansett børste vekk løse trefibre før vi kan påføre grunning, så vi rekker ikke å både grunne og male. Så jeg håper det går bra å vente til neste år.
Vi skal derimot grunne og male vinduer, vindskier og dører før vinteren kommer. Til det tenkte jeg å bruke Visir Grunning - dør og vindu.

Redskapsboden/utedoen er jeg ikke sikker på når ble bygget, men jeg tror den ble bygget når hytten ble bygget. Den er rødmalt med hvite lister som på hytten. Den ser jeg for meg skal igjennom samme behandling som hytten og annekset.

Kledningen på hytten, annekset og redskapsboden/utedoen skal grunnes og males neste år tenker jeg.

Så det er vinduer, vindskier og dører som skal vaskes, grunnes og males før vinteren.

Anbefaler dere oss å bruke Visir Grunning - dør og vindu til dette arbeidet? Eller noe annet?

Når vi skal male, så lurer jeg på om Drygolin Vindusmaling eller Demidekk Optimal Vindu er et godt kjøp?

En annen ting vi bør huske på er å kjøpe grunning og maling fra samme produsent, stemmer ikke det? Da går det kanskje ikke å kjøpe Demidekk Optimal Vindu og bruke det utenpå visir grunning - dør og vindu? For førstnevnte er vel ikke maling fra jotun? Vet ikke dette, så flott om dere kan veilede meg/oss, slik at vi kjøper riktig grunning og maling. :)

Er glad for all hjelp! Svar ønskes snarest, da vi kanskje skal handle grunning og maling denne helgen.

Hilsen Kenneth

   #1
 1 214     Norge     0
heisann...skal du male oppigjen skal vel det vaskast og mattast med kraftvask, deretter beil eller maling...er det maling som er brukt før må du fortsette med det! visir grunning skal du bare bruke der det er bart tre! prøv å skekk www.jotun.no under 'male ute' der får du sikkert svar på alt du lurer på!! Lykke til!
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 168     0
Jeg lurer på om vi skal beise fremfor å male, enkelt og greit fordi da slipper vi å skrape vekk maling hver gang vi skal male.

er det maling som er brukt før må du fortsette med det!


Ja, hytten er malt. Så det betyr at jeg bare kan bruke maling over gammel maling? Jeg trodde det gikk an å bruke dekkbeis og beis over gammel maling, så sant man vasket grundig først.

Jeg har undersøket linken du ga meg, og der fant jeg en del nyttig og gode tips! Så takk for linken! :)

Jeg har lest om Tjæralin i dag og det ser jo veldig bra ut! Grunning og beis/maling i et og samme strøk..
Noen som har erfaringer med det?

Jeg pleier å vaske hytteveggen med klorin etter tips fra huseieren min som har mange år bak seg som snekker. Stemmer det forresten at klorin IKKE bør skylles av? Jeg leste et sted på nettet som det stod at man ikke behøvde å skylle av klorin.

Vi har ikke innlagt vann på hytten, så det er vanskelig å skylle av.

Hvilke råd har dere til å skylle av klorin/annet? før man grunner/beiser eller maler? Vi har brønn og sisterne.
   #3
 1 214     Norge     0
er hytta malt fra før så må du nok fortsette med det....viss du bruker drygolin maling fra jotun holder det nok lenge.... vasking av hus-hytter er vel ett 'nytt' fenomen, kommer vel av av beis-maling er blitt dårligere!!? spørs vel litt kor hytta di ligger også... grusvei i nærheten,torvtak,mykje skog attmed osv...
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 168     0
Hytten ligger ved en riksvei, en smal, men trafikkert vei. Det er en parkeringsplass rett ved veien, men det går også en skogsvei opp til hytten, men den er for vanskelig å kjøre opp for folk flest. Så ingen trafikk direkte forbi hytten, siden hytten ligger på en "ås", over veien. Det er ellers en god del skog rundt hytten, men en del av dette skal hogges ned i løpet av vinteren. Så da får hytten mer sol.

Er det noen som kan anbefale å kjøpe Tjæralin da? Jeg tenkte å bruke det i alle fall på annekset, og det grunner og beiser/maler på et og samme strøk, så det synes jeg er interessant og vil gjerne vite mer om det.

Trenger jeg kanskje noe annet som er spesielt egnet for vinduer, dører og vindskier?
   #5
 1 214     Norge     0
til vinduer har jeg gode erfaringer med drygolin dør og vindusmaling, godt egnet til glatte høvlede flater...har ingen erfaring med tjæralin...
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 168     0
Er drygolin dør og vindusmaling bedre enn f.eks. trebitt?

Og finnes trebitt kun som oljebeis og oljedekkbeis?

Andre som vet noe om tjæralin og kan anbefale meg det?
   #7
 1 214     Norge     0
trebitt er oljebeis, kan ikkje brukast på oljedekkbeis og oljemaling!
Signatur

taz
   #8
 3 840     Haugesund     0

Er drygolin dør og vindusmaling bedre enn f.eks. trebitt?
Andre som vet noe om tjæralin og kan anbefale meg det?


Jeg benyttet først drygolin dør/vindu. Er ikke fornøyd med den... Ble noe plastikk, og flasset etter 3 år.

Har benyttet tjæralin etter det, på hele huset,
Jeg synes den er super.
Signatur
   #9
 940     0

trebitt er oljebeis, kan ikkje brukast på oljedekkbeis og oljemaling!

Hmmm
Signatur
   #10
 126     Nordland     0

Er drygolin dør og vindusmaling bedre enn f.eks. trebitt?

Og finnes trebitt kun som oljebeis og oljedekkbeis?

Andre som vet noe om tjæralin og kan anbefale meg det?


Tjæralin kan trygt anbefales.
Er brukt på familiehytta vår, greit å påføre, og ser ut til å ha god holdbarhet.
Siste maleprosjektet mitt var muren på hus og garasje. Brukte Tjæralin murmaling til dette. Veldig bra å slippe grunning først.
Signatur