#131
 3,258     Akershus     1
På fabrikkgrunnet liggende dobbelfals på huset vårt og med hjelp av rulle og pensel (til å male i falsen med) tør jeg påstå at jeg nær halverte tiden jeg brukte på maling når jeg tok i bruk Optimal vs vanlig oljemaling.

Lukt, klin og kliss, rengjøring osv er allerede nevnt.

En annen faktor som har veldig mye å si er jo tørketiden som gjør at man har mye større mulighet til å få malt huset. Man kan male mye nærmere kvelden uten å være redd for at hele veggen blir matt pga dugg. Man kan male i mye lavere temperatur hvis en vegg har litt sol på seg om vår/høst/vinter fordi malinga tørker før veggen blir for kald når sola renner. Og man kan kjapt male "mellom regnbygene" om regnet ikke slår inn på veggen da.

Og ikke minst kan man male to strøk så og si i ett jafs pga kort tørketid, noe som er svært praktisk om man feks har oppe et stilas som snart skal ned.
Signatur

   #132
 3,258     Akershus     0
Jeg er en notorisk griser når jeg maler og kan ikke si at jeg opplevde mindre søl, men flekkene stinker jo ikke, de tørker fort og er ikke klissete, og de er greie å få av hud og hår. På klær sitter de som bare f....

Ut fra min erfaring er det praktiske og komforten så overlegen at det i seg selv er en vesentlig grunn til å ikke velge oljebasert utemaling.

Er ikke særlig glad i å male og stinkende og klissete oljemaling gjør det ikke særlig mer lystig å holde på med, nå kan jeg i det minste slippe akkurat det, noe som hjelper litt på motivasjonen når jobben må gjøres.
Signatur
   #133
 3,387     1


Det ble vel mer håndplukkede tre før i tiden, og valgt ut iht hvor tette åringene var. Disse materialene var jo mere bestandig mot vær og vind, enn dagens hurtigvoksende øst europeiske materialer gjør.
Hurtigvoksende (balsa) treverk og vannbasert maling må vel være en dårlig kombinasjon?
Selv bruker jeg kun oljebasert maling ute.



På to runder med maling av huset har en brukt omtrent like mye som hva det koster å kle huset med en av de "vedlikeholdsfrie" kledningene.

Etter min erfaring med moderne utendørsmaling og Jotun er jeg allergisk og får frysninger så snart jeg ser Optimal, selv om jeg har tro på at dagens Optimal er mye bedre enn den som ble lansert.

Jeg tar og kobler en kost med langt skaft på hageslangen om våren og så børster jeg av skiten på veggen og er ferdig med vedlikeholdet av kledningen for det året. Og året etter siden det er lite skitt i lufta her. På sikt er det garantert den rimeligste løsningen.
  (trådstarter)
   #135
 602     oppland     0
Sto mye om rene alkydmalinger, og ikke så mye om vanntynnede alkydmalinger. Men grunnprinnsippet er vel det samme. Står mye bra om vasking Smile
   #136
 29     T     0
jeg er om mulig enda mer forvirret etter å ha lest denne tråden enn jeg var før jeg begynte...  ???

Vi har fabrikkgrunnet hus (grunninga er farga, og dekker helt) som har stått i litt over 1 år. Rådet fra flere ansatte i malebutikker var å grunne hele huset med visir og deretter 1-2 strøk dekkbeis. Grunnen til at Visir ble anbefalt var fordi huset hadde stått såpass lenge uten å bli behandlet på nytt.

Det virker bare så fjernt å kline et helt hvitt hus inn med gulbrun gugge for så å stryke over grå farge igjen. Er visir virkelig nødvendig i dette tilfellet? Eller skulle visir kun vært brukt på det treverket som kom trykkimpregnert og ikke var fabrikkgrunnet?

Gjør vi nå dobbelt arbeid som var unødvendig? Er det mulig at visiren bare blir liggende utenpå den gamle grunningen og ikke trekker inn som den skal? Har allerede grunnet en og en halv vegg med visir, jeg har bare en dårlig følelse angående det hele. Det virker feil.

jaf
   #138
 6,305     tromsø     0
Visir er vel tyntflytende grunning som trekker inn og gir feste til topplaget. Fabrikk grunningen er vel så tynnt lagt at den knapt gir feste når kledningen har stått litt. Sikkert bedre med litt fabrikk grunning en ingenting...fra fabrikk...Ikke mal i sol og mal så tynt som mulig og heller flere lag...