#31
 336     Oslo     0

Hvor går grensa for å være oppegående?

Det er det som er spørsmålet. For meg: At man setter seg inn regler og følger dem til punkt og prikke, ikke tar noen snarveier og ikke skygger unna for å skrote noe om man allikevel gjør en feil underveis.
Signatur

   #32
 744     Hønefoss     0

Dette er et hus fra 1970, ikke 1870? Anlegget kan da umulig være så dårlig?
Hvis oppussingsbudsjettet er så lavt at man ikke kan bruke fagfolk så får man heller la det elektriske anlegget være som det er og fokusere på maling og tapet.
Anlegg fra 1970 kan utmerket godt være brannfarlig. Har hatt stikkontakter her der støpselet knapt står i klem når det er plugget i, og puster du på det mister du kontakten. Da er det mindre brannfarlig at en ufaglært bytter stikkontaktene - og er en oppgave det burde være fullstendig unødvendig å få en elektriker til å gjøre.

Jeg har hatt (forskjellige) registrerte firma som brukte jordleder i PR til startimpuls på baderomsvifte og satte opp stikkontakt på 20A-kurs uten å reagere, så jeg stoler absolutt ikke 100% på faglært arbeidskraft. Dessuten har jeg undervist en god del på skolen, og det er ganske mange som går ut i læretid som elektriker fra VG2 Elenergi som ALDRI kommer inn i mitt hus for å gjøre en jobb...
   #33
 25,195     Akershus     0
Det er ikke lov å mekke selv, det vet "alle" her på forumet og mange andre og. Liekvel selger Claes, Filtema m.fl. bokser, rør, PN og PR i rikt utvalg. Mao det er mange som strekker grensene her. Mao det er mange som mener at dagens regler er "feil" eller unødig strenge.

Selv tror jeg de fleste begrenser seg til å utvide ekisterende anlegg med å forlenge eller endre på eksisterende kurser. Selv om det kan være en "risiko" å la ufaglærte tukle, så er det kanskje bedre enn alternativet - en masse skjøteledninger? Det er en viss kostnadsterskel før en budsender en elektrikker for 2m PR og en stko.

Nå skal en ikke kimse av strøm. Berøring kan være farlig og brann kan oppstå. Derfor: Det burde vært en åpning for (enklere) el-arbeider på egenhånd etter et passende gjørdetselvkurs.

Mener det er åpning for enklere el-arbeider i Sverige? Stemmer det og hva er erfaringene derfra?

Ellers mener jeg å huske at forsikringsbransjen ikke har spesielt dårlig erfaring med DIY, de fleste gjør brukbart arbeide - en vet jo hvem som "må ta ansvar" og gjøre det om igjen.
Signatur
   #34
 911     Østfold     0

Mener det er åpning for enklere el-arbeider i Sverige? Stemmer det og hva er erfaringene derfra?


På el-materiell står det gjerne advarsler på ulike språk. På norsk står det at det kun er autoiserte innstallører som har lov til å montere det, mens på svensk står det at man kun har lov til å montere det selv hvis man vet hva man gjør. Står ikke slik ordrett, men noe i den retning.
   #35
 1,307     Hardanger     0
I Sverige er de nøye på at det er "fagmessig utført", men ikke noe krav til at bedrift må gjøre det.

Omtrent som med VVS her til lands blir det vel?
Signatur
   #37
 4,395     0
Jeg har funnet dette om ufaglærte og strøm i Sverige:

Elsäkerhetsverket...
Din elsäkerhet
Vad du får göra själv med el hemma

Vad du får göra själv med el hemma

Rätt kunskap och försiktighet är viktigt vid allt arbete med elektricitet. De flesta elarbeten måste utföras av en behörig elinstallatör, men en del enklare arbeten får du utföra själv, om du har kunskap om hur du ska göra.




Som ägare eller nyttjare av en fastighet är du ansvarig för att elen är korrekt installerad och att de elektriska apparater som du använder är hela och används på rätt sätt.

Ta inga risker när du gör eljobbet själv

Är du det minsta osäker ska du lämna över jobbet till en elinstallatör. En felaktig hantering av el kan leda till brand och skador. Chansa aldrig, ett enda misstag kan få ödesdigra konsekvenser.

Stäng av strömmen innan du börjar

Oavsett vilket slags elarbete som du ska utföra så ska du alltid börja med att stänga av strömmen. Dra ur stickproppen om det är en apparat du tänker arbeta med. Rör elarbetet delar av den fasta installationen som takarmatur, vägguttag eller strömbrytare, ska du avlägsna propparna (säkringarna) eller slå av huvudströmbrytaren.

Kontrollera att strömmen verkligen är avstängd och att utrustningen du ska arbeta med är spänningslös innan du börjar. Försäkra dig också om att ingen annan kan koppla på strömmen under tiden som du arbetar.

Elarbeten du får göra själv (och några goda råd på vägen...)

Byta trasig propp (säkring) och återställa utlöst automatsäkring

Om proppen går på nytt finns det ett fel som måste åtgärdas. Kontakta en elinstallatör om du inte själv kan hitta felet. Trasiga proppar ska slängas – försök aldrig att reparera dem.

Byta glödlampor

Se till att den nya lampan inte har högre effekt än den som anges på armaturen, till exempel:  ”Max 60 W”. Var även noga med att följa övriga anvisningar som finns på armaturen. Det är speciellt viktigt när det gäller användningen av toppförspeglade lampor och halogenlampor.

Montering av skarvsladdar

Om du sätter ihop en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag, måste alla delar till skarvsladden vara i jordat utförande. Glöm inte att kontrollera den grön-gula skyddsledaren så att den verkligen sitter fast ordentligt på rätt ställe Den får aldrig anslutas till någon annan anslutningsskruv än den som är försedd med en jordsymbol.           


Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar

Om sladden har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den. Däremot kan du kapa av den trasiga delen. Du får bara ersätta sladd, stickpropp och skarvuttag med samma slags materiel som tidigare. Det är generellt inte tillåtet att byta ut en ojordad stickpropp mot en jordad. Enda undantaget från denna regel är anslutningssladden till lampor som saknar beröringsbara metalldelar. (Behöver du byta stickpropp på lampor av annat slag eller på hushållsapparater, ska de lämnas in till en fackman för ombyggnad.)

Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 A)

Var försiktig. Bryt spänningen antingen genom att skruva ur proppen eller genom att slå av huvudströmbrytaren. Kontrollera att det är spänningslöst i strömbrytaren eller uttaget innan du börjar jobbet.

Ansluta och byta ut fast anslutna ljusarmaturer i torra utrymmen

Bryt spänningen och kontrollera att det verkligen är spänningslöst. Kontrollera att den armatur du sätter upp inte har några skador eller är trasig på något sätt. Var noga med att ansluta eventuell skyddsjord på ett korrekt sätt.

Dessa arbeten får endast utföras av en elinstallatör:
•Utförande av fasta installationer.
•Installering av golvvärme och värmekabel.
•Byte av ojordat vägguttag mot jordat.
•Byte av vanlig strömbrytare mot dimmer.
•Förläggning av kabel i mark.



Läs mer om vilka elarbeten du får och inte får göra själv i Elsäkerhetspocketen och i ELSÄK-FS 2007:2 med ändringsföreskrift ELSÄK-FS 2010:4. Du hittar publikationerna i Elsäkerhetsverkets publikationsshop.


Det virker som om det er akkurat som i Norge med unntak av at svenskene kan bytte brytere og kontakter. Heller ikke de får legge opp kabel virker det som.

   #38
 1,307     Hardanger     0


I Sverige er de nøye på at det er "fagmessig utført", men ikke noe krav til at bedrift må gjøre det.

Omtrent som med VVS her til lands blir det vel?

Jasså sier du det.
Kan du finne noen slags dokumentasjon på påstanden din?


En svenske jeg jobbet med sa det var sånn der. Men, han var visst ikke så opplest på regelverk Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 8     0
Denne tråden har vell sklidd en god del ut i forhold til hva jeg egentlig spurte om?
Jeg fikk svar på det jeg lurte på etter noen få poster.

Jeg ville vell egentlig bare hvite om disse forskriftene elektrikeren refererte til stemte!
Siden jeg for tre år siden trakk kabler, monterte kontakter og brytere. Dette i en hytte på 120kvm med 3 soverom, hems, 2 boder, stue, kjøkken og bad. Elektrikeren som kom og koblet i skapet spurte hvorfor forrige elektriker ikke koblet i skapet når han var her.
Han stilte heller ikke noe spørsmål på at jeg hadde trukket ledninger og koblet i både brytere og kontakter. Han gikk over og godkjente hele anlegget.

Til AIDaniel så var det jeg og min far som bygde hytte, så ja jeg vet opp ned på en hammer  ;)

Ellers vil jeg vell si at det var en post i denne tråden som irriterte meg litt!
hva har vell mitt oppussingsbudsjett med denne tråden å gjøre? Dette kunne vell vedkommende ha spart seg for!

Ellers diskusjoner om forsikring, Norske VS svenske regler osv har vell sine respektive tråder de hører hjemme?  ;)

Håper ingen føler seg støtt eller lignende av dette, det er ikke intensjonen  :)

Tilslutt vil jeg takke de som kom med fornuftige og hjelpende svar på mitt spørsmål!
Signatur
  (trådstarter)
   #40
 8     0

Dette er et hus fra 1970, ikke 1870? Anlegget kan da umulig være så dårlig?
Hvis oppussingsbudsjettet er så lavt at man ikke kan bruke fagfolk så får man heller la det elektriske anlegget være som det er og fokusere på maling og tapet.


Hva i alle dager har mitt oppussingsbudsjett med denne saken å gjøre?
Hva fikk deg til å tenke at dette var både fornuftig og relevant til spørsmålet mitt?
Du kunne vell kanskje ha spart deg denne!
Signatur