24,214
58
0
Kontroll av elektrisk anlegg
81
0
Hei, kjøpte hus i november. I prospektet står det:
'Anlegget sist kontrollert i 2013'
Vil ikkje de også tolka dette slik at el-tilsynet allereie har kontrollert og godkjend anlegget? Eg spør fordi me no straks får kontroll av el-tilsynet.
'Anlegget sist kontrollert i 2013'
Vil ikkje de også tolka dette slik at el-tilsynet allereie har kontrollert og godkjend anlegget? Eg spør fordi me no straks får kontroll av el-tilsynet.
DLE kommer ikke på normal inspeksjon til deg iår hvis dem har vært der ifjor. 8)
Meiner meglarar bør ha meir ansvar i å dokumentere det eigar fortel. Iallfall i slike tilfelle. Har etter visning og overtakelse oppdaga at det er brukt lampeledningar i opne anlegg til 3 stikkontakter. Og eit par brytarar utan nokon funksjon. Får vel vente ein smekk på fingrane!
1. Elektriker har bemerket at anlegget ser ok ut.
2. Kontroll i regi av DLE.
3. El kontroll via forsikringsselskap (kan også utføres av firma uten å gi rabatt på forsikringen)
I prinsippet er nr. 3 den mest omfattende kontrollen.
Megler bør kunne dokumentere dette dersom det benyttes som salgsfremmende opplysning i prospekt.
Kontroll i regi av DLE kan foretas hyppigere enn hvert 20 år dersom det er gjort endringer, feks ved bytte av måler. Dersom de har kontrollert anlegget i fjor, bør det gis beskjed.
Det var ikke en særlig omfattende kontroll, men det ble nå i det minste dokumentert med noen kråketegn og kryss i rubrikker. Det gav i alle fall en pekepinn på tilstand.
Så lenge du ikke har noe dokumentasjon på kontrollen vil jeg si at det er jevngodt med at det ikke har blitt utført kontroll
Selger har uavhengig av kontroll et selvstendig ansvar for å fremlegge samsvarserklæringer på arbeid som er utført.
Skulle DLE finne mangler som skyldes at tidligere eier har tuklet med anlegget, er dette et forskriftsbrudd og du kan uavkortet kreve dette tilbake fra selger. Dette da selger positivt har unndratt seg sin opplysningsplikt.
Ansvaret her ligger ikke på megleren, men på selgeren.
Det er to faktorer som påvirker dette.
1. Hva er omfattende?
2. Personen som utfører kontrollen.
El-sjekk i bolig via et forsikringsselskap følger NEK 405-2. Med andre ord følges det en standard sjekkliste.
Pris for kontrollen er avgjørende, den må ligge på et nivå kunden er villig til å betale, selv om det gis rabatt på "friske" anlegg.
Dersom man definerer omfattende som en fullstendig kontroll av anlegget, så vil prisen være deretter. Man kan på sett og vis sammenlikne el-kontrollen med EU kontroll av bil. Man kontrollerer utsatte punkter, og da mer grundig enn kontrollen via DLE.
Kontrollen har absolutt en misjon og verdi, men er selvfølgelig ingen garanti for at alt er ok. Som forbruker ville jeg vært fornøyd dersom anlegget har hatt en slik kontroll. Det må dog dokumenteres.
Hus frå 70-talet, eindel jobb har blitt gjort dei siste åra:
- totalrenovert bad med 800 W varmekabler og spotter mot kaldloft (uten kasser, og med en spot rett over dusjkabinett). Strøm til dette på tatt fra eksisterende 10A sikring som også går til varmepumpe og varmekabler til et tilbygg frå 80-talet. Her kan vi ikke bruke alt samtidig. 1,5
- totalrenovert kjøkken med alle stikk nye
- sikringsskap byttet til automatsikringer
I henhold til gjeldene forskrift og norm på det tidspunktet installasjonen ble oppført.
Det skal være en betydelig sum før man i praksis kan kreve noe fra selger, da ofte via en lang helvetesvei gjennom eierskifteforsikring. Ved utstrakt ufaglært installasjon vil dog taksameteret rulle fort.
Det er rimelig å tro at opplysningen om "kontroll" stammer fra selger. Dersom megler har innhentet opplysningen selv, vet jeg ikke hvordan ansvarsforholdet fordeler seg. Selger skal vel godkjenne prospekt. Det jeg reagerer på er at det benyttes som en salgsfremmende opplysning, og da bør det kunne dokumenteres. Ellers har det ingen verdi.