56 427    101    1  

Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe?

GR
 794     Rogaland     0
Har hatt inne elektriker og fått inn et par nye sikringer, en til utestikk og en til et utestikk dedikert til varmepumpe, samt lagt opp til nytt bad med varmekabler, hvor kursen er trukket om for å få jord.

Elektrikeren sa at jeg ikke trengte sikringer med jordfeilbryter fordi jeg hadde på "inntaket", i ettertid viser det seg at han trodde hovedsikringen var jordfeilbryter??

Anlegget er fra byggeår, '83, og består av automatsikringer, men jeg kjenner ikke til at det er jordfeilbryter på anlegget.

Da badet i 1. ett ble tatt, så ble det satt inn ny kurs og der benyttet de sikring med innebygd jordfeilbryter.

   #1
 3 750     0
Det er krav om jordfeilbryter på nyinstallerte utekontakter og nyinstallasjon ab bad.
Dette er hovedregelen, det finnes noen få unntak hvis man bare vedlikeholder anlegget. 
   #2
 22 346     Akershus     0
Du får sjekke om du virkelig har jfb. Noen har en som kutter hele anlegget men for at den skal være lovlig må den være 30mA
GR
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     0
Bilde 1 er hele sikringsskapet. Den digitale måleren går til sikringsskap i utleieleilighet.
Bilde 2 er alle sikringene, dingsene til høyre er bryter for ringeklokke, bryter for el.pan/varmelister i stue, 8V transformator til ringeklokke.
Bilde 3 er hovedsikringen. Dette var den elektrikeren mente var jordfeilbryteren.
Bilde 4 viser de to nye Schneider-sikringene elektrikeren satte inn for hhv. utvendig stikk til varmepumpe og en til to doble utestikk (17 og 18), samt nr. 15 som er en ny kurs da kjøkkenet ble renovert og nr. 16 er jordfeilbryter for kurs 9, som er fra da hovedbadet ble renovert.

Huset er som sagt fra '83, men badet oppe er nytt (men går på en gammel kurs, her mener jeg han burde sagt at vi måtte bytte sikring) og begge de to kursene til VP og utestikk er helt nye. Må vel da anses som nyinstallasjoner?
Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe? - bilde 1.JPG - GR
Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe? - bilde 2.JPG - GR
Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe? - bilde 3.JPG - GR
Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe? - bilde 4.JPG - GR
   #4
 536     norge     0
Kan det være at elektrikeren din har brukt den gamle jordfeilbryteren din til å dekke de to nye kursene dine? Det er ikke noe problem å ha felles jordfeilbryter på tre kursen. Hvis ikke, så har han ikke innstallert dette etter forskriftene. En elektriker burde virkelig sett at overbelastningsvernet ditt ikke var en jordfeilbryter.
   #6
 3 750     0
Det er bare nr 16 som er jordfeilbryter her såvidt jeg som er elektriker kan se.
Det er ikke mulig ut fra bildene å se hvilke sikringer den dekker.
Det står nok på merkeplansjen som vi ikke har bilde av.   
GR
  (trådstarter)
   #7
 794     Rogaland     0
Ja, jordfeilbryteren på 16 står det at er for kurs 9 (som er en gammel kurs de har brukt til forholdsvis nyrenovert hovedbad). Badet det nå er snakk om er på kurs 7.


Kan det være at elektrikeren din har brukt den gamle jordfeilbryteren din til å dekke de to nye kursene dine? Det er ikke noe problem å ha felles jordfeilbryter på tre kursen. Hvis ikke, så har han ikke innstallert dette etter forskriftene. En elektriker burde virkelig sett at overbelastningsvernet ditt ikke var en jordfeilbryter.

Han sa spesifikt til meg at han hadde kjøpt sikringer uten jordfeil fordi jeg allerede hadde det på alt. Da jeg sa jeg syns det hørtes rart ut så skulle han vise meg, og viste meg hovedsikringen, hvorpå jeg påpekte at det er hovedsikringen. Det var så mye som foregikk at vi ikke kom i mål med diskusjonen, spesielt siden jeg selv er på tynn is når det gjelder husinstallasjon og ikke kan være sikker i en sånn diskusjon med en fagutdannet på sparket, men er det feil får de komme og fikse det.

Har lagt ved bilde av to av hans andre "verk". Det ene er bokser til lysbryter og termostat på bad, hvor han altså klarer å prestere å sette to elkobokser med niplene mot hverandre. Så spør jeg han om han har tenkt å ha det sånn, så ser han dumt på meg, så sier jeg "du må jo ta av niplene og sette de sammen med skjøtestykke", så sier han "åh, ja, godt du sa det", og så begynte han å fikle med det. Jeg gikk bort og holdt på med noe annet, tenkte ikke så mye mer over det før jeg noen timer senere ser at det står akkurat likt igjen. Da har han altså tatt løs den ene, pella ut de rød blendeproppene (som altså heller ikke var tatt bort i utgangspunktet) og satt de akkurat likt tilbake igjen! Da jeg konfronterte ham med det, så hørtes det knapt ut som han hadde hørt om å sette boksene sammen, og hadde ikke engang skjøtestykker i bilen. Så jeg røska de ned og fant et skjøtestykke i garasjen og satte de sammen selv på kvelden. Morgenen etter var han litt furten fordi han hadde vært innom Elektroskandia og fått tak i skjøtestykke. Han må jo ha tenkt å bruke en trippelramme med blindlokk på det der greiene der, og det er klart det kunne sikkert fungert, men det er i mine øyne elendig workmanship og/eller total mangel på kunnskap.

Det andre er kabel vi dro ut etter han hadde dratt en av dagene, fordi vi ville endre litt på et lyspunkt. Sannsynligvis ingen umiddelbar krise med 2,5mm^2 på 10A kurs, men isolasjonen var helt slitt hull i, og en slik krøll ser jeg for meg at fort kan føre til varmgang om en drar mye strøm gjennom.

I tillegg til at han var utrolig treg, og for eksempel brukte to timer på å klamre og koble en 1,5 meter PR-kabel, noe jeg hadde gjort selv på maks en halvtime, så gikk han og tråkka på varmekabelen på armeringsmattene hele tiden, med sko, og dette var en svær kar på sikkert 120-130kg. Jeg har lagt varmekabel mange ganger og unngår alltid å trå på den etterpå, eller i det minste gå på sokkene om det er for tett mellom trådene. Mulig det er jeg som er litt "fin på det", men jeg liker ikke følelsen av å trå den kabelen ned mot stålmattene. Men jeg er også typen som får "vondt" på vegne av dekk, felger og understell når noen kjører bilen i et hull eller for fort over en fartsdump.
Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe? - bilde(1).JPG - GR
Krav til jordfeilbryter/automat på utestikk/bad/varmepumpe? - bilde(2).JPG - GR

   #9
 21 546     Akershus     0
Ser ikke ut til at denne nybegynneren helt har snøring på hva han driver med. Foreslå at firmaet sender en annen.
Signatur
   #10
 3 750     0
De burde sende et annet firma også. Lurer på hvordan de greier jordfeilbrytertestene :P 
Nei det instrumentet greier de sikkert ikke å slå på.