#61
 858     Bærum     0



Tavlebyggeren antas å berøre jord + en av fasene, eller jord + en av fasene gjennom en drossel. I det første tilfelle ser jeg ikke hvordan jfbs "utkoblingsspenning" kommer til tavlebyggeren, i det siste er han i tillegg bedre beskyttet av den induktive motstanden i kretsen.


Ettersom JFB koblet ut må det jo i tillegg til Tavlebyggeren ha vært en jordfeil eller tilstrekkelig resistiv/kapasitiv kobling mellom jord og den fasen han ikke berørte.

Induktoren beskytter ham ikke. Tvert imot, det er den som er strømkilden i dette tilfellet.


? Jfb løste ut fordi Tavlebyggeren laget en jordfeil med sin egen kropp. Ser ikke at det trengtes noen resistiv/kapasitiv kobling mellom den fasen han ikke berøret og jord. Om det var en  slik, hvorfor trippet ikke den jfb?

En induktor som inngår i kjeden: Spenningskilde, induktor, meg, spenningskilde mener jeg vil bremse strømmen i innkoblingsøyeblikket. Du synes å referere til en situasjon der en bryter en induktiv last. Her mener jeg den spennigen vil komme fra de øvrige induktorene i systemet og legge seg over jfb, ikke over Tavlebyggeren.


Jeg er enig i at det kan høres litt rart ut, men jeg har en mulig forklaring:

Som kjent kan man få en spenningstopp når strømmen endres raskt. Desto raskere (Delta A/s), desto større spenningspeak. Det er dette som gjør at vi ser et "lyn" når man trekker ut stikkontakten til kilder som forbruker mye strøm. Man ser normalt sett ikke dette når f.eks mobilladeren trekkes ut.

Dersom Tavelbyggerens kontakt mellom jord og leder førte til at sikringen løste ut, vil dette medføre et momentant kutt av strømmen i kretsen, og tilhørende spenningspeak, som i sin tur gikk i tavlebyggerens lemmer. Men dette forutsetter at Tavlebyggeren var i kontakt med en av lederene til kretsen som hadde last.

Ellers må jeg si at denne tråden preges av at mye feilaktig informasjon og roing.
Signatur

   #62
 24,948     Akershus     0


Dersom Tavelbyggerens kontakt mellom jord og leder førte til at sikringen løste ut, vil dette medføre en momentan kutt av strømmen i kretsen, og tilhørende spenningspeak, som i sin tur gikk i tavlebyggerens lemmer.


Ja, det kan oppstå en overspenning mellom faselederne (over terminalene på drosslene), men denne spenningen finner en over kontaktene i jfb. Hvordan kan denne spenningen dukke opp mellom en av fasene og jord? Tavlebyggeren jorder systemet muligens via en drossel. Denne kobles inn ved jordslutning og det induseres ikke noen spenning.
Signatur
   #63
 22,342     Akershus     0
Jeg vet ikke nok om armaturene til tavlebyggern, men de inneholder sikkrt noen kondiser slik at karamellen har litt energi å ta fra. Sammen med induktorer er det absolutt potensial for potensial...
   #64
 1,505     0


Et drossel vil lage et spenningspeak for å tenne lysrøret, du induserer en kunstig høy spenning for å få fyr på det. Etter at røret er tent og strømmen stabiliserer seg vil drosselet te seg som en motstand for å forsyne røret med noe lavere spenning enn nettspenning.

Hva dette vil si for en person i serie med drosselet, vil jeg ikke uttale meg om  :P


Det dannes ingen spenningspeak ved innkobling, tvert imot, men ved at tenneren skaper et brudd oppstår tennspenningen slik du beskriver. Tilsvarende her, en kan tenke seg en kraftig spenning over jfb idet den bryter, men hvordan kan drosselen skape en spenning over Tavlebyggeren idet han slutter en annen krets, ikke bryter den?


Joa, men Tavlemontøren KAN ha opptredd som tenner! Men sannsynligvis var det ca 230V fase fase der! Som sagt, person i serie med drossel har jeg ingen faktakunnskaper rundt  ;D
Signatur
   #65
 24,948     Akershus     0
Ser den. Spenningen var imidlertid sa 135V siden Tavelbyggeren trippet jfb.
Vi vet heller ikke om røret var inne i den aktuelle kretsen.

Tror neppe vi kommer særlig lenger med dette.
Signatur
   #66
 7,686     Bærum     0
Her var det mange rare teorier. Kanskje Tavlebyggeren er en fyr med høy kapasitet. Da kan han ha blitt utsatt for serieresonans ;D
   #67
 56     Sandnes     0

Ohm låv er greit nåkk det.

Det er krav til en sikring å løse ut ved en så og så stor belastning for momentan utløsetid (det er dette som gjør at dem løser ut ved overbelastning eller kortsluttning). Men du har også litt forsinkelse. Ellers kunne du aldrig ha startet motorer med stor startstøm på dem.
Dersom sikringen er 4x16A B kategoristikk(400V). Kan du bare få litt over 16A gjennom kroppen. Før sikringen løser ut.
Det samme gjelder dersom sikringen er 2x16A B kategoristikk(230V) Så løser den også ut litt over 16A.
Dette gjelder alle sikringen. Men en eldre generationer (for eksempel UZ elementer) Kan belastes mere. Før dem løser ut momentant.

Jeg har ikke de nøyaktige tallene i hodet. Så for å sjekke dette opp nøyaktig kan du lete opp på möller for å se "momentan" utløsestrøm.


Sikringer med jordsfeilsbrytere på 30mA er slik for at det trengs ikke stort mere for å stoppe et hjerte eller forusake hjerteflimmer (i de verste tilfeller).


Mange tilfeldige og ikke helt riktige svar her fra folk med egne meninger.

Skal prøve å forklare litt rundt dette med strømgjennomgang, ettersom jeg er verneombud (og har vært nå i 2,5år) i hos et elektrikerfirma og medlem i fagforeningens HMS-utvalg.

Ved en strømgjennomgang SKAL alle inn til kontroll, hvor kontrollen skal bestå av følgende: Utvidet blodprøve (hvor de ser etter tegn til muskelsvinn og koagulert blod), EKG (måler hjerterytmen), Pisseprøver (sjekke grenseverdier for avfallstoffer++), blodtrykk og sjekke om refleksene er normale (at kroppen reagerer som den skal).

Dette er egentlig prøver som alle landets legevakter og sykehus skal ha rutiner på, men kun et midretall sitter med ekspertise på.
Jeg fikk selv strøm i meg og måtte inn til kontroll på sykehuset. Ved denne anledning ble jeg hengende fast i 2-3sek. og hadde en stikkende følelse i armen. Fikk beskjed om å henvende meg til akuttmottaket på sykehuset, hvor de skulle være klare for meg. Når jeg var på sykehuset ble jeg møtt av to sykepleiere og en lege, som spurte om hva jeg ville de skulle sjekke. Dette er i utgangspunktet deres felt, men pga. manglende ekspertise måtte jeg selv si hva de skulle se etter.

Det er en sterk mistanke om at flere dødsfall er som følge av strømgjennomgang. Det pågår forskning som tyder på dette.
Har selv hørt om et tilfelle hvor en person var inne til kontroll for strømgjennomgang på sykehus, ble friskmeldt og døde av det de kaller for hjerteinfarkt 3 dager etterpå. Problemet med å bevise dette er at strømgjennomgangen ikke setter spor i hjertet som sier konsekvennt at det er det som har skjedd.

Vi anbefaler de ansatte i firmaet om å bruke bedriftshelsetjenesten istedenfor sykehus/legevakt ettersom de som regel sitter på mer kunnskap enn almennleger.

FSE (Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg) sier at alle skal inn til kontroll etter strømgjennomgang.
Mye av grunnen til at vi sier at alle skal inn til kontroll etter strømgjennomgang er for å forebygge mot ulykker og ved en eventuell skade at personen har dette registrert, slik at det blir lettere å påvise dette som en yrkesskade, som igjen hjelper på ved eventuell forsikringssak.

Min anbefaling er å uansett få det kontrollert, men i elektrikerbransjen er det fordommer mot dette, og du blir ofte ledd av, som sikkert også kommer frem i noen av disse innleggene.

Dersom du får strøm i deg er dette som regel IKKE nok til å løse ut verken sikring eller jordfeilbryter.
Det som sier at sikringen og jordfeilbryteren skal beskytte mot strømgjennomgang betyr i prinsippet at det skal beskytte mot FEIL I DET ELEKTRISKE ANLEGGET som fører til strømgjennomgang.

Ohms lov kan brukes til å beregne strømmen som har gått gjennom kroppen, men har enda ikke truffet noen som har tatt med alle faktorer som påvirker.

Ved henvendelse til legevakt spør de ofte om hvor mye strøm du har fått i deg, og dette er ofte pga. at leger ikke vet forskjell på strøm og spenning.
Det de er ute etter er Spenningen, som er det eneste sikre svaret folk flest kan gi.
De som mener at de kan svare på hvor mye strøm som har gått gjennom kroppen i det ene tilfeller sier nesten at de kan se forskjell på vannstanden hvis du heller et vannglass i et halvfullt badekar.


Merkbar strøm:                  1-10mA(AC)    5-10mA(DC)
Gir muskelsammentrekning: ca. 15mA(AC)    ca. 75mA(DC)
Gir hjerteflimmer:            60-100mA(AC)    300-500mA(DC)

I verste fall kan så lave strømmer som 30 mA AC og 130 mA DC være livsfarlige. (Som til nå er bevist)

  (trådstarter)
   #68
 44     0
Så tur til legevakten er obligatorisk selv om du ikke fikk en hpnd til hånd strømgjennomgang?
Er det ikke stor sjanse for at strømmen går gjennom hjertet hvis du har venstre hånd til fot strømgjennomgang? Hjertet ligger jo tross alt tett inntil venstre side.
   #69
 4,110     Akershus (Follo)     0
Strømmen går ikke kun korteste vei, men fordeler seg etter motstanden. Og den kan gjerne være lavere selv om strekningen er lengre. Og som tidligere nevnt blir det vill gjetning å mene noe om hvor mye som vil gå gjennom hvilken kroppsdel med mindre "omveien" er veldig lang. Som f.eks. fra H tommel til H pekefinger.
Signatur
   #70
 923     0
Har fått meg noen karameller gjennom årene, alt ifra 230V fra finger til finger, 230V(potensielt) fra hånd til hånd(Hånd i sikringskapsdør, andre hånd skru opp sikringsholder UZ sikringer, spikrer i lamper og stikkontakter som guttunge.
Har og fått potensielt 20.000 Volt på bil(overslag pluggkabler, spenning fra 15.000-40.000Volt).

Min erfaring er at det er ubehagelig der og da , og man våkner godt opp etterpå.
At det ikke er heldig for kroppen er rimelig klart, kroppen er en maskin som blir styrt av svake elektriske pulser i ett heller dårlig isolert elektrisk anlegg, en del av tingene som blir styrt på denne måten er essensielt for vår eksistens.

Jeg tror ikke jeg har fått gjennomgang gjennom vitale deler, mulig jeg fikk noe i sikringskapet for mangfoldige år siden, men hva er uvvist siden jeg kun tok i porselen da jeg skulle skifte en defekt sikring.