#41
 22,342     Akershus     0

Ta ut lysrørene og se om du finner tennerne under lysrørene ...
Ser at "du finner de ingen annen plass". Tennerne skal være tilgjengelige uten å måtte åpne armaturen.
Eller kan det være at du har LED Tubes (og ikke ordinære lysrør)?
Ta ut et rør og les hva som står på det!!
Lysrør kan ha elektronisk forkobling, og da er det ingen tenner.

   #42
 22,342     Akershus     0

1: Har det kommet nytt regelverk/grenseverdier for induksjonstopper, matlagingsovner, ventilatorer til ovn/induksjon, oppvaskmaskiner, kjøleskap, støvsugere, parabol tunere, spillkonsoller, surround/stereoanlegg, dataer med høyttalere og LCD skjermer, LED TVer, klokkeradioer eller andre ting for hvor mye de har lov til å stråle magnetisk, og/eller elektrisk siden de som var på markedet 2008? 
Jeg vet ikke hva du tenker på med nytt regelverk, men det som er viktig for myndighetene er at det ikke kommer mye "støy" fra apparatene. Det de tenker på med støy er radiobølger eller strømpåvirking på elnettet som kan få andre apparater til å fungere utilsiktet. De fleste strømforsyninger i apparatene vi har kan lage mye spenningspulser på nettet da de arbeider ved å sette strøm av og på. Dessuten vil greier med "datamaskiner" innebygget kunne stråle en del radiostøy. Dette  gjelder PC, spill tv etc. Ingen av de tingene du nevner stråler slik at det er skadelig for mennesker, men induksjonsplater og microbølgeovner virker ved stråling. Folk har vært engstelige for micrøbølgestråling siden 60 tallet, og ingen har funnet noe siden da, så jeg tror det er trygt.

2: I så fall stråler min induksjonstopp, matlagingsovn, ventilator til ovn/induksjon, oppvaskmaskin, kjøleskap, støvsuger, parabol tuner, Playstation 3 som alle er kjøpt i 2008, surround/stereoanlegg(kjøpt 2009) data med høyttalere og LCD skjerm(kjøpt2009), LED TV(kjøpt 2010) mer elektromagnetisk og/eller elektrisk enn noen av dagens modeller av disse?

Dette er vel kanskje bare aktuelt i forhold til induksjonstoppen, men lurer alikavel på alle disse tingene.
Neppe noen forskjell. Dette var ikke farlig da, og er det ikke nå. Mye av det du lister opp har resistive laster og emitterer ikke annet enn langbølget stråling som er så og si ufarlig.

3: Hvilke av disse stråler evt. mer enn dagens modeller, og i så fall hvor mye? Og er den/de alikavel innenfor dagens grenseverdier/lovlige verdier?
Jeg har faktisk store problemer med å finne ut scenarier under normal (og unormal) bruk som kan føre til stråling som er farlig eller overskrider noen form for grenser.

4: Har det vært forandringer i reglene siden 1978, eller de senere år på hvor mye forskjellige elektriske produkter/anlegg kan stråle enten magnetisk eller elektrisk?
I så fall når trådte det i kraft, og hvilke elektriske produkter/anlegg og grenseverdier/lovlige verdier gjelder det i hovedsak?
Det er begrensninger for hvor mye røntgenstråling en tv kan avgi, men hvem har en crt tv i dag? UV stråling er det vel også begrensning på.

5: Kan en da risikere at for eksempel en induksjonstopp, matlagingsovn, vifte til ovn/induksjon, oppvaskmaskin, kjøleskap, støvsuger, parabol tuner, spillkonsoll eller andre ting fra 2008, surround/stereoanlegg, data med høyttalere og LCD skjerm eller andre ting. fra 2009, LED TV eller andre ting fra 2010 stråler mer enn dagens modeller, og til og med utover dagens grenseverdier/lovlige verdier?
Induksjonstopp og micro er vel det eneste skumle. LED-tv har du ikke, det er en LCDtv med LED bakgrunnsbelysning, LCDskjermen har vel mest sannsynlig lysrør som bakgrunnsbelysning hvis ikke den også har LED. Ikke noe skummelt med det med mindre du er engstelig for UVlys fra lysrør.

6: Hvis en har andre elektriske artikler/anlegg som er enda eldre og betraktelig eldre, som for eksempel klokkeradio, varmeovn ol. - vil den/de da stråle mer enn dagens modeller/anlegg, og til og med utover dagens grenseverdier/lovlige verdier?
De fleste gamle produkter var "tryggere".

7. Har det kommet nye regler for hvor mye det elektrisk anlegget(og alt det omfatter) i hus kan stråle både magnetisk og elektrisk siden 1978? I så fall når kom det, og hva ble endret på?
Ja, men har ikke brydd meg noe om det. Det som påvirker oss mest er nok mobiltelefoner. Det stapper du en datamaskin helt inntil hjernen. Strålingen avtar mye med avstand. Du sitter en meter unna tvspillet ditt, og på den avstanden er strålingen avtatt sikkert tusengangen i forhold til å stappe den inn i øret.
   #43
 785     Vestfold     0
Alt CE merket ustyr skal testes iht:
EN 62233:2008
Measurement methods for electromagnetic fields of household
appliances and similar apparatus with regard to human exposure

før dette gjaldt:
EN 50366: 2003
Household and similar electrical appliances – Electromagnetic fields – Methods for evaluation and measurement
I tillegg er det direktiv i hue og ræva fra EU
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/electrical/files/emc_guide__updated_20100208_v3_en.pdf
(nei, jeg har ikke laget det selv og det er ikke min hjemmeside... ;D )
Norske direktiv (vi er da harmoniserte, er vi ikke):
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-01-14-36

Man stapper vanligvis ikke hodet inn i/på microen eller induksjonstoppen så det er ikke noe å bekymre seg over. Uansett så er de lite i bruk regnet over et helt døgn så den tidsmidla strålingen er lav. (med mindre man bare spiser fårikål og liker å ha gryta putrende på ovnen hele tida).

Det er bevist fakta at radiofrekvenser kan varme opp vev (brukes i kreftbehandling for å drepe vev ved lokal oppvarming), så Hans har helt rett at mobiltelefonen er et lang mer aktuelt objekt å bekymre seg over.

Hvis man fortsatt er bekymret for stråling fra husholdningsapparater så kan man jo bare ta det med seg utstyret til nemko og få testet det. Dette er en kommersielt tilgjengelig tjeneste tilgjengelig for den som er villig til å betale:
http://nemko.com/node/1880
   #44
 3,277     I huset mitt     0

Det er bevist fakta at radiofrekvenser kan varme opp vev (brukes i kreftbehandling for å drepe vev ved lokal oppvarming), så Hans har helt rett at mobiltelefonen er et lang mer aktuelt objekt å bekymre seg over.

Kan det også være at det er ren varme fra utgangstrinnet på telefonen som gir en følelse av varme i øret/hodet for mange, fremfor at det er stråling fra radiobølger/radiofrekvenser fra telefonen? Cool
  (trådstarter)
   #45
 68     0
Takker og bukker for svar hans9001 og arneha113.

hans9001: Med nytt regelverk så tenker jeg på om det er kommet nye retningslinjer/grenseverdier for hvor mye elektriske apparater har lov til å stråle både magnetisk og elektrisk siden de produktene som jeg har kjøpt i 2008 eller tidligere?

Du skriver:  LED-tv har du ikke, det er en LCDtv med LED bakgrunnsbelysning, LCDskjermen har vel mest sannsynlig lysrør som bakgrunnsbelysning hvis ikke den også har LED.

Jeg har en 55 -tommers Samsung LED TV fra 2010, men er det da en LCDtv med bakgrunnsbelysning? Ville det strålet mer hvis det var et tv med bare LED? Og i så fall vil den da kunne avgi skadelig stråling på noe som helst vis, og til og med stråling som overskrider dagens grenseverdier?   

arneha113 skriver: Alt CE merket ustyr skal testes iht:
EN 62233:2008
Measurement methods for electromagnetic fields of household
appliances and similar apparatus with regard to human exposure

Betyr det da at alt CE merket elektrisk utstyr som ble solgt fra 2008 og frem til i dag er testet iht. til denne standarden?
Har det kommet ny standard etter denne?

På induksjonstoppen min som er kjøpt i 2008 så står det bare EU-direktiv 89/109/EØF, 73/23/EØF, 89/336/EØF og 93/68/EØF. Er den alikavel testet og godkjent i henhold til EN 62233:2008, når den er kjøpt i 2008? 

                           
   #46
 785     Vestfold     0


Betyr det da at alt CE merket elektrisk utstyr som ble solgt fra 2008 og frem til i dag er testet iht. til denne standarden?

Vanligvis har industrien en viss tid på seg for å implementere en ny standard fra den blir gjort gjeldende. Det vil si at produkter typetestet iht.; EN 50366: 2003, før 2008 fortsatt kanskje kunne selges en viss tid etter at den nye EN 62233:2008 ble innført.

Har det kommet ny standard etter denne?  Nei

På induksjonstoppen min som er kjøpt i 2008 så står det bare EU-direktiv 89/109/EØF, 73/23/EØF, 89/336/EØF og 93/68/EØF. Er den alikavel testet og godkjent i henhold til EN 62233:2008, når den er kjøpt i 2008?

Jeg er desverre ikke synsk, dette må du spørre fabrikanten av induksjonstoppen om.

Jeg ser du kun har 16A og 20A komfyrkurser, funker induksjonstopp greit på dette?
                         


I Norge er det så vidt jeg vet Nemko som er hovedaktør på uavhengig produkttesting/sertifisering av elektriske husholdningprodukter. De bør ha stålkontroll på hvilke standarder/direktiv som er/var gjeldende/relevant for ulike produkter på et gitt tidspunkt. Ta kontak med de så vil sikkert hjelpe deg med dette.
   #47
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Det er veldig rart at statens strålevern blander sammen elektriske og magnetiske felt.

Magnetiske felt som vi opplever daglig er sannsynligvis ikke farlig for mennesker. Arbeidere på smelteverk jobber daglig med store magnetiske felt (flere tesla) og de er ikke overrepresentert ved sykdom. Magnetiske felt i hjemmet er ingenting i forhold.

Så har vi elektriske felt, volt/meter. Dette er definitivt farlige saker. Men legg merke til at det ikke står noe særlig om dette i sidene til statens strålevern. Det elektriske felt gjør, er å akselerere ladde partikler. Når partikler blir akselerert, får de en gitt fart avh. av spenningen. Når slike partikler treffer mennesker, blir de bremset og energien går over i andre former. Blir elektroner i høy fart bremset, dannes røntgenstråling. Klassisk eksempel er røntgenstråling fra lyn. Denne energien kan skade DNA. Det er bevist og det snakkes lite om det. Høyspentledninger fungerer faktisk som partikkelakseleratorer. Ta med deg et løsrør og stå under en kraftlinje. Sannsynligvis vil det elektriske feltet akselerere og ionisere kvikksølvdampen i lysrøret. Energien øker med kvadratet av spenningen. Så, store elektriske felt kan være farlig for mennesker.

Elektriske og magnetiske felt i det vanlig hjem, er derimot lite bekymringsfult. Man bør heller være var for radioaktive gasser som radon. Det er langt farligere. Den naturlige strålingen rundt oss er ganske omfattende. Ved hjelp av et diffusjonskammer, kan man se hva som beveger seg rundt oss, til enhver tid. Tror enkelte hadde blir skremt av å se.


Kort fortalt, så finnes det ingenting som tyder på at strøm i en vanlig bolig skaper skadelig stråling. Verdiene som måles er også hinsides lave iht angitte grenseverdier. Av vanlige apparater er det vel klokkeradio som ofte trekkes frem som et eksempel på utstyr som gir endel stråling.

Her er litt informasjon fra Statens Strålevern. Man bør forholde seg til seriøse og pålitelige kilder når det gjelder et slikt tema.

http://www.nrpa.no/stroem-og-hoeyspent

   #48
 967     Stavangerområdet     0
Enhvert utstyr som selges med CE merke skal ha en samsvarerklæring / declaration of conformity (DoC). Den skal liste opp hvilke direktiv varen tilfredsstiller med liste over hvilke testmetoder/standarder som er brukt for å innfri direktivet. Her skal også revisjon/årstall på både direktiv og standard være listet opp.

Du som forbruker har rett til å få tilgang til produsentens DoC. Dersom det ikke følger produktet, så kan du kontakte dem for å få dette tilsendt. Mange har dette i bruksanvisninger eller nedlastbart på nettet.

F.eks. for en Bosch vaskemaskin: http://bosch-home.rs/Files/Bosch/Rs/sr/AdditionalFiles/izjave/Declaration%20of%20Conformity%20XS/Declaration%20of%20Conformity%20WIM62.pdf
   #49
 785     Vestfold     0


Det er bevist fakta at radiofrekvenser kan varme opp vev (brukes i kreftbehandling for å drepe vev ved lokal oppvarming), så Hans har helt rett at mobiltelefonen er et lang mer aktuelt objekt å bekymre seg over.

Kan det også være at det er ren varme fra utgangstrinnet på telefonen som gir en følelse av varme i øret/hodet for mange, fremfor at det er stråling fra radiobølger/radiofrekvenser fra telefonen? 8)

Ja, jeg mente ikke å påstå at stråling fra mobiltelefon faktisk varmer opp vev, men å påpeke at radiobølger faktisk kan varme opp vev, slik at mobiltelefonen er et mye bedre objekt å konspirere over "farlig" stråling fra enn husholdningsapparater. 
   #50
 3,277     I huset mitt     0
Yepp, på samme måte som lys kan skjære/kutte igjennom det meste om det blir konsentrert nok.
Alt er faktisk farlig om det blir konsentrert nok. Wink